ALEGERI PREZIDENŢIALE IN SUA/RADU FLORESCU, CENTRADE CHEIL: "Cea mai mare provocare a viitorului preşedinte SUA - să vindece rănile acestei campanii"

A consemnat Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Politică / 9 noiembrie 2016

"Cea mai mare provocare a viitorului preşedinte SUA - să vindece rănile acestei campanii"

Născut în America, într-o familie de români, Radu Florescu, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori din indus-tria locală de publicitate, consideră că alegerile prezindenţiale din Statele Unite din acest an sunt cele mai importante, pe parcursul vieţii sale. Potrivit domniei sale, diferenţele dintre Hillary Clinton şi Donald Trump sunt atât de multe şi atât de mari încât societatea este acum mai polarizată ca oricând.

"Oricare dintre candidaţi va câştiga, va avea de condus o societate profund polarizată. Cea mai mare provocare a viitorului preşedinte SUA va fi să vindece rănile acestei campanii electorale şi să unească în jurul său societatea americană", ne-a spus Radu Florescu, în cadrul unui scurt interviu.

Radu Florescu este CEO al grupului Centrade, cu activităţi în industria publicităţii. Timp de 20 de ani, Centrade a colaborat cu gigantul mondial Saatchi, parteneriat care s-a încheiat, anul trecut.

Radu Florescu este şi vicepreşedinte al Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham).

Reporter: Cum vă aşteptaţi să fie influenţat mediul de afaceri din România de alegerile din SUA?

Radu Florescu: Pentru cei care au urmărit discursurile celor doi candidaţi, este clar că Hillary Clinton militează pentru deschiderea graniţelor şi pentru comerţul liber. Aşa cum ne amintim, acordul NAFTA a fost iniţiat de Bill Clinton şi de Hillary, când Bill era preşedinte. În ce priveşte parteneriatul trans-atlantic, Hillary sprijină în principiu acordul de comerţ liber cu modificări ce vor fi negociate ulterior, fapt care are un impact pozitiv major asupra comerţului global.

Pe de altă parte, Donald Trump susţine că doreşte să redea locurile de muncă din SUA americanilor şi să readucă în SUA fabrici şi locuri de muncă din afară, declaraţii care au un potenţial efect negativ major asupra economiei globale.

Pe termen scurt, nu se va întâmplă mare lucru. Pe termen lung, însă, lipsa de predictibilitate a administraţiei Trump îi îngrijorează pe mulţi la nivel global.

Reporter: Care sunt cele mai importante schimbări la care vă aşteptaţi, în cazul în care câştigă Hillary Clinton? Dar Donald Trump?

Radu Florescu: Consider că Hillary Clinton va da dovadă de predictibilitate şi stabilitate, continuând politicile administraţiei Obama. De asemenea, Hillary Clinton va avea o poziţie mai fermă în chestiuni de politică externă. Mă refer aici la Orientul Mijlociu şi mai ales la Rusia, dată fiind experienţa anterioară în funcţia de secretar de stat şi relaţia tensionată cu Putin. Suspiciunile privitoare la implicarea Rusiei în campania din SUA prin informaţiile făcute publice de Wikileaks nu au făcut decât să sporească această tensiune.

Discursul lui Donald Trump, în schimb, este unul foarte general, fără informaţii exacte şi lipsit de substanţă. Cea mai mare problemă a sa este lipsa de predictibilitate în afirmaţii şi acţiuni.

Până acum, America a fost considerată un factor de stabilitate pe plan global. În cazul alegerii lui Trump, însă, va fi văzută drept un stat instabil şi impredictibil ceea ce va trezi îngrijorare în rândul partenerilor internaţionali, europeni şi asiatici. Partenerii noştri comerciali vor deveni neliniştiţi de asemenea.

Reporter: Ce aşteptări aveţi privind evoluţia pieţelor internaţionale?

Radu Florescu: O eventuală victorie a lui Trump va determina o scădere a pieţelor bursiere cu 5% - 10%, dată fiind lipsa de predictibilitate şi de claritate în programul său economic. În general, oamenii devin neliniştiţi când se confruntă cu incertitudini.

Reporter: Cum vor schimbă actualele alegeri din SUA lumea?

Radu Florescu: Din punctul meu de vedere, acestea sunt cele mai importante alegeri pe parcursul vieţii mele. Diferenţele dintre Hillary Clinton şi Donald Trump sunt atât de multe şi atât de mari încât societatea este acum mai polarizată că oricând.

Alegerea este totuşi simplă.

Hillary Clinton este de 30 de ani în politică, are o experienţă relevantă şi o viziune clară despe modul în care trebuie condusă America, astfel încât să ne păstrăm poziţia de lider global.

Donald Trump nu a deţinut niciodată o funcţie publică, a demonstrat clar că nu are temperamentul potrivit şi nu se ridică la înălţimea funcţiei din punct de vedere politic, este lipsit de substanţă şi de viziune.

Date fiind diferenţele atât de categorice, înţelegem bine că rezultatul alegerilor, oricare ar fi acesta, va genera o schimbare permanentă. Oricare dintre candidaţi va câştiga, va avea de condus o societate profund polarizată. Cea mai mare provocare a viitorului preşedinte SUA va fi să vindece rănile acestei campanii electorale şi să unească în jurul său societatea americană.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "Oricare dintre candidaţi va câştiga, va avea de condus o societate profund polarizată. ...... 

    Polarizata mai profund decat a noastra? 

    1. Romanul americanizat si nu Trump, este cel lipsit de viziune. Are deja dovada. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb