Actualizare 16:57
Administratorul societăţii Tehnologica Radion Bucureşti, Theodor Berna, cercetat într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de peste 100 milioane euro, a fost arestat preventiv astăzi, pentru 30 de zile, a decis Tribunalul Prahova, potrivit surselor din presă.
Magistraţii au admis propunerea Parchetului Curţii de Apel Ploieşti. Decizia Tribunalului Prahova poate fi contestată în termen de 24 de ore, la Curtea de Apel Ploieşti.
---
Patronul Tehnologica Radion, Theodor Berna (fost consilier al lui Traian Băsescu), a fost reţinut ieri pentru evaziune fiscală într-un dosar în care prejudiciul adus statului român se ridică la peste 100 de milioane de euro, transmit sursele de presă.
Theodor Berna este patronul Tehnologica Radion, al doilea jucător important pe piaţa asfaltărilor din România şi a firmelor de construcţii. El ar fi vizat într-un dosar de evaziune fiscală, potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de presă.
În dosar ar fi vizată şi o bancă din Poieşti, cu ajutorul căreia s-ar fi făcut mai multe tranzacţii suspectate de a fi ilegale. În caz s-ar fi folosit şi un intermediar, o persoană de peste 80 de ani, care în repetate rânduri făcea extrageri de sume de bani importante, informează România TV.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, citat de sursele de presă, opt persoane faţă de care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani au fost conduse, ieri, la sediul Parchetului, două dintre acestea, respectiv Berna Theodor, administrator la SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti şi SC Teloxim Con SRL Bucureşti, şi Bujoreanu Florian, administrator la SC Proiect Alfa Capital SRL Bucureşti, fiind reţinute pentru o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentate Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Conform sursei citate, cele opt persoane conduse la sediul Parchetului sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani constând în aceea că, în calitate de administratori ai mai multor societăţi comerciale, au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale urmate de transferuri de bani, în scopul ascunderii provenienţei ilicite a acestora, sume care ulterior au fost retrase în numerar din conturile unor societăţi comerciale de tip fantomă.
Prejudiciul total estimat de autorităţi este de 101,5 milioane de euro, din care 104.940.660 lei (23 milioane euro) rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală şi de 353.089.030 lei (78,5 milioane euro) din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.
Theodor Berna este unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa de construcţii. În 2009-2010, în timpul guvernării PDL, a câştigat peste 400 de milioane de euro din afaceri cu statul, iar cifra de afaceri a companiei sale depăşeşte 125 de milioane de euro.
Omul de afaceri este cunoscut pentru apropierea sa de Traian Băsescu, dar şi de lideri importanţi din PDL, printre care Adriean Videanu şi Vasile Blaga.
La Registrul Comerţului figurează că Tehnologica Radion are ca acţionari pe Theodor Berna ( 99,8% dintre acţiuni), unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri din industria construcţiilor, dar de care se leagă licitaţia "cu cântec" de peste 100 de milioane de euro pentru lotul al doilea al autostrăzii Timişoara-Lugoj, scrie economica.net. Licitaţia a fost contestată în urmă cu un aproximativ doi ani, generând reacţii la cel mai înalt nivel. Traian Băsescu declara atunci, în contextul contestaţiilor depuse pentru construcţia de autostrăzi pe Coridorul IV paneuropeană, că cel puţin pe unul dintre contestatari îl ştie "de meserie descurcăreţ" şi că autorităţile ar trebui "să îi dea peste mânuţe". Presa scria la acel moment că preşedintele ar fi făcut referire la firma Tehnologica Radion, care depusese contestaţii atât pentru Timişoara-Lugoj, lot 2, cât şi pentru Sibiu-Orăştie, lot 1.
1. Alta e problema, nu contractele si banii...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 19.08.2014, 12:47)
Acum ies la iveala cei care au castigat licitatii. Daca sunt dovedite ca ilegale, atunci sa fie condamnati, si penalizati financiar pentru incurcaturi. Daca contractele nu prevad penalizari de intarziere si pentru lucru prost, atunci sa fie anchetati si dati in judecata toti cei care au semnat contractele din partea institutiilor statului. Asta este usor de facut pentru ca lucrurile sunt transparente in acte. Dar daca cei care au castigat licitatiile nu au facut treaba, au afectat economia tarii. De aceea, ar trebui anchetati si pentru asta. Si ar trebui sa le fie verificata averea si modul in care au facut transferurile de bani, cu siguranta spalati si pe cine si cum au platit. Cred ca sunt vreo 15-20 de mari smecheri politici in aceste piramide. La fiecare sa lucreze cam 10 anchetatori si avocati. Deci vreo 200 de oameni ar trebui platiti si vinovatii dati in judecata. Problema este ca acestia au cauzat probleme la nivelul economiei judetene si nationale. Ca in rest, nu prea ar trebui sa ne intereseze chiar asa de mult ca fac inchisoare. Si revin, problema este ca acestia sunt deosebit de lacomi si de prosti antreprenori. Nu reusesc decat sa spele bani, sa-i transfere in strainatate si sa traiasca in lux. In rest, se vede cum o duce natiunea si economica nationala - in timp de revenire economica, noi intram in recesiune (!). De i-ar blestema cineva pe toti acesti "tovarasi", pentru crimele indirecte pe care le comit.