Alibaba a pierdut 21 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 noiembrie 2023

Sursa foto: facebook / Alibaba Group

Sursa foto: facebook / Alibaba Group

English Version

Grupul chinez de tehnologie a renunţat la listarea diviziei de cloud

Alibaba Group a uimit investitorii la finele săptămânii trecute, după ce a anunţat că va suspenda planul de listare a diviziei sale de cloud computing, Cloud Intelligence Group, dezvăluind totodată că Jack Ma, cofondatorul gigantului chinez, intenţionează să-şi vândă unele acţiuni. Vestea a zguduit încrederea în grupul de tehnologie şi a generat îndoieli cu privire la restructurarea viitoare a companiei - dezvăluită cu doar câteva luni în urmă, potrivit Forbes.

Acţiunile companiei, listate dual, au scăzut cu 10% vineri, la Bursa din Hong Kong, după ce pierduseră 9% overnight pe piaţa din New York, ceea ce a diminuat valoarea de piaţă a gigantului chinez cu peste 20 de miliarde de dolari. Investitorii au reacţionat astfel după anunţarea profitului Alibaba pentru trimestrul încheiat în 30 septembrie, când a fost dezvăluită oprirea planurilor de separare a Cloud Intelligence Group.

Într-o înştiinţare separată către Comisia pentru Valori Mobiliare şi Burse din SUA (SEC), Alibaba a mai dezvăluit că două vehicule private legate de un fond al cofondatorului Jack Ma plănuiesc să vândă acţiuni Alibaba în valoare de aproape 900 de milioane de dolari. Ma este în prezent al şaselea cel mai bogat miliardar din China, cu o avere netă de 25,1 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Forbes.

Un purtător de cuvânt al Alibaba nu a răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la situaţia IPO-ului, care reprezintă o abatere de la strategia anunţată în mai, când Cloud Intelligence Group a informat că se va separa de compania-mamă în următoarele 12 luni şi va fi listată independent.

Alibaba dă vina pe restricţiile impuse de SUA exporturilor de cipuri, care au îngreunat accesul firmelor chineze la apropvizionarea cu cipuri de importanţă critică de la companiile americane. SUA au interzis în octombrie vânzările de cipuri avansate H800 şi A800 ale Nvidia, concentrate pe inteligenţa artificială, către companiile din China.

Alibaba a precizat că aceste restricţii "au creat incertitudini pentru perspectivele Cloud Intelligence Group" şi este posibil ca "o separare completă a diviziei să nu atingă efectul scontat, de creştere a valorii pentru acţionari". În acest context, gigantul chinez a informat că se va concentra pe dezvoltarea unui model de creştere durabilă a diviziei.

Alibaba a raportat un profit net de 27,7 miliarde de yuani (3,8 miliarde de dolari) pentru trimestrul încheiat în septembrie, sub cele 29,7 miliarde de yuani aşteptate de analişti. Veniturile au fost conforme aşteptărilor, atingând 224,79 miliarde de yuani, după o creştere de 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Compania a anunţat că va emite primul dividend anual în numerar în 2023. Consiliul de administraţie al Alibaba a aprobat un dividend anual de 0,125 dolari pe acţiune obişnuită sau 1 dolar pe ADR-ul listat în SUA.

Valoarea totală a dividendelor va fi de aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb