ALERT / DNA: FRAUDARE A FONDURILOR EUROPENE Sebastian Ghiţă, Mircea şi Vlad Cosma, puşi sub control judiciar în dosarul cumnatului lui Ponta

Elena Deacu
Anticorupţie / 17 februarie 2015

Sebastian Ghiţă, Mircea şi Vlad Cosma, puşi sub control judiciar în dosarul cumnatului lui Ponta

Actualizare 21:59 Fostul consilier judeţean Mihai Coman, reţinut

Fostul consilier judeţean Mihai Coman a fost reţinut, în această seară, de către procurorii DNA Ploieşti, pentru 24 de ore, după ce a fost audiat peste opt ore, la sediul instituţiei, într-un dosar privind fraudarea de fonduri europene, în care este vizat şi Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, transmit surse din presă.

Mihai Coman, care, în prezent, deţine funcţia de consilier în cadrul SC Hidro Prahova, firmă care derulează proiectul european de canalizare a zeci de localităţi din judeţ, a fost scos în cătuşe din sediul DNA Ploieşti, astăzi, în jurul orei 19:00, după aproximativ opt ore de audieri şi preluat de o dubă a Jandarmeriei, urmând să fie dus în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, de la Câmpina.

(A.C.)

-------------

Actualizare 16:58

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, la ieşirea din sediul DNA Ploieşti, că este urmărit penal de DNA în dosarul cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, şi că a fost pus sub control judiciar.

DNA arată, într-un comunicat, că măsura preventivă este valabilă pe o perioadă de 60 de zile, începând de azi. Deputatul este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat. Ghiţă a mai spus că nu are voie să se întâlnească cu Mircea şi Vlad Cosma.

Acesta a afirmat că a dat declaraţii în faţa procurorilor despre natura relaţiilor pe care le are cu Iulian Herţanu şi că le-a explicat anchetatorilor că nu este unul dintre apropiaţii cumnatului premierului.

El a mai spus că, în opinia sa, în orice judeţ s-ar fi derulat contractul ar fi putut exista suspiciuni că firma Grossmann Engineering Group ar fi fost favorizată de către autorităţi, dar că acest lucru nu este posibil având în vedere că e vorba de fonduri europene.

Întrebat care sunt relaţiile sale cu Vlad Cosma, Ghiţă a răspuns că este "coleg de partid ca şi Mircea Cosma", el menţionând că pe funcţionarul CJ Prahova nu-l cunoştea.

"Nu-mi dau seama unde poate să se găsească o dovadă că eu i-aş fi sprijinit", a spus Ghiţă, precizând că între el şi premierul Victor Ponta "nu a fost niciodată vreo discuţie".

"Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian trebuie să respecte următoarele obligaţii: a)să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, ori de câte ori este chemat; b)să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti cu privire la schimbarea locuinţei; c)să se prezinte la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. d)să nu părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent; e)să nu se apropie de anumite persoane nominalizate şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale; f)să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme; Inculpatului GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpatului GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală", arată comunicatul DNA.

(Alexandru Costea)

------

Actualizare 15:35 Mircea şi Vlad Cosma, puşi sub control judiciar

Procurorii DNA au început urmărirea penală şi i-au pus sub control judiciar pentru 60 de zile pe preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma şi pe fiul său, deputatul Vlad Cosma, pentru infracţiuni de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi folosirea influenţei.

Potrivit unui comunicat al DNA, în cauză, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Detalii privind starea de fapt descrisă în ordonanţele de reţinere întocmite de procurori urmează a fi date publicităţii într-o comunicare ulterioară, în cursul zilei.

---

Actualizare 12:46 Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, adus la DNA Ploieşti

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, tatăl deputatului Vlad Cosma, a fost adus de anchetatori, marţi, la sediul DNA Ploieşti, pentru a fi audiat în dosarul în care este vizat Iulian Herţanu.

---

Actualizare 12:30 Deputatul PSD de Prahova Vlad Cosma, adus cu mandat la DNA

Deputatul PSD de Prahova Vlad Cosma a fost adus la DNA cu mandat, el şi tatăl său, Mircea Cosma, fiind apropiaţi ai deputatului Sebastian Ghiţă.

Grossmann Engineering, în care este asociat Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a derulat în timp mai multe contracte pe bani publici acordate de administraţiile locale, în special.

Cel mai mare contract a fost cel acordat de Hidro Prahova, în care Consiliul Judeţean este acţionarul majoritar, şi a avut o valoare de aproape 40 de milioane de lei, fără TVA. Consiliul Judeţean era condus la acea vreme de Mircea Cosma.

Contractul a fost câştigat, pe 13 ianuarie 2012, de Grossmann în asociere cu Euro Construct Trading 98, din celebra grupare Golden Blitz (compania este deţinută de Dan Besciu şi Sorin Vulpescu, foşti parteneri ai lui Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea).

Vlad şi Mircea Cosma sunt trimişi în judecată, într-un dosar de corupţie cu prejudiciu de peste 6 milioane de lei.

---

Actualizare 11:57 Ghiţă, adus cu mandat la DNA Ploieşti

Deputatul Sebastian Ghiţă a fost adus cu mandat, marţi, la DNA Ploieşti, el fiind urmărit penal în dosarul în care este vizat Iulian Herţanu, cumnatul premierului Ponta.

"Am venit cu mandat, am primit citaţie", a spus Sebastian Ghiţă, care a ajuns la DNA Ploieşti în jurul orei 11.50.

Răspunzând unei întrebări, Ghiţă a spus că are calitatea de suspect în acest dosar, în care este vizat Iulian Herţanu, cumnatul premierului.

Întrebat despre contractul cu fonduri europene derulat la Comarnic pentru introducerea canalizării în localitate, Ghiţă a spus: "Ştim cu toţii că lucrările acolo nu au mers aşa cum trebuia, că stagnează, iar firma nu a reuşit să performeze şi să termine acea lucrare publică. Nu cunosc mai multe alte detalii".

Întrebat dacă a fost implicat în acest contract, deputatul a spus că nu. Întrebat, de asemenea, de ce a fost adus cu mandat la DNA, dacă nu este implicat în acest contract, Ghiţă a răspuns: "Îl cunosc pe om (Iulian Herţanu -n.r.) şi probabil că procurorii vor să se convingă de natura relaţiilor mele cu dânsul".

Întrebat dacă este prieten cu Iulian Herţanu, deputatul de Prahova Sebastian Ghiţă a spus că îl cunoaşte, că l-a văzut "de câteva ori, cu diferite ocazii", că nu are o relaţie foarte strânsă cu acesta, dar că "presupune despre asta este vorba".

Iniţial, Sebastian Ghiţă a spus că nu cunoaşte calitatea în care a fost chemat la DNA Ploieşti, spunând că "este o instituţie unde nu doreşti să ai calităţi.

În final, la întrebările jurnaliştilor, el a citit de pe un mandat de aducere pe care îl ţinea în mână, răspunzând că are calitatea de suspect.

În momentul de faţă, oamenii legii îi audiază pe Iulian Herţanu, fostul consilier judeţean în CJ Prahova Mihai Coman, precum şi o altă persoană suspectată în acest dosar.

---

Actualizare 11:49 Cumnatul lui Ponta, adus la audieri la DNA Ploieşti

Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost adus, marţi, la DNA Ploieşti, pentru a fi audiat în dosarul în care procurorii DNA au făcut percheziţii la mai multe firme, pentru infracţiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene.

Iulian Herţanu a fost adus la DNA Ploieşti în jurul orei 11.30, cu o dubă a Jandarmeriei, nefăcând nicio declaraţie jurnaliştilor aflaţi acolo.

De asemenea, anchetatorii au descărcat la sediul DNA Ploieşti şi mai multe documente şi calculatoare ridicate în urma percheziţiilor făcute marţi dimineaţă în acest dosar.

---

Actualizare 10:42 Iulian Herţanu ar fi acţionat pentru câştigarea frauduloasă a contractului de canalizare în Comarnic

O firmă a lui Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, împreună cu mai multe societăţi, între care Euroconstruct Trading, ar fi obţinut ilegal un proiect european privind extinderea reţelei de canalizare în Comarnic, din care şi-ar fi însuşit sume mari de bani, prin schimbarea destinaţiei fondurilor, susţin surse judiciare.

Aceleaşi surse au precizat că din grup fac parte Iulian Herţanu - administrator de drept şi începând cu data de 25 aprilie 2014 administrator de fapt al SC Grossman Engineering Group SRL, respectiv angajat al SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroeşti, jud. Ilfov, Vladimir Răzvan Ciorbă, administrator/asociat la mai multe firme, printre care şi SC CVR Asfalt Construct Group SRL, dar şi Mihail Marian Coman - administrator/asociat la SC Indserv SRL Ploieşti şi angajat al SC Hidro Prahova SA în calitate de consilier al directorului general din data de 24 mai 2012.

Potrivit surselor citate, aceştia au constituit un grup infracţional ""pentru a acţiona în vederea câştigării frauduloase a contractului de lucrări având ca obiect "Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic" - contract semnat la data de 13 ianuarie 2012 între Asocierea SC Grossman Engineering Group SRL - SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL şi SC Hidro Prahova SA Ploieşti ( C.L.6 ), contract finanţat în mare parte din fonduri provenite de la Uniunea Europeană, respectiv pentru însuşirea unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute în cadrul proiectului cu finanţare europeană, şi sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat"".

La grupul infracţional astfel constituit a aderat, prin numirea ca administrator al SC Grossman Engineering Group SRL începând cu data de 25 aprilie 2014, şi Liviu Munteanu, au arătat sursele citate.

---

Actualizare 09:33 Ponta: "Nu cunosc şi oricum ar fi greşit să comentez eu cercetările"

Premierul Victor Ponta a scris astăzi un mesaj pe Twitter prin care anunţă că nu cunoaşte şi "ar fi greşit" să comenteze cercetările efectuate de procurori faţă de cumnatul domniei sale. "Legea trebuie să fie egală pt toţi", comentează Victor Ponta în mesaj.

---

Actualizare 08:50

Procurorii efectuează percheziţii la firma Exfin SRL, care ar aparţine mamei şi surorii lui Ponta, ne-au transmis surse judiciare.

Potrivit acestora, este vizat şi cumnatul lui Victor Ponta, care va fi adus la audieri la DNA Ploieşti.

Anchetatorii suspectează că în acest dosar prejudiciul produs ar fi estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adăuga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscală, au precizat sursele citate.

---

Procurorii DNA efectuează în această dimineaţă percheziţii în 14 locaţii, majoritatea situate în municipiile Bucureşti şi Ploieşti, într-o cauză privind infracţiuni asimilate celor de corupţie şi infracţiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene.

Potrivit DNA, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 14 locaţii, acestea fiind sedii de societăţi comerciale ori domicilii ale unor persoane.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Si pe stanga si pe dreapta. Cand auzim si de Blaga?

    1. Putintica rabdare: in momentul in care va fi presedintele Senatului sau, de ce nu, prim ministru. 

      Vad ca pe centru nu nimereste nimeni iar acolo sint fetele noastre cele mai bune, guresoaie, pamfile, ponta sau monta puie cum o cheama ?

      Hai sa fim seriosi, sper ca nu se ajunge pana acolo, desi lucrurile curg in acea directie :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb