ALEX MILCEV, EY: "Trăim un fenomen inflaţionist cum nu am mai văzut în România de 15 ani"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 aprilie 2022

Alex Milcev

Alex Milcev

"România ar trebui să facă de urgenţă o strategie ca să atragă companiile care pleacă din Rusia"

Trăim în România un fenomen inflaţionist cum nu am mai văzut de 15 ani de zile, a afirmat, ieri, Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică din cadrul companiei de consultanţă EY, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, puseul inflaţionist va continua să se accentueze în decursul acestui an, inclusiv pe fondul războiului Rusiei în Ucraina, ţări din care România ar trebui să încerce să atragă cât mai multe investiţii străine care caută noi locaţii.

Milcev a precizat: "Trăim un fenomen inflaţionist pe care nu l-am mai văzut în mod serios de vreo 15 ani de zile, adică să avem inflaţie de două cifre pe an. Este ceva ce am mai văzut din anii 2000. După 2010 şi după criza financiară am avut şi deflaţie, aproape în toată Europa. Este o lume nouă. (...) Avem tot felul de evenimente de tip «black swan». Cumva ne-am împăcat cu ideea de pandemie, care încă nu a plecat de tot, avem şi războiul din Ucraina care a dat lumea peste cap şi a fost un şoc - nu am mai avut război în Europa de 80 de ani -, un război în Europa care direct sau indirect ne afectează. Indirect prin creşterea preţurilor la energie, care dictează în general indicii de inflaţie şi presiunea pe veniturile unei gospodării, şi care evident afectează şi bugetul de stat din punctul de vedere al angajamentelor pe care noi, ca ţară, ni le-am luat. (...) Se plusează 0,5% din PIB pentru bugetul Apărării. Este important de unde se finanţează, de unde se plăteşte. Mai vine şi această idee de subvenţionare a facturilor (la energie) care trebuiesc subvenţionate de undeva, tot de la contribuabilii la bugetul de stat. Sunt nişte fracţiuni de procent din PIB. Una peste alta se adună şi sunt nişte chestii care apar peste noapte care pun presiune pe buget. Când cheltuielile cresc aşa de rapid se pune problema ce se va întâmpla cu cadrul fiscal, îşi permite statul să facă nimic? Şi dacă face ceva, ce oare o să facă? (...) O să se schimbe taxele, nu o să se schimbe... De doi ani de zile auzim că acest cadru fiscal nu va fi schimbat, se pune accent pe o colectare mai bună din partea ANAF din digitalizare şi aşa mai departe. Numai că anul trecut şi acum doi ani de zile, când s-au făcut astfel de promisiuni din partea mai multor partide de guvernământ, nimeni nu ştia de o astfel de invazie (a Ucrainei) şi de această presiune care se pune pe toate fronturile, inclusiv cel fiscal. (...) Puseul inflaţionist o să fie tot anul. Şi Banca Mondială şi Banca Naţională arată asta".

Reprezentantul EY a mai arătat că sunt 2 fenomene destul de importante care vor dicta ecuaţia inflaţiei, inclusiv la nivel mondial, nu numai în România: pe de o parte creşterile de preţuri la energie şi cascadarea de creşteri pe lanţ, iar pe de altă parte remodelarea reţelelor globale de furnizare şi aprovizionare care va aduce la rândul ei o presiune inflaţionistă.

"Aceste reţele interconectate, cu Japonia, California, cu China, cu ceva din Africa, Rusia şi aşa mai departe, construite în decenii, începând cu anii 1990, s-au bazat pe eficienţă maximă din punct de vedere financiar. (...) Toate aceste rotiţe au început să scârţăie şi să nu se mişte aşa cum trebuie şi asta vedem acum. Aceste lucruri se vor aşeza în timp, omenirea a mai făcut faţă la crize şi şocuri, dar întrebarea este care va fi preţul. Iar aceste reţele construite pe principii de ultra-eficienţă financiară vor trebui regândite, nu în sensul neapărat de eficienţă financiară - o să, fie dar nu o să primeze -, ci o să se dea importanţă părţii de rezilienţă. Vedem cu toţii cât a crescut transportul din China spre Europa a unui container de marfă, de câteva ori. Sunt tot felul de probleme în lanţul logistic şi aceste probleme nu o să dispară în perioada următoare (...), iar marfa la consumator o să crească, chiar dacă China va rămâne eficientă din punct de vedere al costurilor de producţie", a spus Alex Milcev.

Milcev: "Putem avea nenumărate facilităţi fiscale, dar e important să fim proactivi: să batem la uşa companiilor, să mergem şi să le chemăm în România"

Conform acestuia, autorităţile ar trebui să facă de urgenţă o strategie pentru a atrage în România companiile multinaţionale care se retrag din Rusia.

"Vedem că sunt foarte multe multinaţionale care au declarat că se retrag din Rusia şi întrebarea este unde se retrag. Unele nu pot fi aşa uşor mutate. Dar există un sentiment puternic, din partea unor multinaţionale prezente şi în România, care spun că de întors nu se mai întorc în Rusia, cel puţin în următori 3-5 ani. Deci, întrebarea este unde se mută capitalul, activele, oamenii. (...) Chiar şi companiile care iniţial nu ar fi vrut să plece vor fi nevoite să se retragă totuşi de pe piaţa rusească, pentru că nu mai au furnizori sau clienţi. Este vorba de investiţii de zeci, dacă nu sute de miliarde în investiţii care fie vor dispărea, fie vor fi vândute (activele) şi banii investiţi undeva, fie vor fi relocate din Rusia, Ucraina, Belarus. Va fi un flux de investiţii străine din Vest care se mută din zona Rusiei şi Ucrainei. (...) În Est nu prea se pot duce, ţările baltice au o capacitate minimă de absorbţie, posibil în Ungaria şi Slovacia, dar cel mai mare potenţial pentru a atrage aceste investiţii îl au Polonia şi România. Întrebarea este: ce face statul român?", a explicat reprezentantul EY.

El a mai arătat că una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primeşte de la clienţii globali ai companiei de consultanţă despre România este cât de sigură e ţara. "Este pentru prima dată în 15 ani când am primit întrebări unde suntem în regiune şi din ce alianţă suntem parte. Suntem şi în NATO şi în Uniunea Europeană, deci suntem «safe». Acum important este cât de sigură e o ţară unde vrei să faci afaceri", a susţinut Milcev.

România este o ţară atractivă din punct de vedere fiscal, dar şi Polonia este, iar diferenţa o va face cât de repede se mişcă autorităţile române pentru a atrage investitorii care pleacă din Rusia, a mai adăugat oficialul EY.

"Avem tot felul de facilităţi, avem cercetare-dezvoltare, UE a simplificat regulile privind acordarea ajutoarelor de stat. Dar nici polonezii nu dorm pe ei, au impozit pe profit mai mic, şi în Bulgaria este mai mic. Este vorba despre atractivitatea ţării şi siguranţa ei. (...) Dar s-a realizat şi la Ministerul Economiei acest lucru, că partenerii noştri din regiune, mai ales Polonia, Cehia şi Ungaria au pus foarte bine la punct agenţiile de investiţii străine, bat la toate uşile europene şi din Statele Unite şi ale multinaţionalelor, îşi fac publicitate, au realizat că este foarte important să atragă cât mai multe investiţii la ei. România din păcate nu este bine poziţionată aici şi ar trebui şi ea să spună: «Veniţi la noi, vă ghidăm, vă ajutăm», inclusiv cu ajutoare de stat, elemente care pot face diferenţa", a arătat expertul.

Acesta a spus că a recomandat Ministerului Economiei modificarea legislaţiei, astfel încât să poată fi acordate ajutoare de stat şi pentru echipamentele second-hand.

"Este vorba despre modificări ale legislaţiei cu dedicaţie, doar pentru echipamente care sunt relocate din Rusia, Ucraina, Belarus, ca măsuri temporare, până la finalul anului 2023, spre exemplu. Vom avea discuţii pe această temă săptămâna aceasta", a arătat specialistul EY.

Milcev a atras atenţia că ar trebui făcută de urgenţă o strategie ca România să atragă aceste investiţii. "O strategie de a bate la uşa companiilor, să mergem la companii să le chemăm în România. Putem avea nenumărate facilităţi fiscale, dar e important să fim proactivi ", a adăugat el.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Felicitari, Bursa, ca ati preluat acest punct de vedere al dlui A. Milcev, din care eu am aflat lucruri foarte utile.

    Atragerea acestor companii care sunt nevoite sa se relocheze dinspre Rasarit este o tema cu fereastra de oportunitate care se inchide rapid si de natura sa aduca un impact pozitiv semnificativ economiei Romaniei, mai ales in contextul dificil in care ne aflam de cand cu toate aceste 'black swans'. 

    1. Cine sa faca strategii?

      Cumetrii din ministere, agentii, autoritati si alte gogosi umflate cu banii de la buget?

      Pentru ca este o idee naiva, putin conectata in realitate.

      Cum poate Ikea sa mute 3 fabrici din Rusia? Ele faceau produse pentru Rusia. Daca le muta in Romania, nu poate exporta in Rusia. Cum sa muti fabricile Renault din Rusia? Ele faceau pentru Rusia, nu Romania.

      Dar se pot muta lucruri din Ucraina. Da, asta se poate. 

    Dati cateva shekeli la nea Milcev, ca cerseste ca nea Z. Sau macar ceva proiect european. Sau auditul Rompetrol, care urmeaza sa faca un miliard pierdere pe an, si are nevoie de un om liber si democratic si pro.

    E prețul la energie . Nu se face nimic instant pt. REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ . Aleșii - MULȚI - fac ,, GOGOȘI "

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb