Ministerul Finanţelor va înainta în aprilie proiectul de taxare a hidrocarburilor, a spus Secretarul de Stat Dan Manolescu.
Ministerul vrea ca, pe lângă redevenţe, să introducă un sistem de taxare a profiturilor companiilor petroliere.
Deputatul Răzvan Mironescu a declarat: "Viziunea PNL despre un sistem flexibil, stimulativ şi echitabil de fiscalitate petrolieră este inspirată de legislaţia provinciei canadiene Alberta, cea mai mare producătoare de ţiţei şi gaze naturale a Canadei, dar este ancorată în specificul geologic şi economic al ţării noastre. Redevenţele constau în două componente distincte: o componentă de preţ al barilului de ţiţei şi o componentă de cantitate a producţiei, ambele plafonate fiecare la un nivel ce nu putea fi depăşit. Aceste componente progresează, fiecare, în trepte de la valoarea minimă la valoarea maximă (plafon). Astfel, redevenţa va fi considerabil mai mare atunci când producţia per zăcământ este mare. Elementul cheie este preţul de referinţă, iar calculul acestuia trebuie să fie mai transparent, dar şi corelat cu preţul de vânzare al petrolului pe piaţa mondială, după o structură ce se va obţine cu siguranţă în urma consultărilor cu partenerii privaţi.
Diferitele tipuri de tehnologii de extracţie, cu profil specific al producţiei şi al ciclului investiţional, vor avea cote disctincte de redevenţă. Astfel, redevenţele pentru hidrocarburile din apele adânci ale Mării Negre vor avea un nivel maxim mai scăzut decât cele pentru hidrocarburile convenţionale. De asemenea, eventuale zăcăminte noi de dimensiuni foarte mari şi cu productivitate ridicată vor fi impozitate mai agresiv, prin scheme dedicate de calcul al redevenţei. Această abordare oferă flexibilitate şi stimulează investiţiile, maximizând totodată veniturile statului. Este, cu alte cuvinte, o abordare de tip win-win".
1. Dificila problema
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 02.04.2015, 11:56)
Este interesant de urmarit cum va fi rezolvata.