Marea Britanie: Laburiştii obţin o victorie zdrobitoare în alegerile legislative

F.D.
Internaţional / 5 iulie 2024

Keir Starmer, liderul Partidului Laburist (Sursa foto: Platforma X)

Keir Starmer, liderul Partidului Laburist (Sursa foto: Platforma X)

Actualizare - Rishi Sunak demisionează de la conducerea Partidului Conservator, după rezultatele dezastruoase de la alegeri

Premierul britanic Rishi Sunak şi-a anunţat demisia vineri, 5 iulie, din funcţia de lider al Partidului Conservator, în urma înfrângerii categorice suferite în alegerile legislative, relatează Ziare.com.

"Îmi pare rău", a spus Rishi Sunak într-un discurs rostit vineri înainte de a părăsi Downing Street 10, la o zi după victoria zdrobitoare a laburiştilor în alegerile generale.

"Pentru toţi candidaţii conservatori şi militanţii care au muncit neobosit, dar fără succes: îmi pare rău că nu am putut oferi ceea ce meritau eforturile dumneavoastră. Mă doare să mă gândesc câţi colegi buni care au adus contribuţii semnificative comunităţilor lor şi ţării noastre nu vor mai face parte din Camera Comunelor. Le mulţumesc pentru munca lor asiduă şi pentru serviciile lor", a spus Sunak.

El a precizat că va rămâne lider al conservatorilor până la desemnarea unui succesor. "Este important ca, după 14 ani de guvernare, Partidul Conservator să se reconstruiască, dar şi să îşi asume rolul crucial în opoziţie în mod profesionist şi eficient", a subliniat liderul demisionar.

În discursul rostit în faţa Downing Street 10, sub privirille soţiei sale, care a stat în spatele lui, Rishi Sunak şi-a cerut scuze pentru pierderea alegerilor. "În curând mă voi întâlni cu Majestatea Sa Regele pentru a-mi prezenta demisia din funcţia de prim-ministru al ţării. Aş dori să spun, în primul rând, că îmi pare rău. Mi-am dat toată silinţa pentru această funcţie, dar aţi trimis un semnal clar că guvernul Regatului Unit trebuie să se schimbe şi că judecata dumneavoastră este singura care contează. V-am auzit furia, dezamăgirea. Şi îmi asum responsabilitatea pentru această pierdere", a declarat el adresându-se naţiunii.

Cu fair-play, Sunak i-a urat liderului laburist Keir Starmer, câştigătorul alegerilor, succes în calitate de prim-ministru, spunând că este "un om decent, cu spirit public".

"Deşi a fost adversarul meu politic, Keir Starmer va deveni în curând prim-ministrul nostru. În această funcţie, succesele sale vor fi succesele noastre şi îi doresc numai bine lui şi familiei sale. Indiferent de dezacordurile noastre din această campanie, el este un om decent, cu spirit public, pe care îl respect. El şi familia sa merită cea mai bună înţelegere din partea noastră pe măsură ce fac tranziţia uriaşă către noile lor vieţi din spatele acestei uşi şi în timp ce va avea de făcut faţă aceastei slujbe extrem de solicitante într-o lume din ce în ce mai instabilă", a spus Rishi Sunak.

Ajuns în fruntea guvernului britanic în octombrie 2022, după o serie de scandaluri şi paşi greşiţi făcuţi de predecesorii săi conservatori, care deţineau puterea din 2010, Rishi Sunak nu a reuşit să oprească declinul lor accelerat. Totuşi, vineri, el şi-a făcut un bilanţ al activităţii, încercând să scoată în evidenţă reuşitele: "Când am venit aici pentru prima dată în calitate de prim-ministru, v-am spus că cea mai importantă sarcină a mea era să readuc stabilitatea în economia noastră. Inflaţia a revenit la ţintă, ratele creditelor ipotecare sunt în scădere, iar creşterea economică a revenit. Ne-am consolidat poziţia în lume, reconstruind relaţiile cu aliaţii, conducând eforturile globale de sprijinire a Ucrainei şi devenind patria noii generaţii de tehnologii transformative. Şi Regatul nostru Unit este mai puternic. Descentralizarea a fost restabilită în Irlanda de Nord, iar uniunea noastră a fost consolidată. Sunt mândru de aceste realizări. Cred că această ţară este mai sigură, mai puternică şi mai securizată decât era acum 20 de luni. Şi este mai prosperă, mai echitabilă şi mai rezistentă decât era în 2010", a punctat conservatorul Rishi Sunak.

Rezultatele parţiale ale alegerilor parlamentare, după numărarea voturilor din 648 de circumscripţii din totalul de 650, prezintă o înfrângere istorică pentru Rishi Sunak şi Partidul Conservator, care mai păstrează 121 de locuri în Camera Lorzilor şi Camera comunelor, pierzând peste 250 de locuri.

Rishi Sunak îl va vizita pe regele Charles pentru a-i prezenta demisia, scrie The Guardian.

Boris Johnson a devenit premier după Theresa May, iar când a părăsit funcţia a fost urmat de Liz Truss, care a reuşit să se menţină în funcţie doar 45 de zile. Rishi Sunak a preluat conducerea partidului în 2022 într-o stare proastă, potrivit sondajelor, iar în doi ani l-a adus la o pierdere istorică în faţa laburiştilor.

Chiar dacă îşi dă demisia ca premier şi lider al Partidului Conservator, Sunak îşi va păstra funcţia de parlamentar până la încheierea mandatului curent.

---

Actualizare - Keir Starmer: "Schimbarea începe acum"

Laburiştii vor reveni la putere în Regatul Unit în urma victoriei lor zdrobitoare asupra conservatorilor în alegerile legislative, iar liderul lor Keir Starmer a promis că, odată ajuns la Downing Street, va încarna "schimbarea" şi "renaşterea naţională" aşteptată de alegători, relatează Agerpres.

După 14 ani de regim conservator marcat de o succesiune de crize în ultimii ani - Brexit, explozia preţurilor sau succedarea la putere a premierilor -, o pagină este întoarsă acum în Regatul Unit.

Fără a aştepta rezultatele din cele 650 de circumscripţii în joc, premierul în exerciţiu Rishi Sunak şi-a recunoscut înfrângerea, anunţând că l-a contactat telefonic pe liderul laburist Keir Starmer pentru a-l felicita, asumându-şi responsabilitatea unui eşec ce pare a fi unul istoric.

Vineri dimineaţa, Keir Starmer, 61 de ani, fost avocat specializat în drepturile omului, va fi însărcinat de regele Charles al III-lea cu formarea guvernului. Prin urmare, la Downing Street va ajunge un lider moderat de centru-stânga, într-un moment în care este de aşteptat ca extrema dreaptă să ajungă la putere în Franţa, iar Donald Trump pare bine plasat pentru a reveni la Casa Albă în SUA.

"Schimbarea începe acum", a declarat viitorul premierul britanic, mulţumindu-le susţinătorilor săi şi reînnoindu-şi promisiunea de "renaştere naţională". "Nu vă promit că aceasta va fi uşor. Nu este suficient să apeşi pe un buton pentru a schimba o ţară. Aceasta cere muncă grea, o muncă tenace, o muncă hotărâtă", a subliniat el.

Rezultatele de la primele ore ale dimineţii de vineri confirmă amploarea succesului pentru Laburişti şi înfrângerea istorică a conservatorilor, anunţată de luni de zile în sondaje.

În jurul orei 04:30 GMT, laburiştii şi-au asigurat peste 367 de locuri, mai mult decât cele 326 de locuri necesare pentru a obţine majoritatea absolută în Camera Comunelor şi a putea forma singuri viitorul guvern britanic.

Potrivit celei mai recente estimări a BBC, după anunţarea unei treimi din rezultate, laburiştii vor câştiga în total 408 de mandate din totalul celor 650 din Camera Comunelor, ceva mai puţin decât scorul istoric al lui Tony Blair în 1997 (418 de mandate).

Partidul Conservator al premierului în exerciţiu Rishi Sunak a obţinut un scor care se anunţă a fi cel mai prost rezultat al său de la începutul secolului al XX-lea: 136 de deputaţi aleşi, comparativ cu 365 în urmă cu cinci ani în mandatul lui Boris Johnson.

Mai multe personalităţi marcante au fost înlăturate de valul nemulţumirilor, printre care miniştrii apărării Grant Shapps sau cel pentru relaţii cu Parlamentul, Penny Mordaunt, care era considerată o posibilă viitoare şefă a partidului.

---

Actualizare - The Guardian: Premierul Rishi Sunak a recunoscut victoria laburiştilor şi l-a felicitat pe Keir Starmer

---

Actualizare - Mai mulţi membri ai Guvernului conservator, printre care şi secretarul Apărării Grant Shapps, şi-au pierdut mandatele

Secretarul britanic al Apărării Grant Shapps şi-a pierdut mandatul în Welwyn Hatfield fiind învins de laburişti în urma alegerilor de joi, relatează BBC.

În discursul său, el a afirmat că a fost un "privilegiu" să reprezinte circumscripţia electorală.

"Ceea ce este clar pentru mine în această seară nu este atât faptul că laburiştii au câştigat aceste alegeri, ci mai degrabă conservatorii le-au pierdut", a declarat el.

În opinia sa, partidul a uitat "regula fundamentală a politicii: oamenii nu votează pentru partide divizate".

Ministrul Educaţiei Gillian Keegan a pierdut în favoarea Liberal-Democraţilor. Keegan şi-a pierdut mandatul din circumscripţia Chichester, fiind o altă lovitură majoră primită de un membru al Guvernului conservator.

Johnny Mercer, care a fost ministru conservator pentru problemele veteranilor, şi-a pierdut şi el mandatul în faţa unui laburist, în Plymouth Moor View.

Fred Thomas a obţinut 17.665 de voturi, învingându-l pe Mercer, care a avut 12.061.

---

Actualizare - Liderul laburist Keir Starmer: "Aţi votat, acum este timpul să livrăm"

Liderul laburist Keir Starmer care a obţinut un mandat în circumscripţia Holborn şi St Pancras, unde conservatorii au ieşit pe locul al patrulea, fiind înfrânţi de un independent şi de candidatul Verzilor, şi-a numit victoria "un privilegiu uriaş", conform Reuters.

Starmer a obţinut 18.884 de voturi, semnificativ mai puţine decît în 2019, când a avut 22.766. Activistul pro-palestinian, independentul Andrew Feinstein, se află pe poziţia a doua.

"În această seară, oamenii de aici şi din întreaga ţară au vorbit şi sunt pregătiţi pentru schimbare, pentru a reveni la politică ca serviciu public", a spus Starmer.

"Aţi votat, acum este timpul să livrăm", a conchis el.

Partidul Laburist a obţinut joi o victorie zdrobitoare în alegerile legislative din Regatul Unit, punând capăt unei perioade de 14 ani de putere conservatoare, Starmer urmând să devină prim-ministru, conform rezultatelor exit-poll-urilor.

---

Marea Britanie a virat spre centru-stânga: laburiştii au câştigat joi o victorie zdrobitoare la alegerile legislative, punând capăt celor 14 ani de putere conservatoare şi deschizând uşile din Downing Street 10 liderului lor, Keir Starmer, relatează AFP, conform Agerpres.

Exit-poll-urile publicate la închiderea urnelor lasă puţine îndoieli cu privire la rezultatul acestui vot care deschide un nou capitol în istoria politică a ţării.

Potrivit acestor proiecţii ale televiziunilor britanice, laburiştii ar câştiga 410 de locuri din cele 650 ale Camerei Comunelor.

Cu puţin sub rezultatul spectaculos obţinut de Tony Blair în 1997 (418 locuri), el devansează, însă, cu mult Partidul Conservator al premierului în exerciţiu Rishi Sunak, dezavuat de alegători cu doar 131 de deputaţi aleşi. Departe de cei 365 de conservatori aleşi în urmă cu cinci ani sub Boris Johnson şi cel mai prost rezultat înregistrat de partid de la începutul secolului al XX-lea.

Liberal-democraţii (centrişti) s-ar consolida cu 61 de deputaţi. Dar surpriza alegerilor vine mai ales din partea partidului anti-imigraţie şi anti-sistem Reform UK: ar câştiga 13 locuri, o intrare mult mai senzaţională decât se aştepta pentru formaţiunea reprezentantului dreptei dure Nigel Farage.

În schimb, separatiştii scoţieni au suferit un eşec serios cu doar 10 circumscripţii electorale câştigate în Scoţia din totalul de 57.

În timp ce extrema dreaptă este probabil să ajungă la putere în Franţa, iar Donald Trump pare bine plasat pentru a reveni la Casa Albă, britanicii au ales masiv un lider de centru-stânga moderat.

Keir Starmer, un fost avocat pentru drepturile omului de 61 de ani, urmează să fie însărcinat vineri de regele Charles al III-lea să formeze un nou guvern.

"Tuturor celor care au făcut campanie pentru Partidul Laburist la aceste alegeri, tuturor celor care ne-au votat şi care şi-au pus încrederea în noul nostru Partid Laburist, vă mulţumesc", a reacţionat sobru Keir Starmer pe X.

La doar nouă ani după ce a intrat în politică şi la patru ani după ce a preluat funcţia de lider al laburiştilor, el se va confrunta cu o dorinţă considerabilă de schimbare.

După cum au prezis sondajele pe parcursul campaniei, conservatorii sunt sancţionaţi după 14 ani tulburi care i-au lăsat pe britanici cu un sentiment de declin.

Brexitul a sfâşiat ţara şi nu a reuşit să respecte promisiunile făcute susţinătorilor săi. Creşterea preţurilor din ultimii doi ani a sărăcit familiile, mai multe ca niciodată bazându-se pe băncile alimentare pentru se hrăni.

Uneori trebuie aşteptat luni întregi pentru programări medicale în serviciul public NHS. Iar închisorile riscă să rămână fără locuri în zilele următoare.

Într-o atmosferă de lupte fratricide permanente în rândul conservatorilor, scandalurile politice sub Boris Johnson şi erorile bugetare ale lui Liz Truss, care a rezistat doar 49 de zile la putere, au ajuns să exaspereze alegătorii.

În 20 de luni la Downing Street, succesorul lor Rishi Sunak nu a reuşit niciodată să recupereze terenul pierdut. A încercat un ultim pariu convocând aceste alegeri în iulie fără să aştepte toamna aşa cum credeau mulţi, dar campania sa a fost dezastruoasă.

Fostul bancher şi ministru de finanţe de 44 de ani, a acumulat gafe şi a părut lipsit de sens politic, întrerupându-şi prezenţa la ceremoniile cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia şi întârziind să reacţioneze la suspiciunile de pariuri frauduloase în tabăra sa legate de data alegerilor.

În faţa unei înfrângeri inevitabile, tabăra sa a încercat în ultimele zile să marşeze asupra riscului ca o "super-majoritate" să lase laburiştii fără contraputere.

De partea cealaltă, Keir Starmer a scos în evidenţă originile sale modeste - mama asistentă şi tatăl lăcătuş - contrastând cu adversarul său multimilionar - şi a promis revenirea "stabilităţii" şi "seriozităţii", cu o gestionare foarte riguroasă a cheltuielilor publice.

Puţin carismatic, dar hotărât, el promite că va transforma ţara aşa cum a redresat Partidul Laburist, recentrându-l pe plan economic şi luptând împotriva antisemitismului: metodic, fără fanfară sau scrupule.

El dă asigurări că doreşte să relanseze creşterea, să redreseze serviciile publice, să întărească drepturile lucrătorilor, să reducă imigraţia şi să apropie Marea Britanie de Uniunea Europeană - fără a reveni asupra Brexitului, un subiect tabu al campaniei.

"Puţin contează amploarea majorităţii", a asigurat numărul doi laburist Angela Rayner la ITV după publicarea exit-poll-urilor. "Ceea ce contează este mandatul pe care îl va avea Keir Starmer, că putem merge mai departe şi să întoarcem pagina haosului şi declinului pe care le-am cunoscut sub conservatori".

Chiar săptămâna viitoare, Keir Starmer, despre care se aşteaptă în general să continue actuala politică externă britanică, va face primii paşi pe scena internaţională la summitul organizat la Washington cu ocazia împlinirii a 75 de la înfiinţarea NATO.

În timpul ultimei sale vizite de campanie miercuri, el a asigurat că guvernul său se va pune imediat la treabă, recunoscând: "nu vom beneficia de nicio perioadă de graţie".

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. gata, pleaca indianul acasa?

    1. Da, era natangul ala care a propus ca tinerii care nu vor sa faca armata sa li se suspende cardurile bancare si permisul auto. Totul din multa slava pentru ucraina. Acum sunak pleaca sa mai spele niste vase ucrainiene.

      Deci Putler a câștigat alegerile din UK? Ce-ți mai face neuronul stingher?!?

      ... putler must be a superhero!!! ... doar sa aveti grija la ce cuvat adaugati sufixul .... de altfel apareti retarzi - invocand un trecut "pierdut" ... poate daia pierdeti alegerile ... ps: oamenii au tendinta de a judeca realitatea dupa cum o traiesc ... nicidecum dupa cum o prezinta altii ;)...

    Sistem electoral total nedrept (ca în SUA) cu 35% vot popular ai peste 64% parlamentari.

    1. Singura constanta este faptul ca cine se opune lui Putin, pierde alegerile. Macron, Boris Johnson, Biden, Sunak, si lista continua.

      Andreea, ai legătura în studio, în democrații oamenii aleg, orcii lui Putler, nu!

    Astia-s tot ai lui Bilderberg, ramura mai linistita ? Indianul nu avea nicio problema sa trimită rachete cu care ukranii loveau civili în teritoriul rusesc...riscând sa vadă Londra în ruine...

    1. Sa treci pe la caserie sa-ti ridici rublele.

      Daca nu vezi ca Ucraina ,prin modul in care e finantata nepasandu le de defavorizatii tarii,doar ca sa dai mana cu un batran nu prea sanatos ,inseamna ca nu ai viziune,nu te ajuta vazul!

      Franta de ce?

      La tara carnatului,nu vor sa afle cum stau ca ar fi la fel ca la franci! 

      În ce limbă scriț?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb