Alexandru Stânean, CEO TeraPlast: "Planurile de reconstrucţie a Ucrainei sunt de sute de miliarde de euro"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 februarie

Alexandru Stânean, CEO TeraPlast

Alexandru Stânean, CEO TeraPlast

English Version

"Ne aşteptăm să urmeze investiţii semnificative în infrastructura de apă şi canal a Republicii Moldova"

"Am început discuţiile pentru achiziţia Grupului Freiler de la mai mult decât dublul sumei pe care am plătit-o"

"Nu cred că cineva se poate aştepta în mod realist la dividende, în acest an; avem o strategie de creştere, pe care ne concentrăm"

Dezvoltarea internaţională a companiei şi obţinerea statutului de ţară candidată la aderarea în Uniunea Europeană au fost printre motivele achiziţionării pachetului majoritar de acţiuni al companiei Palplast din Republica Moldova de către TeraPlast, a afirmat ieri Alexandru Stânean, directorul general al producătorului de materiale de construcţii din Bistriţa, cu ocazia unei conferinţe de presă.

De asemenea, piaţa din Republica Moldova este apropiată de cea din Ucraina, pentru care se preconizează investiţii în reconstrucţie de sute de miliarde de euro odată cu încheierea conflictului, a mai punctat directorul TeraPlast.

Alexandru Stânean a afirmat: "Am făcut achiziţia din Republica Moldova pentru că, pe de o parte, unul dintre obiectivele noastre este dezvoltarea internaţională, iar pe de altă parte Moldova a obţinut statutul de ţară candidată la aderarea în Uniunea Europeană. Asta înseamnă că ne aşteptăm ca parcursul Republicii Moldova să fie similar cu cel al României în faza de preaderare. Respectiv să aibă la dispoziţie fonduri UE pentru infrastructură de mediu, o parte fiind în reţelele de apă şi canal. Trebuie să ne gândim că România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte conectarea la apă şi canalizare. Or, România are o rată de conectare la reţelele de canalizare undeva la 60%, iar Republica Moldova în zona rurală are o rată de conectare de 2%. Prin urmare, ne aşteptăm să urmeze investiţii semnificative în infrastructura de apă şi canal a Republicii Moldova".

Directorul TeraPlast a adăugat: "Nu în ultimul rând, piaţa din Republica Moldova este apropiată din punct de vedere geografic sau cultural de Ucraina unde considerăm că, odată cu finalizarea conflictului, va exista un necesar de investiţii de un alt ordin faţă de ceea ce suntem noi obişnuiţi. Dacă pe zona de apă-gaz-canalizare, în România suma două-trei miliarde de euro pe un exerciţiu bugetar european este foarte mare, în Ucraina planurile de reconstrucţie se măsoară în sute de miliarde de euro".

"Credem că anul acesta putem dubla vânzările în afara României"

Teraplast a anunţat, recent, un acord privind achiziţionarea Grupului Wolfgang Freiler din Austria, pentru suma de 16,5 milioane de euro, care deţine facilităţi de producţie în Ungaria şi o divizie de distribuţie în mai multe pieţe din Europa Centrală şi de Vest.

"Toate pieţele pe care se axeză Grupul Freiler sunt, în bună măsură, mai mari decât piaţa României, pentru că discutăm inclusiv de piaţa din Germania în care face distribuţie. De asemenea, sunt pieţe în care competiţia este mai puţin acerbă decât cea din România", a afirmat Alexandru Stânean, adăugând: "Dospim această tranzacţie de doi ani de zile. Am început discuţiile de la mai mult decât dublul sumei pe care am plătit-o. Au fost negocieri lungi, dar faptul că am avut răbdare şi n-am finalizat tranzacţia mai repede s-a materializat în preţul la care am făcut tranzacţia, care cred că aduce valoare adăugată acţionarilor noştri".

Conform directorului TeraPlast, una dintre problemele pe care le întâmpină compania în ceea ce priveşte vânzările în afara României este costul logistic. "Sunt cauze obiective, respectiv distanţe de transport ce implică costuri şi timpul de staţionare în vamă, pentru că nu suntem în Schengen. Acum avem aceste capacităţi de producţie care sunt mai aproape de pieţele din vest, precum şi cele din Republica Moldova, ceea ce ne reduce costurile logistice astfel încât vom deveni mai competitivi în pieţele respective (...). Credem că anul acesta putem dubla vânzările în afara României", a afirmat Alexandru Stânean.

Legat de o posibilă distribuţie de dividende, directorul TeraPlast a punctat: "Având în vedere gradul nostru de îndatorare, nu cred că cineva se poate aştepta în mod realist la dividende, în acest an. Avem o strategie de creştere, astfel încât zona noastră de focus este aici".

Pentru anul trecut, Grupul TeraPlast a raportat o cifră de afaceri preliminară de 672,3 milioane lei, cu 5% sub cea din 2022 şi un nivel al indicatorului EBITDA de 51,4 milioane lei, în scădere cu 3%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Marja brută a fost în creştere, de la 32% la 37%, însă performanţa brută a fost grevată de creşterea salariilor şi a preţurilor la utilităţi. În această privinţă, un management bun al costurilor are potenţialul de a aduce îmbunătăţiri semnificative, conform raportului TeraPlast.

Profitul net a fost de 1,14 milioane de lei, cu mult sub cel din 2022, de 15,4 milioane lei. Pentru acest an, producătorul de materiale de construcţii şi-a bugetat un profit net de 10,6 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Sunteti penibili. La ce capitalizare aveti pe bursa, ar trebui sa aveti un profit de 100 milioane, nu de 1 milion. Si atunci ati avea un PER de 12, acum aveti 1000 ... e chiar de ras ....

    1. si ce vina au ei ca au capitalizarea asa de mare?

      :)) exact, nu e prost cine cere.

      si daca te gandesti ca banii tai de pensie sustin prostia fara voia ta, cum ii?

    Prima data sa se faca pace, dupa aia vine reconstructia si probabil ca partea leului o sa castige Blackrock si prietenii, noi o sa ramanemi subcontrcatori la subcontractori. Doamne ajuta sa nu am dreptate.

    1. Doamne ajuta sa ai dreptate si SA VINA PACEA. Ca ceva cascaval tot vom musca.

      Pacea va venii mai repede sau mai tarziu dar cei ce vor lucra pentru reconstrucdtie sunt deja cunoscuti.Asa cum primele contracte de reconstructie din Irak au fost atribuite din timp marilor firma americane .TP va primi ,probabil, reconstructia unei ministatii de epurare.Nu vindeti pielea ursului din padure.

    cum sa bugetezi profit net de 10,6 milioane lei si tu sa realizezi profit net de 1,14 milioane lei?

    au ratat complet bugetul si trebuie sa plece acasa daca au putina decenta. 

    1. Afacerea are cicluri. Si in plus e companie privata, decizia asta o pot lua numai actionarii.

      Oamenii investesc constant... au 4 capacități de producție în curs de dezvoltare... au doua achiziții mari la activ doar în ultimele luni.. plus ca mai au si altele planificate... reinvestesc pana la ultimul cent tot profitul.. aici e explicația... dar nu te duce pe tine capul... numa la rele..

      SOP, SOP, SOP. STOP!

      Au doua achizitii mici nu mari.Mari le zic ei caci una de cca1,5 mil alta de 16 mil nu sunt mari.

      Stop,stop,dar nu ptr Stănean și Birta.

    Cu știri din astea am fost păcălit și eu, am cumpărat la 1,2 lei fiindcă ziceau că vor mai da un dividend tot de 30%, for incasa mult din fonduri europene și Anghel Saligny, vor face achiziții de companie, vor da drumul la noi linii de producție, iar ei tot coborau la bursa și tot le scădea profitul. Am vândut la 0.68 și am pierdut 17.000 de euro. Warren Buffet zice sa nu cumperi la per mai mare de 20, eu am cumpărat la per 100.

    1. foarte instructiv!

      multumim ca ai avut curajul sa impartasesti. 

      lectiile invatate pe propria piele is cele mai educative. 

      WB trebuie asimilat la mai mult de atat, nu doar din perspectiva unui singur indicator  

      poate merita mentionat mai degraba (painea*) Graham cu care s-a hranit WB in tinerete. cel putin reteta* contine doi indicatori ;)

      iti doresc sa ai spor la urmatoarele investitii. 

      Apreciez curajul de a împărtăși insuccesul tău. Este de luat în seamă concluzia ta pe baza de PE. De acord!

      Poti sa ne dai link la articolul unde au promis dividendul de care zici?

    Partidele politice sistinute de Kremlin vor obtine victoria la alegerile parlamentare in Rep. Moldova deci contrcate vor obtine doar companiile paravan ale politicienilor. Orice referinta este o manipulare a pietii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb