Potrivit datelor Autorităţii Electorale Permanente, în Registrul Electoral figurează peste 18,9 milioane de persoane, din care aproape 800.000 sunt înscrise pe listele de alegători români din diaspora. În ţară au fost organizate aproximativ 19.000 de secţii de votare, iar în străinătate - 915 secţii. Cetăţenii români din străinătate şi cei care se află astăzi în alte localităţi decât cele de domiciliu vor putea vota doar pentru candidaţii la alegerile europarlamentare. Pentru alegerile privind Parlamentul European, cetăţenii cu drept de vot vor alege dintre cele 12 formaţiuni politice şi alianţe electorale, precum şi cei patru candidaţi independenţi care participă la scrutinul pentru ocuparea celor 33 de poziţii de eurodeputat. În total, sunt 494 de candidaţi, dintre care 327 sunt bărbaţi şi 167 de femei, potrivit Autorităţii Electorale Permanente.
În ceea ce priveşte alegerile locale, avem la nivel naţional 207.389 de candidaţi, adică aproape patru candidaţi pe un loc de consilier local, consilier judeţean, primar sau preşedinte al consiliului judeţean. Un sfert dintre candidaţii la alegerile locale - 51.438 - sunt de la Partidul Social Democrat (PSD). Pe locul doi sunt liberalii (PNL), cu aproape 51.000. Alianţa PSD-PNL, înfiinţată în primăvara acestui an, are 843 de candidaţi în întreaga ţară. Principalele localităţi în care cele două partide merg cu acelaşi candidat sunt municipiile Braşov, Timişoara, Bacău şi Gheorgheni (judeţul Harghita), precum şi în toate cele şase sectoare din Capitală.
Alegătorii care nu ştiu unde trebuie să voteze pot afla secţia de votare la care sunt arondaţi accesând site-ul registrulelectoral.ro, cu CNP şi numele de familie. Secţiile de votare se deschid la ora 7 dimineaţa şi se vor închide seara, la ora 22. Programul poate fi prelungit până la cel mult ora 23:59, dacă preşedintele secţiei de vot constată că sunt multe persoane la rând care nu ar putea să îşi exercite dreptul de vot până la ora 22:00.
În ceea ce priveşte alegerile locale şi europarlamentare, în ultima lună Ziarul BURSA a organizat mai multe sondaje de opinie în care a dorit să afle care sunt preferaţii cititorilor noştri pentru funcţia de primar în marile oraşe ale ţării, dar şi care sunt principalele partide care vor obţine voturi la alegerile de astăzi. Din sondajele noastre, a reieşit că funcţia de primar în oraşele Cluj, Constanţa şi Iaşi va fi aprig disputată, în joc intrând cu şanse în unele oraşe şi candidaţii independenţi. La Timişoara, cititorii noştri au avut un preferat clar, ca şi la Bucureşti - pentru funcţia de primar general, dar rezultatele sondajelor au fost deseori răsturnate de votul alegătorilor în ziua scrutinului.
În ceea ce priveşte sondajul legat partidele politice, PSD şi PNL par a-şi păstra bazinele electorale, AUR şi Alianţa Dreapta Unită (USR+FD+PMP) sunt pe un trend crescător, REPER are adepţi în zona urbană, iar UDMR se pare că va atinge şi în acest an pragul electoral necesar pentru ca reprezentanţii săi să ajungă la Bruxelles şi în funcţii din administraţia publică locală.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.06.2024, 13:11)
Votati Aladin Georgescu