ALEGERI LA SIF BANAT-CRIŞANA Laurenţiu Ciocârlan: "Recâştigarea încrederii investitorilor - principalul obiectiv"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 martie 2015

Laurenţiu Ciocârlan: "Recâştigarea încrederii investitorilor - principalul obiectiv"

Recâştigarea încrederii investitorilor ar fi principalul obiectiv al lui Laurenţiu Ciocârlan, director investment banking la Raiffeisen Bank, dacă ar obţine un mandat de administrator la SIF Banat-Crişana.

Domnia sa vede următoarele modalităţi pentru îndeplinirea acestui obiectiv: (1) îmbunătăţirea calităţii portofoliului, (2) concentrarea managementului pe activitatea de investiţii directe în acţiuni şi (3) reinvestirea capitalului eliberat ca efect al primelor două puncte pentru creşterea deţinerilor în acţiuni blue-chip şi intrarea în piaţa de private equity pentru a profita de creşterea adusă de un număr restrâns de companii cu mare potenţial.

"Îmbunătăţirea calităţii portofoliului presupune, în primul rând, eliberarea în cât mai mare măsură a capitalului captiv în investiţii care nu aduc valoare şi nu sunt deloc recunoscute de piaţă în preţul acţiunii", ne-a declarat domnul Ciocârlan, adăugând: "În opinia mea, după analiza portofoliului la 30 iunie 2014 (nu am avut acces la un raport mai recent), dacă eliminăm acţiunile lichide în blue chips (43% din VAN), deţinerile în SIF-uri (5,57%), Biofarm (4,08%) şi SIF Imobiliare (9,39% - un caz particular care necesită o analiză separată), mai bine de o treime din capitalul SIF1 este blocat în acţiuni care oferă prea puţine perspective de creştere, în firme prea mici şi/sau în procente prea mici de deţinere pentru a putea cu adevărat avea vreun rol. Această parte a portofoliului este în întregime nerecunoscută în valoarea acţiunii - faţă de un activ net de 1,6 miliarde lei la 30 ianuarie 2015, capitalizarea SIF1 este puţin sub 0,8 miliarde lei. Această parte a portofoliului trebuie să facă obiectul unei vânzări rapide, inclusiv prin vânzarea în bloc a unor portofolii".

Concentrarea pe investirea în mod direct în acţiuni porneşte de la principiul conform căruia se poate subcontracta orice activitate, dar nu şi activitatea de bază, apreciază candidatul citat.

"Or, investirea de către SIF1 în acţiuni ale altor SIF-uri înseamnă de facto subcontractarea activităţii de bază", ne-a transmis domnul Ciocârlan, continuând: "La ce mai serveşte, atunci, întregul aparat operaţional al SIF1? Din acest motiv, susţin vânzarea deţinerilor actuale la celelalte SIF-uri şi evitarea unor asemenea investiţii în viitor".

Referitor la intrarea în piaţa de private equity, Laurenţiu Ciocârlan a declarat: "Companiile mari din România sunt, în cea mai mare parte, multinaţionale sau societăţi majoritar deţinute de stat. Majoritatea absolută a firmelor cu capital românesc sunt IMM-uri. Ştiu din experienţă că acest segment are extrem de puţine opţiuni atunci când are nevoie de o majorare de capital de 3-5 milioane de euro. Practic, acest segment de investiţii este aproape absent de pe harta fondurilor de private equity, deşi poate furniza un număr important de ţinte de investiţie cu mare potenţial de creştere. Această direcţie de dezvoltare poate fi, în anumite cazuri, împletită şi cu oportunităţile oferite de noua piaţă AeRo".

Directorul investment banking de la Raiffeisen Bank spune că există posibilităţi de distribuţie a cash-ului către acţionari chiar dacă, din punct de vedere contabil nu se pot plăti dividende.

Domnia sa a explicat: "Dacă, de exemplu, ne propunem vânzarea accelerată a portofoliului de deţineri care nu aduc valoare, SIF1 va înregistra pierderi contabile substanţiale, care s-ar putea să nu îi permită să distribuie dividende, dar cash-ul recuperat poate fi distribuit acţionarilor prin programe de răscumpărare sau prin reducerea valorii nominale a acţiunii.

Distribuţia de cash către acţionari trebuie pusă în balanţă cu obiectivul intrării în piaţa de private equity. Dacă acţionarii sunt de acord cu această direcţie de dezvoltare, atunci reducerea decalajului între preţul de piaţă şi VAN (valoarea activului net) ar fi, pe de o parte, rezultatul distribuţiei de cash către acţionari şi, pe de altă parte, rezultatul încrederii rezultate din acumularea unor investiţii de bună calitate".

Primele măsuri pentru restabilirea încrederii în SIF Banat-Crişana ar fi, în opinia domnului Ciocârlan - iniţierea rapidă a activităţii de vânzare a portofoliului de investiţii neperformante, vânzarea portofoliului de acţiuni la alte societăţi de investiţii financiare, revizuirea structurii de costuri operaţionale a SIF1 şi corelarea parametrilor de performanţă şi a structurii de recompensare a managementului cu obiectivele prezentate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce gargara de ciocarlan ! Bine i se potriveste numele !

    Majoritatea lucrurilor pot fi cumparate cu ...anumite carduri. Increderea mea este insa de nepretuit. Eu nu am sa va ofer aceasta incredere, mult prea stimate (de catre unii) Domn Ciocarlan!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb