Alexandru Rafila a precizat că nu există justificări medicale pentru a declara epidemie de gripă şi nici justificări din punct de vedere economic şi social. MInistrul Sănătăţii a adăugat că este convins că spre finalul lunii ianuarie va fi înregistrat un trend descendent al cazurilor de gripă, sau cel mult până în prima săptămână a lunii februarie, când va putea fi eliminată măsura limitării vizitelor în spitale, relatează News.ro.
"Nu am declarat noi epidemie de gripă. Dacă eram în urmă cu 4 ani, atunci declaram epidemie. Între timp a apărut un act normativ, la începutul anului 2020, Legea 136, care introduce, atunci când se declară stare de epidemie, o serie întreagă de restricţii. Cum ar fi izolarea obligatorie, carantina. Nu cred că sunt măsuri potrivite pentru perioada în care ne găsim. Nu sunt justificate din punct de vedere medical şi nu sunt justificate nici din punct de vedere economic şi social. Mai ales că impactul ar fi fost şi pe copii care probabil nu ar fi putut să meargă la şcoală. Noi nu am închis şcolile în epidemia de gripă. S-au închis clase, s-a închis poate o şcoală unde a fost un număr mare de cazuri pentru câteva zile, dar sistemul de învăţământ în general a funcţionat", a declarat Alexandru Rafila, astăzi la TVR Info.
El a mai spus că "declararea stării de alertă epidemiologică era o alternativă legală, permisă de lege, care ne-a permis pe de o parte să generăm aceste recomandări pentru populaţie, pentru angajatori, pentru elevi şi să introducem măsurile de protecţie a pacienţilor, în primul rând, în unităţile medicale".
"Nu eu personal, mai ales trecând prin această pandemie şi învăţând câteva lucruri prin trecerea prin pandemie, am văzut că au fost luate măsuri excesive, care nu au fost justificate din punct de vedere medical, şi care au avut un impact nebănuit de mare asupra vieţii economice şi sociale. Nu cred că suntem în această situaţie. Eu sunt convins că, până la sfârşitul acestei luni, o să intrăm pe un trend descrescător al cazurilor de viroze, în general, şi de gripă, în particular, cel mult prima săptămână din februarie şi atunci o să putem să eliminăm chiar şi limitarea vizitelor în spitale. Ne dorim ca pacienţii să fie vizitaţi de rudele lor, să fie încurajaţi de rudele lor. Dar pentru o perioadă scurtă de două-trei săptămâni nu se întâmplă nimic dacă acest regim al vizitelor este redus", a completat ministrul Sănătăţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2023, 20:30)
Declaratie neserioasa,
nu se poate anticipa trendul
infectiilor virale in lunile de iarna
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2023, 21:55)
a vrut sa spuna ciclu nu trend!
Trendul arata nasteri copii si youth in piata = purtatori de viroze si muci!
s c cret
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2023, 22:39)
nu se poate anticipa numarul
infectiilor virale in lunile de iarna,
sunt in domeniu,stiu ce spun
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2023, 07:59)
Schimbati, ba, Legea 136 daca nu e buna!
3. Asa da
(mesaj trimis de Oarecare în data de 12.01.2023, 09:44)
Dl. Rafila ia măsuri de bun simț și a devenit și diplomat în declarații. Vulpe bătrână:)
Si-a spălat puținele păcate pe care le-a avut în timpul plandemiei, spre deosebire de alții cărora nici apa mării nu le spală.