ALDE a decis retragerea sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin

Politică / 27 martie 2017

Daniel Constantin

Daniel Constantin

Partidul o va propune pe Graţiela Gavrilescu, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, în funcţia de ministru al Mediului şi vicepremier, în locul lui Daniel Constantin

----

Actualizare 11:14 Grindeanu: "Azi înaintez Administraţiei prezidenţiale propunerile de înlocuiri în Guvern făcute de ALDE"

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, luni, că în cursul zilei va trimite Administraţiei prezidenţiale propunerile de înlocuiri de miniştri făcute de ALDE.

Sorin Grindeanu a spus că, fiind un Guvern politic, a luat act de propunerile făcute de ALDE şi le va înainta Administraţiei prezidenţiale.

Liderii ALDE, reuniţi duminică după-amiază în şedinţa Biroului Politic Central, au decis, cu majoritate de voturi, retragerea sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin, copreşedinte al formaţiunii, potrivit News.ro.

Graţiela Gavrilescu, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, a fost propusă de ALDE în funcţia de ministru al Mediului şi vicepremier, în locul lui Daniel Constantin.

În funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, ALDE îl propune pe Viorel Ilie.

(A.C.)

---------

Actualizare 11:00 Daniel Constantin: "S-a decis în coaliţia PSD-ALDE ca premierul Grindeanu să facă o cerere de revocare a mea din funcţie"

Daniel Constantin a declarat astăzi după şedinţa coaliţiei PSD-ALDE că în coaliţie s-a luat decizia ca premierul Sorin Grindeanu să facă o cerere de revocare a sa din funcţiile de vicepremier şi ministru al Mediului.

Daniel Constantin a spus, când a fost întrebat de ce ALDE i-a retras sprijinul politic, potrivit Hotnews: "Mi s-a făcut reproşul că sunt omul binomului şi că sunt prea tehnocrat".

Constantin a mai spus: "E o încălcare foarte gravă a regulilor ce a făcut domnul Tăriceanu. Eu rămân în ALDE, ce s-a întâmplat încalcă orice regulă a democraţiei".

La şedinţa coaliţiei participă Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi premierul Sorin Grindeanu.

(M.I.)

------

Liderii ALDE, reuniţi duminică după-amiază în şedinţa Biroului Politic Central, au decis, cu majoritate de voturi, retragerea sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin, copreşedinte al formaţiunii.

Graţiela Gavrilescu, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, va fi propusă de ALDE în funcţia de ministru al Mediului şi vicepremier, în locul lui Daniel Constantin.

Constantin: "Decizia BPC - nestatutară"

Daniel Constantin a declarat că decizia BPC al ALDE de retragere a sprijinului politic pentru el este nestatutară, iar în acest moment "mingea" este în terenul liderului PSD Liviu Dragnea şi a premierului Sorin Grindeanu, care trebuie să decidă dacă acceptă o decizie nestatutară.

Daniel Constantin a susţinut că decizia este nestatutară pentru că retragerea sprijinului politic pentru un copreşedinte nu se poate face decât în congres.

El a adăugat că, probabil, conducerea ALDE îi va informa pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi pe premierul Sorin Grindeanu despre această decizie.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a precizat, duminică, după şedinţa BPC, că luni le va comunica oficial liderului PSD Liviu Dragnea şi premierului Sorin Grindeanu decizia de retragere a sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin.

"Principala decizie care a fost astăzi (n.r. ieri) luată după o lungă dezbatere a fost cea referitoare la retragerea sprijinului politic pentru domnul Daniel Constantin din funcţia de vicepremier şi ministru al Mediului. Votul a fost extrem de clar, au fost 86 de voturi pentru, 5 abţineri şi 12 voturi împotrivă. Şi eu m-am abţinut la acest vot", a anunţat Tăriceanu la finalul şedinţei, potrivit news.ro.

El a spus că, "de o bună bucată de vreme", agenda politică a lui Daniel Constantin este în divergenţă totală cu aceea a ALDE.

Întrebat dacă a existat o consultare cu premierul Grindeanu, Tăriceanu a răspuns: "Mâine (n.r. astăzi) o să avem o reuniune politică la nivel de coaliţie în care să le comunic oficial. Le voi comunica colegilor noştri şi primului-ministru propunerile pe care le vom face pentru funcţia de ministru al Mediului şi vicepremier în persoana actualului ministru al Relaţiei cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu. Pentru funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, BPC l-a votat pe liderul grupului senatorilor, Viorel Ilie.

El a mai spus deciziile vor fi luate în comun în alianţă între PSD şi ALDE.

Tăriceanu a precizat că nu s-a pus niciun moment în discuţie acordul de funcţionare a coaliţiei PSD -ALDE.

Întrebat dacă prevederile protocolului coaliţiei pot să reprezinte un obstacol în calea deciziei ALDE, el a răspuns negativ.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Tăriceanu în BPC impune hotărâri nestatutare?

    Așa se lucrează în acest partid? 

    Bineinteles....totul in "numele democratiei"

    O iesire la tv l-a infuriat pe Dragnea.

    Restul e Can-Can. 

    Tara este guvernata de 2 partide conduse de dictatori si intesate bine cu obedienti. Pe scurt, suntem condusi de oameni (?) de nimic. Rezultatele vor fi pe masura caracterelor acestor oameni - catastrofale!

    Nu mă interesează fondul problemei, adică dacă lui Constantin i se reproșează ceva real. M-a interesat ieri doar declarația lui de la TV prin care a acuzat o decizie ilegală deoarece la art 60, punctul i), doar Congresul partidului poate sancționa Președintele partidului.

     

    Da, el are dreptate dacă extrage din context clauza din Statut. Dar nu are dreptate în speța aceasta. Sprijinul politic este dat de BPC, nu de Congres. Mai concret, aplicăm un principiu de drept, prin care o stare de fapt creată de un organism poate fi retrasă tot de acel organism. 

     

    Dacă BPC a dat sprijinul politic unui președinte de partid pentru a deveni membru în guvern, tot BPC poate și retrage acel sprijin politic. Nu are sens să chemi Congresul pentru a retrage ceea ce BPC a dat inițial. Cine are dreptul de a face, are și dreptul de a desface, este limpede. 

     

    Art 60, i) la care se referă Constantin, este un articol mai acoperitor care spune că sancțiunile, în general, asupra Președintelui, care pot merge până la excludere, sunt decise de către Congres. 

    Statutul nu este atât de clar pe cât ar fi putut fi. Dar este limpede că autoritatea care are puterea de a da sprijin politic, are și puterea de a-l retrage. Și asta s-a întâmplat. Daniel Constantin luptă acum ca un avocat de 2 lei într-o instanță, încercând să spună că pietonul s-a aruncat în fața mașinii. 

    1. Analizeaza de la origini, in 3 am identificat problema.

      4 spune ce mie mi-a fost lene sa scriu. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb