ALERT / LIVE TEXT Alegeri în SUA - Americanii îşi votează cel de-al 45-lea preşedinte

L.B.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 noiembrie 2016

Alegeri în SUA - Americanii îşi votează cel de-al 45-lea preşedinte

Actualizare 23:44 Klemm: "O temă comună a lui Clinton şi Trump este «Votaţi!», ceea ce îi încurajez şi pe români să facă pe 11 decembrie"

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat, marţi, în cadrul festivităţii organizate cu ocazia alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, că acest scrutin este unul dintre cele mai controversate, dar şi cele mai importante din istorie, iar mesajul comun al celor doi candidaţi este ca oamenii să voteze, ceea ce le transmite şi el românilor.

Ambasada SUA organizează, într-un local din Capitală, un eveniment dedicat alegerilor din SUA, care se va întinde pe tot parcursul nopţii, fiind invitaţi politicieni şi lideri guvernamentali români, precum şi personalităţi culturale şi artistice, informează News.ro.

În debutul evenimentului, Hans Klemm a adresat un nou îndemn către români să voteze la alegerile din 11 decembrie, aşa cum au făcut marţi şi americanii.

"S-au spus deja atât de multe despre aceste alegeri. Au fost cu siguranţă unele dintre cele mai controversate alegeri din istoria Americii, unele din cele mai pasionale, unele dintre cele mai dramatice, mai surprinzătoare şi, desigur, în final se vor dovedi a fi unele dintre cele mai de impact. Aş vrea doar să vă încurajez, în special pe cetăţenii români care sunt cu noi în seara aceasta, când vă pregătiţi să luaţi şi voi o decizie foarte importantă peste cinci săptămâni, să vă amintiţi să vă utilizaţi dreptul şi privilegiul ca cetăţeni ai României pentru a vota", a spus diplomatul american.

El a subliniat că importanţa votului este şi o temă comună a ambilor contracandidaţi americani, iar îndemnul lor trebuie urmat şi de români.

"Dacă aţi ascultat ultimele afirmaţii făcute atât de Hillary Clinton, cât şi de Donald Trump, în ultimele zile, una din temele comune este «Vă rog, votaţi! ». Şi as vrea să vă rog şi pe voi şi să vă reamintesc ca pe 11 decembrie să votaţi!", a mai spus el.

Hans Klemm a precizat că o parte a veniturile obţinute în cadrul acestui eveniment, la care participă aproximativ 600 de persoane, vor fi donate asociaţiei victimelor din Colectiv.

Noaptea alegerilor prezidenţiale poate fi urmărită pe pagina de Facebook a ambasadei SUA la Bucureşti.

(S.A.)

------------

Actualizare 23:28 Madonna a dat un concert surpriză în Washington Square, anunţat dimineaţa pe net.

Cântăreaţa a stat în mijlocul pieţei, lângă o fântână, într-o geacă fluorescentă, o căciulă cu stele, cu o chitară roşie, în timp ce lumea, surprinsă, a început să se strângă în jurul ei.

A cântat "Express Yourself" (Exprimă-te), modificând versurile pentru a putea intona "Make her Express Herself" (Ajutaţi-o să se exprime), pentru susţinerea lui Hillary Clinton. (The Straits Times)

(T.F.)

----------

Actualizare 23:20 Basculante uriaşe încărcate cu nisip înconjoară locaţiile celor doi candidaţi (Trump Tower şi Javits Center) aflaţi în aşteptarea rezultatelor finale ale votului.

De ce? Ca barieră protectoare în eventualitatea detonării vreunei bombe. (Business Insider)

(T.F.)

----------

Actualizare 23:03 Probleme la sistemul electronic de vot în Carolina de Nord

Sistemul electronic de vot are probleme în mai multe comitate din Carolina de Nord, motiv pentru care Autoritatea electorală le-a recomandat acestora să revină la buletinele de vot pe hârtie, informează BBC.com.

Astfel, în comitatele Cleveland, Gates, Orange, Cumberland, Wake, Craven şi Forsyth, oficialii electorali au întâmpinat probleme în înregistrarea oamenilor la vot.

Potrivit ProPublica, problemele sporadice la maşinile de vot au fost înregistrate şi în New York, Illinois, Kentucky, Texas şi Ohio.

Specialiştii au spus că astfel de incidente sunt comune, în cazul contextul în care în Statele Unite există circa 100.000 de maşini de vot.

Buletinele de vot pe hârtie par soluţia simplă în cazul apariţiei unor astfel de probleme.

Totuşi, în Michigan, unde alegătorii trebuie să completeze un formular de mână, înainte de a primi buletinul de vot, oamenii s-au plâns de lipsa pixurilor.

(S.A.)

----------

Actualizare 22:42 Eric Trump, vizat de o plângere după ce şi-a publicat buletinul de vot

Coaliţia Democratică împotriva lui Trump a depus o plângere la New York care-l vizează pe fiul candidatului republican la prezidenţiale, Eric Trump, după ce acesta a postat pe Twitter o fotografie cu el completându-şi buletinul de vot, informează pagina online a publicaţiei The Guardian.

Postarea a fost deja ştearsă, dar a reprezentat încălcarea unei legi veche de un secol în statul New York, care interzice publicarea votului. Legea a fost interpretată ca interzicând fotografiile făcute de telefon mobil şi selfie-urile.

"Încă o dată, familia Trump a acţionat ca şi cum legea nu li s-ar aplica", a declarat Scott Dworkin, directorul Coaliţiei.

"Când o altă celebritate a făcut acelaşi lucru, a fost criticat de presă. Nu ar trebui să ne facem că nu vedem că Eric Trump a făcut o gravă greşeală", a precizat acesta.

(S.A.)

----------

Actualizare 22:30 Donald Trump a declarat la Fox News că au fost semnalate unele probleme cu maşinile de votare (fabricate de Soros)

Candidatul a afirmat că maşinile de vot comută voturile republicane în contul Partidului Democrat.

Dacă Hillary câştigă alegerile, cum se va numi Bill Clinton? Primul Gentleman? Da, dacă n-ar fi fost preşedintele SUA. El îşi va păstra titlul de preşedinte, iar atunci când vor apărea în public, ea va fi prezentată ca Preşedintele Clinton, iar el ca Ex-Preşedintele Clinton (France-Presse).

(T.F.)

----------

Actualizare 22:10 Indicii de pe Wall Street evoluează în creştere

Wall Street evoluează în creştere, investitorii anticipând victoria lui Hillary Clinton, transmite Reuters.

Indicele Dow Jones creşte cu 0,38%, la 18.328,94 puncte, iar indicele S&P 500 se află în urcare cu 0,27%, la 2.137,18 puncte.

În acelaşi timp, indicele compozit Nasdaq se apreciază cu 0,46%, la 5.189,84 puncte.

Indicele compozit S&P/TSX din Toronto sporeşte cu 0,17%, la valoarea de 14.677,17 puncte.

(S.A.)

----------

Actualizare 22:02 Donald Trump, criticat pentru că s-a uitat pe buletinul de vot al soţiei sale, Melania

Camerele au surprins momentul în care acesta se uită pe buletinul ei, lucru interzis prin lege în SUA, potrivit site-ului ŞtirileProTV.ro. Momentul a fost dezbătut intens pe Twitter de americani, care l-au acuzat că nu are încredere în soţia lui şi că a vrut să verifice dacă într-adevăr îl votează pe el.

(S.A.)

----------

Actualizare 21:42 Autorităţile au înregistrat o prezenţă ridicată la vot în cinci state cheie

Autorităţile electorale din cinci state americane cheie au înregistrat o prezenţă ridicată la vot, care a dus la formarea unor cozi lungi la intrarea în secţiile de vot.

Printre statele cheie care s-au bucurat de o prezenţă ridicată la urne în ziua alegerilor prezidenţiale se numără Colorado, Virginia, Georgia, Ohio şi Wisconsin, transmite CNN, preluat de News.ro.

Colorado: Peste 2,2 milioane de alegători au votat anticipat, iar cursa rămâne una strânsă între Hillary Clinton şi Donald Trump. Autorităţile electorale precizează că 771.745 de alegători au votat anticipat pentru prezidenţiabilul republican, în vreme ce democraţii au primit 753.052 de sufragii.

Virginia: Autorităţile electorale au precizat că prezenţa la vot este puternică şi extrem de ridicată. În Loudoun County, cel puţin 57.382 dintre cei 238.498 de alegători înregistraţi au votat până marţi dimineaţă.

Georgia a înregistrat cea mai mare prezenţă la votul anticipat, unde peste 2,3 milioane de buletine de vot anticipate au fost depuse la urne sau prin corespondenţă.

Ohio: Autorităţile au precizat că prezenţa la votul anticipat a fost una puternică, dar nu istorică.

Wisconsin: Prezenţa la vot în cele mai mari comitate este extrem de ridicată. Peste 30% din alegătorii înregistraţi au votat anticipat, iar autorităţile electorale cred că până la 70% dintre alegători vor vota până la finalul zilei.

(S.A.)

----------

Actualizare 21:01 Primele rezultate: Clinton a câştigat în insula Guam

Hillary Clinton a obţinut 71,63% din voturi în insula Guam, în timp ce Donald Trump a primit 24,16%, după numărarea tuturor voturilor din acest teritoriu al SUA situat în Pacific, informează agenţia EFE.

(M.K.)

----------

Actualizare 20:49 Avocaţii lui Donald Trump au lansat un proces privind votul anticipat din Nevada

Avocaţii lui Donald Trump s-au prezentat în această după-amiază în faţa unei instanţe statale pentru a contesta votul anticipat din statul american Nevada, un semn că reprezentanţii campaniei republicane se pregătesc să lanseze o acţiune legală în cazul în care rezultatele alegerilor prezidenţiale nu sunt favorabile, informează CNN.

Potrivit rechizitoriului, avocaţii republicani solicită ajutorul în cazul contestării alegerii electorilor din Nevada.

Campania republicană a formulat o plângere împotriva lui Joe P. Gloria, responsabil cu înregistrarea alegătorilor în comitatul Clark din Nevada. Avocaţii susţin că Joe Gloria a cerut ca secţiile pentru votul anticipat să rămână deschise cu două ore peste programul stabilit în zonele locuite în special de minorităţile din apropiere de metropola Las Vegas, potrivit News.ro.

Un purtător de cuvânt al comitatului a declarat că nicio secţie pentru votul anticipat nu şi-a extins programul de funcţionare. Totuşi, aceste secţii de vot i-au procesat pe alegătorii care stăteau la coadă în momentul închiderii urnelor.

Avocaţii republicani cer un ordin judecătoresc pentru ca buletinele de vot anticipat să nu fie amestecate cu buletinele celorlalţi alegători.

"Sondajele arată că cursa prezidenţială este extrem de strânsă în Nevada. Campania republicană crede că meritp să contesteze orice încălcare a protocolului de vot în acest stat. Datele pe care le vedem ne spun că ar fi vorba de câteva mii de persoane de la patru secţii de vot", a declarat Robert Lang de la Universitatea Nevada din Las Vegas.

Lang a susţinut că strategia campaniei republicane este una inteligentă, având în vedere ce s-a întâmplat în alegerile prezidenţiale din 2000 în Florida.

(I.S.)

----------

Actualizare 20:42 Bursele europene au închis în urcare, în aşteptarea rezultatului alegerilor din SUA

Principalii indici bursieri europeni au închis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în apreciere, pieţele fiind în aşteptarea rezultatului alegerilor prezidenţiale din SUA, potrivit MarketWatch.

Indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 0,53%, la nivelul de 6.843,13 puncte.

Indicele CAC 40 al bursei din Paris a sporit cu 0,35%, ajungând la 4.476,89 puncte, iar indicele DAX din Frankfurt s-a apreciat cu 0,24%, până la 10.482,32 puncte.

Indicele FTSE MIB al bursei italiene a urcat cu 0,48%, până la 16.817,41 puncte, iar indicele IBEX 35 din Madrid a crescut cu 0,2%, până la 8.937 puncte.

În schimb, moneda europeană a coborât, astăzi, cu 0,16%, la 1,1033 dolari pe unitate.

(S.A.)

-----------

Actualizare 20:21 La secţia de votare de la Şcoala Publică 59 din Manhattan Donald Trump a fost huiduit zgomotos de către votanţii din stradă.

În schimb, muncitorii de pe schelele construcţiilor din jur, aşteptând să-l vadă, l-au încurajat cu "Haide Trump!" şi "La zdup cu ea!"

(T.F.)

-----------

Actualizare 20:16 Washington Times: Primele exit polluri (Politico/Morning Consult) conţin semne potenţial pozitive pentru Donald Trump.

Nu e vorba de cifre privitoare la eventualul rezultat, ci indicii referitoare la ceea ce alegătorii îşi doresc pentru viitorul preşedinte: 36% declară că însuşirea cea mai importantă este de "lider puternic", 29% vor o "viziune pentru viitor", 16% îşi doresc pe cineva "căruia îi pasă de mine", iar alţi 16% vor pe cineva care "îmi împărtăşeşte valorile".

În acelaşi timp, exit poll-urile indică faptul că publicul este total dezgustat de aceste alegeri şi de abia aşteaptă să se termine.

(T.F.)

------------

Actualizare 19:57 Zeci de mii de alegători din ţinutul Washington, în statul Utah, afectaţi de o defecţiune a maşinilor de vot

Probleme cu maşinile de vot în sudul statului Utah i-au obligat pe lucrătorii din secţiile de votare să recurgă la buletine de vot tipărite pe hârtie, ceea ce ar putea să afecteze zeci de mii de alegături care nu îşi exprimaseră opţiunea până atunci, au anunţat marţi, înainte de pânz (ora locală), autorităţile electorale, relatează The Associated Press.

Directorul autorităţii electorale din Utah Mark Thomas a precizat că o problemă de programare îi afectează pe toţi alegătorii din ţinutul Washington, potrivit News.ro.

El a subliniat că doar ţinutul Washington se confruntă cu această problemă.

Încă 52.000 de alegători înregistraţi din ţinut mai aveau să-şi exprime opţiunile.

Lucrători din secţiile de votare încearcă să soluţioneza problema computerelor şi speră ca maşinile de vot să poată fi folosite din nou.

Thomas a subliniat că autorităţile dispun de buletine de vot tipărite, ca măsură de precauţie.

Însă el a precizat că va fi necesar să fie tipărite buletine de vot suplimentare, în cazul în care problema persistă.

În total 80.000 de alegători sunt înregistraţi în ţinutul Washington.

Aproximativ 28.000 au votat deja anticipat.

Pe de altă parte, Donald Trump a votat la New York.

Sute de persoane au privit cum Trump, soţia sa Melania, fiica lor Ivanka şi fratele ei vitreg Jared au sosit marţi dimineaţa la secţia de votare publică la care sunt arondaţi, într-o şcoală din East Side, în Manhattan.

"Este o mare onoare, o uriaşă onoare" să voteze, a spus el.

Candidatul republican la preşedinţie s-a declarat încrezător în rezultatul votului.

El a evocat un "entuziasm uriaş".

În ceea ce priveşte îngrijorările sale cu privire la fraudarea alegerilor, "suntem întotdeauna îngrijoraţi de acest lucru", a spus el.

Mesajul final pe care Trump l-a transmis americanilor a fost: "Să facem America măreaţă din nou. Asta e tot. Despre asta este vorba".

-------

Actualizare 19:52 Eric Trump, fiul lui Donald Trump, a încălcat legea la urne, după ce a postat o poză cu buletinul său de vot

Fiul lui Donald Trump, Eric Trump, a reuşit să încalce legislaţia newyorkeză, după ce şi-a postat buletinul de vot completat pe Twitter, transmite Buzzfeed.

-------

Actualizare 19:13

În ajunul alegerilor, WikiLeaks a făcut un rezumat video, postat pe YouTube, ale celor mai nocive dezvăluiri pentru Hillary Clinton, neexistând materiale similare pentru Donald Trump. WikiLeaks o acuză pe Hillary Clinton că ar fi organizat false proteste anti-Trump, că, împreună cu staff-ul său, au furat mobilă şi lămpi de la Departamentul de Stat, ducându-le la reşedinţa ei. Echipa Hillary recunoaşte că are obiceiul să mintă, potrivit WikiLeaks, care mai acuză că miliardarul George Soros are o mare influenţă asupra doamnei Clinton.

Alte acuzaţii aduse de WikiLeaks spun că Hillary a luat cina cu peste 25 de jurnalişti de la CNN, NBC, ABC, NY Times, etc, obţinând promisiunea de a relata îndeaproape campania ei. De asemenea, există informaţii că Hillary Clinton ar avea o sănătate şubredă (leşinuri, lapsusuri de memorie).

De asemenea, WikiLeaks spune că doamna Clinton a obţinut un succes nemeritat împotriva lui Bernie Sanders, Comitetul Naţional Democratic favorizând-o în secret şi servindu-i întrebări prin care să-l încurce pe Bernie, cum ar fi cele despre religia lui sau credinţa în D-zeu, el fiind ateist....

(T.F.)

--------

Actualizare 18:17

Locuitorii din Dixville Notch, New Hampshire, au fost primii care au votat, câştigătoare fiind Hillary Clinton.

Potrivit agenţiei Associated Press, citată de ProTV, Donald Trump conduce la numărul de sufragii în primele trei localităţi care au votat în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, toate 3 fiind în statul New Hampshire.

Este vorba însă de un numar extrem de mic de voturi.

------

Actualizare 18:00 Donald Trump a venit la vot

------

Actualizare 17:53

Odată cu alegerile prezidenţiale, autorităţile americane supun votului, în 17 state, câteva iniţiative cetăţeneşti, care sunt de urmărit, dacă vă pasă, dacă aveţi rude acolo sau dacă poate deveni interesant şi pentru noi. Potrivit Occupy.com, acestea sunt:

1.Mărirea ratei de impozitare pentru cei bogaţi şi pentru corporaţii - în California, Oregon şi Maine.

2.Mărirea salariului minim (până la $15 pe oră) - Maine, Colorado, Arizona şi Washington.

3.Protejarea consumatorului în cazul măririi abuzive a preţului medicamentelor - California.

4.Protejarea consumatorilor împotriva dobânzilor bancare abuzive - South Dakota.

5.Limitarea dreptului de contribuţii corporatiste pecuniare în demersurile politice - California, Missouri, South Dakota şi Washington.

6.Dreptul de a munci pentru "lefuri mai mici" (pentru cei care nu vor să semneze cu sindicatele, pentru zile şi ore reduse) - Alabama şi Virginia.

7.Şcoli charter - înfiinţate de părinţi şi profesori, conduse de o autoritate de nivel naţional - Massachusettes şi Georgia.

(T.F.)

---------

Actualizare 17:47 Un astronaut de pe Staţia Spaţială Internaţională a votat în cadrul alegerilor prezidenţiale americane

Shane Kimbrough, un astronaut american care se află la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a votat, marţi, în cadrul alegerilor prezidenţiale americane, potrivit unui mesaj publicat de NASA pe contul său oficial de pe reţeaua de socializare Tumblr, informează CNN.com, citat de News.ro.

Pentru astronauţii care se află în spaţiu în ziua alegerilor americane, procesul de votare începe cu un an înainte de lansarea pe orbită.

------

Actualizare 17:45 Femei din întreaga Americă poartă pantaloni, în semn de susţinere faţă de Hillary Clinton

Femei din întreaga Americă poartă pantaloni, marţi, în ziua alegerilor, în semn de susţinere a candidatei democrate la preşedinţie Hillary Clinton, relatează The Associated Press, citat de News.ro.

Multe se inspiră după un grup de pe Facebook care se intitulează "Pantsuit Nation" şi care are peste două milioane de abonaţi.

Unele femei poartă, de asemenea, alb, în memoria sufragetelor albe care au luptat, la începului anilor 1900, pentru dreptul femeilor de a vota.

La Alexandria, în Virginia, Heather O'Beirne Kelly declară că ea poartă pantaloni albi, inspirată de grupul de pe Facebook, şi că a sfătuit şi alte femei să poarte alb la vot.

Newyorkeza Denise Shull a încercat să cumpere pantaloni albi pe Amazon, însă nu a mai găsit vreo pereche.

Ea poartă un costum alb-negru pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Clinton şi care simbolizează faptul că "femeile fac progrese".

Hillary şi Bill Clinton au votat la Chappaqua New York, unde locuiesc.

Hillary Clinton a declarat că a votat cu "cel mai umil sentiment", "deoarece atât de mulţi oameni contează pe rezultatul acestor alegeri".

Bill Clinton a declarat că aşteaptă cu nerăbdare să fie soţul preşedintei. El a spus, în glumă, că are "15 ani de experienţă".

-------

Actualizare 17:43 Nevăzătorul Stevie Wonder: "Să îi ceri lui Donald Trump să fie preşedinte este ca şi cum mi-ai cere mie să conduc automobilul"

Celebrul cântăreţ Stevie Wonder, care este nevăzător, şi-a arătat susţinerea pentru Hillary Clinton, declarând, într-un interviu, că a-i cere lui Donald Trump să fie preşedinte este ca şi cum i-ai cere lui să conducă automobilul.

Stevie Wonder l-a întrebat pe reporterul Philly.com, citat de The Guardian: "Oricâtă dragoste ai avea pentru mine şi oricât de amuzant ai crede că sunt, dacă ai avea o situaţie de urgenţă şi ai avea nevoie să mergi la spital, ai vrea ca eu să conduc automobilul?"

Reporterul a răspuns că nu.

Wonder a continuat: "Exact, pentru că nu sunt un şofer experimentat, nu-i aşa? Eu cred că Hillary este o persoana cu experienţă din Guvern şi şi-a arătat angajamentul timp de 30 de ani. Ca să nu mai menţionăm că părinţii ei au învăţat-o să aibă respect pentru toată lumea. O astfel de persoană vreau să guverneze, să fie liderul acestei naţiuni".

-------

Actualizare 17:43 Un ziar din Rusia este pro Trump

Un ziar din Rusia a citat un specialist potrivit căruia Hillary Clinton îi va înconjura de rachete nucleare, în timp ce Donald Trump va recunoaşte Crimeea ca parte a Rusiei. Publicaţia a mai scris şi despre o conspiraţie potrivit căreia un preşedinte american nu este ales, ci este numit de o sectă politică denumită "cei de neînlocuit", potrivit BBC, citat de News.ro.

-------

Actualizare 17:41 Presa americană despre alegerile din SUA: "New York Post": "Votează pentru cel pe care îl displaci mai puţin"

Ziarul New York Post a publicat pe prima pagină titlul "Votează pentru cel pe care îl displaci mai puţin", alături de o imagine a unei tinere care se ţine de nas, inducând ideea de miros neplăcut.

The Washington Post a publicat pe prima pagină imagini cu cei doi candidaţi şi titlul "După ultimii paşi, momentul adevărului pentru o naţiune nerăbdătoare".

The Daily News a încurajat americanii să voteze. O imagine cu Donald Trump care îşi încrucişează degetele la spate, gest ce semnifică lipsa de sinceritate, stă pe prima pagină, alături de titlul "Opriţi-l pe Don Con" şi de subtitlul "Astăzi, trimiteţi acasă un mincinos necalificat şi stabiliţi-o pe Clinton la Casa Albă".

Miami Herald are drept deschidere, potrivit News.ro, două imagini cu Donald Trump şi Hillary Clinton, alături de titlul "Finalul cursei extenuante se iveşte la orizont", iar Chicago Tribune a publicat o primă pagină asemănătoare, cu titlul "Linia de finish. Pentru Clinton şi Trump, un pas final".

------

Actualizare 17:38 Sondaj Reuters/Ipsos: Hillary Clinton are 90% şanse să câştige

Hillary Clinton are 90% şanse să îl învingă pe republicanul Donald Trump, în cursa pentru Casa Albă, potrivit sondajului final Reuters/Ipsos States of the Nation project.

Şansele lui Clinton sunt aproximativ similare cu cele de săptămâna trecută, iar rezultatul poate fi tulburat numai de voturile imprevizibile din şase sau şapte state, potrivit unui sondaj dat publicităţii luni.

--------

Actualizare 17:30 Agenţiile de securitate americane, în alertă din cauza atacurilor cibernetice

Agenţiile de securitate americane sunt în alertă în ziua alegerilor prezidenţiale ca să protejeze sistemul electoral de un atac cibernetic, informează NBC.

Toate centrele de securitate cibernetică ale Departamentul pentru afaceri interne, Departamentului pentru Justiţie şi ale FBI, ca şi cele de la Pentagon, CIA şi alte agenţii sunt în alertă şi au mobilizat întregul staff pentru a contracara orice posibilă ameninţare.

Oficialii americani au acuzat Rusia că a organizat atacuri cibernetice asupra sistemului electoral şi au pătruns în conturile Partidului Democrat, dând publicităţii materiale care să o pună în dificultate pe Hillary Clinton.

---------

Actualizare 17:28

Înainte ca voturile să fie numărate echipa lui Hillary Clinton plănuise un spectacol grandios de artificii victorioase deasupra râului Hudson, ne informează cei de la The New York Post.

Se obţinuseră avizele necesare de la autorităţi pentru un show de două minute, marţi seara, la 9:30 p.m., la o jumătate de oră după închiderea urnelor. Apoi, fără nici o explicaţie, au contramandat show-ul, a declarat Tommy Galati, şeful serviciului de securitate NYPD, la o conferinţă de presă, luni.

Întrebat de ce, Galati a răspuns sec: "Nu vă pot spune asta".

"Dacă aveţi o rudă ca rezident ilegal în US, atunci aveţi un motiv în plus să votaţi", a declara Obama într-un interviu pentru You Tube, adresându-se comunităţii latino.

(T.F.)

--------

Actualizare 16:30 Angela Merkel: O victorie a lui Hillary Clinton ne va apropia de echilibrul dintre bărbaţi şi femei în politică

Femeile se vor apropia de o situaţie de egalitate cu bărbaţii în distribuţia responsabilităţii politice dacă Hillary Clinton reuşeşte să câştige alegerile prezidenţiale în SUA, a estimat ieri cancelarul german Angela Merkel, transmite agenţia EFE.

La rândul său, şefa guvernului norvegian, Erna Solberg, a considerat că o victorie a lui Hillary va fi ceva încurajator pentru multe femei şi va arăta că politica nu este doar pentru bărbaţi.

--------

Actualizare 16:28 Comănescu: Poporul american va face alegerea corectă şi relaţia transatlantică va continua

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, că există motive care să arate că poporul american "va face alegerea corectă" şi relaţia transatlantică nu doar că va continua, ci se va şi consolida, întrucât "nu există alternativă" la acest lucru.

---------

Actualizare 16:15

În semn de protest faţă de politica lui Trump, două femei s-au dus topless la vot, transmite CNN. Cele două femei au fost reţinute.

De asemnenea foarte multe femei din Statele Unite poartă marţi pantaloni sau se îmbracă în alb în semn de susţinere faţă de Hillary Clinton.

---------

Actualizare 12:50 OSCE consideră "gratuite" acuzaţiile lui Trump cu privire la posibila fraudare a scrutinului

Christine Muttonen, coordonatoarea misiunii de observare a OSCE la alegerile prezidenţiale din SUA, a respins astăzi afirmaţiile candidatului republican Donald Trump referitoare la o posibilă fraudare a scrutinului, relatează France Presse.

"Astfel de speculaţii gratuite sunt extrem de dăunătoare pentru politică" şi contribuie la "îndepărtarea" alegătorilor de aceasta, a spus Muttonnen la postul de radio public austriac Oe1.

"Democraţia este slăbită de remarcile şi speculaţiile injuste şi polemicile foarte vehemente" de acest tip, a adăugat experta austriacă.

Numărul observatorilor OSCE, care au fost doar 57 la alegerile prezidenţiale precedente din 2012, a fost majorat de mai mult de cinci ori din cauza "interesului foarte mare" suscitat de scrutin printre ţările membre, a relevat Christine Muttonen.

(L.B.)

-------

Actualizare 10:45 Trump obţine mai multe voturi decât Clinton în scrutinul de la miezul nopţii în New Hampshire

Trei mici localităţi dintr-o zonă izolată din statul american New Hampshire şi-au exprimat votul în primele momente ale zilei de astăzi în cadrul alegerilor prezidenţiale, republicanul Donald Trump obţinând 32 de voturi, iar democrata Hillary Clinton - 25, după numărătoarea generală, informează DPA.

Puţinii locuitori ai celor trei comunităţi au votat imediat după miezul nopţii.

(L.B.)

-------

Actualizare 09:55 Hillary Clinton, cele mai mari şanse de a câştiga alegerile, în cel mai recent sondaj

Cu numai câteva ore înainte de deschiderea urnelor în Statele Unite, democrata Hillary Clinton avea 90% şanse să îl înfrângă pe republicanul Donald Trump în cursa pentru Casa Albă, potrivit ultimului sondaj Reuters/Ipsos publicat înainte de alegeri.

Scrutinul a început oficial la 06:00 (11:00 GMT) pe coasta estică a SUA.

(L.B.)

--------

Actualizare 09:40

Luni seara, pe ultima sută de metri, Hillary Clinton şi Donald Trump au încercat să mai câştige alegători de partea lor.

"Vom munci până când ultimul vot va fi numărat!", a declarat Hillary.

De asemenea, Donald Trump a apărut în faţa sutelor de oameni care îl aşteptau la mitingul din Florida: "Sistemul este corupt şi cred că oamenii din ţara asta nu au ştiut asta vreodată atât de bine ca acum", a declarat acesta.

Candidatul republican a menţionat şi de celebrităţile care au susţinut-o pe Hillary Clinton în campanie:

"I-a avut alături pe Jay-z şi pe Beyonce, iar limbajul pe care cei doi l-au folosit a fost foarte urât! În timp ce cântau? Vorbeau? Limbajul folosit a lăsat de dorit, iar mulţi oameni au plecat. Când Hillary a ajuns pe scenă, nu mai era nimeni acolo."

În acelaşi timp, la cîteva sute de kilometri distanţă, Hillary Clinton -încuraja şi îndemna cetăţenii să voteze:

"Votul vostru este despre divizare sau unitate, despre putere şi echilibru sau despre o persoană imprevizibilă."

Alături de democrată au venit şi soţul ei, Bill Clinton, dar şi familia Obama pentru a o susţine.

Bill Clinton: "Cred că Hillary a dovedit, prin tot ceea ce a avut de îndurat, că este destul de puternică încât să fie preşedinte."

Barack Obama: "Veţi putea alege între o politică de divizare şi resentimente şi una care susţine ca împreună suntem mai puternici."

(L.B.)

------

Actualizare 09:10 Sociologul IMAS: "Cine va câştiga alegerile în America"

Sociologul IMAS, Alin Teodorescu, cel care a intuit eşecul lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale, consideră că Hillary Clinton va câştiga alegeri prezidenţiale din SUA.

"De obicei nu scriu pe Facebook, dar acum pare ceva important pentru meseria mea. În sondajele americane privind funcţia prezidenţială, există momente în care Hillary Clinton este foarte aproape sau chiar depăşita de Donald Trump. Ar trebui să vedem curbele de măsurare zilnică din ultimele 8-9 luni ca să avem o fotografie completă.

Însă... Există o enormă problemă în aceste sondaje, problema cu care ne confruntăm şi în România. Şi nu numai în cazul temelor politice şi electorale. Această problema provine din metoda de culegere a datelor. În sondajele domiciliare (sau faţă în faţă), Hillary Clinton conduce detaşat. În sondajele telefonice, cei doi contracandidaţi sunt despărţiţi de procente bune în favoarea doamnei Clinton. Dar în sondajele online (din ce in ce mai răspândite), domnul Trump câştigă categoric. Această regularitate a apărut şi în România - întâi în cursa Ponta-Iohannis din 2014, apoi în alegerile locale din Bucureşti în 2016.

Regularitatea poate fi definită astfel - în cercetările online outsiderul este câştigător. La votul real poate fi câştigator sau nu. Rezultatul final nu depinde de imaginea propagată prin online. Cine este considerat de electorat outsider în fiecare pereche de candidaţi este marele semn de întrebare. În 2014 a fost evident de la bun început că outsider era Klaus Iohannis, iar establishmentul era reprezentat de Victor Ponta.

În alegerile locale din Bucureşti 2016 outsider a fost considerat USB, care avea în faţă doi reprezentanţi ai establishmentului - PSD şi PNL.

În SUA, Donald Trump este outsider în cel puţin jumătate plus unu din statele componente. Electoratele nehotărâte (Utah, Arizona, North Carolina, Florida, Ohio si Wisconsin) sunt destul de puţine la scara SUA. Însă doamnei Clinton îi mai este necesar doar un singur stat component, în timp ce domnului Trump îi mai trebuie minimum trei. De aceea, cred că Hillary Clinton va câştiga aceste alegeri, Senatul va fi democrat, iar Camera Reprezentanţilor republicană.

Daca greşesc - nu ar fi prima dată.

Pe curbele afişate de tot felul de vehicule media, sondajele de tip telefonic şi cele online sunt amestecate, fiind date cu aceeaşi valoare de cunoaştere. Nu sunt deloc egale. Cercetările online măsoară ceva (dar încă nu ştim ce), iar cercetările telefonice omit partea strict inferioară a societăţii - În SUA aproape 15%, în România 18-20%.

De unde provin rezultatele diferite pe care cercetările online le oferă? Nu numai din penetrarea diferită a telefoniei. Chiar şi în SUA circa 15% din populaţie nu are telefon mobil sau nu-l foloseşte aproape deloc. Şi tot în SUA, circa 25% din populaţie nu este "funcţional conectată" - respectiv, nu o poţi contacta pe internet. Cifrele corespondente pentru România ar fi 20% şi 35%. Aceste valori sunt practice, se întâlnesc în cercetările IMAS în România şi ale unei firme de cercetare din SUA - partener de lungă durată.

Dar nu numai penetrarea generează regularitatea menţionată mai sus. Ea provine şi dintr-o caracteristică formidabilă a prezenţei individuale pe internet. Pe internet oamenii se manifestă mai puţin constrânşi de normele sociale şi de grup. Pe internet oamenii se simt puţin mai liberi decât acasă, la serviciu sau pe stradă. Pe internet oamenii pot spune mai multe din ce gândesc.

Pe internet foarte mulţi nu vor să se exprime direct, ci prin teste pe care le aplică cititorilor lor. Eu nu sunt fumător, dar mă declar partizan al fumatului în spaţii publice pentru a vedea ce fel de reacţii stârnesc.

Din acest motive nu prea poţi crede tot ce se afişează pe internet. Multe din cele afişate sunt teste duplicitare şi produse ale imaginaţiei individuale. De aceea (încă) cercetările online sunt pur şi simplu eronate.

Stiu cazuri de bugete enorme cheltuite pe baza unor cercetări online şi terminate în eşecuri răsunătoare. Chiar şi în România", scrie Alin Teodorescu, transmite ştiripesurse.ro.

(D.M.)

-----

Zi crucială, astăzi, pentru Statele Unite, unde aproape 250 de milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt chemaţi să decidă cine - între democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump - îi va succeda lui Barack Obama la Casa Albă. Primele secţii de votare s-au deschis deja. Liderul de la Casa Albă este ales prin vot indirect, potrivit ştiripesurse.ro.

Şapte alegători din Dixville Notch, localitate situată la frontiera nord-estică a SUA în Munţii Appalachi, au lansat simbolic alegerile prezidenţiale, votând în cursul nopţii de luni spre marţi, potrivit AFP.

La ora 00:00 (05:00 GMT) astăzi, Clay Smith a introdus primul buletinul de vot în urnă. La fel ca el, alţi patru alegători şi două alegătoare din acest cătun pierdut în pădurile din statul New Hampshire şi situat la o aruncătură de băţ de frontiera canadiană, au continuat această tradiţie stabilită încă din 1960, care i-a atras localităţii Dixville Notch titlul de "First in the Nation" (Prima din ţară).

După câteva minute, ţinând seama şi de un vot trimis prin procură, grefierul a anunţat rezultatele: candidata democrată Hillary Clinton a obţinut patru voturi, oponentul său republican Donald Trump - două voturi, iar candidatul independent Gary Johnson - un vot. Votul trimis prin procură a fost anulat pentru că, alegăturul respectiv scrisese numele alesului său de mână, iar acesta era... Mitt Romney, candidatul republican învins de Barack Obama în 2012.

În afară de alte două sate din acest stat din Noua Anglie, care votează de asemenea în cursul nopţii, scrutinul începe oficial la 06:00 (11:00 GMT) pe coasta estică a SUA.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Clinton, pt ca si el si ea sunt masoni.

    cu alte cuvinte cind cei intervievati au tendinta sa minta pentru a nu deranja sistemul spun ca voteaza ptr hillary dar cind discuta online sub masca anonimatului spun adevarul

    De bun simț afirmația domnului Teodorescu, "daca greşesc - nu ar fi prima dată". E marja de eroare :)

    Comică remarca: "Dar nu numai penetrarea generează regularitatea."

    Eh, om vedea în curând cine-a penetrat mai cu folos electoratul american. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb