ALERT/ PSD, DAT CÂŞTIGĂTOR AL ALEGERILOR PARLAMENTARE Exit Poll Curs-Avangarde: PSD - 45,5%, PNL - 21,7%, USR - 8,5%; IRES: PSD - 45,4%, PNL - 21%, USR - 9,4%

Andrei Stan
Politică / 11 decembrie 2016

Exit Poll Curs-Avangarde: PSD - 45,5%, PNL - 21,7%, USR - 8,5%; IRES: PSD - 45,4%, PNL - 21%, USR - 9,4%

Urmăriţi aici prezenţa la vot în timp real, pe judeţe şi în diaspora

Datele oficiale ale Biroului Electoral Central (BEC)

-------------

Actualizare 22:17 Estimarea IRES pe baza datelor culese până la ora 21.00, când s-au închis urnele: PSD - 45,4%, PNL - 21,0 %, USR - 9,4%, UDMR - 6,8%, ALDE - 6,4%, PMP - 4,7%, PRU - 2,5%.

-----------

Actualizare 22:13 Alina Gorghiu: "Posibilitatea ca Dacian Cioloş să fie premier încă se joacă"

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că datele exit-poll-urilor sunt parţiale şi că aşteaptă rezultatele finale. Aceasta a afirmat, în această seară, că "posibilitatea ca Dacian Cioloş să fie premier încă se joacă".

"Le mulţumesc tuturor celor care au ieşit la vot, care au ieşit să voteze dreapta. E un lucru pe care îl apreciez şi pe care îl respect", a spus Gorghiu.

Ea a adăugat că datele exit-poll-urilor sunt parţiale şi că aşteaptă rezultatele finale.

"Le mulţumesc tuturor celor care sunt angrenaţi în procesul electoral, e important să rămână angrenaţi până la final, orice meci se joacă până la capăt, posibilitatea ca Dacian Cioloş să fie prim-ministru încă se joacă", a susţinut Gorghiu, citată de News.ro.

Preşedintele PNL a precizat că nu vrea să intre "în scenarii şi alte detalii", dar s-a declarat încrezătoare că "rezultatul va fi unul bun".

Întrebată ce vrea să spună când se referă la un rezultat bun, în codiţiile în care exit poll-urile dau PNL la 21%, Gorghiu a replicat că voturile date între 19:00 şi 21:00 nu au fost contabilizate de exit poll şi că ele ar putea fi "pentru dreapta".

"Daţi-mi voie, pentru că n-au intrat zilele în sac să vin cu rezultate suplimentare în momentul când această numărătoare este finalizată. Ştiţi foarte bine că ultimele două ore, cel puţin la nivel naţional înseamnă prezenţă pe dreapta. ştiţi foarte bine că prezenţa în Bucureşti şi în mediul urban mare în România a fost mare", a mai spus Gorghiu.

-----------

Actualizare 22:08 Tăriceanu: "Votul de astăzi, unul de încredere pentru valorile liberale pe care le reprezentăm"

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu consideră că votul exprimat de români la alegerile parlamentare de astăzi este unul de încredere pentru valorile liberale pe care le reprezintă.

"În primul rând, doresc să le mulţumesc celor care ne-au dat votul lor în această zi extrem de importantă, zi de cotitură pentru România. Acest vot înseamnă în primul rând un vot de încredere pentru valorile liberale pe care le reprezentăm, pentru democraţie, pentru libertate, pentru respectul drepturilor individului", a spus în această seară Tăriceanu, la sediul partidului, după anunţarea exit-poll-urilor, potrivit Agerpres.

El a transmis un mesaj colegilor din ţară să fie atenţi la numărătoarea voturilor astfel încât rezultatele ALDE să nu fie afectate.

"Transmit un mesaj colegilor mei din ţară în a-i preveni şi a-i ruga să fie atenţi, din acest moment, la procesul de numărătoare a voturile, la redactarea proceselor-verbale cu rezultatele din fiecare secţie de vot în aşa fel încât rezultatele noastre să nu fie afectate de eventuale tentative de fraudare despre care avem anumite informaţii. Ceea ce constatăm acum sunt rezultatele date de exit-poll-uri şi din acest motiv sunt foarte rezervat în a descrie scenarii de viitor care să ne privească şi trebuie să aştept numărătoarea oficială a voturilor şi rezultatele finale ale numărătorii oficiale pentru a putea vorbi mai mult despre rezultatele acestui vot şi despre ceea ce vrem să facem mai departe", a mai spus Tăriceanu.

------------

Actualizare 21:53 Băsescu: "Am pierdut ocazia să fiu prim-ministru din cauza scorului PNL; vom face cea mai dură opoziţie la PSD"

Preşedintele PMP, Traian Băsescu a declarat, după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor, că el a pierdut ocazia de a fi prim-ministru din cauza scorului slab al PNL care va face ca, cel mai probabil, PSD şi ALDE să guverneze.

Băsescu a precizat că PMP va face cea mai dură opoziţie pe care au avut-o vreodată social-democraţii.

Traian Băsescu s-a arătat încrezător că rezultatele oficiale vor confirma că PMP va fi partid parlamentar şi în viitoarea legislatură.

"Este pentru prima dată în viaţa mea de politician când sunt de acord cu Antena 3 care dă scorul partidului ca fiind 6% (rezultatul PMP în exit-poll-ul CURS-Avangarde - n.r.) şi îmi pare rău că am pierdut ocazia să fiu prim-ministru datorită scorului PNL, dar pentru că PSD nu s-a hotărât încă, poate caută şi ei el mai bun prim-ministru", a spus preşedintele PMP, citat de News.ro.

Întrebat dacă declaraţia sa reprezintă o ofertă făcută către PSD, Băsescu a răspuns: "Cred că aveţi simţul umorului, doamnă! Toţi suntem veseli în seara asta, într-un fel sau altul".

Dimpotrivă, Băsescu a spus că partidul său va lupta împotriva PSD din opoziţia. "Va avea PSD cea mai dură opoziţie pe care a avut-o vreodată. Fac un apel la reprezentanţii PMP în secţiile de votare să rămână vigilenţi până la numărătoarea voturilor pentru că, din cartea lui Mitrea, ştim ce face PSD la numărătoare", a mai spus preşedintele PMP.

-------------

Actualizare 21:47 Nicuşor Dan: "E extraordinar, un partid care a început în februarie 2016 cu 40 de membri e a treia forţă politică"

Liderul USR Nicuşor Dan a declarat că este un fapt extraordinar faptul că un partid care a început în februarie 2016 cu 40 de membri fondatori este astăzi a treia forţă politică din ţară.

El le-a cerut reprezentanţilor partidului să rămână în secţii pentru "a păzi" voturile.

"Este un fapt extraordinar că un partid care a început în februarie 2016 cu 40 de membri fondatori este astăzi a treia forţă politică din România. Este mai mult decât atât. Este o victorie a democraţiei din România, pentru prima oară după Revoluţie un partid format din oameni care nu-am mai facut politică, care îşi lasă deoparte carierele şi timpul petrecut cu familia, pentru prima oară un astfel de partid intră în Parlament", a spus Nicuşor Dan, potrivit News.ro.

Acesta le-a mulţumit tuturor cetăţenilor care au dat votul USR, miilor de oameni care au donat pentru partid, miilor de oameni care au strâns semnături pentru ca USR să poată candida.

"Mandatele noastre în parlament sunt de fapt mandatele lor. În 4 ani nu vom uita cine ne-a trimis în Parlament", a ţinut să sublinieze liderul USR.

Nicuşor Dan a numit rezultatul USR unul "excepţional".

"Pentru un partid care a început de la zero în februarie 2016 acesta este un rezultat excepţional", a spus el.

Liderul USR a precizat că votul de astăzi este "un început", iar formaţiunea va continua să se comporte aşa cum o face acum în CGMB şi în consiliile de sector din Capitală, "luptându-se cu abuzurile" şi încercând să "împiedice jaful din bani publici".

"Vom fi ceea ce nu a existat până acum: vom fi partenerul cetăţeanului în relaţie cu administraţia publică din România", a mai spus Nicuşor Dan.

El a dat şi un mesaj reprezentanţilor USR din secţiile de votare, rugându-i "să rămână atenţi la numărarea voturilor" şi la orice fel de abatere, subliniind că este "datoria lor să păzească votul pe care l-au dat românii".

Un avertisment a fost transmis şi celorlalte partide.

"Orice abatare electorală se pedepseşte foarte grav şi aveţi promisiunea noastră că în caz de ilegaliate vom merge în justiţie până la capăt împotriva oamenilor care le săvârşesc", a spus el.

-----------

Actualizare 21:28 Liviu Dragnea: "Votul de azi arată o opţiune clară a românilor şi trebuie respectat"

Votul de azi arată o opţiune clară a cetăţenilor români, dacă primele exit-poll-uri se vor confirma, a spus, în această seară, liderul PSD, Liviu Dragnea.

"Mulţumesc tuturor românilor care au fost azi la vot şi mulţumiri speciale pentru cei care au votat PSD. Dacă exit-poll-urile se vor confirma, votul de azi arată o opţiune clară a românilor şi cred că pentru nimeni nu mai există nicio îndoială cu privire la câştigătorul alegerilor. (...) Astăzi, cetăţenii au votat pentru creşterea economică, pentru mai mulţi bani în buzunarele lor, pentru taxe şi impozite mici, sprijin pentru oamenii de afaceri, pentru ca tineri să aibă locuri de muncă bine plătite, pentru readucerea la viaţă a satului românesc şi pentru a ne hrăni din ceea ce produce pământul nostru", a declarat Liviu Dragnea, la sediul PSD.

Acesta a subliniat: "Îmi doresc să nu avem conflicte în perioada următoare şi toată lumea să înţeleagă că votul românilor trebuie respectat".

Dragnea a mai spus că este "un vot pentru a reda demnitatea medicilor şi profesorilor" şi că tot ce a prezentat PSD în programul economic va fi pus în practică de un guvern PSD.

Liderul PSD a afirmat că în zilele următoare va ţine cont în acţiuni de trei lucruri: votul românilor, Constituţia României şi programul de guvernare.

Dragnea a subliniat: "Eu nu am de gând să-mi bat joc de votul de azi, n-am de gând să le fac cadou unor persoane şi instituţii".

Preşedintele PSD a transmis şi un mesaj pentru partenerii externi: România îşi va respecta toate angajamentele şi parteneriatele, cărora le va adăuga o componentă economică importantă.

"România este o insulă de stabilitate în regiune. Vreau ca în România să se menţină această demnitate, fără conflcite inutile, toate instituţiile fundamentale ale statului trebuie să respecte votul de azi al românilor. Trebuie să înţelegm toţi că Rom are nevoie de o guvernare stabilă. Le cer să pună azi capăt dezbinării, românii au votat împotriva dezbinării, au votat pentru ca toţi să ne unim, ca România să fie o ţara puternică şi respectată", a fost mesajul lui Dragnea către politicienii români.

"Va fi o noapte lungă. Le-am cerut colegilor noştri să stea până la finalul numărării voturilor", a precizat liderul PSD.

"Vrem să ne apărăm rezultatele transmise de exit-poll-uri", a mai spus Dragnea, arătând că nu este nicio grabă pentru stabilirea premierului.

"Nu e nicio grabă. Nu se numeşte mâine. Ceilalţi au personalizat această campanie. Au împins campania despre Liviu Dragnea - Cioloş", a mai spus Dragnea, arătând că în zilele următoare va avea o întâlnire cu ALDE.

"Începând de azi, de mâine, toţi trebuie să lăsăm la o parte orice duşmănie. Din partea noastră nu este. Miza principală şi singura miză e România şi viaţa românilor. PSD va avea o relaţie instituţională perfectă cu preşedintele României dacă ceea ce repect eu va fi respectat de toţi actorii. Toţi trebuie să începem să construim adevăratul proiect de ţară", a spus Dragnea, despre relaţia dintre un posibil viitor guvern PSD şi preşedintele Iohannis.

------------

Actualizare 21:15 Exit Poll-ul Curs-Avangarde: PSD: 45,5%, PNL: 21,7%, USR: 8,5%, ALDE: 6%, PMP: 6%, UDMR: 6%

Exit Poll-ul realizat de Curs-Avangarde, prezentat de Antena 3, indică următoarele rezultate, pentru Camera Deputaţilor, la ora 19:00: PSD: 45,5%, PNL: 21,7%, USR: 8,5%, ALDE: 6%, PMP: 6%, UDMR: 6%, PRU: 2,5%, ANR: 1,1%, alţii - 2,7%.

La Senat, rezultate Curs-Avangarde arată: PSD: 45,2%, PNL: 21,8%, USR: 8,9%, ALDE: 6,5%, PMP: 6%, UDMR: 6%, PRU: 2,5% ANR: 1,1%, alţii - 2%.

------------

Actualizare 21:10 Exit Poll-ul IRES: PSD câştigă alegerile parlamentare cu 45,8%; PNL - 20,8%

PSD a câştigat alegerile parlamentare din 2016 şi, teoretic, poate forma majoritatea parlamentară împreună cu ALDE, potrivit exit-poll-ului IRES.

PSD a obţinut 45,8% din voturi, urmat de PNL cu 20,8% din voturi, potrivit estimărilor exit-poll-ului IRES, realizat la comanda Digi24, pe baza datelor culese până la ora 20:00.

ALDE are 6,3% din voturi, astfel că o coaliţie PSD-ALDE poate obţine peste 50% din voturi.

Al treilea cel mai bun rezultat aparţine USR-ului, cu 9,2% din voturi. În Parlament mai intră UDMR, care a obţinut 6,7%.

Potrivit sondajului, PMP (4,7%) şi PRU (2,5%) nu intră în Parlament.

------------

Actualizare 21:03 Primele Exit Poll-uri

Exit Poll-ul realizat de Curs-Avangarde, realizat la comanda Psnews.ro şi prezentat de Antena 3, indică următoarele rezultate, pentru Camera Deputaţilor: PSD - 45,5%, PNL - 21,6%, USR - 8,5%, UDMR - 6%, PRU - 2,5%.

Exit Poll-ul IRES, realizat la comanda Digi24, dă următoarele rezultate, tot pentru Camera Deputaţilor, valabile la ora 20.00: PSD - 45,8%, PNL - 20,8%, USR - 9,2%, ALDE - 6,3%, UDMR - 6,7%.

-------------

Actualizare 20:55 Liviu Dragnea: "Pentru noi e important să facem numărătoarea paralelă pentru a fi siguri"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în această seara, când a ajuns la sediul partidului din strada Ion Ionescu de la Brad, că îi roagă pe colegii săi să stea în secţiile de vot, să numere "cu atenţie" şi să centralizeze toate procesele-verbale deoarece pentru social-democraţi este important să facă numărătoarea paralelă pentru a fi "siguri" de rezultatul scrutinului.

"Aşteptăm exit-poll-urile, mai este puţin până la ora 21.00. O să înceapă numărătoarea după ce se închide votarea şi sper ca toţi colegii mei să facă aşa cum am stabilit, să stea în secţiile de vot, să numere cu atenţie, să ia toate procesele verbale să le centralizeze pentru că pentru noi este important să folosim aplicaţia informatică pe care ne-a furnizat-o BEC şi să facem o numărătoare paralelă pentru a fi siguri, siguri"", a subliniat Liviu Dragnea, citat de News.ro.

Chestionat unde a petrecut ziua de azi, preşedintele PSD a spus că la Turnu Măgurele, iar când a venit în Bucureşti a stat la sediul de campanie din Kiseleff.

Întrebat în continuare dacă ALDE intră în Parlament, Liviu Dragnea a spus că nu ştie.

------------

Actualizare 20:47 Prezenţă de 39,38%, la nivel naţional, la ora 20.45; peste 7,1 milioane de cetăţeni au votat

Prezenţa la vot la nivel naţional, a fost, până la ora 20.45, de 39,38%, potrivit site-ului oficial al Biroului Electoral Central (BEC).

La ora menţionată, prezenţa la vot în Bucureşti era 41,39% şi votaseră 734.435 persoane, conform radar.ithub.gov.ro.

Datele BEC arată că, până la ora 20.45, au votat 7.193.785 de persoane.

------------

Actualizare 20:32 Cea mai mare prezenţă, în judeţele Olt şi Teleorman

Cea mai mare prezenţă se înregistrează, până la ora 20.30, în judeţele Olt şi Teleorman, cu o participare la vot de peste 46% din numărul de alegători, arată datele Biroului Electoral Central.

În topul participării se mai află judeţele Dolj şi Harghita, cu o rată a prezenţei la vot de peste 44%.

Cea mai mică prezenţă la vot este, până la ora menţionată, în judeţul Maramureş, de 31,35%.

În municipiul Bucureşti se înregistrează o prezenţă de 41,08%.

Potrivit BEC, au votat aproximativ acelaşi număr de femei şi de bărbaţi. Votanţii din mediul urban sunt considerabil mai mulţi decât cei din rural. 56,53% din voturile exprimate aparţin mediului urban.

Cei mai puţini votanţi sunt cei cu vârste între 19 şi 24 de ani.

------------

Actualizare 20:23 Votarea a fost întreruptă la Colegiul "Tudor Vianu" şi la secţia 1133 din Sectorul 6, după ce au rămas fără curent electric

Procesul electoral a fost întrerupt la secţia 56 de la Colegiul "Tudor Vianu" şi la secţia 1133 din Sectorul 6, după ce au rămas fără curent, în această seară, în urma unor avarii la reţeaua de distribuţie a energiei electrice.

La secţia 56 a fost remediată problema şi reluat procesul electoral, au declarat reprezentanţii Biroului Electoral de Circumscripţie Bucureşti, citaţi de News.ro.

Sesizarea privind avaria la reţeaua de distribuţie a energiei electrice de la Colegiul "Tudor Vianu" a fost făcută în jurul orei 19.20, la secţia de votare 56 fiind trimişi reprezentanţi de la Autoritatea Electorală Permanentă şi echipe de intervenţie de la Enel Distribuţie Muntenia.

Votarea la secţia 56, din Sectorul 1 al Capitalei, a fost întreruptă până la remedierea avariei, în prezent procesul electoral fiind reluat, au precizat reprezentanţii Biroului Electoral de Circumscripţie Bucureşti.

Şi la secţia de votare 1133, de la Şcoala Gimnazială "Ion Dumitriu", în Sectorul 6 al Capitalei, este o avarie la reţeaua de distribuţie a energiei electrice, motiv pentru care votarea a fost întreruptă.

Echipele de la Enel Distribuţie Muntenia sunt la şcoala din Sectorul 6 şi lucrează pentru remedierea avariei, procesul electoral urmând să fie reluat după ce problema va fi rezolvată, au mai spus reprezentanţii Biroului Electoral de Circumscripţie Bucureşti.

------------

Actualizare 20:18 În Diaspora au votat aproape 100.000 de cetăţeni români, din care peste 30.000 în Republica Moldova

Aproape 100.000 de cetăţeni români au votat până la ora 20.15 (ora României) la secţiile deschise în străinătate, arată datele Biroului Electoral Central.

Dintre aceştia, peste 30.000 au votat în Republica Moldova, peste 15.000 în Italia şi peste 11.000 în Spania, reiese din datele disponibile pe radar.ithub.gov.ro.

Astfel, în Republica Moldova au votat 30.015, în Italia - 15.484, Spania - 11.309, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - 9.250, Germania - 6.346, Franţa - 3.923, Belgia - 3.064, Ungaria - 1.994.

-------------

Actualizare 20:08 Poliţiştii din Cluj fac verificări după o sesizare a UDMR; alegătorii, îndemnaţi prin SMS să voteze PRU

Poliţiştii din Cluj fac cercetări în urma unei sesizări depuse de către UDMR la Biroul Electoral Judeţean, aceştia reclamând că mai mulţi alegători au primit SMS-uri prin care erau îndemnaţi să voteze formaţiunea şi "să scoată ungurii din Parlament".

Conform sesizării depuse la BEJ Cluj, UDMR reclamă faptul că Partidul România Unită (PRU) a continuat campania electorală şi în ziua votului, îndemnând alegătorii, prin intermediul unor SMS-uri, să voteze această formaţiune, informează News.ro. Astfel, potrivit documentului, mesajul era: "Ieşiţi, români, la vot, să scoatem ungurii din Parlament. Acum ori niciodată. Votaţi PRU. Garda lui Ţepeş".

"Mesajul este şi unul care promovează ura şi intoleranţa faţă de comunitatea maghiară. Potrivit prevederilor legale, în campania electorală sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire etnică. Considerăm că, prin acest mesaj, alegătorii sunt îndemnaţi să voteze o anumită formaţiune în detrimentul reprezentării unei comunităţi etnice", se mai arată în sesizarea UDMR.

Reprezentanţii IPJ Cluj au explicat că sesizarea va fi verificată de către poliţişti.

"Am primit de la BEJ Cluj o sesizare. Poliţiştii clujeni au început verificări în cazul acestei sesizări depuse de o formaţiune politică referitoare la continuarea campaniei electorale de către altă formaţiune în ziua votului. La finalul verificărilor se vor comunica rezultatele acestora", a explicat reprezentantul IPJ Cluj.

De asemenea, PMP a sesizat BEJ Cluj în legătură cu continuarea campaniei electorale prin intemediul unei reţele de socializare, unde o persoană a postat mesaje în favoarea PNL, o altă serie de cercetări fiind acum efectuate şi în această speţă.

-----------

Actualizare 20:03 Prezenţă de 38,68%, la nivel naţional, la ora 20.00; peste 7 milioane de cetăţeni au votat

Prezenţa la vot la nivel naţional, a fost, până la ora 20.00, de 38,68%, potrivit site-ului oficial al Biroului Electoral Central (BEC).

La ora menţionată, prezenţa la vot în Bucureşti era 40,15% şi votaseră 712.450 persoane, conform radar.ithub.gov.ro.

Datele BEC arată că, până la ora 20.00, au votat 7.071.127 de persoane.

-----------

ACTUALIZARE 19:21 În Diaspora au votat peste 91.000 de cetăţeni români, din care peste 28.000 în Republica Moldova

Peste 91.000 de cetăţeni români au votat până la ora 19.15 (ora României) la secţiile deschise în străinătate, arată datele Biroului Electoral Central.

Dintre aceştia, peste 28.000 au votat în Republica Moldova, peste 14.000 în Italia şi peste 10.000 în Spania, reiese din datele disponibile pe radar.ithub.gov.ro.

Astfel, în Republica Moldova au votat 28.764, în Italia - 14.497, Spania - 10.227, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - 8.441, Germania - 5.994, Franţa - 3.671, Belgia - 2.861, Ungaria - 1.866.

-----------

Actualizare 19:16 Surse: PSD, peste 45% la nivel naţional, PNL, pe locul al doilea; în Bucureşti: PSD - 38%, USR - 25%, PNL - 15%

USR îşi consolidează susţinerea din partea bucureştenilor şi la alegerile parlamentare, fiind cotat cu doar câteva ore înainte de închiderea urnelor, la aproximativ 25% din opţiunile de vot, ceea ce menţine partidul condus de Nicuşor Dan pe locul al doilea în Bucureşti, după PSD.

USR se clasează astfel, în Capitală, cu aproximativ zece procente în faţa liberalilor, scrie News.ro.

Conform cifrelor vehiculate la această oră la nivelul principalelor partide politice, PSD a obţinut în Capitală aproximativ 38% din voturi, iar USR - 25%. Liberalii se clasează abia pe poziţia a treia, la distanţă de USR, având în jur de 15%. PMP ar fi obţinut 9% din voturi, fiind urmat de ALDE cu 7%.

La alegerile locale din iunie, PSD-UNPR a obţinut 40,42% din voturile bucureştenilor, USB - 25,34%, iar PNL - 13,07%.

La nivel naţional, PSD este posibil să fi obţinut peste 45%, iar PNL se clasează pe locul al doilea, cu jumătate din numărul de voturi al social-democraţilor.

La nivel naţional, atât cifrele atribuite celor două case de sondare acreditate de AEP pentru aceste alegeri (IRES şi CURS - Avangarde), cât şi cele care vin dinspre partide plasează PSD pe primul loc în opţiunile de vot, cu scoruri între 45% şi 48%, urmat de PNL în jur de 20%. USR este posibil să aibă 7-9%, ALDE şi UDMR sunt situate cu puţin peste pragul electoral de 5%, în timp ce PMP este la limită, fiind cotat cu 4-6%.

Primele rezultate ale exit-poll-urilor IRES şi CURS - Avangarde urmează să fie prezentate la ora 21.00, când se închid urnele.

------------

Actualizare 19:06 Exit Poll Curs-Avangarde: PSD - 46%, PNL - 21%, USR - 9%, ALDE - 6%, PMP - 5%, UDMR -6%, PRU - 3%

Un Exit Poll Curs-Avangarde, realizat la comanda PSnews.ro, în parteneriat cu Antena 3, indică următoarele rezultate pentru ora 18:30: PSD - 46%, PNL - 21%, USR - 9%, ALDE - 6%, PMP - 5%, UDMR -6%, PRU - 3%, alţii - 4%.

Prezenţa la vot, la nivel naţional, la ora 18:30 a fost de 34%.

------------

Actualizare 19:04 Prezenţă de 37%, la nivel naţional, la ora 19.00; peste 6,7 milioane de cetăţeni au votat

Prezenţa la vot la nivel naţional, a fost, până la ora 19.00, de 37%, potrivit site-ului oficial al Biroului Electoral Central (BEC).

La ora menţionată, prezenţa la vot în Bucureşti era 38,62% şi votaseră 673.499 persoane, conform radar.ithub.gov.ro.

Datele BEC arată că, până la ora 19.00, au votat 6.763.764 de persoane.

------------

Actualizare 18:55 MAI: Cercetări faţă de 33 de persoane, pentru săvârşirea a 35 de posibile infracţiuni electorale

Lucrătorii Ministerului Afacerilor Interne efectuează cercetări faţă de 33 de persoane, pentru săvârşirea a 35 de posibile infracţiuni, cele mai multe fiind legate de coruperea alegătorilor şi frauda la vot, a anunţat astăzi purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

"În primele 11 ore de la începerea votării au fost înregistrate 220 de sesizări, dar în urma verificărilor 97 dintre acestea nu s-au confirmat. Specialiştii MAI efectuează cercetări faţă de 33 de persoane, pentru săvârşirea a 35 de posibile infracţiuni", a declarat Dajbog, citată de Agerpres. Aceasta a precizat că cele mai multe fapte penale privesc coruperea alegătorilor, frauda la vot, violarea confidenţialităţii votului şi fals privind identitatea.

De asemenea, au fost constatate 25 de fapte contravenţionale, pentru care au fost sancţionate 19 persoane.

În cele mai multe cazuri este vorba de continuarea propagandei electorale şi apelarea abuzivă a numărului de urgenţă 112, a precizat Dajbog.

------------

Actualizare 18:45 Prezenţa la urne, până la ora 18.00, mai mică decât la precedentul scrutin legislativ

Prezenţa la urne la nivel naţional la alegerile parlamentare a fost astăzi, până la ora 18.00, mai mică cu peste două procente decât cea de la scrutinul legislativ din 2012 pentru aceeaşi oră.

Dacă la scrutinul de astăzi prezenţa, până la ora 18.00, a fost de 34,4%, în urmă cu patru ani aceasta a fost de 36,54%, arată datele furnizate de Biroul Electoral Central (BEC).

La actualul scrutin, în mediul urban au votat 55,84% dintre românii care au mers la urne până la ora 18.00, iar în mediul rural - 44,16%. La scrutinul legislativ din 2012, prezenţa la vot pentru aceeaşi oră a fost în mediul urban de 34,78%, iar în cel rural - 38,95%, scrie Agerpres. Astăzi, până la ora 18.00, în Capitală au votat 34,77% dintre alegători, puţin mai mult decât la precedentele alegeri, când procentul pentru Bucureşti a fost de 33,37%.

În ceea ce priveşte judeţele cu cele mai mari procente, până la ora 18.00, şi la acest scrutin, precum şi la cel anterior s-au aflat în top judeţele Olt (42,20% - 2016; 44,32% - 2012) şi Teleorman (41,81% - 2016; 48,92% - 2012).

Participare mai redusă la vot a fost înregistrată, până la ora 18,00, atât la actualele alegeri, cât şi la cele din 2012, în judeţele Timiş (29,40% - 2016; 26,73% - 2012) şi Maramureş (27,53% - 2016; 28,73% - 2012).

-----------

Actualizare 18:40 Procesul de votare, suspendat în trei localităţi din Prahova, din cauza unei avarii la reţeaua de electricitate

Procesul de votare a fost suspendat, în această seară, în secţiile din trei localităţi din judeţul Prahova, din cauza unei defecţiuni la reţeaua de alimentare cu energie electrică.

Reprezentanţii Electrica susţin că este vorba, cel mai probabil, despre o avarie provocată de un copac tăiat de un localnic şi care a căzut pe firele de tensiune, informează News.ro. Conform reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean Prahova, procesul de votare este suspendat în toate secţiile din localităţile Poiana Câmpina, Proviţa de Sus şi Proviţa de Jos, din cauza unei pene de curent.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii furnizorului de electricitate, au declarat că, în urma primelor informaţii primite de pe teren, avaria s-a produs ca urmare a căderii pe liniile de electricitate a unui copac tăiat de un localnic.

Echipele de intervenţie ale Electrica lucrează pentru remedierea avariei.

Conform site-ului Biroului Electoral Central, în cele trei localităţi au fost deschise astăzi nouă secţii de votare.

-----------

Actualizare 18:32 Prezenţă de 35,76%, la nivel naţional, la ora 18.30; peste 6,5 milioane de cetăţeni au votat

Prezenţa la vot la nivel naţional, a fost, până la ora 18.30, de 35,76%, potrivit site-ului oficial al Biroului Electoral Central (BEC).

La ora menţionată, prezenţa la vot în Bucureşti era 36,22% şi votaseră 642.624 persoane, conform hărţii interactive realizată Guvernul României (radar.ithub.gov.ro).

Datele BEC arată că, până la ora 18.30, au votat 6.546.509 de persoane.

------------

Actualizare 17:55 MAE anunţă deschiderea ultimelor secţii de votare din străinătate

Votul la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor continuă în afara graniţelor României, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, transmis Redacţiei, ultimele 7 secţii de votare, din cele 417 înfiinţate în străinătate, s-au deschis astăzi la ora 17.00 ora României (ora locală 7.00) în Canada la Vancouver şi în SUA la Los Angeles, Sacramento, San Francisco, Las Vegas, Portland, Seattle.

Datorită diferenţelor de fus orar, votul în străinătate se desfăşoară pe durata a 35 de ore. Prima secţie de votare din străinătate s-a deschis sâmbătă, 10 decembrie 2016, ora 20.00 (ora României) Auckland, Noua Zeelandă, aceasta fiind şi prima care s-a închis, astăzi, 11 decembrie 2016, ora 10.00 (ora României). Până la ora 17.00 (ora României) s-au închis 20 secţii de votare din cele 417, în 13 state.

Raportat la fusul orar din România, procesul electoral din străinătate se va încheia luni, 12 decembrie 2016, la ora 7.00 (ora României), pe Coasta de Vest a SUA (secţiile de vot menţionate mai sus) şi la Vancouver în Canada.

Conform legii, scrutinul se derulează în intervalul orar 07.00-21.00 (ora locală).

De asemenea, pentru a facilita alegătorilor români din afara ţării accesul la adresele celor 417 secţii de votare organizate în străinătate pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, Ministerul Afacerilor Externe a elaborat o hartă interactivă dezvoltată pe platforma Google Maps şi accesibilă prin intermediul site-ului MAE.

(A.I.)

-------------

Actualizare 17:36 Cătălin Cherecheş, primarul ales al municipiului Baia Mare: "Am votat pentru un Parlament echilibrat"

Primarul ales al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, aflat în arest la domiciliu de mai multe luni de zile, şi-a exprimat astăzi votul solicitând urna mobilă.

După exercitarea votului, Cherecheş a declarat presei că a votat pentru un Parlament care să fie echilibrat, în favoarea românilor.

"Mi-am exercitat dreptul de vot, chiar dacă unii nu şi-au dorit acest lucru şi într-un anumit mod mi-a fost îngrădit dreptul de a-mi exercita votul într-un mod direct la secţia de vot. (...) Astăzi am votat nu pentru un partid politic care să conducă România, ci am votat pentru românii care trebuie să beneficieze de respect din partea Parlamentului României, un Parlament care să fie echilibrat şi în favoarea românilor şi nu în favoarea celor care stau la uşa României pentru a ne indica diverse reguli despre cum să ne manifestăm noi ca şi stat şi popor. Cred că este un moment important mai ales că până în 2018, momentul istoric în care vom sărbători 100 de ani de la formarea statului român, acesta este Parlamentul cu care vom merge înainte. Aştept ca acest Parlament să ofere României un Guvern aşa cum românii îşi doresc" , a declarat Cătălin Cherecheş, citat de Agerpres. El a mai spus că votul prin care cetăţenii români îşi aleg noul Parlament reprezintă sacrificiul celor care s-au jertfit în decembrie 1989, pentru libertatea ţării.

"Cred că votul meu este un vot într-un fel acordat cu sânge. Acordat cu sânge pentru că am făcut foarte multe eforturi pentru a-mi exercita acest drept de vot. M-am sacrificat foarte mult pentru acest lucru şi mă gândesc că mai avem foarte puţine zile până în 22 decembrie când sărbătorim libertatea noastră şi cred că este momentul în care toţi trebuie să participăm la vot pentru a arăta că această Românie a noastră, pe care toţi o iubim, este o ţară unde oamenii se manifestă cu foarte multă hotărâre, demnitate şi curaj pentru viitorul ei. Am toată încrederea în români şi am toată încrederea că fiecare dintre noi va înţelege în următoarea perioadă ce înseamnă să fii român, ce înseamnă să fii patriot în adevăratul sens al cuvântului şi ce înseamnă să numeşti aceasta ţară patria ta", a precizat Cherecheş.

------------

Actualizare 17:32 În Diaspora au votat peste 77.000 de cetăţeni români, din care peste 25.000 în Republica Moldova

Peste 77.000 de cetăţeni români au votat până la ora 17.30 (ora României) la secţiile deschise în străinătate, arată datele Biroului Electoral Central.

Dintre aceştia, peste 25.000 au votat în Republica Moldova, peste 12.000 în Italia şi peste 8.000 în Spania, reiese din datele disponibile pe radar.ithub.gov.ro.

Astfel, în Republica Moldova au votat 25.160, în Italia - 12.162, Spania - 8.342, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - 6.555, Germania - 4.000, Franţa - 3.036, Belgia - 2.395, Ungaria - 1.498.

----------

Actualizare 17:10 Prezenţă de 31,33%, la nivel naţional, la ora 17.10; peste 5,7 milioane de cetăţeni au votat

Prezenţa la vot la nivel naţional, a fost, până la ora 17.10, de 31,33%, potrivit site-ului oficial al Biroului Electoral Central (BEC).

La ora menţionată, prezenţa la vot în Bucureşti era 31,61% şi votaseră 560.858 persoane, conform hărţii interactive realizată Guvernul României (radar.ithub.gov.ro).

-----------

Actualizare 16:40 Cercetări într-un posibil caz de vot multiplu în Vaslui

Poliţiştii vasluieni au deschis o anchetă în cazul unei persoane suspectate că a votat de două ori în secţii diferite.

Anchetatorii nu exclud nici varianta apariţiei unei erori în sistemul electronic de validare a documentului de identitate, relatează News.ro. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Vaslui, un tânăr figurează în sistemul electronic de prezentare-validare a documentului de identitate că ar fi votat în secţiile din localităţile Pungeşti şi Armăşoaia.

"În acest caz, este vorba despre o suspiciune de vot multiplu. Concret, numele unei persoane apare că ar fi votat de două ori în secţii diferite. Poliţiştii fac cercetări pentru a se stabili dacă cele sesizate se confirmă", a declarat, astăzi, pentru agenţia citată, responsabilul mass-media al Poliţiei Judeţene Vaslui, Loredana David.

Anchetatorii nu exclud, însă, nici varianta apariţiei unei erori în sistemul electronic de prezentare-validare a documentului de identitate a persoanei respective.

-----------

Actualizare 16:28 În Diaspora au votat aproape 66.000 de cetăţeni români, din care peste 22.000 în Republica Moldova

Aproape 66.000 de cetăţeni români au votat până la ora 16.20 (ora României) la secţiile deschise în străinătate, arată datele Biroului Electoral Central.

Dintre aceştia, peste 22.000 au votat în Republica Moldova, peste 10.000 în Italia şi peste 7.000 în Spania, reiese din datele disponibile pe radar.ithub.gov.ro.

Astfel, în Republica Moldova au votat 22.399, în Italia - 10.382, Spania - 7.265, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - 5.340, Germania - 4.344, Franţa - 2.637, Belgia - 2.141, Ungaria - 1.284.

-----------

Actualizare 16:15 Prezenţă de 28% în Bucureşti, la ora 16.00

Prezenţa la vot în Bucureşti, până la ora 16.15, a fost de 28,4%. Peste 500.000 de bucureşteni şi-au exercitat dreptul la vot, potrivit datelor Biroului Electoral Central.

Cele mai multe persoane care s-au prezentat la urne au fost din Sectorul 6 - 30,58%, iar cele mai puţine din Sectorul 5 - 25,19%.

În Sectorul 1, până la ora menţionată, au votat 28,45% dintre alegători, în Sectorul 2 - 29,53%, Sectorul 3 - 25,78% şi Sectorul 4 - 28,52%.

-----------

Actualizare 16:11 Nicuşor Dan: "Ne îndreptăm către un rezultat istoric"

Liderul USR, Nicuşor Dan, a declarat că în marile oraşe prezenţa la vot este peste aşteptări şi că partidul pe care îl conduce se îndreaptă către un rezultat istoric.

"Mai sunt 6 ore până la închiderea urnelor. Până acum, prezenţa în Bucureşti şi marile oraşe a fost peste aşteptări. Ne îndreptăm către un rezultat istoric. Vă aşteptăm la vot şi pe cei care nu aţi ajuns încă. Daţi share acestui mesaj, să ajungă la cât mai mulţi oameni. Astăzi este ziua noastră!", a afirmat Nicuşor Dan, pe pagina sa de Facebook.

------------

Actualizare 16:05 Prezenţă de 27,01%, la nivel naţional, la ora 16.00; peste 4,9 milioane de cetăţeni au votat

Prezenţa la vot la nivel naţional, a fost, până la ora 16.00, de 27,01%, potrivit site-ului oficial al Biroului Electoral Central (BEC).

La ora menţionată, prezenţa la vot în Bucureşti era 27,6% şi votaseră 489.596 persoane, conform hărţii interactive realizată Guvernul României (radar.ithub.gov.ro).

Datele BEC arată că, până la ora 16.00, au votat 4.953.874 de persoane. Cea mai mare prezenţă, de la deschiderea urnelor, se înregistra în judeţele Olt (32,79%), Teleorman (32,7%) şi Botoşani (30,55%),

Cea mai mică prezenţă la vot era în judeţul Maramureş, de 21,6%.

------------

Actualizare 15:59 MAI: 99 de situaţii de posibile fapte ilegale ce au legătură cu procesul electoral, semnalate în toată ţara

Aproape 100 de situaţii de posibile fapte ilegale ce au legătură cu procesul electoral şi care sunt în competenţa de soluţionare a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost semnalate în toată ţara, a anunţat, astăzi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

"De la începerea votării şi până la această oră nu au fost înregistrate situaţii deosebite în planul asigurării ordinii publice. În întreaga ţară au fost semnalate 99 de situaţii de posibile fapte ilegale care au legătură cu procesul electoral şi care sunt în competenţa de soluţionare a Ministerului Afacerilor Interne. Până la acest moment au fost constatate 11 contravenţii şi sunt în verificare 17 posibile infracţiuni pentru care sunt cercetate 16 persoane", a spus Dajbog cu prilejul unei declaraţii de presă, potrivit Agerpres. Aceasta a precizat că cele mai multe sesizări fac referire la coruperea alegătorilor, fraudă la vot, continuarea campaniei electorale şi sfătuirea alegătorilor cum să voteze.

"Angajaţii MAI efectuează verificări cu privire la fiecare semnalare de încălcare a legislaţiei privitoare la alegeri. Până la această oră, 35% dintre sesizări nu s-au confirmat", a adăugat Dajbog.

------------

Actualizare 15:52 PNL: Un preşedinte de secţie de votare a fost exclus din biroul secţiei pentru încălcarea legii electorale

Preşedintele biroului unei secţii de votare din comuna Rotunda a fost amendat cu suma de 4500 de lei şi a fost exclus din cadrul biroului secţiei, pentru că făcea campanie electorală pe pagina sa de Facebook pentru un candidat PSD, informează un comunicat al PNL, trimis Redacţiei.

"În urma sesizărilor făcute de Filiala PNL Olt către Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 30 Olt, preşedintele biroului secţiei de votare nr. 291 din comuna Rotunda, Valentina Dorobanţu, a fost amendat cu suma de 4500 de lei şi a fost exclus din cadrul biroului secţiei, responsabilităţile fiind preluate de un locţiitor. Motivul pentru care Valentina Dorobanţu a fost exclusă din cadrul biroului secţiei de votare a fost legat de faptul că aceasta a făcut campanie electorală pe pagina de Facebook personală pentru candidatul PSD din Judeţul Olt, Dan Ciocan. Legea electorală interzice ca în ziua votului să fie promovaţi candidaţi", se arată în comunicat.

Filiala PNL Olt va urmări, în continuare, ca procesul electoral din judeţ să se desfăşoare în condiţiile legii.

-----------

Actualizare 15:34 Prezenţa la vot continuă să fie mai mare în mediul urban faţă de rural

Prezenţa la vot în mediul urban a fost mai mare faţă de cel rural, până la ora 15.30, indică datele Biroului Electoral Central.

Astfel, până la ora menţionată, 57,15% dintre cei care votaseră erau din mediul urban şi restul din rural.

Potrivit BEC, votanţii din mediul urban sunt considerabil mai mulţi decât cei din rural, fiind aproape 2,5 milioane, în timp ce în rural sunt aproximativ 1,8 milioane.

De asemenea, numărul bărbaţilor care au votat este mai mare decât cel al femeilor, cei mai numeroşi votanţi fiind cei din categoriile de peste 45 de ani. Astfel, au votat aproximativ 2,1 milioane de femei şi aproximativ 2,2 milioane de bărbaţi.

Cei mai puţini votanţi sunt persoanele cu vârste între 19 şi 24 de ani.

-----------

Actualizare 15:20 Exit Poll Curs-Avangarde: PSD - 50%, PNL - 19%, USR - 7%, ALDE - 6%, PMP - 6%, UDMR - 6%, PRU - 3%

Un Exit Poll Curs-Avangarde, realizat la comanda PSnews.ro, în parteneriat cu Antena 3, indică următoarele rezultate pentru ora 14:30: PSD - 50%, PNL - 19%, USR - 7%, ALDE - 6%, PMP - 6%, UDMR - 6%, PRU - 3%, alţii - 2%.

Potrivit datelor strânse de sociologi, după ora 14.00 se mobilizează electoratul de dreapta, iar partidele care au înregistrat o creştere semnificativă sunt PNL şi USR.

Prezenţa la vot, la nivel naţional, la ora 14:30 a fost de 22,5%.

------------

Actualizare 15:20 În Diaspora au votat peste 56.000 de cetăţeni români, din care peste 19.000 în Republica Moldova

Peste 56.000 de cetăţeni români au votat până la ora 15.15 (ora României) la secţiile deschise în străinătate, arată datele Biroului Electoral Central.

Dintre aceştia, peste 19.000 au votat în Republica Moldova, peste 8.000 în Italia şi peste 6.000 în Spania, reiese din datele disponibile pe radar.ithub.gov.ro.

Astfel, în Republica Moldova au votat 19.454, în Italia - 8.474, Spania - 6.205, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - 3.894, Germania - 3.567, Franţa - 2.138, Belgia - 1.758, Ungaria - 1.061.

------------

ACTUALIZARE 15:05 Prezenţă de 23,62%, la nivel naţional, la ora 15.00; peste 4,3 milioane de cetăţeni au votat

Prezenţa la vot la nivel naţional, a fost, până la ora 15.00, de 23,62%, potrivit site-ului oficial al Biroului Electoral Central (BEC).

La ora menţionată, prezenţa la vot în Bucureşti era 24,38% şi votaseră 432.564 persoane, conform hărţii interactive realizată Guvernul României (radar.ithub.gov.ro).

Datele BEC arată că, până la ora 15.00, au votat 4.333.599 de persoane. Cea mai mare prezenţă, de la deschiderea urnelor, se înregistra în judeţele Teleorman (28,66%), Olt (28,61%), Botoşani (27,14%), Dolj (26,39%), Mehedinţi (25,94%) şi Dâmboviţa (26,09%).

Cea mai mică prezenţă la vot era în judeţul Maramureş, de 18,4%.

-------------

Actualizare 14:50 USR denunţă practici de turism electoral în Teleorman

Uniunea Salvaţi România (USR) susţine că delegatul formaţiunii din secţia 104 din localitatea Bogdana din Teleorman, aflată la 50 km de Alexandria, "a observat că mai multe maşini, aceleaşi, aduc oameni la secţia de votare".

"Am văzut de câteva ori aceeaşi maşină, plină, aducând oameni la vot şi ulterior preluându-i şi conducându-i spre o destinaţie necunoscută. După aceea am remarcat că sunt mai multe maşini după colţ care fac acelaşi lucru", a comunicat delegatul către sediul Uniunii, potrivit unui mesaj publicat pe Facebook de către Nicuşor Dan.

Potrivit USR, delegatul partidului a fotografiat maşinile şi va înainta o plângere Biroului Electoral al judeţului Teleorman.

Candidatul USR Şerban Marinescu a sunat la 112 după ce poliţia din localitate "i-a spus că nu poate face nimic", deşi "Codul penal înscrie fapta la Coruperea alegătorilor", precizează formaţiunea.

"Sunt aceleaşi practici pe care le-am văzut timp de 26 de ani la partidul care domină Teleorman. Nu întâmplător prezenţa cea mai mare la vot se înregistrează în acest judeţ. Vom face plângere la BEJ", a declarat Şerban Marinescu, candidat USR Teleorman.

------------

Actualizare 14:33 Operator pe calculator dintr-o secţie de votare din Ploieşti, la spital după ce scaunul pe care stătea s-a rupt

Un alt operator, la o secţie de votare din Tecuci, va fi înlocuit după ce a alunecat în toaletă şi s-a lovit la cap

O femeie în vârstă de 35 de ani, operator pe calculator într-o secţie de votare din municipiul Ploieşti, a ajuns la spital, astăzi, după ce s-a accidentat în condiţiile în care scaunul pe care stătea în secţia de votare s-a rupt, relatează News.ro.

Şi la Câmpina, un bărbat care face parte din biroul electoral al unei secţii de votare a fost dus la spital după ce a suferit un puseu de tensiune.

Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean Prahova, o femeie în vârstă de 35 de ani, operator pe calculator în secţia de votare numărul 91 din Ploieşti, s-a accidentat şi a fost dusă la spital după ce scaunul pe care se aşezase s-a rupt. Femeia a suferit un traumatism la un deget, conform primelor investigaţii.

Tot la Câmpina, un membru din biroul electoral al unei secţii de votare a fost dus de urgenţă la spital după ce a suferit un puseu de tensiune. Bărbatul, în vârstă de 47 de ani, este reprezentantul PSD în secţia de votare numărul 177 şi a fost dus la camera de primiri urgenţe a Spitalului Municipal Câmpina după ce i s-a făcut rău.

De asemenea, o femeie, operator pe calculator la secţia de votare 207 din municipiul Tecuci, urmează să fie înlocuită după ce a alunecat în toaletă, iar în urma căzăturii s-a lovit la cap.

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Galaţi, Robert George Florea, a declarat că incidentul a avut la secţia de votare nr. 207 din Tecuci, o femeie, operator pe calculator, mergând la baie, unde a alunecat şi a căzut.

În urma căzăturii, femeia s-a lovit la cap.

Procesul electoral nu a fost perturbat, întrucât deocamdată femeia încă lucrează, urmând să fie găsit un înlocuitor, pentru a putea fi transportată la spital.

Cazul a fost raportat la Autoritatea Electorală Permanentă, care urmează să trimită un înlocuitor.

-----------

Actualizare 14:24 Marian Munteanu: "Am votat cu încredere şi speranţă pentru normalitate"

Liderul Alianţei Noastre România (ANR), Marian Munteanu, a declarat astăzi, la ieşirea de la urne, că a votat pentru normalitate, cu speranţa că în Parlament vor fi oameni cinstiţi şi corecţi.

Munteanu a afirmat, citat de Agerpres: "Am votat cu încredere şi speranţă pentru normalitate, pentru valorile fireşti ale vieţii noastre, cu o nădejde foarte puternică şi cu speranţa că vom avea reprezentanţi în Parlament oameni cinstiţi, corecţi, oameni de care ţara aceasta are nevoie pentru a ne reprezenta într-un mod mai bun, mai constructiv".

El şi-a exprimat speranţa într-un viitor mai bun pentru români. "Am mari speranţe la viitor, în viitorul României, în viitorul nostru al tuturor şi să dea Dumnezeu ca cei care vor fi aleşi să îşi facă datoria cu cinste, corectitudine faţă de ţară şi popor", a completat el.

Marian Munteanu a spus că a fost o campanie electorală "tăcută, ternă, fără foarte multă culoare".

El a adăugat că nădăjduieşte că, în pofida unor "blocaje" şi "tentative de manipulare", cetăţenii vor putea lua decizii bune pentru viitorul lor şi al ţării.

"A fost o campanie electorală tăcută, ternă, fără foarte multă culoare, vânzoleală, dar eu nădăjduiesc că, în pofida unor blocaje care s-au manifestat, tentative de manipulare printr-o serie de sondaje, (...) cred că cetăţenii şi-au putut face o părere despre ce se oferă constructiv şi vor lua deciziile cele mai bune pentru viitorul lor şi al ţării noastre", a conchis Munteanu.

-----------

Actualizare 14:15 Prezenţă de 21,8% în Bucureşti, la ora 14.00

Prezenţa la vot în Bucureşti până la ora 14.00 a fost de 21,85%. Peste 387.000 de bucureşteni şi-au exercitat dreptul la vot, potrivit datelor Biroului Electoral Central.

Cele mai multe persoane care s-au prezentat la urne au fost din Sectorul 1 - 24,3%, iar cele mai puţine din Sectorul 5 - 18,48%.

În Sectorul 1, până la ora menţionată, au votat 24,3% dintre alegători, în Sectorul 2 - 21,77%, Sectorul 3 - 19,15%, Sectorul 4 - 21,24%, în Sectorul 5 - 18,48% şi în Sectorul 6 - 22,81%.

La alegerile parlamentare din decembrie 2012, în Capitală, la ora 14.00, prezenţa la vot a fost de 20,48%.

-----------

ACTUALIZARE 14:06 Prezenţă de 20,12%, la nivel naţional, la ora 14.00; peste 3,6 milioane de cetăţeni au votat

Prezenţa la vot la nivel naţional, a fost, până la ora 14.00, de 20,12%, potrivit site-ului oficial al Biroului Electoral Central (BEC).

La ora menţionată, prezenţa la vot în Bucureşti era 20,88% şi votaseră 370.469 persoane, conform hărţii interactive realizată Guvernul României (radar.ithub.gov.ro).

Datele BEC arată că, până la ora 14.00, au votat 3.684.471 de persoane. Cea mai mare prezenţă, de la deschiderea urnelor, se înregistra în judeţele Teleorman (24,65%), Olt (24,5%), Dolj (22,93%), Mehedinţi (22,44%) şi Dâmboviţa (22,58%).

Cea mai mică prezenţă la vot era în judeţul Maramureş, de 15,31%.

În Diaspora, au votat, până la ora 14.00 (ora României) 44.678 de persoane.

Conform datelor radar.ithub.gov.ro, în Republica Moldova au votat, până la ora menţionată, 16.346 persoane, în Italia - 6.763, Spania - 4.828, Germania - 2.743, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - 2.633, Franţa - 1.636.

-----------

Actualizare 13:48 Sesizare la 112 că un membru al unei comisii de vot din Dâmboviţa fotografiază alegătorii

O sesizare potrivit căreia un membru al unei comisii de vot din judeţul Dâmboviţa fotografiază alegătorii când ies din secţie a fost primită la numărul 112, a anunţat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

"La numărul unic de urgenţă 112 a fost primită o sesizare potrivit căreia membrul unei comisii de vot din judeţul Dâmboviţa fotografiază persoanele care îşi exercită dreptul la vot în momentul în care acestea ies din secţia de votare. În caz se fac cercetări", a informat Dajbog, într-o declaraţie de presă, potrivit Agerpres. Aceasta a menţionat că în Teleorman a fost sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean cu privire la faptul că preşedintele unei secţii de votare s-ar afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Procesul electoral în secţie se desfăşoară fără probleme, a punctat purtătorul de cuvânt al MAI.

Aceasta a mai spus: "Poliţiştii bucureşteni au fost sesizaţi cu privire la faptul că o persoană s-a prezentat la o secţie de votare din Capitală şi a încercat să voteze fără a avea acest drept. În cauză se efectuează cercetări. Poliţiştii din Timiş efectuează cercetări după ce o femeie a încercat să voteze cu o carte de identitate anulată. În urma verificărilor, s-a constatat că deţinea asupra ei alte două cărţi de identitate: una valabilă şi una anulată. În judeţul Iaşi, localitatea Voineşti, preşedintele secţiei de votare a sesizat faptul că o femeie, membru al comisiei de vot, a încercat să voteze şi pentru soţul ei care nu era prezent. Biroul Electoral Judeţean a sesizat IPJ Iaşi, care a demarat cercetările în cauză. Preşedintele unei secţii de vot din Bucureşti a sesizat Poliţia, după ce a constatat lipsa unui buletin de vot, în momentul desigilării sacilor cu buletine de vot. Cercetările sunt continuate pentru clarificarea situaţiei, fără să fie afectat procesul de vot".

Ea a menţionat că tot în Bucureşti o persoană a primit două buletine de vot pentru Camera Deputaţilor şi unul pentru Senat. Potrivit lui Dajbog, cetăţeanul a introdus în urnă toate cele trei buletine de vot primite, iar în cauză se fac cercetări.

"În judeţul Hunedoara duminică dimineaţa au fost înlocuite două ştampile de control după ce una dintre ele a fost aruncată din greşeală în foc, iar cealaltă a fost pierdută. Într-o secţie de votare din localitatea buzoiană Poşta Câlnău cele cinci ştampile cu menţiunea 'Votat' au fost aruncate accidental în foc. Procesul electoral a fost reluat după înlocuirea ştampilelor. În judeţul Prahova, poliţiştii au deschis o anchetă, după ce preşedintele unei secţii de votare din Ploieşti a sesizat dispariţia unei ştampile cu menţiunea «Votat». Se fac verificări şi cu privire la un cetăţean din Sibiu care ar fi votat la o secţie din municipiu, cu toate că nu avea domiciliul sau reşedinţa în Sibiu. Un caz similar şi în localitatea Apoldu, din acelaşi judeţ, unde o persoană a încercat să voteze, deşi nu avea reşedinţa în judeţul Sibiu", a adăugat Dajbog.

----------

Actualizare 13:40 Prezenţă la vot mai mare în mediul urban faţă de rural, până la ora 13.30

Prezenţa la vot în mediul urban a fost mai mare faţă de cel rural, până la ora 13.30, indică datele Biroului Electoral Central.

Astfel, până la ora menţionată, 58,54% dintre cei care votaseră erau din mediul urban şi restul din rural.

-----------

Actualizare 13:34 Prezenţă de 19% în Bucureşti, la ora 13.30

Prezenţa la vot în Bucureşti până la ora 13.30 a fost de 19,06%. Peste 339.000 de bucureşteni şi-au exercitat dreptul la vot, potrivit datelor Biroului Electoral Central.

Cele mai multe persoane care s-au prezentat la urne au fost din Sectorul 6 - 20,78%, iar cele mai puţine din Sectorul 3 - 17,41%.

În Sectorul 1, până la ora 13.30 au votat 19,2% dintre alegători, în Sectorul 2 - 19,78%, Sectorul 4 - 19,36% şi în Sectorul 5 - 19,26%.

În Capitală, au drept de vot la alegerile parlamentare din acest an 1.775.069 de persoane.

-----------

Actualizare 13:21 Sebastian Ghiţă: "Am votat ca să vedem cum un jaf e oprit în ţara asta, cum ONG-urile lui Soros pot fi oprite"

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat astăzi, la ieşirea de la urne, că a votat pentru "o Românie unită" şi pentru ca "jaful şi ONG-urile lui Soros" să fie oprite.

"Am votat pentru că toţi vrem o Românie unită. Am votat ca să vedem cum un jaf e oprit în ţara asta, cum ONG-urile lui Soros pot fi oprite, cum pădurile nu mai sunt tăiate, cum românii pot să prospere în ţara lor", a afirmat Sebastian Ghiţă, citat de Hotnews.ro.

-----------

Actualizare 13:12 Prezenţă de 17,05%, la nivel naţional, la ora 13.00; peste 3,1 milioane de cetăţeni au votat

Prezenţa la vot la nivel naţional, a fost, până la ora 13.00, de 17,05%, potrivit site-ului oficial al Biroului Electoral Central (BEC).

La ora menţionată, prezenţa la vot în Bucureşti era 17,55% şi votaseră 311.394 persoane, conform hărţii interactive realizată Guvernul României (radar.ithub.gov.ro).

Datele BEC arată că, până la ora 13.00, au votat 3.114.452 de persoane. Cea mai mare prezenţă, de la deschiderea urnelor, se înregistra în judeţele Teleorman (21,56%), Olt (21,23%), Mehedinţi (19,26%) Dolj (19,94%) şi Dâmboviţa (19,6%).

Cea mai mică prezenţă la vot era în judeţul Maramureş, de 12,6%.

În Diaspora, au votat, până la ora 13.00 (ora României) 36.135 de persoane.

Conform datelor radar.ithub.gov.ro, în Republica Moldova au votat, până la ora menţionată, 13.699 persoane, în Italia - 5.638, Spania - 3.652, Germania - 2.407, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - 1.837, Franţa - 1.255.

------------

Actualizare 13:00 Ion Iliescu spune că a votat pentru pace şi ca persoanele cu venituri mici să o ducă mai bine

Fostul preşedinte Ion Iliescu, preşedinte de onoare al PSD, a afirmat că a votat "pentru pace" şi pentru o viitoare componenţă a Parlamentului care să aducă "mai multă satisfacţie oamenilor", mai ales celor cu venituri mici.

"Pentru pace (n.r. - am votat). (...) Sper să se consolideze nişte procese care au evoluat într-un sens pozitiv, să fie limitate o serie de devieri de la mersul lucrurilor, aşa cum doreşte lumea, şi să ofere viitoarea componenţă a Parlamentului mai multă satisfacţie oamenilor şi mai ales oamenilor care duc greul, cei care au venituri mici, care se descurcă greu cu ele. Rămâne pentru noi o problemă majoră, ca mersul ţării, datele pe ansamblu să se reflecte în viaţa oamenilor şi în viaţa mai bună a celor mulţi", a declarat fostul şef de stat, la secţia de la Liceul "Jean Monnet" din Capitală, potrivit Agerpres.

Ion Iliescu a precizat că este în primul rând interesul fiecăruia să fie prezent la vot.

"Dacă vrea să vadă îmbunătăţindu-se ceva, prezenţa la vot este absolut obligatorie. Şi cred că un număr mare de oameni înţeleg acest lucru. Sigur, sunt şi oameni care nu mai au încredere - ăsta este un aspect negativ al evoluţiei noastre, oamenii nu mai au încredere în structurile statale, în cei care sunt aleşi, care nu totdeauna au răspuns nevoilor. Dar trebuie să facem această ruptură şi să dăm mai multă încredere oamenilor şi comunicarea aceasta sufletească între cei aleşi şi alegători să fie temeiul consolidării democratice", a adăugat fostul preşedinte, care a venit singur la vot.

-----------

Actualizare 12:45 Lia Olguţa Vasilescu: "Am votat pentru un Parlament eficient, care să dea României un guvern care să gândească româneşte"

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că a votat "pentru un Parlament eficient, care să dea României un guvern competent, care să gândească româneşte" şi i-a îndemnat pe craioveni să iasă la vot.

Lia Olguţa Vasilescu a votat la secţia nr. 123 de la Liceul CFR din Craiova, unde a venit împreună cu fiul său şi cu sora sa, dar şi cu colegi din PSD.

"Am votat pentru un Parlament eficient, care să dea României un guvern competent, care să gândească româneşte, care să se preocupe de România în principal, care să se gândească la firmele româneşti, la ţăranul român, la muncitorul român, la pensionarul român. Şi cred că azi vom avea o zi foarte frumoasă, am văzut foarte multă lume ieşind la vot încă de dimineaţă. Cred că vom avea o participare mai mare decât la alegerile din 2012 pentru Parlamentul României şi asta nu poate să mă facă foarte optimistă în ceea ce priveşte rezultatul", a declarat primarul Craiovei, la ieşirea de la vot, potrivit News.ro.

Aceasta i-a îndemnat pe alegători să meargă la urne.

"Îi îndemn pe toţi craiovenii, pe care i-am văzut deja în număr foarte mare la vot, să nu rateze acest moment pentru că este foarte important, inclusiv pentru oraşul nostru, pentru judeţul nostru, ceea ce se va întâmpla astăzi", a precizat Lia Olguţa Vasilescu.

Lia Olguţa Vasilescu deschide lista PSD Dolj pentru Camera Deputaţilor.

-----------

Actualizare 12:35 Vasile Dîncu: "O politică pentru oameni, ăsta cred că este scopul politicii noastre în viitor"

Vicepremierul Vasile Dîncu a votat la Colegiul Tehnic Energetic din Cluj şi a declarat că, în acest moment, ţara noastră are nevoie "mai mult de o politică de dezvoltare şi mai puţin de o politică a continuei lupte ideologice".

Acesta a adăugat că "o politică pentru oameni" este scopul politicii în viitor.

"Am votat pentru resetarea sistemului, pentru a schimba logica sistemului politic din România, a trece de la o politică a dezbinării, a războiului politic continuu, a războiului permanent, la o politică a dezvoltării. Cred că trebuie, azi, când suntem în ceasul al douăsprezecelea, mai avem doi ani până la 100 de ani de stat naţional, trebuie să schimbăm violent modul în care facem politică, să facem un nou contract social. Cred că în acest contract social oamenii trebuie puşi pe primul loc, oamenii înaintea profitului, trebuie să ne gândim la fericirea oamenilor şi mai puţin la statistici şi la scheme de dezvoltare statistică. Am senzaţia că oamenii aşteaptă în acest moment de la politicieni altceva decât ceea ce am oferit noi până acum în 25 de ani şi cred că trebuie să coborâm la aceste vise ale oamenilor şi să începem să le punem în faţa politicii, ca principalul scop al politicii", a afirmat Vasile Dîncu, la ieşirea de la vot, potrivit News.ro.

Vicepremierul a mai spus: "România are nevoie în acest moment mai mult de o politică civilă, o politică de dezvoltare, o politică de lucrări publice şi mai puţin de o politică a continuei lupte ideologice, a împărţirii României în două, o Românie bună şi o Românie rea, o Românie a celor care sunt curaţi şi o Românie a celor care nu sunt curaţi".

"Cred că este un moment în care trebuie să valorificăm ceea ce are bun România, resursele noastre, ca România să se poată întoarce acasă, să se poată întoarce acasă şi cei care sunt acasă dar nu se simt bine în acest moment acasă. O politică pentru oameni, ăsta cred că este scopul politicii noastre în viitor şi acesta este proiectul în care cred", a adăugat Dîncu.

Acesta a precizat că a votat singurul proiect care a fost în această campanie electorală, "singurul proiect de dezvoltare" a ţării.

-------------

Actualizare 12:25 O femeie, membră în comisia unei secţii de votare din Iaşi, a votat şi pentru soţul ei

O femeie din localitatea ieşeană Voineşti, membră în comisia unei secţii de votare din localitate, a votat şi pentru soţul ei, Biroul Electoral Judeţean (BEJ) sesizând Poliţia Judeţului Iaşi pentru vot multiplu, informează News.ro.

Reprezentanţii BEJ Iaşi au declarat că există o sesizare privind un incident produs în localitatatea Voineşti, judeţul Iaşi, unde o femeie, membră în comisia unei secţii de vot, ar fi introdus în urnă două buletine de vot.

Femeia a spus că ar fi votat şi pentru soţul ei, care nu s-a putut deplasa la secţia de votare la care era arondat.

Potrivit reprezentanţilor BEJ Iaşi, sesizarea a fost trimisă către Poliţia Judeţului Iaşi, care va face cercetări pentru vot multiplu.

În judeţul Iaşi, 747.609 de persoane sunt aşteptate la urne, până la ora 10.45 votând 49.733 de alegători, adică 6,65%. Se înregistrează o prezenţă mai ridicată în mediul urban, iar în multe secţii din municipiul Iaşi prezenţa trece de 10%.

Judeţul Iaşi va avea 17 parlamentari în urma scrutinului din 11 decembrie, cinci senatori şi 12 deputaţi.

----------

Actualizare 12:20 Exit Poll Curs-Avangarde: PSD -54%, PNL - 18%, ALDE - 6%, PMP - 6%, UDMR - 6%, USR - 5%, PRU - 3%

Un Exit Poll Curs-Avangarde, realizat la comanda PSnews.ro, în parteneriat cu Antena 3, indică următoarele rezultate pentru ora 11:30: PSD -54%, PNL - 18%, ALDE - 6%, PMP - 6%, UDMR - 6%, USR - 5%, PRU - 3%, alt partid - 2%.

Prezenţa la vot, la nivel naţional, la ora 11:30 a fost de 8,75%.

-----------

Actualizare 12:13 Prezenţă de 13,5% în Bucureşti, la ora 12.00

Prezenţa la vot în Bucureşti până la ora 12.10 a fost de 13,47%, cele mai multe persoane care s-au prezentat la urne fiind din Sectorul 1 - 15,21%, iar cele mai puţine din Sectorul 5 - 12,04%.

În Sectorul 1, până la ora 12.00 au votat 15,21% dintre alegători, în Sectorul 2 - 13,91%, Sectorul 3 - 12,31%, Sectorul 4 - 13,86%, în Sectorul 5 - 12,04% şi în Sectorul 6 - 14,72%, potrivit datelor Biroului Electoral Central.

În Capitală, au drept de vot la alegerile parlamentare din acest an 1.775.069 de persoane, dintre care: în Sectorul 1 - 207.071, în Sectorul 2 - 314.578, în Sectorul 3 - 404.863, în Sectorul 4 - 271.983, în Sectorul 5 - 247.610 şi în Sectorul 6 - 328.964.

-----------

Actualizare 12:07 Prezenţă de 12,54%, la nivel naţional, la ora 12.00

Prezenţa la vot la nivel naţional, a fost, până la ora 12.00, de 12,54%, potrivit site-ului oficial al Biroului Electoral Central (BEC).

La ora menţionată, prezenţa la vot în Bucureşti era 12,25% şi votaseră 217.386 persoane, conform hărţii interactive realizată Guvernul României (radar.ithub.gov.ro).

Datele BEC arată că, până la ora 12.00, au votat 2.290.242 de persoane. Cea mai mare prezenţă, de la deschiderea urnelor, se înregistra în judeţele Teleorman (17,56%), Olt (16,92%), Dolj (15,72%) şi Dâmboviţa (15,31%).

Cea mai mică prezenţă la vot, până la ora 11.00, era în judeţul Maramureş, de 8,33%.

În Diaspora, au votat, până la ora 11.00 (ora României) 25.489 de persoane.

Conform datelor radar.ithub.gov.ro, în Republica Moldova au votat, până la ora menţionată, 10.327 persoane, în Italia - 4.054, Spania - 2.416, Germania - 1301, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - 1092, Franţa - 818, Belgia - 719, Austria - 374, Ungaria - 403, Portugalia - 47.

-----------

Actualizare 11:58 Carmen Iohannis: "Am votat pentru un viitor mai bun"

Carmen Iohannis, soţia preşedintelui, a declarat astăzi, la ieşirea de la Secţia de votare 68 din municipiul Sibiu, că a votat "pentru un viitor mai bun".

Aceasta a afirmat: "Am votat pentru o Românie mai bună, pentru un viitor mai bun, pentru o Românie de care să ne bucurăm şi în care să ne găsim bucuria".

Întrebată dacă speră la o prezenţă bună la urne, Carmen Iohannis a spus că speră "din tot sufletul" ca toată lumea să vină la vot, transmite Agerpres. "Mai ales pe tineri ne bazăm, ei sunt viitorul nostru", a spus soţia preşedintelui, aceasta explicând că nu a putut vota la Bucureşti, împreună cu şeful statului, pentru că ea are actul de identitate cu domiciliul în Sibiu.

Potrivit lui Carmen Iohannis, preşedintele Klaus Iohannis "s-ar putea să vină astăzi la Sibiu".

Carmen Iohannis a votat duminică, la Secţia 68 din municipiul Sibiu, după ce a fost la slujba de la biserică. Preşedintele Iohannis a votat în această dimineaţă, la ora 9.00, la Bucureşti, la secţia de votare de la Liceul "Jean Monnet".

-----------

Actualizare 11:44 În Diaspora au votat peste 21.000 de români

Peste 21.000 de alegători au votat până la ora 11.30 (ora României) la secţiile deschise în afara ţării, din care peste 7.700 în Republica Moldova, peste 2.500 în Italia şi peste 1.400 în Spania.

Conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), în Republica Moldova au votat 7.762, în Italia - 2.523, Spania - 1.478, Germania - 890, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - 598, Franţa - 560, Belgia - 500, Austria - 273, Ungaria - 243, Portugalia - 32.

Cele mai multe secţii de votare sunt organizate în Italia (73 secţii), Spania (53 secţii), Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (21 secţii ), Franţa (16 secţii ), Germania (15 secţii), Belgia (9 secţii).

Votul la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor a debutat în străinătate la Auckland, Noua Zeelandă, ieri la ora 20.00, ora României (ora 7.00 ora locală), potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, remis Redacţiei

Raportat la fusul orar din România, procesul electoral din străinătate se va încheia luni, 12 decembrie, la ora 7.00 (ora României), pe Coasta de Vest a SUA (secţiile de vot de la Los Angeles, Sacramento, Seattle, San Francisco, Las Vegas şi Portland) şi la Vancouver în Canada.

Conform legii, scrutinul se va derula în intervalul orar 07.00-21.00 (ora locală).

-----------

Actualizare 11:31 Emil Boc: "Avem nevoie de o guvernare stabilă, pentru că urmează vremuri dificile"

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că a votat pentru ca ţara noastră să aibă o guvernare stabilă, pentru că "urmează vremuri dificile".

Emil Boc a votat la secţia 48 din municipiul Cluj-Napoca, unde a venit alături de soţia sa, Oana Boc.

"Am votat cu cei care cred că România merge înainte prin invesitiţii şi locuri de muncă. Investiţiile şi locurile de muncă reprezintă cea mai bună cale spre creşterea economică şi în acelaşi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb