Ruperea "cordonului sanitar", care împiedică accesul AfD la guvernare, a fost cerută luni de Alice Weidel, colidera partidului de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), care a salutat rezultatele bune înregistrate de formaţiunea sa, clasată pe locul doi la alegerile legislative de duminică, în special în estul ţării, unde AfD a câştigat în aproape toate circumscripţiile, transmite EFE.
"Cordonul sanitar trebuie să dispară", a declarat Weidel, în cadrul unei conferinţe de presă pentru analizarea rezultatelor alegerilor, în care formaţiunea a devenit a doua cea mai votată forţă, cu 20,8% din voturi, după blocul conservator format între Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi filiala sa bavareză Uniunea Creştin Social Social (CSU), cu 28,6% din voturi.
Weidel a afirmat că "milioane de alegători nu pot fi ignoraţi", referindu-se la alegătorii AfD, şi a avertizat că partidul său, care şi-a dublat rezultatul faţă de alegerile generale din 2021, "va depăşi CDU în următorii ani" la nivel naţional.
"Vom depăşi CDU în următorii câţiva ani şi asta se va întâmpla foarte, foarte repede. Oamenii vor o schimbare politică şi o vom face, vom face ordine în ţara asta pentru că nimeni altcineva nu o poate face", a apreciat ea.
Weidel a adăugat că "nicio democraţie funcţională nu are un cordon sanitar, iar această blocare are ca rezultat că CDU face politică cu stânga, cu socialiştii, împotriva voinţei alegătorilor".
În rezultatele alegerilor "se evidenţiază două coloane semnificative (în graficele rezultatelor)", cea a AfD şi cea a CDU, a remarcat ea, care reflectă clar voinţa alegătorilor, care "vor o turnură politică, iar această turnură politică nu se poate realiza decât cu Alternativa pentru Germania", a susţinut Weidel.
Dacă blocul conservator refuză acest viraj şi continuă să lucreze cu stânga, "atunci vom vorbi despre cifre complet diferite peste câţiva ani".
"Am câştigat 45 din 48 de circumscripţii şi suntem acum de două ori mai puternici decât CDU în toată Germania de Est", a subliniat ea, referindu-se totodată şi la "progresele incredibile" din vestul ţării, adică "este exact ceea ce se întâmplă atunci când un partid precum Alternativa pentru Germania este inundat de o campanie după alta de defăimare din partea stângii", iar alegătorii săi "sunt insultaţi".
Ignorarea alegătorilor AfD, a adăugat ea, este "nedemocratică".
Weidel a subliniat că partidul său va fi prima forţă de opoziţie, aşa cum a fost în 2017, însă chiar mai puternică, şi că, prin urmare, trebuie să sperăm "că alte grupuri parlamentare nu îşi vor continua comportamentul faţă de AfD, ci că este posibilă o dezbatere democratică, să nu fim exceptaţi din nicio comisie (parlamentară) şi să fim reprezentaţi şi în conducerea" legislativului.
"Nu am fost aleşi în comisia de control parlamentar de şapte ani. Este o neruşinare absolută", a subliniat ea, referindu-se la comisia din care AfD a fost exclus din motive de securitate.
AfD este considerată parţial de extremă dreaptă şi influenţată de Moscova, potrivit Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei, serviciul de informaţii interne, potrivit EFE.
Separat, Weidel a declarat că a fost sunată duminică noaptea de miliardarul Elon Musk, care a felicitat-o personal pentru rezultat.
"Când am deschis telefonul azi dimineaţă, sau mai degrabă când m-am uitat la el, (am văzut că) aveam apeluri pierdute din timpul nopţii din Statele Unite, printre care unul de la Elon Musk, care m-a felicitat personal", a declarat Weidel. "Astăzi voi vorbi la telefon, nu voi spune cu cine, dar vom dialoga. Suntem forţa din Germania recunoscută la nivel internaţional, care discută cu toate părţile, iar asta include Administraţia (preşedintelui republican Donald) Trump de la Washington", a spus ea.
Musk a fost acuzat de guvernul de la Berlin că se amestecă în alegerile germane după ce i-a susţinut în mod deschis pe Weidel şi AfD în mai multe mesaje pe reţeaua sa de socializare X şi într-un articol de opinie în care miliardarul de origine sud-africană considera partidul condus de Weidel drept "singurul capabil să salveze Germania".
Ulterior, Musk a organizat şi o dezbatere cu Weidel pe platforma X, care a fost urmărită de zeci de mii de adepţi ai magnatului şi partenerului lui Trump. Toate acestea, în plină dezbatere electorală în Germania.
Pe lângă Musk, proprietar al X şi al unor companii precum Tesla şi SpaceX, în campania electorală germană a intervenit şi vicepreşedintele SUA, JD Vance, când în urmă cu o săptămână la Conferinţa de Securitate de la Munchen, într-un discurs, a pledat pentru înlăturarea "cordonului sanitar" pe care celelalte partide germane l-au impus AfD pentru a nu coopera cu extrema dreaptă nici în guvern, nici în parlament.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2025, 16:23)
Alice Weidel este LGBTQ și nici măcar nu locuiește în Germania.