Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, prezentă la discutiile de la Brusseles pe dialogul strategic privind viitorul Agriculturii

R.S.
Miscellanea / 27 septembrie 2024

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, prezentă la discutiile de la Brusseles pe dialogul strategic privind viitorul Agriculturii

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) a fost reprezentată la întâlnirile Prezidiilor COGECA şi COPA, desfăşurate la Bruxelles, în zilele de 26 şi 27 Septembrie 2024, în format fizic de către Florentin BERCU - UNCSV şi Marius Mihai MICU - PRO AGRO, conform unui comunicat transmis redacţiei.

În cadrul reuniunii COGECA Praesidium, a şedinţei comune a COPA şi COGECA şi şedinţa grupului de la Visegrad extins, COPA Praesidium, delegaţia română a dezbătut şi intervenit împreună cu delegaţiile celorlalte state membre, pe cele mai recente documente ale Comisiei Europene privitoare la: Dialogul strategic şi viziunea pentru Agricultura U.E., inundaţiile din statele membre, Carnivorele mari, Regulamentul privind defrişările, noul cadru instituţional în Comisie şi Parlamentul European, Congresul European al fermierilor şi cooperativelor agricole din Bucureşti 23-25.10.2024, potrivit comunicatului.

Delegaţia română a avut următoarele intervenţii în ordinea cronologică a întâlnirilor:

Florentin Bercu, Director executiv al UNCSV- AAC şi Vicepreşedinte COGECA:

România s-a confruntat în acest an agricol cu o secetă pedologică severă şi arşiţă atmosferică care a afectat atât culturile de toamnă pe o suprafaţă de peste 0,5 milioane ha în proporţie de peste 50% grad de calamitate, cât şi pe 2,7 milioane ha cu culturi de primăvară peste 60% cu grad de calamitate care are un efect negativ profund asupra fermierilor afectaţi şi lichidităţilor din ferme, datorită preţurilor scăzute la produsele agricole şi cheltuielile mari la input-uri. Există zone în care fermierii se află deja la al treilea an calamitat din ultimii patru, ceea ce a dus la decapitalizarea fermierilor şi mulţi dintre ei sunt în situaţia de a nu-şi putea acoperi cheltuielile cu culturile.

Începând cu ultimele două săptămâni am avut inundaţii provocate de ciclonul Boris în Vaslui şi Galaţi, unde sunt peste 6.500 de gospodării cu animale inundate, unde până acum câteva zile s-au înregistrat următoarele pierderi:

- 7 persoane decedate;

- Mortalităţile cunoscute până la data de 19.09.2024 raportate din teren sunt: 75 bovine, 27 cabaline, 1.888 ovine, 364 caprine, 564 porcine, 14.066 păsări, 159 canide, 128 leporide şi 291 familii de albine au fost declarate moarte.

- Suprafaţa agricolă afectată este de 0,7 mil ha, dar în perioada următoare, după ce va trece al doilea val şi se va retrage apa se vor face evaluări şi se va reveni cu suprafaţa oficială afectată şi gradul de afectare(%).

Situaţia mortalităţilor şi dispariţiilor este în dinamică şi, în funcţie de datele colectate, vom reveni cu informaţii actualizate.

Vă rugăm să susţinem împreună alocarea de resurse financiare importante de la nivel european pentru a compensa efectele catastrofice suferite şi refacerea locuinţelor, anexelor gospodăreşti, utilarea acestora şi reconstruirea infrastructurii.

În ceea ce priveşte temele principale de abordat cu europarlamentarii pentru audierile pentru comisarul pentru agricultură şi hrană care vor avea loc, pentru România este important să fie aprofundat şi subiectul managementul riscului în agricultură, practicilor comerciale neloiale, carnivorelor mari şi încetarea acordului de liber schimb cu Ucraina din iunie 2025 şi revenirea la barierele tarifare precedente, se menţionează în comunicat.

Marius Micu, Vicepreşedinte PRO AGRO - AAC şi Vicepreşedinte COPA - Am ajuns la acest dialog strategic privind viziunea UE asupra Agriculturii după proteste masive în multe state membre şi la Brusseles. Apreciem efortul de peste 4 luni întreprins de reprezentanţii fermierilor, autorităţi. Este un material care cuprinde multe aspecte pozitive, dar pe care trebuie să mai lucrăm. Trebuie să lucrăm mai mult la partea de buget substanţial crescut pentru PAC, de menţinere a mecanismului actual de plăţi aplicând convergenţa externă 100%, de susţinere a promovării produselor agroalimentare. Ne temem că lăsăm fermierii în urmă, complet volatili împotriva fermierilor din ţările terţe. Credem că, prin susţinerea acestui document, ne vom îngreuna dramatic poziţia de negociere în viitoarele negocieri, foarte dificile, privind viitoarele norme ale bugetului şi ale politicii agricole comune. De asemenea, subliniem faptul că documentul nu abordează coexistenţa viitoare a unor relaţii mai strânse între Uniunea Europeană şi Ucraina, impactul liberalizării comerţului, precum şi potenţiala aderare a Ucrainei şi impactul acesteia asupra fermelor. În opinia noastră, acesta va fi unul dintre principalii factori care vor determina vitalitatea zonelor rurale din UE şi rentabilitatea producţiei agricole în Europa.

În cadrul reuniunii comune COPA şi COGECA a avut loc un schimb de opinii cu dna Geslain-Laneelle, Director Strategie şi analiză politică, DG Agricultură privind dialogul strategic. Aceasta a precizat că sectorul agricol este în centrul atenţiei şi agendei europene. Trebuie să lucrăm împreună, de jos în sus. Tranziţia nu se poate face fără fermieri şi cooperative. Trebuie să actualizăm politicile care afectează fermierii, politicile pentru comerţ, pentru PAC, pentru a avea un sprijin echilibrat. Raportul privind dialogul strategic al Agriculturii este un instrument important, realizat în peste 100 întâlniri pentru a combina economia cu mediul şi să rezulte ceva sustenabil. Am încercat să punctăm cum se poate îmbunătăţii profitabilitatea, îmbunătăţind solul reducând poluarea şi gazele cu efect de seră, cum pot utiliza terenul folosit cu tot ce aşteptăm, inclusiv mai multă mâncare şi biomasă.

PAC este un element important care merită un buget dedicat pentru fermierii noştri. Recunoaşterea politicilor UE este esenţială. Trebuie să ne asigurăm că suntem în linie cu politicile aflate în aplicare şi că avem mai multă predictibilitate referitoare la ce face Agricultura pentru Mediu.

Acest raport este important, dar trebuie să ascultăm şi Parlamentul European şi Consiliu UE.

De asemenea trebuie să vedem cum putem avea o perspectivă mai bună asupra Zootehniei. Avem nevoie de Zootehnie, trebuie să vedem cum putem îmbunătăţii situaţia şi dezvolta o strategie sustenabilă pentru aceasta şi mediul rural, se precizează în comunicat.

Avem nevoie şi de obiective pe atenuarea schimbărilor climatice, Agricultura trebuie să joace un rol de forţă motrice în acest sens.

Accesul la teren, este vital, în special pentru tineri.

Vrem să avem un PAC care ţine cont de provocări şi extinderea UE, să vedem ce putem simplifica, condiţionalităţile şi cum putem recompensa mai bine eforturile pentru mediu. Fermierii sunt deja implicaţi în protejarea mediului. Trebuie să ne asiguram că implementarea va duce la prosperitate şi vom lucra împreună pentru asta.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb