Alianţa PNL-PD a prezentat ieri, în cadrul unei dezbateri cu societatea civilă, un proiect de reformă a sistemului de pensii, subliniind necesitatea reconstrucţiei sistemului public de pensii. Vicepreşedintele democrat Gheorghe Barbu a arătat că, pentru această reconstrucţie, este necesară recalcularea pensiilor în plată, însă nu în modul discriminatoriu în care este făcută acum. Domnia sa propune suplimentarea pe o perioadă determinată a personalului Casei Naţionale a Pensiilor de Asigurări Sociale (CNPAS), pregătirea acestuia şi completarea dosarelor cu datele lipsă sau complementare, după care să se treacă la o recalculare pe etape, în funcţie de ordinea datei intrării în pensie. Alianţa mai susţine indexarea trimestrială a pensiilor recalculate, cu rata inflaţiei în proporţie de 100%.
Gheorghe Barbu a menţionat, totodată, că valoarea punctului de pensie ar trebui stabilit pe baza unui coeficient de minimum 45% (la care se ajunge progresiv, pînă în 2008) din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Alianţa a trecut în vedere şi pensiile agricultorilor, subliniind necesitatea atragerii contribuabililor agricultori în sistemul public de pensii, prin introducerea unor deductibilităţi din impozitul pe venitul global.
În ceea ce priveşte consolidarea financiară, administrtivă şi funcţională a sistemului public de pensii, Alianţa PNL-PD propune creştrea gradului de acoperire a acestuia, reducerea arieratelor la bugetul pensiilor, întărirea capacităţii instituţionale şi de conducere a sistemului şi realizarea de surse alternative de finanţare (din privatizare, spre exemplu). Alianţa PNL-PD nu a trecut cu vederea nici introducerea sistemului privat de pensii, însă sublinază că în ţara noastră, cel puţin deocamdată, urgenţa o constituie reconstrucţia sistemului public.
În opinia celor din Alianţa PNL-PD, bugetul necesar pentru reformarea sistemului public de pensii se ridică la 30-35.000 de miliarde de lei, iar ca posibile surse de finanţare, aceştia identifică următoarele: creşterea gradului de colectare a contribuţiilor la buget, creşterea numărului contribuabililor (prin reducerea muncii la negru), atragerea în sistem a agricultorilor şi a celor care lucrează în străinătate, alocarea unor fonduri obţinute din privatizare.
Proiectul Alianţei va face parte din programul sectorial care urmează să fie inclus în programul de guvernare propus electoratului. La dezbaterea de ieri au participat reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale, ai patronatelor, ai pensionarilor, ai LADO şi Pro Democraţia.