ALT DOSAR LA DNA: Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată pentru grup infracţional organizat

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 16 aprilie 2015

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată (în stare de arest la domiciliu) pe Nicuşor Constantinescu (preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa), pentru constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi conflict de interese.

În acelaşi dosar (trimis Tribunalului Constanţa), au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Cristian Bogdan Zgabercea (fost consilier al lui Constantinescu), Carmen Florentina Oproiu (fost director în CJ Constanţa) şi Marcel Părău Brâncoveanu (reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia), pentru evaziune fiscală, constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu.

Totodată, DNA a trimis în judecată fundaţiile culturale Fantasio şi Thalia, pentru evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, respectiv pentru complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit comunicatului DNA remis astăzi redacţiei, în 2012, Nicuşor Daniel Constantinescu, împreună cu Cristian Zgabercea, Carmen Oproiu şi Fundaţia Fantasio, ar fi constituit un grup infracţional organizat pentru comiterea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală, precum şi a unora îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa.

În aceeaşi perioadă, Constantinescu, ajutat de Zgabercea şi Oproiu, "şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii", se mai arată în documentul citat.

Finanţarea şi plăţile ar fi fost efectuate numai în baza unei hotărâri a CJ, "fără respectarea normelor legale în vigoare prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de O.G nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice", punctează DNA.

Tot în 2012, Nicuşor Daniel Constantinescu, ajutat de aceiaşi doi, ar fi finanţat ilegal cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive.

DNA acuză: "Şi de această dată, finanţarea şi plăţile respective au fost efectuate numai în baza hotărârilor Consiliului Judeţean, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de educaţie fizică şi sport în România şi condiţiile finanţării activităţii sportive din fonduri publice".

Totodată, pe 8 ianuarie 2015, Constantinescu ar fi emis o dispoziţie prin care, în mod nelegal, ar fi deposedat o persoană de atribuţiile funcţiei de director general al unei direcţii din Consiliul Judeţean Constanţa, retrăgându-i, totodată, acesteia dreptul de acordare a vizei de control. "Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vătămare nepatrimonială a drepturilor şi intereselor legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât şi o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului", arată DNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb