ALEXANDRU ILISIE, OTP ASSET MANAGEMENT: "Ne aşteptăm ca evaluarea companiilor locale să fie în ton cu a celor din pieţele emergente"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 octombrie 2020

"Ne aşteptăm ca evaluarea companiilor locale să fie în ton cu a celor din pieţele emergente"

Dacă apare o situaţie problematică în ţările cu pondere mare în pieţele emergente (China, India sau Taiwan), este posibil ca răscumpărările fondurilor care investesc în astfel de pieţe să se reflecte şi pe bursa locală, a punctat managerul de fond de la OTP

Odată cu promovarea pieţei noastre de capital în rândul celor emergente de către agenţia FTSE Russell, ne putem aştepta ca analişti ale fondurilor de investiţii care acoperă pieţele emergente, să înceapă să acorde calificative bune emitenţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), aspect cu impact pozitiv asupra evaluării acestor companii, a apreciat ieri Alexandru Ilisie, Director de Investiţii în cadrul OTP Asset Management, în cadrul unei videoconferinţe organizată de BVB.

Managerul de fond a spus: "Faptul că două companii (n.r. Banca Transilvania şi Nuclearelectrica) au reuşit să intre în indicii FTSE de pieţe emergente este de bun augur. Asta deoarece vor fi acoperite de o altă gamă de investitori. De asemenea, fondurile care îşi vor mări expunerea pe companiile locale s-ar putea să aibă analişti care încă nu au acoperit cu analizele lor piaţa locală".

Conform directorului de la OTP Asset Management se observă că, în cazul pieţelor de frontieră care au fost promovate la statutul de emergentă, analiştii care acopereau aceste pieţe au început să acorde note bune şi companiilor care veneau dinspre pieţele de frontieră.

"Deci aici ne putem aştepta ca evaluarea companiilor locale să se facă în ton cu evaluarea companiilor din pieţele emergente", a spus Alexandru Ilisie, adăugând: "Odată cu acest ugrade, prima de risc aplicată companiilor locale ar trebui să fie mai mică. Iar de aici am putea să vedem un upside (n.r. creştere în evaluare). Bineînţeles, aşteptăm şi alte companii de la Bursa de Valori Bucureşti care să intre în aceşti indici ai FTSE".

Pe de altă parte, directorul de la OTP Asset Management a atras atenţia şi asupra unor riscuri care pot să se materializeze odată cu intrarea pieţei noastre în rândul celor emergente.

"În indicii de pieţe emergente există ţări cu o pondere foarte mare, respectiv China, Taiwan, India, care cumulat au o pondere undeva la 70% din indice. Avem două categorii de fonduri care investesc în indicii de pieţe emergente sau globale. Sunt fondurile pasive (ETF-urile) şi fondurile active. Dacă apare o situaţie problematică în aceste ţări cu pondere mare (China, India, Taiwan), este posibil ca răscumpărările fondurilor care investesc în toate ţările de pieţe emergente să se reflecte şi pe bursa locală (...) Ne-am putea trezi să vedem scăderi ale acţiunilor locale pe care să nu le putem justifica prin evoluţia lor financiară", a explicat Alexandru Ilisie.

Nu în ultimul rând, reprezentantul OTP Asset Management a subliniat că cei care ar fi investit în acţiuni la BVB în cei patru ani de când FTSE Russell ne-a pus pe "lista de monitorizare" în vederea unei eventuale promovări, şi momentul efectiv (septembrie 2016 - septembrie 2020), ar fi obţinut randamente semnificative.

"Să nu uităm că am trecut prin nişte momente foarte dificile. Am avut discuţii legate de naţionalizarea fondurilor de pensii, am avut OUG 114, am avut pandemia. Şi fondul nostru, care investeşte aproape 100% în active listate la Bursa de Valori Bucureşti, a trecut cu bine peste această perioadă. În patru ani, de la momentul la care s-a făcut anunţul cu intrarea pieţei pe watchlist, a adus un randament de aproape 40%", a spus Alexandru Ilisie, ţinând să menţioneze că rezulatele trecute nu sunt o garanţie pentru cele viitoare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Fabulații...Deși teoretic exista o astfel de posibilitate, sa vina bani din afara care sa ridice BVB din țărână acest lucru e puțin probabil să se întâmple, Romania rămânând în continuare o economie de mana a treia marcată de riscuri politice, venituri reduse ale populației și imprevizibilitati bugetare consistente.

    Altfel, de fabulat poate fabula oricine iar dorințe și speranțe neîndeplinite avem cu toții. 

    1. Acum ponderea in indicii FTSE e mica, dar daca creste in timp, adica daca intra mai multe companii - si se pare ca BRD si SNP au sanse mari chiar din martie, apoi cred ca SNG poate sa mai indeplineasca criteriile, atunci vor fi ETF-urile care replica indicii si care vor cumpara actiunile astea de la BVB. Sigur ca nu se schimba mare lucru dar ..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb