• UPDATE: Ialomiţianu: "Actualul acord cu FMI s-ar putea suspenda sau chiar se va rupe definitiv dacă nu se fac progrese semnificative"
Actualul acord cu FMI s-ar putea suspenda sau chiar se va rupe definitiv dacă nu se fac progrese semnificative la capitolul reforme structurale, în următoarele două luni, a declarat deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu.
Domnia sa a precizat: "Parlamentarii puterii şi-au schimbat tonul după ieşirea presei din sală, au devenit mai concilianţi, pentru că şi-au dat seama că nu mai sunt la televiziune, şi au spus că este bine că se prelungeşte actualul acord şi se va face un alt acord. Dar FMI doreşte angajamente ferme. Dacă în următoarele două luni nu se văd progrese semnificative, putem vedea suspendarea sau chiar ruperea acordului. FMI doreşte ca Guvernul să facă paşi fermi şi să implementeze aceste reforme structurale, respectiv programul de privatizări şi eficientizarea companiilor".
---
• UPDATE 16:20: Ruşanu: "Am fost cu toţii de acord, şi puterea şi opoziţia, că România are nevoie de continuarea acordului cu FMI"
Dan Radu Ruşanu, şeful Comisiei de Buget din cadrul Camerei Deputaţilor, a declarat că, în urma discuţiilor de trei ore cu reprezentanţii FMI, parlamentarii puterii şi ai opoziţiei consideră că în perioada următoare ţara noastră are nevoie să continue îndeplinirea angajamentelor asumate cu instituţiile financiare internaţionale.
Domnia sa a precizat că ducerea la bun sfârşit a acestui acord şi încheierea unui nou acord cu FMI este necesar ţării noastre pentru a continua să se împrumute ieftin de pe pieţele financiare internaţionale şi pentru a nu zdruncina încrederea investitorilor străini.
În privinţa privatizărilor, deputatul Ruşanu a spus că:"Personal, consider că trebuie vândute doar companiile care înregistrează pierderi şi nu cele care au profit, precum societăţile din energie".
Întrebat la ce concluzie comună s-a ajuns în urma ofertei secundare a Transgaz, Ruşanu a spus că FMI consideră că privatizarea prin Bursă e benefică pentru societate, aducându-i lichidităţile necesare investiţiilor.
---
• UPDATE 15:55: Deputaţii din Comisia Buget-Finanţe nu au făcut declaraţii după finalizarea întâlnirii cu FMI, aceştia rămânând în sală pentru a continua dezbaterile privind proiectul de buget de stat pentru anul în curs
---
• UPDATE 15:50: Reprezentanţii FMI au părăsit sala de şedinţe a Comisiei pentru buget din Camera Deputaţilor, aceştia nefăcând niciun fel de declaraţii
---
• UPDATE 15:10: Deputatul Ruşanu şi-a îndulcit tonul după ce a ieşit presa din sală
Şeful Comisiei de Buget-Finanţe şi-a îndulcit tonul în discuţiile cu reprezentanţii FMI care încă se derulează la Parlament, susţin unii deputaţi care au ieşit din sală.
Dan Radu Ruşanu pare să fie convins de reprezentanţii organismelor financiare internaţionale că nu are dreptate în privinţa declaraţiilor dure ale domniei sale referitoare la măsurile de austeritate din perioada 2009-2010.
Unii parlamentari ai opoziţiei au comentat răutăcios că poziţia lui Dan Radu Ruşanu nu este una corectă având în vedere că face parte din coaliţia de la guvernare care are nevoie de suportul FMI şi care se laudă cu realizarile impuse de acordul cu organismele financiare internaţionale.
---
Reprezentanţii Fondului Mondial Internaţional (FMI), ai Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale (BM) au sosit, în urmă cu puţin timp, la întâlnirea programată cu deputaţii din Comisia de Buget.
Începutul întâlnirii a fost unul încordat, pe fondul unei declaraţii dure a Preşedintelui Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, Dan Radu Ruşanu.
Deputatul liberal Ruşanu a întâmpinat reprezentanţii instituţilor internaţionale cu o declaraţie în care a arătat că proiectul de buget pentru anul în curs are trei constrângeri majore: vârf de plată pentru creditele contractate de stat în anii trecuţi, deficit bugetar mult mai mic decât cel de anul trecut care nu încurajează creşterea economică şi reducerea la jumătate a liniilor de finanţare de la bănci pentru economia reală.
Ruşanu a afirmat că România are nevoie de un deficit bugetar similar cu cel al Germaniei ca să se poată dezvolta economic cu adevărat şi a subliniat că doreşte discutarea programului de privatizări cu delegaţia condusă de FMI.
Deputatul PNL a afirmat: "Sunt şi privatizări care sunt binevenite, precum CFR Marfă, dar sunt şi privatizări pe care trebuie să le discutăm, precum oferta secundară Transgaz. Am mai avut privatizări în energie care s-au făcut la influenţa organismelor financiare internaţionale şi care astăzi ne arată că nu au fost avantajoase pentru România. Operatorii privaţi care deţin acum monopolurile pe distribuţia de gaze şi energie nu au făcut investiţiile promise şi au abandonat calitatea serviciilor în favoarea profitului".
Ruşanu a mai spus că perioada 2009-2010 a arătat că a fost o greşeală enormă făcută cu acceptul organismelor financiare internaţionale, respectiv s-au tăiat salariile bugetarilor şi au crescut taxele şi impozitele.
În replică, Erik de Vrijer, şeful delegaţiei FMI, i-a răspuns deputatului Ruşanu că afirmaţiile şi acuzaţiile domniei sale sunt fără temei şi a solicitat ca înainte să-i răspundă la problemele ridicate să solicite presei să iasă din sală: "Înţeleg că aveţi motive să faceţi aceste afirmaţii şi acuzaţii, dar dacă vreţi ca întâlnirea să fie una productivă am rugămintea să fie fără prezenţa presei aşa cum aţi promis".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.01.2013, 15:31)
DE CE FARA PRESA ? NU ESTE DEMOCRATIE ? NU TREBUIE SA AFLE TOATA TARA CE SE PUNE LA CALE . CONSIDER CA TOATE DISCUTIILE DE ACEST FEL TREBUIE TRANSMISE IN DIRECT
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Eu în data de 28.01.2013, 16:21)
STAPANII (FMI) nu vor cu presa, deci nu e democratie!
1.2. m-as mira (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Obama în data de 28.01.2013, 17:11)
nu cred ca FMI este cel care isi schimba discursul, ci puterea. Personal cred ca puterea a fost prinsa (din nou) pe picior gresit si din acest motiv presa nu a mai avut acces. FMI ce sa zica? Acelasi lucru de cand lumea si pamantul - privatizati, vindeti, dati afara, restructurati. Pe cand alunecosii de parlamentari isi schimba discursul dupa cum se schimba interesele, mai ales cei care sunt acum la putere!
1.3. in continuare (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Obama în data de 28.01.2013, 17:15)
si pentru ca ma simt nevoit sa vin cu argumente in sprijinul ultimei afirmatii, voi da exemplu cel mai recent al... nevertebratului Dan Voiculescu care demisioneaza din Parlament. De data asta i-am uitat pe Ponta si pe Rusanu.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Pedelistu în data de 28.01.2013, 21:58)
Da, sunt de acord sa repetam accidentul numit Ialomitianu - ministru de finante. Rad si curcile britanice, frantuzesti si germane de asa macrospecialist. Da, e bine sa-l bagam in seama, daca vrem sa intram in CSI