Slovenul Aleksander Ceferin (48 ani) este noul preşedinte al UEFA, fiind ales în cadrul Congresului forului continental desfăşurat la Atena. Federaţia Română de Fotbal şi-a manifestat deschis susţinerea pentru sloven, după ce în urmă cu un an îl susţinea, pentru o altă funcţie, pe contracandidatul său. Ceferin a primit 42 de voturi, în timp ce Michael van Praag, preşedintele Federaţiei Olandeze de Fotbal, a primit doar 13. Iniţial în cursa pentru şefia UEFA s-au înscris trei candidaţi, însă spaniolului Angel Maria Villar, care a fost până ieri preşedinte interimar al UEFA, s-a retras.
Acuzat că este lipsit de experienţă şi că are un "CV fotbalistic" foarte subţire, Ceferin a răspuns contestatarilor: "Să spui că nu am experienţă este o lipsă de respect faţă de preşedinţii federaţiilor mici şi mijlocii, care, ca şi mine, trebuie să facă mai multe cu mai puţine mijloace şi au, deci, experienţă. Nu voi face promisiuni nerealiste. Este o mare bucurie pentru mine, dar şi o mare responsabilitate. Sunt sigur că mica mea ţară, Slovenia, este mândră de mine. Sper ca în viitor să fiţi cu toţi mândri de mine". UEFA a avut şapte preşedinţi până acum: Ebbe Schwartz (Danemarca), Gustav Wiederkehr (Elveţia), Sandor Barcs (Ungaria), Artemio Franchi (Italia), Jacques Georges (Franţa), Lennart Johansson (Suedia), Michel Platini (Franţa).
Dincolo de aceste alegeri, trebuie sesizat un lucru legat de lipsa de consecvenţă a conducătorilor fotbalului autohton. Lăudabil, Federaţia Română de Fotbal a anunţat, înaintea alegerilor de la Atena, că susţine candidatura lui Aleksander Ceferin, preşedintele federaţiei de fotbal din Slovenia: "Am luat această decizie în urma analizelor şi dezbaterilor din cadrul grupului regional de lucru format din 13 asociaţii naţionale, membre UEFA şi reprezentante ale fotbalului din această zonă a Europei. Încă de la întâlnirea acestui grup din luna iunie, la Moscova, am precizat poziţia noastră, pe care am reconfirmat-o cu ocazia întâlnirii regionale de zilele trecute, de la Florenţa. Programul de candidatură al lui Aleksander Ceferin propune o reformă reală şi radicală, proiectează UEFA în postura celei mai performante instituţii sportive din lume şi fixează, în premieră, o relaţie directă de colaborare cu Uniunea Europeană. Totodată, la nivelul Comitetului Executiv al UEFA, se vor regăsi doar preşedinţi de asociaţii naţionale în exerciţiu, personalităţi active în fotbal la nivel naţional." Decizia este însă mai puţin lăudabilă dacă ne reamintim că în 2015 FRF îl susţinea puternic pe olandezul Van Praag pentru şefia FIFA: "Susţinerea candidaturii domnului Michael van Praag este pentru FRF un gest firesc pentru că ne alăturăm unui proiect în care se regăsesc viziunea şi aşteptările noastre legate de evoluţia fotbalului". Astfel de schimbări de macaz, încurajate în culise, nu sunt foarte apreciate în lumea bună a fotbalului, care taxează inconsecvenţa.