Actualizare 21:59
Programul de asistenţă financiară a Greciei a fost prelungit cu patru luni în urma unui acord la Bruxelles, între oficialii ţării şi miniştrii de Finanţe din zona euro, potrivit unui oficial de la Bruxelles, care nu a dat mai multe detalii, transmit agenţiile internaţionale de presă.
(A.C.)
-------------
Actualizare 15:02 Der Spiegel: "BCE se pregăteşte de Grexit"
Banca Centrală Europeană (BCE) s-ar pregăti de ieşirea Greciei din zona euro ("Grexit"), începând deja să testeze planuri pentru menţinerea uniunii monetare în acest scenariu, scrie astăzi Der Spiegel, citând surse apropiate situaţiei.
În ciuda tuturor refuzurilor, autorităţile monetare europene îndeamnă grecii să ia măsuri de control al fluxurilor de capital. Conform constatărilor BCE, grecii transferă zilnic peste un miliard de euro în străinătate.
Totuşi, Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că restul zonei euro ar reuşi să gestioneze eventualul Grexit, susţinând că, în ultimii ani, europenii au împiedicat criza să se extindă în alte ţări. FMI apreciază că ieşirea Greciei din zona euro ar produce, categoric, costuri pentru restul Uniunii Europene mai ridicate decât în cazul în care statul elen ar alege să continue calea reformelor.
(V.B.)
---
Actualizare 14:20 CE şi Grecia evocă posibilitatea organizării unui Consiliu European în cazul unui eşec al negocierilor Atenei cu Eurogrupul
• Germania adoptă un ton mai conciliant în privinţa negocierilor
• Îngrijoraţi că vor fi impuse restricţii asupra mişcărilor de capital, grecii retrag banii din bănci
Comisarul european Gunther Oettinger a evocat azi o posibilă nouă reuniune la Bruxelles privind Grecia, în cazul unui eşec al negocierilor din această după-amiază între Eurogrup şi Atena, discuţii cruciale pentru finanţarea Greciei, transmite AFP.
"Eu cred că un acord în următoarele opt zile este încă posibil, dacă va fi nevoie chiar în cadrul unei alte reuniuni" la nivel de şefi de stat şi de guverne, a spus germanul Gunther Oettinger pentru postul de radio Deutschlandfunk.
Cea mai recentă solicitare a Greciei privind prelungirea cu şase luni a planului de asistenţă financiară reprezintă "un semnal pozitiv" şi furnizează o bază pentru negocieri suplimentare, dar nu este suficientă în actuala formă, a afirmat, astăzi, un purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, transmite Reuters.
La o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt Christiane Wirtz a afirmat că Executivul de la Berlin este unit în atitudinea sa şi i-a adus un elogiu ministrului de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, "pentru activitatea excelentă în această criză şi în negocierile cu Grecia". Christiane Wirtz a transmis un mesaj mult mai conciliant decât Schaeuble, în condiţiile în care acesta a respins ieri cererea formulată de Grecia pentru prelungirea acordului de asistenţă financiară, apreciind că nu îndeplineşte criteriile fixate de zona euro pentru continuarea ajutorului.
"Scrisoarea de la ministerul elen de Finanţe arată clar că Grecia rămâne interesată de sprijinul UE. Scrisoarea reprezintă un semnal pozitiv care ne permite să continuăm negocierile", a afirmat purtătorul de cuvânt al cancelarului german, adăugând că vineri miniştrii de Finanţe din zona euro "vor continua să negocieze pe această bază şi se speră că discuţiile vor duce la încheierea unui acord cu Grecia".
• Îngrijoraţi că vor fi impuse restricţii asupra mişcărilor de capital, grecii retrag banii din bănci
Ieşirile din depozitele băncilor elene s-au accelerat la peste un miliard de euro în ultimele zile, revenind la cele mai ridicate valori zilnice din acest an, au declarat pentru Reuters surse bancare care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Luni este sărbătoare publică în Grecia, marcând începerea Postului Paştelui ortodox. Temerile privind restricţiile asupra mişcărilor de capital au sporit în ultimele zile după ce autorităţile de la Atena nu au reuşit să ajungă la un acord cu zona euro pentru continuarea finanţării. Guvernul Greciei a dezminţit că ar intenţiona să impună restricţii asupra mişcărilor de capital.
"Cei care au depozite au făcut legătura între weekend-ul prelungit şi decizia Ciprului de a impune restricţii asupra mişcărilor de capital", susţin sursele, care afirmă că situaţia Nicosiei era mult diferită de cea a Greciei.
Ieri, publicaţia germană "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ) anunţa că oficialii Băncii Centrale Europene s-ar simţi mai liniştiţi dacă Grecia va impune restricţii asupra mişcărilor de capital pentru a contracara retragerile masive din depozitele instituţiilor financiare elene.
(Alexandru Costea)
--------------
Actualizare 09:44 Guvernatorul Băncii Centrale de la Atena: "Nivelul lichidităţilor băncilor elene este sub control"
Băncile din Grecia nu se vor confrunta cu deficit de lichiditate, în pofida temerilor că neînţelegerile cu Uniunea Europeană ar putea provoca ieşirea ţării din zona euro, a declarat ieri Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Centrale de la Atena, dând asigurări că "nu există absolut nicio problemă", iar "situaţia este complet sub control", scrie AFP.
Analiştii consultaţi de AFP avertizează că, dacă nu se va ajunge la un acord între Grecia şi creditorii internaţionali până la sfârşitul lunii, statul elen ar putea intra curând în incapacitate de plată. Astfel, potrivit datelor Goldman Sachs, ieşirile din depozitele băncilor greceşti s-au cifrat, în decembrie, la circa 18 miliarde euro.
"Vom face tot ce ne stă în putinţă ca să întărim stabilitatea monetară şi financiară a Greciei", a precizat vicepremierul grec Yannis Dragasakis.
(V.B.)
---
Actualizare 08:42 Nici Slovacia nu va acorda ajutoare suplimentare Greciei
Premierul slovac Robert Fico a exclus orice ajutor suplimentar din partea ţării sale pentru Grecia, declarând că aşteaptă "calm" eventuala ei ieşire din zona euro (aşa-numita "Grexit"), transmite AFP.
"Nimeni din Europa nu vrea să dea bani Greciei", a spus social-democratul Fico, adăugând că ar fi "imposibil de explicat opiniei publice că Slovacia cea «săracă» ar trebui să subvenţioneze Grecia".
"Să le explici oamenilor că trebuie să dăm bani grecilor, la salariile şi pensiile lor? Imposibil. Imposibil", a insistat prim-ministrul de la Bratislava.
Demnitarul a adăugat că un eventual "Grexit" "ar fi astăzi mai puţin periculos decât acum doi, trei sau patru ani".
Slovacia, membră a zonei euro din 2009, a ameninţat încă din iunie 2012 că va cere ieşirea Greciei din zona euro, dacă autorităţile elene nu implementează un plan de austeritate în schimbul ajutorului internaţional care a salvat ţara de la faliment.
(Valentin Busuioc)
---
Ministerul de Finanţe din Germania a respins, ieri, cererea formulată de Grecia pentru prelungirea acordului de asistenţă financiară, considerând că aceasta nu îndeplineşte criteriile stabilite de zona euro pentru continuarea ajutorului.
"Scrisoarea venită de la Atena nu este o propunere care să conducă la o soluţie substanţială", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Finanţe de la Berlin, Martin Jaeger, adăugând: "În realitate, cererea vizează obţinerea unei finanţări punte, fără respectarea cerinţelor programului. Scrisoarea nu îndeplineşte criteriile convenite luni de Eurogrup (n.r. - miniştrii de finanţe din zona euro)".
Grecia le-a solicitat ieri, în mod oficial, partenerilor din zona euro, prelungirea cu şase luni a planului de asistenţă financiară, în schimbul unor angajamente. Guvernul grec a refuzat, însă, să respecte memorandumul care însoţeşte programul de ajutor şi care impune o serie de măsuri de austeritate. Autorităţile elene susţin că prelungirea cu şase luni a planului de asistenţă financiară "este destinată să asigure, colaborând strâns cu partenerii europeni şi internaţionali, că orice noi măsuri vor fi finanţate integral fără să fie necesare acţiuni unilaterale care să submineze ţintele fiscale, redresarea economiei şi stabilitatea financiară".
Berlinul insistă asupra unor condiţii care trebuie îndeplinite de Grecia, printre care angajamentul de a nu reveni asupra reformelor lansate în ţară. În plus, Grecia trebuie să-şi onoreze toate datoriile şi să nu pună în pericol ţintele fiscale convenite de guvernele precedente cu creditorii internaţionali.
Actualul program de asistenţă financiară convenit de Grecia cu partenerii din zona euro expiră la data de 28 februarie. În lipsa unui nou acord, Grecia riscă să ajungă în lipsă de lichidităţi, respectiv să iasă din zona euro.
Eurogrup are programată astăzi, la Bruxelles, o reuniune pentru formularea unui răspuns la solicitarea Atenei.
Guvernul grec a estimat, ieri, că reuniunea de astăzi "va lăsa să se vadă cine vrea o soluţie şi cine nu vrea", după ce Germania a respins cererea Atenei.
"Eurogrup are două opţiuni: să accepte sau să respingă cererea Greciei. Aceasta va dezvălui cine vrea o soluţie şi cine nu vrea", conform unui comunicat al guvernului elen.
Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, consideră că scrisoarea guvernului grec prin care solicită zonei euro extinderea acordului de asistenţă financiară este un "semnal pozitiv", care deschide calea pentru un compromis între Atena şi partenerii din uniunea monetară.
Atena a acceptat ca reprezentanţii UE, BCE şi FMI să monitorizeze şi în următoarele şase luni implementarea reformelor convenite în cadrul acordului care expiră în 28 februarie.