ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN 2009 George Maior - invitat la audieri, în 12 iunie

Ziarul BURSA #Politică / 30 mai 2017

George Maior - invitat la audieri, în 12 iunie

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Maior, va fi audiat în data de 12 iunie de comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, a anunţat, ieri, preşedintele comisiei, Mihai Fifor,care a precizat că Maior i-a trimis o scrisoare în care solicită să fie audiat în data de 12 iunie şi nu în 6 iunie, cum s-a stabilit iniţial.

Mihai Fifor a declarat: "Eu am primit o scrisoare din partea domnului ambasador Maior. (...) Am avut şi o convorbire telefonică. Nu este secret. Am fost sunat marţi de domnul ambasador care a spus că nu va fi în ţară mai devreme de data de 12 (iunie - n.r.) şi a solicitat ca audierea, pe care noi o dorim, să aibă loc pe data de 12. Membrii comisiei au fost de acord cu acest lucru".

În 23 mai, Fifor anunţase că fostul şef al SRI George Maior va fi invitat pe 6 iunie la comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Tutilescu: "Nu am avut discuţii profesionale cu Blaga, în ziua de după alegeri"

Fostul secretar de stat în Ministerul de Interne Marian Tutilescu a afirmat ieri, că, în ziua de după alegerile prezidenţiale din 2009, Vasile Blaga s-a aflat în sediul ministerului după o perioadă în care lipsise, fiind suspendat din funcţie.

Marian Tutilescu a declarat, ieri, la audierea sa în Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009:

"Îmi aduc aminte că, în dimineaţa respectivă, domnul Blaga (fost ministru de Interne - n.r.) a venit la birou undeva în jurul orelor prânzului, cred că a primit mai multe vizite, dar eu nu am participat. (...) Nu ştiu dacă a fost şi domnul Videanu, e posibil, dar ştiu că domnul Blaga a venit după o lungă absenţă din minister, ca efect al suspendării, pentru că până atunci chiar nu intrase în minister, nu avusese niciun fel de convocare cu noi. Dânsul a respectat la acea vreme dispozitivul hotărârii judecătoreşti".

Marian Tutilescu a precizat că a fost numit la 1 octombrie 2009 în funcţia de secretar de stat, şef al Departamentului Schengen, iar atribuţiile funcţiei erau coordonarea întregului proces de relaţii internaţionale incluzând activitatea de afaceri europene.

Tutilescu a subliniat că el personal "nu a avut discuţii profesionale" cu Blaga, acesta din urmă fiind "într-o stare de bună dispoziţie ca efect al rezultatului alegerilor".

Întrebat dacă, suspendat fiind, Blaga avea voie să intre în sediul Ministerului de Interne, Tutilescu a spus: "Nu ştiu dacă dispozitivul hotărârii judecătoreşti interzicea să intre în clădirea ministerului, dar (...), de la data la care hotărârea instanţei a devenit executorie, Vasile Blaga nu a fost în minister şi chiar au fost momente când era nevoie de o anumită coordonare, dar noi am reuşit într-un fel să o rezolvăm".

El a precizat că, în perioada suspendării lui Blaga, în minister fiecare dintre secretarii de stat, pe domeniul său de competenţă, îşi făcea treaba, iar secretarul de stat Mihai Capră "asigura coordonarea".

Dan Fătuloiu, despre dimineaţa de după alegerile prezidenţiale: "A fost o întâlnire informală în birou la Vasile Blaga"

Discuţia din biroul fostului ministru de Interne, Vasile Blaga, suspendat la data alegerilor prezidenţiale din 2009, a fost una informală, a precizat, ieri, Dan Fătuloiu, fost secretar de stat MAI, în faţa parlamentarilor din comisia de anchetă pe marginea acestor alegeri, afirmând că discuţia a avut loc pe 7 decembrie, a doua zi după alegerile prezidenţiale, informează Agerpres .

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu l-a întrebat pe Fătuloiu dacă a avut cunoştinţă dacă a doua zi dimineaţă, după alegeri, a avut loc o întâlnire la sediul MAI la care au participat Vasile Blaga - ministru suspendat de Interne, Adrian Videanu şi Radu Berceanu.

Dan Fătuloiu a explicat: "Am fost prezenţi a doua zi când a venit domnul ministru în sediul MAI. Am fost invitaţi, şi asta a durat 5 minute, de către dânsul în cabinetul dânsului, unde era singur, şi ne-a felicitat pentru modul în care s-au desfăşurat alegerile, având în vedere că n-au fost evenimente şi toate încălcările de lege au fost delegate spre competenţă Parchetelor teritoriale şi Parchetului Bucureşti. În birou era doar dânsul când ne-a chemat pe noi, au fost secretarii de stat - eu, domnul Tutilescu, domnul Capră, cred că era şi domnul Ardelean - cei care am coordonat".

"Statutul îi permitea lui Vasile Blaga să vină în minister să aibă o întâlnire cu dumneavoastră.?", a adăugat Tuţuianu.

"Nu pot să fac acum o analiză pe competenţe legale. N-a fost o şedinţă operativă, n-a dat dispoziţii, decât ne-a felicitat că n-au fost evenimente şi atât. Întâlnirea n-a durat nici 5 minute. Nu şi-a exercitat atribuţiile sau prerogativele în calitate de ministru", a răspuns Dan Fătuloiu.

El a amintit, în cadrul audierilor, că s-a încercat mituirea sa: "Au fost 15 persoane care au fost arestate, condamnate definitiv, în final. S-au făcut multe speculaţii cu privire la acest caz. Probabil că aceste speculaţii au putut fi înlăturate în momentul în care toţi cinci au fost condamnaţi (...) Eu, fiind coordonatorul operaţiunilor la nivel central, s-a încercat printr-un intermediar să se ajungă la mine şi imediat am sesizat procurorul anticorupţie şi din momentul acela sau desfăşurat activităţi operative trei luni de zile".

Mihai Capră: "Alegerile din 2009 nu au fost fraudate"

Alegerile prezidenţiale din 2009 nu au fost fraudate, a declarat, ieri, chestorul Mihai Capră, fost secretar de stat în Ministerul de Interne, care a recunoscut în faţa comisiei de anchetă parlamentară că ar fi vrut să câştige Traian Băsescu, dar nu atât de mult încât "să-şi joace libertatea la ruletă".

Întrebat dacă alegerile din 2009 au fost fraudate sau nu, Capră a spus că îi este greu să dea un răspuns tranşant, principala vulnerabilitate fiind, în opinia sa, votul multiplu.

El a subliniat că, în activitatea sa, Ministerul de Interne s-a achitat de sarcini şi nu a influenţat în niciun fel rezultatul alegerilor: "Nicio legislaţie nu poate să dea o siguranţă de sută la sută, dar eu nu cred că s-au fraudat alegerile. Este o părere pur personală. Pleacă de la o idee - nu vă ascund acum că la momentul respectiv eu îmi doream ca Traian Băsescu să câştige prezidenţialele, dar nu-mi doream atât de mult încât să mă cred inamovibil pe funcţie sau să-mi joc la ruletă libertatea. (...) Principala vulnerabilitate pe care noi am identificat-o era aceea a votului multiplu. I-am întrebat pe cei de la AEP dacă au posiblitatea să scaneze în timp real documentul de identitate al persoanelor care votează în special în secţiile speciale şi în extensie în orice altă secţie, ne-au spus că la momentul ăla nu. Înţeleg că acum problema este rezolvată. Mai sunt câteva chestiuni care ţin şi de decizie politică, aşa că mă abţin să mă pronunţ".

El a amintit că la data de 2 octombrie 2009 a fost numit în funcţia de secretar de stat în MAI responsabil cu relaţia cu prefecturile:

"Conform statutului, eram vicepreşedinte al comisiei naţionale de organizare a alegerilor şi evident, fiind în această funcţie de relaţii cu prefecturile care aveau un rol important în organizarea alegerilor, sigur că îmi revenea sarcina de a coordona aceste activităţi. (...) Prima acţiune pe care am avut-o în vedere a fost aceea de a instrui structurile MAI cu responsabilităţi şi nu numai MAI, ci şi ale AEP, INS în organizarea şi buna desfăşurare a scrutinului electoral. (...) Am identificat ca principală vulnerabilitate a alegerilor era posiblitatea votului multiplu, având în vedere existenţa secţiilor speciale în care se putea vota, în care puteau vota cetăţenii care nu erau în localitatea de domiciliu în ziua respectivă".

El a preluat atunci interimar preşedinţia comisiei, în locul lui Vasile Blaga, care fusese suspendat de instanţă din funcţia de ministru de Interne.

În acest sens, a arătat chestorul, s-au luat câteva măsuri, una dintre acestea fiind folosirea de timbre autocolante pentru aplicarea pe documentul cu care cetăţenii se prezentau în secţiile de votare. De asemenea, s-a luat decizia ca în secţiile speciale să fie montate camere de luat vederi pentru a înregistra timp de 14 ore procesul electoral, fără a altera secretul votului.

"La final, ele erau trecute pe suport magnetic, DVD-uri sau carduri, se sigilau şi ajungeau la AEP pentru a constitui probe în cazul în care s-ar fi constatat că cineva ar fi votat multiplu. În ziua alegerilor, cadrele MAI erau implicate în a asigura siguranţa transportului documentelor de la secţiile de votare către BEJ şi de a acolo către BEC", a explicat Mihai Capră.

El a susţinut că nu ştie cine şi cum a dispus schimbarea prefecţilor şi nici din ce motive.

Chestorul a menţionat că nu cunoaşte situaţia secţiilor de vot din străinătate.

El a precizat că, la finalul prezidenţialelor, a participat la o analiză a celor două tururi ale alegerilor şi a arătat, în context, că ar fi benefică depolitizarea funcţiilor prefecturale.

Întrebat dacă modul în care s-au desfăşurat alegerile în secţiile speciale ar fi putea avantaja sau dezavantaja unul dintre candidaţi, Mihai Capră a infirmat categoric.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb