Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), spre consultare, stenograma şedinţei în care a fost intervievat Daniel-Constantin Horodniceanu pentru şefia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a înaintat preşedintelui propunerea de numire în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a procurorului Daniel-Constantin Horodniceanu, însoţită de avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
"În vederea exercitării prerogativelor de numire în funcţie a procurorului-şef al DIICOT, prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Preşedintele României a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, spre consultare, stenograma şedinţei Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, din data de 04 mai 2015, şedinţă în care a fost intervievat candidatul propus de ministrul Justiţiei, precum şi documentele care au fost avute în vedere la adoptarea Hotărârii nr. 192/04.05.2015 a Secţiei pentru procurori, prin care a fost avizată această propunere", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
Daniel Constantin Horodniceanu este unul dintre cei mai cunoscuţi procurori ieşeni, DIICOT Iaşi remarcându-se, sub conducerea sa, prin numărul foarte mare de arestări şi percheziţii care au dus la destructurarea unor reţele de contrabandă de tutun de la graniţa României cu Republica Moldova.
Horodniceanu, care va împlini 41 de ani pe 26 mai, şi-a început activitatea profesională în anul 1998, pe postul de consilier juridic la Consiliul Judeţean Iaşi, unde a stat din august până în decembrie, din luna ianuarie a anului următor intrând pe postul de procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni. Acesta a stat aproape un an şi jumătate la Fălticeani, trecând apoi prin posturi similare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani şi la Iaşi.
În noiembrie 2005, a devenit procuror al DIICOT - Biroul Teritorial Iaşi, fiind numit şef al acestei instituţii în 2006, pentru trei ani, până în 2009. Atunci, a revenit timp de trei ani pe postul de procuror al Serviciul Teritorial Iaşi al DIICOT, iar din 2012 conduce din nou acest serviciu ca procuror-şef.
La ieşirea de la CSM, după interviu, Horodniceanu a fost întrebat dacă îl cunoaşte pe primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, care s-ar fi folosit inclusiv de clanul Cordunenilor, pe lângă angajaţi ai Poliţiei Locale şi ai altor instituţii din Primărie, pentru a-şi urmări iubita.
Horodniceanu a spus că nu l-a întâlnit personal pe edil, precizând că ultima oară l-a văzut pe stadionul Iaşi, în urmă cu trei ani, când alerga alături de alte zeci de persoane.
"Personal, nu-l cunosc pe domnul, cred că acum trei ani l-am văzut ultima oară pe stadion, unde alergam alături de alte zeci de persoane", a spus Horodniceanu.
Întrebat dacă procurorul Oana Schmidt-Hăineală se referea la o presupusă întâlnire dintre el, primarul Gheorghe Nechita şi ministrul Liviu Dragnea, la Hotelul Bucium, în 24 ianuarie, Horodniceanu a infirmat categoric o astfel de informaţie, spunând că întrebarea membrului CSM a fost ipotetică.
"V-am spus că nu m-am întâlnit niciodată cu Nichita sau cu Dragnea", a mai spus Horodniceanu.
Întrebat în legătură cu clanul Cordunenilor, procurorul Daniel Horodniceanu a spus că supravegherea clanurilor se face cu mandat de la judecător, precizând că membrii unor astfel de grupări sunt cetăţeni români şi DIICOT respectă legislaţia în orice situaţie.
El a ţinut să menţioneze că dacă, referitor la clanul Cordunenilor, ar fi fost implicaţii în cazul primarului Gheorghe Nichita care intră sub incidenţa activităţii DIICOT, structura şi-ar fi efectuat în mod operativ atribuţiile.
1. Ce este asta, show pentru proști?
(mesaj trimis de Cristi C în data de 11.05.2015, 14:37)
Vrea Johannis să ne lase să înțelegem că la el a ajuns o singură hârtie A4, cu antet, pe care să își pună semnătura?
Oricine a participat la o promovare într-o funcție într-o companie, știe că există un dosar ce conține performanțele acelui personaj: pe bază de chestionar sau indicatori de performanță.
Ne spune președinția că nu are dosarul de promovare? Nu suntem proști. Ceva este în neregulă - mai bine dai afară câțiva funcționari de la Cotroceni.