ALEGERI LOCALE La mâna a doua, dar un singur tur

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 6 iunie 2016

La mâna a doua, dar un singur tur

Ar fi greşit să acceptăm că naţiunea ar fi infidelă, că-şi alege mereu alte culori politice pentru aşternuturile preşedinţilor, pentru că pe parcursul acestui sfert de secol rău de muscă, a avut, la alegerile locale, unul şi acelaşi iubit - PSD -, niciodată majoritatea nu a revenit altui partid, iar harta electorală pe care am publicat-o în BURSA de vineri, preconizează că nu ne-am schimbat înclinaţia.

Există, totuşi, vreo două modificări faţă de situaţia alegerilor locale trecute, una este doar probabilă, cealaltă certă.

Unii analişti au prognozat prezenţa la urne cea mai scăzută din această perioadă a democraţiei, având curajul să estimeze că vor vota doar 40% dintre alegători.

Ştiţi cum e cu paharul - ce nu-i plin, e gol şi dacă e gol 60%, atunci, vorba lui Adrian Năstase când nu ştia ce să zică, "Avem o problemă", dar noi ştim care este problema: absenteismul la urne este tot un soi de vot, este un vot de blam şi vrea să spună că sistemul politic nu poate fi influenţat de alegători, aşa că nu are nici un rost să participe la ceea ce este o mascaradă, căci prezenţa la urne doar validează mascarada.

Lipsa de interes a poporului faţă de alegeri exprimă această acuzaţie, că sistemul politic îi este paralel şi că nu încearcă nici o conexiune la necesităţile electoratului, ci doar o mimează, aşa cum este această trecere de la alegeri în două tururi, la un singur tur, care întâi a fost promovată de liberali pe când le conveneau socotelile, ca atunci când nu le mai conveneau, să devină "nedemocratică" (mă rog, bălăbăneala dintre un tur şi două e mai veche, are legatură cu PDL şi Traian Băsescu, dar nu are nici o legătură cu reprezentativitatea politică).

Lehamitea faţă de politică este şi ea veche, dar dacă se confirmă estimarea celor mai severi analişti, atunci ea atinge un prag inedit, căci niciodată nu a ajuns la 53%; dacă se ridică la 60%, atunci nu prea mai ştim ce înţelegem prin termenul de "democraţie", căci poporul nu-şi mai exercită puterea, iar reprezentanţii rezultaţi din alegeri nu mai reprezintă majoritatea.

Ci doar majoritatea din minoritatea care a votat.

Dacă o ţinem aşa, peste câţiva ani, va veni unul care va munci o săptămână să stabilească cine să fie cei 3180 de primari şi să primească şpagă de la ei, iar noi ceilalţi vom sta acasă, că oricum, tot nu contează.

O schimbare certă este calitatea personalităţii politice a candidaţilor: ei sunt un fel de mâna a doua, din care n-ai ce alege nici în zece tururi.

Gabriela Vrânceanu Firea, creditată fară rival consistent la Primaria Bucureştiului, este o mare personalitate de... televiziune; Robert Turcescu, aşijderea; Nicuşor Dan, first hand mathematician, nothing personal; Cătălin Predoiu, un Mugur Isărescu în varianta mediocră; şi ceilalţi anonimi, între care se disting Adrian Severin şi Daniel Barbu, cu şanse nule.

Riscul când intri într-un magazin cu marfă de mâna a doua este să-ţi pierzi timpul şi să ieşi cum ai intrat.

Nu că politicienii de "mâna întâi" le-ar fi superiori acestora, dar măcar le înţelegi candidatura, pentru că sunt consacraţi. Treaba cu "consacraţii" este că au fost zburătăciţi de DNA, de parcă vulpea ar fi intrat în coteţul de găini, astfel că partidele însele au trebuit să-şi aleagă propriii candidaţi, dintre supravieţuitorii acestei selecţii "primare".

Dacă e să trăim timpurile când vine unul şi stabileşte cine să fie primar, atunci acela unul se va numi DNA.

Desigur, în binom cu SRI.

Menţinând tradiţia, acolo va fi platită şpaga - adio DNA!

Opinia Cititorului ( 49 )

  1. Fals. Absenta de la vot este doar o lene, o indolenta, un drept. Dar ea nu iti mai da dreptul sa comentezi dupa aceea.

    1. Fals, daca ai vreun interes, atunci te duci unde ai interesul ala, chiar daca esti lenes, dar daca nu ai nici un interes, harnicia te face sa nu te duci, ca-ti pierzi timpul.

      Am crezut ca Make ne spune apa calda dar uite ca in realitate el stie ca existi tu si probabil si alti intelectuali ca tine. 

      Fals. Nu exista sa nu ai un interes. Se poate, cel mult, ca el sa fie ignorat. Interesul cel mai simplu este cel contra: votez contra ta pentru ca ai facut asta.

      Toti absenteistii care apoi comenteaza deciziile alesului electorilor sunt niste gunoaie cetatenesti. 

      Pai, n-ai priceput, daca nu te intereseaza, atunci nici nu comentezi. Iti vezi de treaba, de ce sa-ti pierzi timpul cu nimic-nimic?!

      Atunci, de acord.

      Ieri am fost in cabina de vot si m-am uitat cu scarba la TOATE buletinele de vot. Si la Primari si la Consilii numai hahalere, indivizi care intr-o lume normala nu aveau ce cauta pe buletinele de vot. Am votat raul cel mai mic si am jurat sa nu ma mai duc alta data. Sistemul electoral din romania este corupt de la stanga la dreapta si am jurat sa nu mai duc sa votez la parlamentare. Dreptul de a nu vota este de asemenea un drept, nu?

      Exista numai drept de a vota si, deci, de a pretinde o legatura intre tine si cel votat pro sau contra. Nu exista drept de a nu vota pentru ca nu ai niciun fel de beneficiu ce rezulta dintr-o astfel de actiune ci este mai degraba o optiune de a nu exercita dreptul. A nu vota este o sinucidere sau eutanasie civica. Nu are niciun sens sa mai vorbesti despre civism dupa aceea.

      CORECT TOTI INTRA IN POLITICA PT.CIORDEALA SI PARA INDARAT MIE SCIRBA CIND PROMIT SI NU FAC NIMIC BA DA FURA PE CEI TINERI I-AU CORUPT DINOZAURI

      Hai sa fim seriosi!

      Cine are dreptul sa vorbeasca despre civism - acesti candidati?! Turcescu?! Firea?! 

      Voiculescu? Adrian Nastase? Liviu Dragnea? Piedone? Vanghelie? Etc.?

      In momentul cind banda de idioti (cretini) nativ, criminala clica securista, se divide artificial in asa numite partide politice cu scopul de a mima democratia, iar oricare candidat este un membru al acestei clici, un ins care neam de neamul lui nu a fost in stare sa faca altceva decit sa fure, leneveasca, curvasareasca, tilhareasca, etc., etc., nu se poate pune problema de civism. Faci parte din banda te duci la vot pentru ca in acest fel optezi pentru unul ca tine. Nu faci parte din banda nu votezi caci nu ai pe cine !

      Omule, esti putin bolnav. Daca vrei sa te vindeci, ia de la primarie desfasuratorul bugetului local si vezi unde se duc banii. Daca nu poti sa faci macar acest lucru, esti oricum o nulitate dpdv civic. Votul tau oricum era manipulat asa ca mai bine ca te-ai sinucis electoral.

      Structura bucurestenilor cu drept de vot:

      Din 100 de alegatori avem : 

      77 de alegatori au un "iz" de LEHAMITE fata de clasele politice existente. 

      23 de alegatori au preferat clasele politice in urmatoarea structura : 

      ~13 PSD 

      ~ 4 PNL 

      ~ 2 PMP 

      ~ 4 rest de partide 

      Din 77 de alegatori cu iz de lehamite fata de actuala clasa politica: 

      ~10 alegatori sau suparat si au mers sa voteze USB. 

      Haidati va rog sa tragem concluzia...din 100 de alegatori...doar cu 13 voturi sa devii PRIMARUL capitalei Bucuresti ???

       

      Interesant...Make ..pozeaza maine pe prima pagina acest tabel..cu litere mari sa vada bucurestenii...

      Intai zaza trebuie sa invete aritmetica. 100-33 = 67. Dar, in rest, orice analfabet poate comenta politica.

      Vezi ca TU ANONIME nu stii matematica...,e vorba de 100-23 =77,deoarece 10 votanti pentru USB fac parte din cei 77 alegatori ca fiind contra actualelor partide. PSD,PNL.PMP etc,,

      Cred ca daca ti-ar pica aceasta problema la BAC .. ai repeta in toamna. 

      Mai pu.....are dreptate zaza....consulta-te si tu cu un invatator. si nu in ultimul rand cereti scuze...vezi ca faci parte dintre analfabeti de la putere.

      Mai "anonime" ...cum e cu matemetica...de ce nu-ti scoti capul sa dai raspuns ??

      analfabetule, anonimULe, trebuie sa demonstrezi ca mai exista romani dincolo de 60% participare si nu sunt plecati aiurea ... realitatea este ca doar 60-70% mai exista ca votanti in tara

      Lasa diversiunea...dute si te culca ca-ti va face mai bine somnul...cu restul..mai cultivva-ti capul

    Iată că, din nou, populația dă cu trifla-n cap statului securistic și nu alege ceea ce vrea trinomul SRI-DNA-Presa acoperită. Nashpa! Se cam duce dracu și securitatea! Ușor, ușor, face implozie, ca - de altfel - orice construcție energofagă. Atunci să vedem de pe unde naiba își mai iau firimiturile.

    Dacă și la Parlamentare acoperiții vor fi sub 30% se-anunță vremuri nasoale pentru voi, măi demagocraților!

    1. desi Bucuresti a ajuns a fi mai Nassauischer Sparkasse (naspa) decat Chisinau exista si posibilitatea ca Bucuresti sa fie echivalent cu Viena. De fapt acest lucru s-a si intamplat:-)

      In zi de doliu national, voi sarbatoritzi cu shnapanie!

      Ce sa-i faci, draga Sika, daca pe voi v-a descoperit? Altfel, ai fi vrut si tu sa fii acoperit.

    Absurdul democratiei; in loc sa dicteze majoritatea, ne dicteaza/da alesii, minoritatea. Minoritate care in unele cazuri este zdrobitoare: daca s-au prezentat la urne 30% iar alesul este uns cu 15% din minoritatea zdrobitoare, atunci ma pis pe ea de democratie.

    Pe de alta parte situatie reflecta destul de bine realitatea: de ce ar merge baba sa voteze pe unul care nu-l cunoaste (exclud primarul/consilierii locali, incep cu judetenii si pana la parlamentari) nu-i vede timp de 4 ani? Cica un reporter ii cere parerea unei babe despre parlamentarii alesi in zona respectiva, la care baba: ce sa zic maica, astia au fost nesmtiti pe aici pe la noi..... 

    1. Erata: baba zicea ca au fost nesimtiti, adica absenti pe acolo; eu zic ca a spus bine, pe romaneste - nesimtiti. 

      La fel s-a intamplat si la referendumul de demitere a lui basescu... un mic numar de vreo 10%, basisti care nu s-au prezentat la vot, au corupt sensul democratiei. Cu ei s-ar fi ajuns pe la 59%.

      era necesar da die demis pentru ca era un risc pentru ALDE lideri care nu voiau Euro, redevente si alte acareturi:-)

    Tu scriitor de articole de care mana esti: de stanga,de dreapta sau de-a10-a?????

    1. Vrei sa-mi dau nota singur?!

      OK, am sa-ti raspund partial, citindu-l pe Nicolae Dobrin, care pe la 35 de ani, a fost intrebat cit timp mai poate sa joace fotbal: "In campionatul romanesc, as putea sa joc fotbal si la cinzeci de ani, in cizme". 

      La fel, zeci de ani dupa moartea mea, multe dintre articolele mele vor ramine mai actuale, in presa romaneasca, decit ce vor publica zi de zi agentiile de stiri, in timp real, on line.

      Dar, atentie, m-am raportat la presa romaneasca... 

    Eu locuiesc la cativa metri de sectia de votare. Dar nu am votat fiindca nu vreau sa votez cu mafia politica existenta. Deci nu din lene. De ce sa sustinem un hot doar fiindca este un hot mai mic decat ceilalti?

    1. Numeste o tara in care sistemul si manevrele politice sa nu semene foarte mult cu cele mafiote (dar fara violenta tipica).

      Romania lui Ceausescu.

      Foarte bine spus. Atunci era tiranie nu bisericute mafiote.

      Si totusi FIREA are un doctorat in stiinte economice si unul in litere,a fost director la doua publicatii financiare .Era bine sa fi fost candidatul P.S.D la presedentie .Stia sa COMUNICE , stia DIRECTIA de urmat.

      Publicatiile conduse de Firea au dat faliment. Ele erau ale unui infractor si acolo Firea a dovedit ca se poate subordona unui infractor si sa-i faca politica, punindu-si doctoraele in slujba lui. Faptul a fost remarcat de un alt infractor, Liviu Dragnea si a pus-o sa-l slujeasca, din pozitia de primar, pe care PSD ar fi castigat-o cu aproape orice candidat.

      Iti place Firea? N-ai decat! Pup-o! 

      FIREA S-A MARITAT CU PANDELE LA 6 LUNI DE LA DECESUL SOTULUI ASTA NU-TI SPUNE NIMIC

      NENE NE LASI AVEM OTARA DE DOCTORANZI ANALFABETI PENALI ANAGRAMATI CE VORBIM

      TATICU UNA CA FIREA A AJUNS PRIMAR PT. CA NU A AVUT UN CANDITAT CI NU MAI FONFI SI NU PT. SMARTUL EI NE CREZI PROSTI

      Si Moise Guran a lucrat in trustul lui Voiculescu. Chiar si Iohannis a acceptat sa discute cu Voiculescu.

      Adica, vorbesti numai prostii. 

      Bravo, Guran si Iohannis, doua exemple de urmat! Si cuuuuum!? Iohannis chiar a acceptat sa sa discute cu Voiculescu???!!!!

      Incredibil! !!! Extraordinar!!!

    Eu cred ca nu mai suntem demult 18 mil. de votanti, pentru ca 20 suntem toti. Daca mai punem la socoteala si p-aia plecati din tara care sunt vreo 3 mil. ,reiese ca in Romania mai suntem cu drept de vot in jur de 13.5 mil( ieri cred ca au votat cam 8.3 mil.).De ce tin de numarul ala umflat este o alta poveste, pe care n-are rost sa o dezvolt aici. Asa ca, in conditiile astea, dracul este foarte maro: absenteismul asta urias in realitate e ceva mai mititel.Astia suntem.

    Ce s-a intamplat de fapt

    1. PSD-ul are electoratul fidel format din: 

    a. clanurile de baroni (incluzand aici si pe cei care traiesc de pe urma acestora “rozand oase” ca angajati ai acestora sau ai firmelor capuse – asa-zisa caracatita PSD) 

    b. pacalicii care de fiecare data sunt amagiti cu cadouri electorale in preajma alegerilor, bucurosi ca “Ponta ne-a dat ...”, “Dragnea ne-a majorat ...” etc. fara sa realizeze ca acei bani nu sunt din buzunarul lui Ponta sau Dragnea si ca ceea ce au primit acum vor da inapoi mai tarziu sub forma de taxe si impozite. Pentru ca romanii sa poata primi fara ca ulterior sa li se ceara inapoi este necesar sa in prealabil sa produca mai mult si mai bine iar pentru asta fondurile trebuie orientate catre investitii viabile (este suficient daca ne uitam la infrastructura precara ca sa vedem ca ne-a adus pierderi de miliarde din investitiile ratate, cea mai recenta pierdere fiind investitia Daimler care a preferat Polonia). Romania, din pacate, abunda de cetateni care gandesc atat de simplist incat prefera sa sacrifice closca pentru o masa bogata decat sa creasca puii acesteia pentru o dezvoltare durabila si un viitor mai bun. 

    Aici lucrurile sunt clare si constante de ani de zile.

    2. PNL-ul si-a tradat electoratul atunci cand a ales sa formeze alianta nefericita cu cel mai detestat partid din Romania la vremea respectiva – PDL-ul iar in consecinta electoratul i-a intors spatele preferand fie sa ramana acasa (sporind astfel procentajul electoratului PSD in masa totala de votanti), fie sa caute alternativa si a gasit-o la USB. A fost o greseala strategica majora a PNL-ului. O alta problema a PNL-ului este lipsa de vizibilitate. Au lipsit mesajele clare si comunicarea cu electoratul. Nicusor Dan a stiut foarte bine sa comunice, fiind clar si concis precum matematica – a spus cine este, CE A FACUT PANA ACUM si CE INTENTIONEAZA SA FACA IN CONTINUARE. PNL-ul a valsat cu candidatii pentru Bucuresti (un pas inainte si doi inapoi) si a impins in fata ilustrii necunoscuti sau solutii de urgenta (cazul Predoiu) mizand pe notorietatea brandului PNL. PNL-ul nu a inteles ca cetatenii vor sa aiba urbea condusa de (a) oameni integrii, (b) care ii cuosc problemele si (c) care sunt capabili sa le rezolve aceste probleme in mod eficient. PNL-ul nu a convins la aceste capitole. Electoratul PNL-ului este sofisticat (spre deosebire de cel al PSD-ului) si trebuie tratat ca atare. Nu mai joaca la loteria PNL-ului doar pentru ca detesta PSD-ul, intrucat s-a convins pana acum ca aceasta solutie nu da roade. Lucruri simple pe care PNL-ul nu le-a sesizat intrucat duce lipsa de strategi (in particular) si de specialisti (in general). Solutia (cel putin teoretic) este simpla – gasiti oameni integrii care se pot evidentia in mod pozitiv prin activitatea desfasurata pana acum (altfel spus, prezinta incredere si potential), prezentati-le activitatea (realizarile) si in paralel puneti-i la treaba pentru a redacta un program de guvernare solid (asta inseamna identificarea TUTUROR PROBLEMELOR majore din fiecare domeniu – invatamant, sanatate, infrastructura, achizitii, mediu, social etc. si a SOLUTIILOR OPTIME – iar pentru asta chiar aveti nevoie de specialisti autentici) si in final prezentati-va intentiile (programul) electoratului si oamenii pe care mizati (argumentand de ce ei si nu altii). Nu va sfiiti sa priviti si in afara tarii pentru ca acolo veti gasi multi oameni de calitate (integrii si buni specialisti avand drept chezasie realizarile lor de acolo) dispusi sa isi ajute tara.  

    1. Fals. În 2012 s-a mers la vot in proportie de 56% la indemnul USL.

       

      Locale 2008: 48% 

      Locale 2012: 56% 

      Locale 2016: 48% 

      Realitatea este ca uniunea PSD si PNL a facut un intreg mai mare decat suma partilor. Problema PNL este ca la despartire au iesit sifonati rau de tot. DNA i-a atacat in egala masura. Despre PSD aveau imaginea de corupti. Nimeni nu banuia ca dracul este atat de negru la PNL. Realitatea penala a arat ca PNL este la fel de corupt si mizerabil si ca toate mesajele anti-psd ca unicul partid corupt este doar propaganda mincinoasa. Asa ca PNL s-a prabusit in imaginea publica: pe langa incompetenta, s-a adaugat si coruptia. 

      In 2012 nu indemnul USL-ului a scos oamenii la vot (nu suntem turma de oi ca sa facem ceva doar pentru ca ni se cere si partidele ar fi bine sa inteleaga acest aspect, inclusiv in ceea ce priveste trocul cu voturile - simpatiile sau antipatiile fata de un candidat nu pot fi transmise altui candidat pentru ca nu suntem idioti ca sa hotarasca altii in numele nostru ) ci aversiunea fata de PDL. Intre timp, aversiunea fata de PDL s-a estompat odata cu diluarea partidului si s-a mutat intr-o oarecare masura in curtea PNL-ului (odata cu PDL-ul). In plus, speranta in PNL care atunci inca exista a disparut (pentru ca partidul nu a confirmat) iar odata cu ea a disparut si o buna parte a voturilor electoratului care fie a ramas acasa din lipsa de motivatie/speranta fie a pus miza votului negativ, anti PSD, pe variante alternative gen USB in disperare de a tine speranta inca vie incercand si altceva. In momentul de fata scena politica are nevoie de ceva nou, curat, prin aparitia unui partid nou, cu alti oameni decat cei care s-au perindat pe scena politica (situatia cea mai probabila) sau prin auto-curatarea unui partid existent (situatia improbabila intrucat nu vad ca PNL-isti sau PSD-isti sa plece in bloc din partide doar pentru a lasa loc valorilor autentice).

      cu Paul Newman si Robert Redford. La noi Liviu Dragnea si Viorel Ponta nu ar fi cu nimic mai prejos. Daca te lasa in fundul gol si iti sutesc costumul, atunci cu siguranta ti-ai face mustrari de constiinta fiindca nu te-ai imbrcat din buticul Giorgio Armani:-) Dupa ce a fentat in octombrie 2012 transferul datoriilor in actiuni la Oltchim prin achimbarea datei de catre Viorel la care CE a hotarat ca nu e ajutor de stat, ulterior a fost randul maestrului Liviu in martie 2013 sa coordoneze procesul de auditare. Vorba maestrului...importanta e chimia:-)

      Nu va ofticati baieti ,ca la toamna va fi si mai rau !

      Daca nu stie ii invatam.Prosti nu e, doar neatenti:-)

      Partidele noi au fost încercate: M10, PMP și alte mici formațiuni. Niciuna nu dă randament iar USB va avea aceeași soartă. Garantez asta.

       

      Nu avem nevoie de alte partide. Avem nevoie de unii dinozauri să se dea un pas în spate. Blaga, fă pași și te du. Gorghiu? Hai la munca de construcție politică, femeie, că ai luat un partid gata făcut de Antonescu printr-o uniune cu scandal și l-ai făcut praf.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb