ALEGERI PREZIDENŢIALE ANTICIPATE ÎN GRECIA Acţiunile şi obligaţiunile elene se prăbuşesc

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 decembrie 2014

Acţiunile şi obligaţiunile elene se prăbuşesc

Titlurile "National Bank of Greece" au pierdut 20%, indicele major al Bursei din Atena - 13%

Acţiunile tranzacţionate la Bursa din Atena şi obligaţiunile de stat elene s-au depreciat masiv ieri, după ce premierul Greciei, Antonis Samaras, a decis organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate în ţară, săptămâna viitoare. Situaţia reprezintă un risc pentru cel mai îndatorat stat din Europa, în sensul că ar putea duce la alegeri parlamentare în luna ianuarie.

Ieri, Samaras l-a nominalizat pentru funcţia de şef al statului pe Stavros Dimas, fost comisar european, în vârstă de 73 de ani.

Programat iniţial să se desfăşoare anul viitor, primul tur al alegerii de către Parlament a succesorului actualului şef al statului, Karolos Papoulias, va avea loc în data de 17 decembrie. Având în vedere numărul de mandate care susţin coaliţia la putere, este aproape imposibilă alegerea preşedintelui în primul sau al doilea tur al acestui sufragiu indirect, care necesită o majoritate calificată de două treimi. Drept urmare, al treilea tur este foarte probabil. Acesta din urmă trebuie să întrunească votul favorabil a trei cincimi din Parlament, scor pe care majoritatea nu l-a putut obţine la niciun scrutin recent.

Dacă nu va fi ales un preşedinte al ţării după cel de-al treilea tur de scrutin, Parlamentul va fi dizolvat în termen de zece zile şi vor fi organizate alegeri anticipate.

Decizia guvernului privind alegerile anticipate i-a luat prin suprindere pe investitori, ceea ce a dus la scăderi semnificative ale acţiunilor de pe piaţa elenă.

În sectorul bancar au fost pierderi importante: titlurile "Alpha Bank" AE au coborât cu 14% la ora locală 17:20, cele ale "Eurobank Ergasias" SA - cu 13%, acţiunile "National Bank of Greece" SA - cu 20%, iar titlurile "Piraeus Bank" SA - cu 17%. Acţiunile operatorului de telefonie "Hellenic Telecommunications Organization" SA au scăzut cu 11%, iar titlurile societăţii petroliere "Hellenic Petroleum" SA - cu 15%.

Indicele major al pieţei elene, ASE, a scăzut cu 13%, la 900,12 puncte.

Ieri, randamentul obligaţiunilor guvernamentale greceşti de referinţă, cu maturitatea la zece ani, a crescut cu 65 de puncte bază (0,65 puncte procentuale), la 7,89%. Avansul a fost cel mai mare din 16 octombrie până în prezent.

Scăderea de pe burse, respectiv a obligaţiunilor elene reflectă îngrijorările investitorilor referitoare la posibilitatea ca principalul partid de stânga, Syriza, să câştige alegerile legislative anticipate. Syriza a promis deja că va revoca majoritatea măsurilor de austeritate impuse Greciei de creditorii internaţionali.

Menţionăm că, luni seara, miniştrii de Finanţe din zona euro au anunţat că sunt dispuşi să prelungească timp de două luni programul de asistenţă convenit cu Grecia, care, potrivit calendarului iniţial, expiră la data de 31 decembrie 2014.

Atât Grecia, cât şi creditorii internaţionali vor ca actualul program de asistenţă să fie urmat de o linie de credit preventivă, în cazul în care apar probleme economice.

Antonis Samaras vrea să reducă dependenţa Greciei de programul de bailout de 240 de miliarde de euro şi condiţiile de reformă financiară care au însoţit acest pachet.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb