Alianţa DA vrea să modifice Legea Concurenţei

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 9 februarie 2006

Nu este clar dacă în bine sau în rău

Concurenţa este unul dintre cele mai sensibile domenii ale economiei noastre. O lege mai nouă a concurenţei era necesară, cea în vigoare datînd din 1996 şi fiind îndelung modificată. De anul trecut avem un proiect care se pregăteşte să intre în vigoare, realizat de specialiştii Alianţei DA.

În linii mari, noul proiect de lege prevede o schimbare a atitudinii faţă de concentrările economice, schimbă conducerea Consiliului Concurenţei şi aduce precizări privind adoptarea deciziilor în Consiliu. Astfel, în art. 15 al proiectului se stipulează că prevederile privind atitudinea în faţa concentrărilor economice (control şi notificare la Oficiul Concurenţei) nu vor fi aceleaşi cînd cifra de afaceri cumulată a agenţilor economici implicaţi în concentrare depăşeşte 4 milioane de euro. De ce? Cu cît este mai mare cifra de afaceri a unei concentrări, cu atît ar trebui să fim mai atenţi. Oricum, este destul de neclar cum o astfel de prevedere s-ar putea îmbina cu legislaţia comunitară.

Conducerea Consiliului Concurenţei va fi asigurată, potrivit proiectului, de un preşedinte, doi vicepreşedinţi şi patru consilieri de concurenţă. Se stabilesc noi criterii prin care o persoană poate deveni membră a plenului Consiliului Concurenţei şi se prevede incompatibilitatea funcţiei de membru cu alte funcţii sau demnităţi publice, cu excepţia activităţilor didactice. Plenul actual, care este evident că va fi schimbat, datează de doi ani şi a primit acordul Comisiei Europene. Vom avea, aşadar, un nou plen.

O dezbatere atît parlamentară, cît şi publică ar trebui să deceleze între modificări ale legii care vizează exclusiv controlul politic şi modificări ce presupun un pas înainte în domeniu. La fel ca şi în cazul Consiliului Concurenţei, şi legea de funcţionare a Curţii de Conturi va fi modificată. Atribuţiile sale vor fi diferite, principala sarcină fiind auditarea fondurilor de preaderare şi a fondurilor comunitare. Evident, structura de conducere se va schimba, iar salariile noilor angajaţi vor fi cu 75% mai mari decît cele actuale, pentru simplul motiv că lucrează cu bani europeni.

Schimbări de personal, salarii mărite, control. Între necesităţi obiective şi interese de partid, situaţia este neclară. Riscul ar fi să apară o nouă structură de privilegiaţi - cei care lucrează cu fonduri europene. Şi, evident, o viziune a Alianţei DA şi nu a Europei în domeniul concurenţei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb