IPO-ul Hidroelectrica a fost un eveniment deosebit de important pentru piaţa noastră (a fost cel mai mare IPO din regiune şi probabil că va rămâne cel mai mare din piaţa locală pentru ceva vreme) pe care toţi participanţii îl aşteptau de mult, spune Alexandru Combei, CFA, Directorul de Investiţii al BRD Asset Management.
"Totuşi aşteptările privind implicaţiile erau poate un pic mai mari, mai ales în ceea ce priveşte impactul asupra unei posibile treceri a bursei la statutul de piaţă emergentă conform MSCI", a completat Directorul de Investiţii al BRD Asset Management.
În opinia sa, partea plină a paharului listării Hidroelectrirca este dată de efervescenţa pe care a generat-o evenimentul în plan local, aducând pentru prima dată către bursă investitori noi de retail, de faptul că avem un nou emitent mare, în condiţiile în care bursa noastră suferă momentan de o discrepanţă între cerere şi oferta limitată de acţiuni lichide. "Listarea Hidroelectrica a crescut iniţial şansele unei treceri la statutul de piaţă emergentă, având în vedere dimensiunea şi lichiditatea companiei, dar pe masură ce ne îndepărtăm de IPO lichiditatea acţiunii scade, unul din motive fiind şi faptul că la IPO, investitorii locali, care sunt mai puţin activi, au primit o alocare mai ridicată faţă de cei externi", a punctat Alexandru Combei.
• "Este de aşteptat ca o acţiune să evolueze pozitiv după IPO, dacă a venit pe piaţă la o evaluare decentă"
Conform Directorului de Investiţii al BRD Asset Management, tendinţa ascendentă a preţului acţiunii Hidro de la listare este justificată de mai mulţi factori: 1) în general este de aşteptat ca o acţiune să evolueze pozitiv după IPO, dacă a venit pe piaţă la o evaluare decentă; 2) în ultimele douăsprezece luni s-a înregistrat un context favorabil pe pieţele externe dar şi pe piaţa locală unde cererea de acţiuni (de la actori locali, atât instituţionali cât şi de retail) a depăşit oferta limitată de acţiuni lichide; 3) Hidroelectrica a beneficiat de un context hidrologic favorabil pe tot parcursul anului 2023 relativ la media istorică, dar mai ales la nivelul din 2022, ceea ce a făcut ca o comparaţie a rezultatelor financiare să fie favorabilă.
• "Pentru preţurile energiei electrice, presupunerea de bază ar fi o scădere modestă, mai ales faţă de nivelul din 2022/23"
Potrivit analistului, pe termen scurt (câteva luni) perspectivele preţului acţiunii H2O depind de cererea şi oferta de acţiuni, iar în condiţiile în care momentan există o cerere importantă de acţiuni de la cumpărători naturali, Hidroelectrica ar trebui sa aibă susţinere.
"Pe termen mediu (următorii câţiva ani), evoluţia acţiunii depinde de fundamente, în principal de evoluţia preţului energiei electrice şi a producţiei de electricitate. Aceste două fundamente nu sunt prea încurajatoare. În ceea ce priveşte producţia, aceasta ar trebui să scadă uşor către media istorică. Pentru preţurile energiei electrice, presupunerea de bază (în lipsa unei alte constrângeri pe piaţa gazelor naturale în Europa) ar fi o scădere modestă, mai ales faţă de nivelul din 2022/23.
În acest context şi randamentul dividendului ar trebui să coboare către niveluri cu o singură cifră", a conchis Alexandru Combei.