Alegerea lui Turianu preşedinte CNSAS dezbină Alianţa D.A.

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 29 martie 2006

"În termeni politici, alegerea lui Turianu este o victorie a lui Băsescu şi a PD-ului împotriva PNL-ului", declară preşedintele PIN, Cozmin Guşă

Alegerile pentru preşedinţia CNSAS au furnizat o surpriză de proporţii: cîştigător a ieşit Corneliu Turianu, reprezentantul PD şi nu Constantin Ticu Dumitrescu, reprezentantul Guvernului. Acesta din urmă primise, aparent, sprijinul partidelor din arcul guvernamental şi chiar al PSD, însă democraţii şi social-democraţii s-au răzgîndit pe ultima sută de metri.

La puţin timp după scandalul declanşat de legile securităţii naţionale, deznodămîntul de la CNSAS trezeşte voci care îl acuză pe Traian Băsescu de control asupra serviciilor secrete şi de utilizare a dosarelor securităţii în scopuri politice.

"Soliditatea şi angajamentele Alianţei DA s-au năruit prin candidatura şi alegerea lui Corneliu Turianu în fruntea CNSAS", a declarat liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, Crin Antonescu. El a vorbit despre crearea unei noi majorităţi politice: "cea a FSN, sprijinită de PRM". În plus, Crin Antonescu crede că acest vot este un prim pas în utilizarea dosarelor fostei securităţi ca armă politică.

Constantin Ticu Dumitrescu a anunţat, după numărarea voturilor, că va demisiona din funcţia de membru CNSAS. El a declarat că, dacă nu a fost ales preşedinte, nu poate să îşi pună în aplicare programul pe care îl preconizase. "Eu nu mai sînt în colegiul CNSAS pentru că tratativele care s-au dus cu mine au fost în ideea că voi conduce această instituţie. Ca simplă roa-tă la căruţa peremistului Buchet sau a unui om de calibru, între ghilimele, cum este domnul Turianu, nu am ce să caut", a declarat Ticu Dumitrescu. În opinia sa, "ceea ce s-a întîmplat este o lucrătură a serviciilor de informa-ţii", Turianu fiind "un om cu misiune", promovat de liderul PD, Emil Boc, şi de preşedintele Traian Băses-cu. Ticu Dumitrescu spe-ră, însă, că alegerile se vor repeta, pentru a obţine, totuşi, postul.

Proaspătul preşedinte al CNSAS, Corneliu Turianu, nu pare deloc deranjat de furtuna pe care a stîrnit-o alegerea sa. El a declarat că nu îşi explică ges-tul lui Ticu Dumitrescu de a părăsi intempestiv sala de şedinţe cînd a aflat că nu a cîştigat alegerile. "Cred că aici a fost greşeala domnului Ticu Dumitrescu, care s-a prezentat că este preşedinte, deşi legea spune clar cum se alege preşedintele", a declarat Turianu, subliniind faptul că nu există nici un motiv de contestare a alegerilor.

"Alegerea lui Turianu preşedinte CNSAS este un semn în plus că Băsescu doreşte să controleze această zonă a serviciilor secrete", ne-a declarat Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice. El observă o diferenţă între declaraţiile lui Traian Băsescu şi ale PD-ului cu privire la deconspirarea fostei securităţi şi acţiunile acestora. "Declaraţiile şefului statului pe această temă sînt o perdea de fum, care încearcă să ascundă faptul că este o problemă cu aceste dosare". Vorbind despre faptul că nici Băsescu nu ar avea interesul deconspirării, Mugur Ciuvică a precizat că şi şeful statului a fost colaborator al fostei Securităţi, după cum o demonstrează cîteva documente prezentate de Grupul de Investigaţii Politice.

"În termeni politici, alegerea lui Turianu este o victorie a lui Băsescu şi a PD-ului împotriva PNL-ului", ne-a declarat preşedintele PIN, Cozmin Guşă. El crede că, în perspectivă, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, condus de Marius Oprea, va avea un rol proeminent, care să compenseze pierderea pe care liberalii au suferit-o la CNSAS. Cozmin Guşă face referire la informaţiile pe care le avea Băsescu, potrivit cărora circa 100 de parlamentari ar fi fost informatori ai fostei securităţi. "Probabil că şeful statului a vrut să înceapă o ofensivă împotriva colaboratorilor fostei securităţi cu omul lui la conducerea CNSAS", a afirmat preşedintele PIN. De altfel, şeful statului a anunţat recent că se vor descoperi multe suprize în ceea ce priveşte clasa politică atunci cînd vor fi deconspirate dosarele.

"Nu ştiu dacă este bine sau rău că a fost ales Turianu şi nu Ticu Dumitrescu", declară Coz-min Guşă. Mugur Ciuvică este, însă, sceptic cu privire la viitorul CNSAS: "Cum fostul Consiliu nu a făcut nimic şase ani, nici în actuala formulă nu va fi o mişcare spectaculoasă".

Indiferent însă de perspective, PNL vede în alegerea lui Turianu un afront şi o trădare a PD-ului, orchestrată de preşedintele Băsescu, fapt care arată o dată în plus cît de fragilă este Alianţa DA şi actuala coaliţie de guvernămînt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb