ALPHA BANK - PRIMA BANCĂ DE LA NOI CU ACŢIONARIAT ELEN EVALUATĂ DE O AGENŢIE INTERNAŢIONALĂ DE RATING Moody's: "Alpha Bank România îşi va menţine profitabilitatea moderată în următoarele 12-18 luni"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 iulie 2017

Moody's: "Alpha Bank România îşi va menţine profitabilitatea moderată în următoarele 12-18 luni"

Sergiu Oprescu: "Moody's a confirmat succesul strategiei noastre de revenire pe profit, îmbunătăţirea calităţii portofoliului şi asigurarea unui raport de adecvare a capitalului foarte solid"

Moody's se aşteaptă ca Alpha Bank România să-şi menţină o profitabilitate moderată în următoarele 12-18 luni, pe fondul reducerii provizioanelor şi a presiunilor asupra veniturilor nete din dobânzi, potrivit unui raport de evaluare publicat de agenţia de rating.

Alpha Bank este prima bancă de la noi cu acţionariat elen care a fost evaluată de o agenţie internaţională de rating, după cum ne-a spus domnul Sergiu Oprescu, preşedintele instituţiei de credit.

Moody's Investors Service a atribuit grupului bancar Alpha Bank România ratingul Ba3, cu perspectivă stabilă, pentru depozitele pe termen lung în valută şi monedă locală, calificativul b2 pentru soliditate financiară şi Not Prime pentru depozitele pe termen scurt în valută şi monedă locală, potrivit comunicatului agenţiei de evaluare.

Acesta arată că Alpha Bank este o entitate de profil din ţara noastră de mărime medie (rating Baa3, cu perspectivă stabilă), activitatea fiind concentrată în special pe creditarea IMM-urilor şi pe acordarea de credite ipotecare şi de consum.

Calificativul b2 pentru soliditate financiară reflectă profilul financiar modest al băncii, caracterizat de un nivel ridicat, deşi în declin, de credite neperformante, capitalizare adecvată şi dependenţă ridicată de finanţare de la bancă mamă din Grecia.

Agenţia de rating menţionează: "Moody's consideră că există, de regulă, o legătură între calitatea creditelor băncilor mamă şi subsidiarele lor. Totuşi, la acest nivel al ratingului, Alpha Bank România nu este constrânsă de ratingul de creditare mai scăzut al băncii greceşti Alpha Bank (caa2)".

Faptul că Alpha Bank România are o dependenţă ridicată, deşi în scădere, de finanţarea de la societatea-mamă ajută la acoperirea neconcordanţei dintre activele şi pasivele sale, mai opinează Moody's, adăugând: "Această sursă de finanţare, sub formă de depozite şi împrumuturi subordonate, predominant în euro, a reprezentat 39% din totalul pasivelor Alpha Bank România în decembrie 2016, în scădere de la 53% în decembrie 2015. Banca întreprinde măsuri active pentru a realiza o structură de finanţare mai echilibrată şi a reuşit să majoreze fondurile clienţilor, atât corporativi, cât şi cu amănuntul, cu 26% în 2016. Cu toate acestea, dependenţa încă ridicată de fondurile parentale ar putea expune banca la riscurile de refinanţare în valută".

În acelaşi timp, lichiditatea băncii româneşti cu acţionariat elen rămâne bună, cu activele lichide reprezentând 29% din activele totale, în decembrie 2016, conform agenţiei de rating. Totodată, perspectiva privind ratingurile de depozit este stabilă, conform Moody's, care menţionează: "Orice volum suplimentar de instrumente subordonate, care implică o protecţie mai mare pentru creditorii de rang înalt şi o reducere mai mică a pierderii în cadrul unei rezoluţii, ar putea duce la o creştere suplimentară a ratingurilor de depozit".

Referitor la această primă evaluare făcută băncii de agenţia internaţională de rating, Sergiu Oprescu ne-a declarat: "Moody's a confirmat succesul strategiei noastre de revenire pe profit, îmbunătăţirea calităţii portofoliului şi asigurarea unui raport de adecvare a capitalului foarte solid. Ne bucurăm că suntem prima bancă românească cu acţionariat elen pe care o evaluează o agenţie de rating internaţională şi că începem acest proces de evaluare într-un mod pozitiv".

Alpha Bank România a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit înainte de taxe de 8,3 milioane euro, potrivit cifrelor transmise de reprezentanţii băncii. Acestea arată că veniturile operationale s-au ridicat la 30,2 milioane euro, în perioada menţionată, în creştere cu 8,3% faţă de primul trimestru al anului trecut. Depozitele atrase au fost de 1,755 miliarde euro, în creştere cu 1,5% faţă de perioada similară din 2016, iar totalul creditelor s-a cifrat la 2,759 miliarde euro, dintre care împrumuturile ipotecare au atins pragul de un miliard de euro.

Grupul Alpha Bank a încheiat anul trecut cu un profit net de 42,3 milioane euro, după pierderi de 1,37 miliarde euro în 2015, ca urmare a creşterii veniturilor din dobânzi, care au contrabalansat provizioanele mai mari pentru creditele cu probleme. Ponderea creditelor neperformante a scăzut la 38,1% la finele anului trecut, de la 38,3% la sfârşitul lunii septembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb