ALEGERI SUA: În zonele rurale din Oregon, alegătorii doresc să schimbe graniţele pentru a fugi de democraţi

J.P.
Internaţional / 5 noiembrie 2020

În zonele rurale din Oregon, alegătorii doresc să schimbe graniţele pentru a fugi de democraţi

Alegătorii din Oregonul rural au votat pentru o opţiune radicală: să părăsească acest stat democratic şi să se alăture vecinului Idaho, mai conservator, relatează Hotnews.

Două regiuni republicane din Oregon au adoptat marţi, printr-un referendum local care însoţeşte în mod tradiţional alegerile prezidenţiale, o măsură care propune "mutarea graniţelor Oregonului" şi aderarea la Idaho.

"În Statele Unite, diferenţele dintre liberali şi conservatori generează ură", afirmă Mike McCarter, promotorul acestei măsuri la care s-au adunat districtele Union şi Jefferson.

Oregon, care se întinde între coasta Pacificului, relativ bogată şi urbanizată spre vest, şi munţi şi deşerturi spre est, unde predomină exploatarea forestieră, fermele şi mineritul, este foarte eterogenă.

Condus de marele său oraş, Portland, statul a votat candidatul democrat Joe Biden şi nu a ales un preşedinte republican din 1984. În schimb, ultima dată când Idaho, un stat dominant agricol, a votat pentru un Preşedinte democratc, a fost în era Lyndon Johnson, în 1964.

Pentru a fi finalizat, ataşarea celor două districte la Idaho ar trebui mai întâi să fie validată de statul Oregon şi de Congresul federal, ceea ce este puţin probabil. Singura consecinţă a votului este de a forţa autorităţile celor două districte să examineze proiectul, care a fost respins de alte două districte.

Acest lucru nu împiedică ideea de a rezona cu mulţi conservatori, în Oregon sau în alte părţi ale ţării, asigură McCarter.

"Există o adevărată ciocnire între albaşti (democraţi) şi roşii (republicani). Indiana şi Illinois au aceeaşi problemă, deoarece Chicago controlează tot Illinoisul. În statul New York, oraşul New York controlează totul", spune el.

"Există fricţiuni constante în jurul valorilor dintre urban şi rural", insistă septuagenarul, în timp ce marile metropole americane, precum Philadelphia, Las Vegas şi Detroit, vor cântări, fără îndoială, mult în alegerea viitorului preşedinte american.

McCarter militează pentru integrarea districtelor rurale din Oregon, nordul Californiei şi chiar Nevada într-un "Greater Idaho", despre care consideră că reprezintă interese şi valori conservatoare.

Acest proiect a fost inspirat de o încercare abandonată din anii 1940 de a constitui un "stat Jefferson" care unea sudul Oregonului şi nordul Californiei.

Chiar dacă ultimul referendum pare fantezist, "găseşte un ecou în diviziunea politică care domneşte în locuri precum Oregon, care ar trebui luată în serios", a spus Steven Beda, profesor de istorie la Universitatea din Oregon.

"Vorbeşte despre povestea multor oameni din Oregonul rural, care simt că identitatea lor, împreună cu ideile lor politice şi economia lor, sunt în afara interesului marile oraşe", explică istoricul.

Pentru McCarter, abordarea nu ar putea fi mai pragmatică şi răspunde dorinţei de "mai multă libertate, mai puţină legislaţie": Idaho are taxe mai mici şi un cost al vieţii mai mic, iar autorităţile sunt mai favorabile armelor de foc, a spus el.

"Este foarte emblematic pentru diviziunile noastre. Este însăşi istoria politicii americane", spune Steven Beda.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Vreau și eu sa vad cum omul simplu de la tara din America va îmbrățișa valorile progresist - marxiste aduse de Joe Biden: globalism, homosexualism și toate celelalte ...

    1. Deja este imbratisat ,altfel nu avea Bziden atatea voturi,doar daca nu a ..... ca la noi

      Omul simplu dint toată lumea va respinge "valorile" globalismului și ale "societatii deschise". Cancerul și perversiunea asta planetara, vor trece cindva, ca tot ce e omenesc, doar ca vor fi victime iarăși și urmări profunde inca nebănuite.

      Clar ca a fost.... ca la noi. Se aduc voturi "prin corespondenta" după ora închiderii urnelor. Asa a fost și în Austria, 2017,cind actualul președinte Van der Bellen, de la partidul sorosist al verzilor, a avut 50,3%fata de 49,7 ale contracandidatului Norbert Hofer, după numărarea a doua zi a voturilor prin corespondenta. Care toate au fost pt el. Ciudat, dar autoritatea electorala nu a găsit nici o contravenție.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb