ALERT Dan Şova este urmărit penal pentru corupţie

E.D.
Anticorupţie / 13 august 2014

Dan Şova este urmărit penal pentru corupţie

Actualizare 16:50 Ciurel: "DNA nu mi-a comunicat până acum că sunt urmărit penal"

Directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat pentru Ziarul Bursa în urmă cu puţin timp că DNA nu i-a comunicat că este urmărit penal în dosarul în care este pus sub acuzare fostul ministru al Transporturilor Dan Şova.

Sursele de presă au anunţat astăzi că Laurenţiu Ciurel ar fi urmărit penal sub acuzaţia că ar fi încheiat în mod ilegal contracte cu firma deţinută de Dan Şova. Acuzaţiile ar face referire la perioada în care Ciurel a ocupat funcţia de director la Complexul Energetic Rovinari.

Laurenţiu Ciurel ne-a spus şi că domnia sa este momentan în vacanţă. Domnul Ciurel a adăugat că primit o citaţie de la DNA, însă nu s-a putut prezenta.

---

Actualizare 13:15

DNA informează că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de senatorul Dan Şova, la data faptelor reprezentant legal al SCA "Şova şi Asociaţii", în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

De asemenea, s-a început urmărirea penală faţă de Dumitru Cristea, la data faptelor director general şi ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), în sarcina căruia s-au reţinut cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată. 

Potrivit comunicatului transmis de instituţie, în perioada ianuarie - 13 februarie 2008, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre CET şi ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, Dan Şova a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal, la data de 13 februarie 2008, contractul de asistenţă juridică între CET şi SCA "Şova şi Asociaţii"; de asemenea, a conceput termenii şi condiţiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA "Şova şi Asociaţii", obţinând folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes).

În perioada 2 octombrie - 1 noiembrie 2007, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre CET şi Electrica, Şova a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal un act adiţional la contractul de asistenţă juridică; de asemenea, a conceput termenii şi condiţiile respectivului act adiţional, totodată semnându-l din partea SCA "Şova şi Asociaţii", obţinând folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes).

În perioada ianuarie - 14 februarie 2008, cu ştiinţă, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) şi ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, fostul ministru al Transporturilor a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistenţă juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER şi SCA "Şova şi Asociaţii". De asemenea, a conceput termenii şi condiţiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA "Şova şi Asociaţii", contract în urma căruia societatea de avocaţi a obţinut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes).

Suma totală reprezentând folos necuvenit în favoarea SCA "Şova şi Asociaţii", ca urmare a contractelor de asistenţă juridică încheiate cu cele două complexe energetice, Turceni şi Rovinari, este estimată la valoarea de 3.455.754 lei.

În legătură cu faptele reţinute în sarcina suspectului Cristea Dumitru, acesta, în calitate de director general şi ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni CET, suspectul Cristea Dumitru a încheiat cu SCA "Şova şi Asociaţii", la data de 23 iulie 2007, un contract de asistenţă juridică şi la data de 29 decembrie 2007, un act adiţional la acel contract, prin încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi a celor privind buna gestiune financiară, astfel încât SCA "Şova şi Asociaţii" a reprezentat CER în litigii de drept comun, conduită care a prejudiciat CET cu suma de 644.075,60 lei prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal şi corelativ obţinerii de foloase necuvenite de către SCA "Şova şi Asociaţii".

De asemenea, în calitate de director general şi ordonator de credite al CET, acesta a încheiat în data de 1 noiembrie 2007, un act adiţional (pentru reprezentarea în litigiul CET vs. Electrica), la contractul de asistenţă juridică din 23 iulie 2007, prin încălcarea dispoziţiilor privind buna gestiune financiară, cu SCA "Şova şi Asociaţii", contract în urma căruia CET a fost prejudiciat cu suma de 1.142.400 lei corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA "Şova şi Asociaţii".

- în calitate de director general şi ordonator de credite al CET, a încheiat la data de 13 februarie 2008, un alt contract de asistenţă juridică cu SCA "Şova şi Asociaţii" (relativ la litigiul CET vs. ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA), prin încălcarea dispoziţiilor privind buna gestiune financiară, contract în urma căruia CET a fost prejudiciat cu suma de 1.242.018 lei, corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA "Şova şi Asociaţii".

- în calitate de director general al CET, în data de 18 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie şi prin nerespectarea dispoziţiilor date în sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei şi Comerţului, a încheiat cu ICM o tranzacţie prin care CET se obliga să achite către ICM suma totală de 69.520.556 lei în termen de cinci ani, conduită infracţională în urma căreia CET a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 47.505.713,13 lei, lichidatorului judiciar

Mai mult, în calitate de director general al CET, în data de 27 noiembrie 2007, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie, Cristea Dumitru a încheiat cu reprezentanţii Electrica, tranzacţia relativă la obiectul unui litigiu comercial (CET vs. Electrica), tranzacţie prin care CET a fost prejudiciat cu suma totală de 20.565.468,10 lei, reprezentând penalităţile de întârziere la plata energiei electrice la care s-a renunţat (20.222.761,10 lei) şi jumătate din taxa de timbru achitată (342.707 lei), corelativ obţinerii unui folos necuvenit de către Electrica în cuantum egal cu suma la care s-a renunţat, mai puţin jumătate din taxa de timbru (342.707 lei).

Prejudiciul cauzat Complexului Energetic Turceni (CET) prin activităţile descrise se ridică la suma de peste 71 milioane lei. 

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. 

---

Actualizare 10:52 Şova, bănuit de complicitate la abuz în serviciu

Fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, a declarat astăzi, la ieşirea din DNA, că i-a fost adusă la cunoştinţă calitatea de suspect în dosarul Turceni-Rovinari, adăugând că nu ştie dacă a fost începută urmărirea penală pe numele domniei sale.

Social-democratul a explicat: "Nu a fost vorba de intervenţii politice. Dânşii (procurorii DNA - n.r.) vor să înţeleagă exact împrejurările în care s-au încheiat aceste trei contracte, în condiţiile în care exista deja un contract-cadru".

Întrebat dacă dosarul este legat de premierul Victor Ponta, Şova a răspuns negativ: "Nu s-a pomenit numele Victor Ponta absolut deloc. Nu are cum - nu există nicio legătură între dânsul şi aceste acuzaţii".

În iulie 2011, Dan Şova declara că fosta sa firmă, "Şova şi asociaţii", adusese beneficii de ordinul a zeci de milioane de euro societăţilor Rovinari şi Turceni, social-democratul nefiind, însă, angrenat în acele servicii juridice.

---

Fostul ministru al Transporturilor Dan Şova a venit în această dimineaţă la DNA, pentru a fi audiat într-un dosar privind contracte ale firmei de avocatură "Şova şi asociaţii" cu complexurile energetice Rovinari şi Turceni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. DNA vede doar cu ochiul dinspre stanga, dar macar vede bine :) Cand o sa inceapa sa vada si cu ochiul dinspre dreapta o sa trebuiasca sa mai cumpere dube :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb