Amânarea ratelor bancare - scoasă, pentru moment, din pachetul de măsuri pentru sprijinul populaţiei şi economiei

G.D.
Politică / 11 aprilie 2022

Amânarea ratelor bancare - scoasă, pentru moment, din pachetul de măsuri pentru sprijinul populaţiei şi economiei

Actualizare Nicolae Ciucă a fost întrebat ce s-a întâmplat cu amânarea ratelor bancare, fiind o măsură cu urma să fie adoptată în acest pachet.

"Este o măsură pe care am discutat-o cu ministrul de Finanţe. În acest moment, datele pe care le-am analizat ne-au dus către această decizie la nivelul coaliţiei, să continuăm să analizăm să vedem cât de benefic este pentru populaţie şi mediul de afaceri. Este o amânare a deciziei", a răspuns acesta.

Adrian Câciu a precizat că "măsura a rămas în discuţie, discutăm cu sistemul bancar împărţirea costurilor pe această măsură".

---

Actualizare Ciucă a anunţat salariul minim de 3000 de lei brut în agricultură şi industria alimentară, măsura urmând să fie aprobată săptămâna viitoare în Parlament.

---

Actualizare Ciucă: "Prezenţa mea aici în dublă calitate, de preşedinte al PNL şi premier al României, este garanţia completă că vom pune în aplicare aceste măsuri"

"300 de milioane de euro sunt pentru IMM-urile care se confruntă cu greutăţi provocate de actualul context", spuna Ciucă.

"Vorbim de acordarea unui ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor în valoare de peste un milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională, cu perspective de continuare", a explicat Ciucă.

---

Actualizare Kellmen Hunor spune că "măsurile sunt pe termen mediu, pe termen lung, dar şi măsuri imediate".

"Sunt convins că şi bugetul poate fi ţinut într-un echilibru"

"În aprilie vom veni cu ajustarea preţurilor pentru a susţine investiţiile publice", de asemenea preciează că "şantierele trebuie ţinute deschise şi începute noi investiţii".

"Prioritizările se duc către sectorul energetic, alimentar, agricol, (...) trebuie să avem un stat independent din punct de vedere alimentar şi energetic", susţine Hunor.

---

Actualizare Ciolacu: "Am facut acest Plan pentru români şi pentru firmele româneşti. Avem nevoie de un plan pentru a - i ajuta pe români si pentru a pune în mişcare România."

Acesta menţionează că "jumătăţile de măsură nu sunt suficiente".

"Planul «Sprijin pentru România» va răspunde momentului dificil în care ne aflăm şi mă bucur că am lucrat împreună la acest plan cu prim-ministrul Nicolae Ciucă şi cu preşedintele Kelemen Hunor. Astăzi am finalizat detaliile legate de fiecare măsură în parte, am stabilit ce are de făcut fiecare ministru, dar şi Parlamentul pentru ca acest plan să fie adoptat şi implementat cât mai repede", a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că planul de măsuri are o valoare de 17,3 miliarde de lei, iar o mare parte din aceste măsuri vor avea drept sursă de finanţare fondurile europene.

"Practic, prin acest plan, mai mult de jumătate din populaţia României va beneficia de o formă de protecţie în faţa scumpirilor", a menţionat Ciolacu.

Printre măsurile adoptate se numără şi voucherele pentru elevi care vor fi acordate pentru rechizite, haine şi alimente.

Măsurile vin şi în sprijinul salariaţilor, astfel că aceşti vor primi 200 lei în plus, fără taxe, la decizia angajatorului.

"Avem oportunităţi imense. Putem deveni rezervorul de alimente al Europei, principalul port la Marea Neagră, un loc de investiţii pentru firmele care fug din partea războiului", mai precizează Marcel Ciolacu.

Ciolacu menţionează că "Îmi pare bine că am luat decizia să creăm această coaliţie".

---

Liderii coaliţiei de guvernare urmează să anunţe pachetul de măsuri socio-economice "Sprijin pentru România", prin care sunt lansate mai multe măsuri pentru sprijinirea populaţiei cu venituri reduse şi pentru companii. Impactul financiar al pachetului este de 17,3 miliarde de lei, din bugetul de stat şi din fonduri europene. Amânarea ratelor la bănci, măsură despre care s-a discutat în spaţiul public, a fost scoasă din pachet, informează sursele citate de Digi.

Printre măsurile propuse de coaliţie se numără vouchere în valoare de 50 de euro pentru persoanele vulnerabile până la sfârşitul anului 2022, vouchere în valoare de 30 de euro pentru elevii care provin din familii vulnerabile, o reducere de 50 de bani la benzină şi motorină pentru marii transportatori, majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei fără sumă care va fi scutită de taxe.

În ceea ce priveşte posibilitatea amânării ratelor la bancă pentru persoanele fizice şi juridice pentru o perioadă de până la 12 luni, măsura a fost scoasă din pachet, au declarat pentru Digi24.ro surse din conducerea Coaliţiei. Băncile despre care Marcel Ciolacu declara joi la Interviurile Digi24.ro că au acceptat măsura, s-ar fi răzgăndit.

Este posibil ca măsura să se aplice totuşi din a doua parte a anului, dacă băncile vor avea timp să îşi facă provizioane.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus, astăzi, că impactul bugetar al măsurilor economice şi sociale pe care coaliţia de guvernare le va prezenta astăzi este de 17,5 miliarde de lei (aproximativ 3,5 miliarde de euro), dintre care 1,8 miliarde de euro sunt fonduri europene. Ciolacu spune că "nu e nicio problemă privind deficitul bugetar" iar că de aceste măsuri va beneficia "jumătate din populaţia României".

Principalele măsuri propuse pentru populaţie:

vouchere pentru alimente de bază - 50 de euro la fiecare două luni pentru familiile cu cel puţin 2 copii sau monoparentale cu venituri mai mici de 600 de lei pe lună, pentru pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 de lei pe lună, pentru persoanele cu venit minim garantat şi pentru persoanele cu dizabilităţi până la finalul anului.

vouchere de 30 de euro pe lună pentru elevii care primesc burse sociale pentru cumpărarea de alimente, rechizite şi haine, până la finalul anului.

200 de lei în plus la salariu minim (sumă acordată volutar de angajator). Cei 200 de lei sunt scutiţi de toate taxele.

salariul minim în agricultură de 3.000 de lei.

majorarea valorii tichetelor de masă de la 20,17 lei la 30 de lei.

majorarea normei de hrană din spitale de la 11 lei pe zi la 22 de lei pe zi.

creşterea alocaţiei de hrană, îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru copiii din centrele de plasament.

extinderea programului de fertilizare în vitro, numărul persoanelor care pot aplica creşte de la 300 pe an la 10.000 pe an.

Măsuri pentru companii şi antreprenori:

reducere de 50 de bani la benzină şi motorină pentru marii transportatori.

ajutor de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile care au cheltuieli mai mari cu cel puţin 15% la utilităţi. Măsura poate fi finanţată exclusiv din fonduri europene prin POCU. Buget alocat măsurii: minim 300 milioane de euro.

ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare în funcţie de creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje.

75% din salariu pentru angajaţii aflaţi în şomaj tehnic, adică continuarea măsurilor Şomaj tehnic şi Kurzarbeit până la 31.12.2022.

stimulent de 50% din salariu pentru angajarea şomerilor.

ajutoare de stat pentru susţinerea fermelor de reproducere a speciilor porc, vită, oaie.

100 de milioane de euro pentru Casa de comerţ Unirea.

ajutor de stat pentru retehnologizarea companiilor şi IMM-urilor cu profil de producţie industrială şi agro-alimentară.

120 de milioane de euro prime pentru agricultorii români.

200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în ţară.

garantarea unui credit în valoare de cel mult 75.000 lei, în proporţie de 80% de către stat - prin programul Family Start.

garantarea unui credit în valoare de cel mult 50.000 lei, în proporţie de 80% de către stat prin programul naţional "Student Invest".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Amanarea ratelor - o aberatie marca Vasile Catzu.

    Daca un om nu-si poate plati ratele timp de 6 luni, de unde va avea bani de plata acestor rate, dupa 6 luni, ii creste salariul sau ce ???

    Restul masurilor sunt foarte subtiri si denota, mai degraba, populism pur decat vreo intentie reala de compensare a scaderii nivelului de trai.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb