ALEGERI SUA Dolarul, nesigur în ziua alegerilor din Statele Unite

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 noiembrie 2012

Dolarul, nesigur în ziua alegerilor din Statele Unite

Dolarul a scăzut uşor ieri, pe pieţele externe, faţă de majoritatea valutelor partenerilor comerciali ai SUA, investitorii aşteptând rezultatul alegerilor prezidenţiale din State.

Ieri, americanii s-au deplasat la urne ca să aleagă viitorul lider de la Casa Albă. Candidaţii: actualul preşedinte democrat Barack Obama şi republicanul Mitt Romney.

Conform unui sondaj de opinie realizat de Pew Research Center la nivel naţional, în SUA, în perioada 31 octombrie - 3 noiembrie, 48% dintre alegători îl preferă pe Obama, iar pe Romney - 45%.

Un alt sondaj, realizat de ABC News şi Washington Post, în intervalul 1-4 noiembrie, l-a prezentat pe Obama ca fiind susţinut de 50% dintre alegătorii americani, iar pe Romney - de 47%.

În campania electorală, Obama a încercat să arate că planurile contracandidatului său vor face mai mult rău economiei americane şi o vor duce într-o recesiune de proporţii. De cealaltă parte, Mitt Romney a atras atenţia că politicile lui Barack Obama vor duce Statele Unite într-o lungă perioadă de creştere economică lentă.

Dolarul a pierdut 0,1% la ora 10.03, pe piaţa din New York, ajungând la 1,2807 unităţi/euro. Ieri, înainte să înceapă alegerile care stabilesc viitorul prşedinte al celei mai mari economii mondiale - pentru următorii patru ani -, moneda americană urcase până la cursul maxim al ultimelor opt săptămâni faţă de cea europeană: 1,2764 unităţi/euro.

Dolarul a scăzut cu 0,1% şi faţă de moneda niponă, atingând un curs de 80,23 yeni.

Indicele Dollar, care măsoară dinamica dolarului raportat la şase valute majore, a coborât cu 0,1% ieri dimineaţă, în jurul orei 10.00, la IntercontinentalExchange, ajungând la 80,65 puncte.

Şi obligaţiunile de stat ale SUA au avut o evoluţie nefavorabilă ieri, în timp ce americanii îşi alegeau preşedintele. Randamentul titlurilor cu scadenţa la zece ani a crescut pentru prima oară în ultimele trei zile: +0,02 puncte procentuale la ora 08.25, pe piaţa din New York, la 1,70%, conform Bloomberg Bond Trader.

Trezoreria SUA are programată pentru astăzi o emisiune de titluri de stat de 24 de miliarde dolari, cu scadenţa la zece ani. O altă emisiune, de 16 miliarde dolari, cu maturitatea la 30 de ani, ar urma să fie lansată la data de 8 noiembrie.

Menţionăm că, tot în aşteptarea rezultatului scrutinului de ieri, cotaţiile aurului şi argintului au crescut pentru a doua zi consecutiv. Preţul aurului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,5% la ora 10.06, la Comex New York, ajungând la 1.691,30 dolari uncia. Pe întregul an, cotaţia metalului preţios a câştigat aproape 8%.

Tot la New York, preţul argintului cu livrare în decembrie a crescut cu 0,2%, la 31,18 dolari/uncie.

Indiferent de cine va fi preşedinte, Statele Unite trebuie să rezolve rapid problema aşa-numitului "vârf fiscal", care riscă să aibă urmări nefaste asupra economiei mondiale, a atras atenţia luni seara, directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde.

În opinia sa, rezolvarea acestei probleme este atât în interesul economiei americane, cât şi al celei mondiale, dată fiind dimensiunea economiei SUA.

"Indiferent cine va fi ales sau reales, se va confrunta cu această provocare şi va trebui să o combată extrem de rapid", a subliniat oficialul FMI.

Moneda americană s-a depreciat uşor faţă de valutele partenerilor comerciali ai SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb