ALEGERI PESTE PRUT Partidele caută soluţii pentru a desemna preşedintele ţării

Cristina MihalaŞcu
Ziarul BURSA #Politică / 31 iulie 2009

Partidul Comunist a câştigat alegerile, însă nu poate desemna preşedintele.

Partidul Comunist a câştigat alegerile, însă nu poate desemna preşedintele.

Partidul Comunist a obţinut cele mai multe voturi la ultimele alegerile parlamentare din Republica Moldova. Potrivit rezultatelor scrutinului legislativ, comuniştii lui Vladimir Voronin au obţinut 48 de mandate, însă nu pot desemna preşedintele pentru că numărul necesar pentru aceasta este de 61.

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunţat, ieri, că Partidul Comuniştilor a obţinut un scor de 45,1%, fiind urmat de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) cu 16,4%, (17 mandate), de Partidul Liberal (PL) cu 14,4% (15 mandate).

Pe locurile următoare s-au clasat Partidul Democrat cu un scor de 12,5% din voturi (13 mandate) şi Alianţa Moldova Noastră cu un procentaj de 7,8% din voturile exprimate, obţinând, astfel opt mandate.

Alegerile parlamentare de peste Prut au fost disputate de două curente politice. Comuniştilor lui Voronin li s-au opus mai multe partide de opoziţie care doreau înlăturarea regimului totalitar şi apropierea ţării spre UE şi România.

O posibilă asociere a formaţiunilor democratice (PLDM, PL şi AMN) cu Partidul Democrat al lui Marian Lupu ar însemna o majoritate de 53 de mandate.

Alianţa formaţiunilor de opoziţie ar avea asigurate deciziile politice din Parlament, însă nu şi nominalizarea şefului statului.

Numai coliţia PD-PCRM ar aduna cele 61 de voturi necesare alegerii unui nou preşedinte.

Lui Vladimir Voronin i-a expirat cel de-al doilea mandat încă din 7 iunie, iar singurul candidat valabil pentru preşedinţie ar fi Marian Lupu, care a părăsit partidul comunist în urmă cu două luni. Lupu însă, şi-a exprimat neinteresul unei coaliţii cu PCRM.

Dacă noul Parlament nu va reuşi învestirea unui preşedinte, vor fi iar alegerile legislative, cel mai probabil convocate în vara anul viitor.

Alegerile de peste Prut au stârnit interesul tuturor factorilor politici din ţara noastră.

Traian Băsescu: "Voronin nu poate spera la sprijinul meu pentru a forma majoritatea"

Preşedintele ţării, Traian Băsescu, a declarat, ieri, că în virtutea rezultatelor centralizate până acum în Moldova, partidul lui Vladimir Voronin a pierdut 12 mandate şi acest lucru reprezintă "un succes al opoziţiei democratice".

Băsescu a subliniat că Voronin nu poate spera la sprijinul său pentru o majoritate.

Domnia sa a comentat rezultatele alegerilor din Moldova la postul public de radio:"Se poate observa un singur lucru: comuniştii lui Voronin au pierdut 12 mandate. Dacă după alegerile din iunie le mai trebuia un singur vot pentru a desemna preşedintele, vot pe care nu l-au obţinut, acum le trebuiesc 13 voturi şi vom vedea dacă pot să le obţină. Oricum, eu aş eticheta rezultatul de până acum, aşa cum el se vede, un succes al opoziţiei democratice".

Potrivit realizatorului emisiunii radio, preşedintele în funcţie, Vladimir Voronin, a declarat într-un interviu că este deschis la o mai strânsă colaborare cu România pentru că nu a făcut război cu preşedintele Băsescu, ci Băsescu a fost agresiv faţă de comunişti.

Şeful statului a replicat: "Declaraţia lui Voronin reprezintă o propagandă bolşevică şi, probabil, pre­şedintele şi-a adus aminte că la un moment dat i-am dat o mână de ajutor să formeze majoritatea de după alegerile trecute. Probabil, mesajul acesta s-ar vrea un mesaj prin care să arate că ar vrea să coopereze. Nu, de data aceasta preşedintele Voronin nu poate spera la sprijinul meu pentru a face majoritatea de care are nevoie ca să desemneze preşedintele".

Cristian Diaconescu: "Rezultatele scrutinului par în regulă"

Desfăşurarea scrutinului de la Moldova pare în regulă, dar concluziile organizaţiilor internaţionale sunt mai importante, a declarat ministrul de Externe Cristian Diaconescu, invocând existenţa a opt observatori români la alegerile anticipate.

Şeful MAE a precizat: "Din punc­tul nostru de vedere, situaţia pare în regulă. Repet, nu pot să trag concluzii, această calitate revine celor care au monitorizat direct alegerile. Ministerul de Externe a avut opt reprezentanţi în comisiile de evaluare a alegerilor, de monitorizare, au fost şi organizaţii neguvernamentale, aşteptăm punctul lor de vedere".

Totodată, Diaconescu a apreciat că este prematur să se pronunţe dacă guvernul ales este unul legitim şi dacă acesta ar putea colabora cu România.

László Borbely: "Mai departe, este necesară o coaliţie fără comunişti"

László Borbely, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor, ne-a declarat că următorul pas pentru stabilizarea situaţiei Republicii Moldova este ca, la nivel politic, partidele liberale şi cel democrat să formeze o coaliţie.

"Moldova are nevoie de o stabilitate politică, de o rupere mai puternică de comunişti, iar primul pas îl reprezintă aşezarea la discuţii a partidelor aflate în opoziţie, în vederea formării unei coaliţii", ne-a precizat preşedintele comisiei parlamentare.

Totodată, domnia sa a calificat rezultatele alegerilor drept o situaţie care rămâne dificilă, pentru că, în pofida scăderii influenţei Partidului Comunist, planează aceeaşi putere pe care au avut-o în trecut.

În privinţa votanţilor moldoveni, preşedintele Comisiei de Politică Externă a replicat că rezultatele scrutinului sunt strâns legate de răzvrătirea acestora de pe 7 aprilie, care "i-a pus de gânduri" pe comunişti.

László Borbely ne-a mai declarat: "Iată ce a însemnat acea revoluţie spontană care a condus la un efect benefic asupra votanţilor şi care a împământenit ideea că regimul comunist nu este atotputernic. Un rol important l-a avut şi presa care, prin dezvăluirile sale, a produs o maturizare a concepţiei cetăţenilor moldoveni. Sunt convins că la alegerile de peste un an, cele pentru preşedinte, comuniştii vor slăbi din ce în ce mai mult".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb