ALERT / DOSARUL ANRP 2 Adriean Videanu a fost arestat preventiv

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 31 ianuarie 2015

Adriean Videanu a fost arestat preventiv

Actualizare 12:05 Blaga: "Videanu şi-a dat demisia de la conducerea organizaţiei Bucureşti a partidului"

Preşedintele fostului PDL, Vasile Blaga, a declarat, în urmă cu puţin timp, că Adriean Videanu şi-a dat demisia din fruntea organizaţiei din Capitală a partidului, adăugând că Videanu a fost suspendat din calitatea de membru al formaţiunii imediat după arestarea sa.

Blaga a explicat: "Domnia sa este suspendat din calitatea de membru de partid, dar a trimis azi-dimineaţă la partid şi demisia din funcţia de preşedinte al organizaţiei Bucureşti".

---

Actualizare 11:35 Referat DNA: "Videanu şi-a lăsat acţiunile puse sub sechestru soţiei şi copilului"

Adriean Videanu le-ar fi pasat soţiei şi copilului acţiunile asupra cărora procurorii DIICOT instituiseră sechestru, ulterior titlurile fiind scoase de sub această măsură de către Alina Bica, transmit procurorii DNA în referatul cu propunerea de arestare a fostului ministru, conform surselor din presă.

Astfel, anchetatorii susţin că "rezultă cu evidenţă, din cronologia naturii şi destinaţiei celor 80 acţiuni, aparţinând numitului Videanu Adriean, de la SC Titian Mar SA că, anterior datei de 24.09.2013 când s-a dispus în această cauză luarea măsurii asiguratorii în vederea instituirii unui sechestru asigurător, au fost efectuate demersuri pentru convertirea acţiunilor nominative ale numitului Videanu Adriean în acţiuni la purtător".

Transformarea acţiunilor nominative în acţiuni la purtător a fost cunoscut pe 24 septembrie 2013, când a fost aplicat sechestru asigurator. Transformarea nu a modificat deţinătorul, ci doar natura lor, explică procurorii.

DNA detaliază: "Depunerea acţiunilor la purtător, deci momentul la care acestea nu mai aparţineau numitului Videanu Adriean, a avut loc la data de 4.10.2013 cu ocazia Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor. În acel moment, la acea dată, de 4.10.2013, din cele 160 acţiuni la purtător, câte 50% au revenit numiţilor Videanu Andrei Valentin şi Videanu Diana Alexandra".

Anchetatorii acuză că, prin înstrăinarea acţiunilor, deşi se aflau indisponibilizate ca urmare a măsurii sechestrului, "inculpatul Videanu Adriean s-a situat deja în sfera infracţională".

Pe 25 februarie 2014, Alina Bica, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, "cu încălcarea prevederilor legale de competenţă", a ridicat sechestrul asigurător dispus asupra acţiunilor lui Videanu, reclamă DNA.

"Ridicarea măsurii asiguratorii, prin decizia abuzivă a numitei Bica Alina Mihaela şi complicitatea numitului Videanu Adriean, periclitează şi îngreunează recuperarea prejudiciului, prin posibilitatea şi facilitarea înstrăinării acţiunilor respective", notează procurorii în referat.

Sechestrul asupra acţiunilor lui Videanu fusese dispus în dosarul Romgaz-Interagro al fostului ministru al Economiei. În acea cauză, instrumentată de DIICOT, Videanu este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Presa mai scrie, citând surse judiciare, că ieri, procurorul general Tiberiu Niţu a verificat şi infirmat ordonanţa Alinei Bica de ridicare a sechestrului asupra acţiunilor la Titan Mar ale lui Adriean Videanu, iar DIICOT încearcă recuperarea acestora.

---

Actualizare 11:23 Referat DNA: "Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Tender"

Alina Bica ar fi subordonat DIICOT intereselor afaceristului Ovidiu Tender, le-ar fi cerut procurorilor de şedinţă să depună concluzii favorabile în procesul acestuia şi chiar să semneze un proces verbal că vor proceda aşa, susţine DNA, în referatul cu propunerea de arestare a fostei şefe a DIICOT, potrivit surselor din presă.

Astfel, procurorii anticorupţie relatează: "Probele administrate în cauză până în acest moment al cercetărilor vizează modul în care procurorul şef DIICOT, Bica Alina Mihaela, după preluarea funcţiei, în anul 2013, în urmărirea intereselor inculpatului Tender Ovidiu, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu închisoarea cu executare în regim de detenţie".

Astfel, odată ce a ajuns la conducerea DIICOT, Alina Bica "a înţeles să subordoneze instituţia pe care o conduce interesului inculpatului Tender Ovidiu", în dosarul RAFO-Carom. În acest scop, Bica ar fi dispus "măsuri concrete în scopul determinării procurorilor ca, fără nicio rezervă, să pună concluzii contrare gravităţii faptelor dovedite prin probe", se mai arată în documentul citat.

"Pentru a avea certitudinea şi a se asigura că dispoziţia sa abuzivă, flagrant nelegală, va fi executată de către procurorii din subordine, i-a determinat să încheie un document scris, un proces verbal, să-şi asume prin semnătură că vor proceda conform celor dispuse de Bica Alina Mihaela", mai consideră procurorii.

Anchetatorii relatează că, atunci când procurorul din subordine i-au spus că trebuie să lase instanţa de judecată să decidă, dând exemplul că Alexandru Iancu, într-un dosar de acelaşi gen, a primit o pdeapsă de 11 ani închisoare, replica Alinei Bica a fost "Nu eşti de acord cu mine?".

"Referatul aşa cum a dorit Bica nu a fost depus în instanţă, prin diligenţa procurorilor de pe judiciar. Ulterior instanţa l-a condamnat (pe Tender - n.r.) la o pedeapsă cu executare", mai arată DNA.

Procurorii anticorupţie notează că Bica "a negat faptele reţinute, ca învinuire, în sarcina sa, prezentând derularea evenimentelor în succesiunea pe care a dorit-o, cu elemente extrem de vagi, care nu dau credibilitate afirmaţiilor şi fără legătură cu acuzaţiile".

---

Actualizare 10:43 Avocata Laura Voicu: "Alina Bica a primit ameninţări cu moartea în legătură cu dosarul RAFO"

Potrivit Laurei Voicu, avocata Alinei Bica, fosta şefă a DIICOT a spus, în sala de judecată, că se teme pentru viaţa ei, deoarece primise ameninţări cu moartea în legătură cu dosarul RAFO, în care este inculpat Ovidiu Tender. Ameninţările ar fi venit din partea a doi deputaţi, în timp ce Bica se afla la un hotel din Constanţa, conform surselor din presă.

Totodată, Bica a afirmat în faţa judecătorilor că generalul Coldea (SRI) i-ar fi zis că Ovidiu Tender trebuie lăsat în pace, deoarece este o problemă de siguranţă naţională, a mai spus Laura Voicu.

---

Actualizare 10:32 Videanu, şocat că a trecut repede de la calitatea de suspect la cea de inculpat

Fostul ministru Adriean Videanu a negat, la ieşirea din sediul ICCJ, acuzaţiile ce i se aduc, arătându-se şocat de faptul că, în zece minute, a trecut de la calitatea de suspect la cea de inculpat, scriu surse din presă.

Democrat-liberalul a declarat: "Singurul lucru pe care mi-l reproşez este că în zece minute am trecut de la situaţia de suspect la cea de inculpat şi n-am avut timp să depun probele la DNA, că n-am fi ajuns în situaţia asta.

Fostul demnitar s-a arătat "şocat" la aflarea deciziei de arestare a sa,"mai ales prin perspectiva faptului că nu există o acuză de corupţie; este o acuză de complicitate la abuz în serviciu".

"Vreau să ştiţi că abuzul în serviciu este o infracţiune de serviciu, nu o infracţiune de corupţie", a mai spus Videanu, nemulţumit de folosirea termenului "corupţie" în legătură cu acuzaţiile care i se aduc şi reclamând faptul că nu a putut să depună probele la DNA, ca să nu ajungă în această situaţie.

Adriean Videanu a arătat că ridicarea sechestrului pe acţiunile sale la SC Titan Mar SA nu a produs niciun efect juridic, iar în legătură cu acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu, a precizat că abuzul în serviciu este o infracţiune de serviciu, nu de corupţie.

Referitor la decizia Alinei Bica de ridicare a sechestrului pe 80 de acţiuni pe care Adriean Videanu le deţinea la Titan Mar SA, fostul ministru a spus că decizia "nu a produs nicun efect juridic, dar absolut niciun efect juridic".

Videanu a susţinut că, la nivelul Titan Mar, începând din anul 2012, acţiunile nominative ale companiei au fost transformate în acţiuni la purtător.

---

Actualizare 10:7 Videanu s-a predat poliţiei şi a fost dus în arest

---

Fostul ministru PDL al Economiei Adriean Videanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în această dimineaţă, decizia fiind luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. După audieri prelungite, au primit sentinţe asemănătoare şi fosta şefă DIICOT Alina Bica, consilierul său, Florentin Mihăilescu, precum şi Dorin şi Alin Cocoş, scriu surse din presă.

Hotărârea nu este definitivă, putând fi contestată la aceeaşi instanţă. Arestul a fost dispus în dosarul ANRP 2, disjuns din cel al despăgubirii ilegale de la ANRP al Alinei Bica.

Videanu, Mihăilescu şi Alin Cocoş vor fi încarceraţi, în timp ce Dorin Cocoş şi Alina Bica se află deja în arest în alte două dosare: Microsoft, respectiv ANRP 1.

În dosarul ANRP 2, Bica este urmărită penal pentru luare de mită (două infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni) şi favorizarea făptuitorului.

La rândul lui, Dorin Cocoş este urmărit penal, în acelaşi dosar, pentru trafic de influenţă şi dare de mită. Alin Cocoş este cercetat pentru dare de mită şi trafic de influenţă. Adriean Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, iar Florentin Mihăilescu este bănuit de complicitate la luare de mită.

Adriean Videanu a fost reţinut, joi, de DNA, pentru 24 de ore. Procurorii susţin că fostul ministru al Economiei ar fi intervenit la Alina Bica, pentru ca aceasta, ca procuror-şef al DIICOT, să ridice sechestrul aplicat asupra unor acţiuni deţinute de Videanu la SC TITAN MAR SA.

Bica ar fi ridicat măsura asiguratorie aplicată asupra a 80 de acţiuni în valoare de 277.000 de lei. Prin ridicarea sechestrului, Bica l-ar fi ajutat pe Videanu să îşi pună la adăpost acţiunile sechestrate şi să obţină foloase necuvenite prin înstrăinarea lor.

Sechestrul asupra acţiunilor a fost pus în dosarul Romgaz, în care Videanu este cercetat de DIICOT pentru punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii susţin că, în dosarul ANRP 2, Dorin Cocoş ar fi primit mită 16 milioane de euro pentru intervenţii la fosta şefă a DIICOT.

Procurorii susţin că, în perioada ianuarie 2011-2012, Dorin Cocoş a promis, pretins şi primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase, suma totală de 16 milioane euro, în tranşe, în schimbul influenţei exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP, Alina Bica şi Sergiu Diacomatu, pentru asigurarea soluţionării a două dosare de despăgubire, dintre care unul cu nr.22714/ FFCC (prin care, valoarea unui teren în suprafaţă peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei).

Pentru urgentarea soluţionării dosarului de despăgubire, Dorin Cocoş ar fi dat foloase Alinei Bica, sub forma unei cote dintr-un teren situat în localitatea Snagov, în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi.

DNA mai relatează că, la 24 septembrie 2013, în dosarul Romgaz instrumentat de DIICOT, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru şi asupra a 80 de acţiuni, deţinute la o firmă de Adriean Videanu.

Ulterior, 25 februarie 2014, printr-o ordonanţă, Alina Bica, în calitate de şef al DIICOT, ar fi dispus, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, admiterea solicitării inculpatului Adriean Videanu şi a ridicat sechestrul asigurator.

Prin această acţiune, Alina Bica i-a facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat, mai acuză DNA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mare foamea de cash

    Altfel n-ar fi facut aceasta imprudenta

    Acum Videabu n-are decat sa inceapa sa isi aduca aminte una alta si sa vb.cu procurorii... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb