Alergia la ambrozie: ce simptome poţi manifesta

A.P.
Miscellanea / 20 iulie 2020

Alergia la ambrozie: ce simptome poţi manifesta

Planta de ambrozie face parte dintr-o familie de buruieni, iar pentru om, reprezintă un alergen. Ea este des întâlnită. Creşte pe câmpuri şi în zonele de la marginea oraşului, conform Biomedica.

Înmulţirea, mai exact răspândirea polenului de ambrozie, are loc de la sfârşitul verii şi până la începutul toamnei, moment în care apar alergiile.În continuare sunt detaliate cauzele şi manifestaţiile alergiei de ambrozie.

Apariţie

Alergia la ambrozie se declanşează în momentul în care o cantitate mică de polen este inhalată şi ajunge în căile nazofaringiene. Organismul va reacţiona în scopul eliminării acestui corp strain din interiorul său. Drept urmare, declanşează un înterg răspuns imunitar.

O cantitate mica, de 30 grăuncioare/m3 de polen sunt deajuns pentru declanşarea reacţiei alergice. Persoanele sensibile pot fi afectate chiar şi când există 1-2 grăuncioare de polen/m3, detaliază Biomedica.

Simptome

Simptomele alergiei la ambrozie sunt aceleaşi cu a altor forme de alergie la polen. În cazul astmaticilor poate provoca tuse şi respiraţie şuierătoare. În cazul persoanelor alergice determină simptome precum: strănut;nas înfundat;secreţii nazale apoase (rinoree); cefalee; iritaţii ale ochilor; mâncărime în gât; pierderea mirosului; somnolenţă; oboseală cronică.

În cazul peroanelor grav afectate, poate provoca şoc anafilactic. Şocul debutează brusc şi poate duce la obstrucţia căilor aeriene şi chiar deces.

Sezonul ambroziei

Buruiana afectează oamenii cel mai des în lunile august şi septembrie.

Planta eliberează cea mai mare cantitate de polen între orele 10 dimineaţa şi 3 după-amiaza. În schimb, în zilele ploioase o concentraţie mai mică a polenului este eliberată în aer.

Diagnosticarea

Primul pas este să observi apariţia simptomelor şi să le discuţi cu un medic. Pe baza anamnezei (discuţia simptomelor), el va stabili diagnosticul.

Următorul pas este testarea alergologică cutanată. Aceasta implică plasarea unei picături de polen de ambrozie diluat pe pielea pacientului şi înţeparea zonei. Dacă eşti alergic la polenul de ambrozie, va apărea o reacţie alergică manifestată prin roşeaţă, mâncărimi sau edem (umflarea pielii), explică sursa.

Diagnosticul se poate stabili şi pe baza testării sângelui. Testarea unei cantităţi mici de sânge va putea indica prezenţa anticorpilor pentru ambroziei. Dacă aceşti anticorpi există în sânge, înseamnă că există o alergie.

Metode de tratament

Tratamentul este stabilit de către doctorul alergolog în funcţie de simptome. După stabilirea diagnosticului, se recomandă antihistaminice orale sau sprayuri pe bază de corticosteroizi. Antihistaminicele orale se iau preventiv pentru a contracara apariţia complicaţiilor, iar spray-urile se folosesc imediat după contactul cu polenul buruienii. Răspunsul la medicamente diferă de la o persoană la alta. Tratamentul nu trebuie interupt, pentru a fi eficient. Dacă simptomele se înrăutăţesc odată cu administrarea medicamentelor, este recomandată o altă discuţie cu doctoral, precizează Biomedica.

Medicul poate recomanda vaccinul antialergic, persoanelor foarte sensibile la polen, însă există şi alternative de vaccin oral, în care medicamentul se ţine sub limbă. Imunoterapia alergen specifică, aşa cum este denumită medical, constă în administrarea vaccinului pe o perioadă de trei ani, iar protecţia poate dura până la 15 ani.

Schimbări recomandate în stilul de viaţă

Fără vaccin, o persoană alergică se va confrunta cu aceste simptome în fiecare sezon. Pentru a limita apariţia simptomelor, următoarele sfaturi sunt recomandate:

Evitarea deplasării afară din casă, între orele 10 şi 15, atunci când se eliberează cele mai mari cantităţi de polen în aer;

Duşul şi schimbarea hainelor după ce ai venit de afară;

Ferestrele închise atât acasă, cât şi la maşină;

Instalarea filtrelor HEPA pentru a ajuta la eliminarea alergenilor din aer;

Începerea medicaţiei contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare;

Evitarea uscării hainelor afară. Particulele de polen se pot prinde de acestea;

Alimente de evitat

În cazul alergiei la ambrozie, este recomandată evitarea alimentelor care conţin proteine similare celor din ambrozie. Printre acestea se numără bananele, pepenele galben, mierea, ceaiul de muşeţel, seminţele de floarea-soarelui, echinaceea, castraveţii şi zucchini.

De asemenea, este recomandat să adopţi o dietă antiinflamatoare pe bază de fructe şi legume organice şi proteine din peşte şi carne de vită.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb