Ambasada Republicii Islamice Iran la Bucureşti aniversează 44 de ani de la Revoluţia Islamică din Iran

G.D.
Miscellanea / 10 februarie 2023

Ambasador al Republicii Islamice Iran la Bucureşti

Ambasador al Republicii Islamice Iran la Bucureşti

În data 11 Februarie 2023, poporul iranian sărbătoreşte cea de-a 44 aniversare a revoluţiei islamice din Iran şi ziua natională a Republicii Islamice a Iranului, conform unui comunicat remis redacţiei. Dar, istoria Iranului nu se limitează doar la 44 de ani. Cultura şi civilizaţia iraniană fiind printre cele mai vechi din lume, cu radacini care se întind până în anul 3200 BC. De-a lungul istoriei sale, Iranul a fost subiectul multor evoluţii în care naţiunea iraniană şi-a decis propriul destin fără intervenţii externe şi intimidare, dar, dintre toate, cu siguranţă, revoluţia islamică este una dintre cele mai semnificative. Această revoluţie nu a adus doar o schimbare politică, ci şi o transformare socială.

Potrivit sursei citate, încrederea în sine şi independenţa pe care le-a generat sunt cea mai mare moştenire a Revoluţiei Islamice, acestea conducând la numeroase realizări,. Astăzi, Iranul se numără printre ţările avansate în domeniul ştiinţei, tehnologiei şi inovarii şi, din acest motiv, a reprezentat întotdeauna o destinaţie atractivă pentru afaceri, investiţii şi turism.

Republica Islamică Iran ocupă locul 15 în medicină şi locul 7 în domeniul farmaceutic. S-a numărat printre cele 10 ţări care au produs un vaccin împotriva coronavirusului. Conform statisticilor recente, în Iran au fost injectate peste 155 de milioane de doze de vaccin impotriva Covid 19 (aproape 80% din populaţie). A ajuns pe locul 4 in lume în ceea ce priveşte tratamentul infertilităţii, pe locul 15 în domeniul oftalmologiei, şi printre primele 10 ţări în chirurgia valvelor cardiace şi a inimii.

În ceea ce priveşte cercetarea ştiintifică, în anul 2021, Iranul se afla pe locul 15 în lume şi pe locul 2 în domeniul dezvoltării ştiinţifice, cu o accelerare de 11 ori mai mare decât media mondială. În domeniul aerospaţial, ocupa locul 13 iar în domeniul nanomedicinei locul 7. Se număra printre cele 5 ţări care ar putea produce lasere de mare putere. În plus, ocupa locul 4 în robotică şi locul 13 în domeniul industriei maritime.

Conform indicelui global al inovaţiei publicat în 2022 de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), Iranul se află pe locul 2 în grupul ţărilor din Asia Centrala şi de Sud, urcând pe locul 53 mondial - o imbunatatire semnificativa faţă de anul 2012 când ocupa locul 104, impunandu-se astfel ca o economie cu venituri medii dar cu potenţial de a transforma peisajul global al inovaţiei.

Republica Islamică Iran şi Romania s-au bucurat întotdeauna de o relaţie bună. Anul trecut s-au sărbătorit 120 de ani de relaţii diplomatice (1902-2022). De fapt, Iranul este cel mai vechi partener al României pe continentul asiatic şi există o legătură istorică puternică, în special culturală şi economică, între iranieni şi români. Cele două naţiuni îşi preţuiesc şi respectă reciproc cultura. Pentru a oferi oamenilor din Romania o mica parte din bogata cultură a Iranului, cu ocazia aniversării celor 120 de ani de relaţii diplomatice, Ambasada a sprijinit traducerea în limba română şi publicarea Divan-ului lui Hafez, unul dintre cei mai renumiţi poeţi iranieni (Nectarul Iubirii - Ghazaluri alese din Divan-ul lui Hafez)

Şi în domeniul economic, Iranul şi România au avut întotdeauna relaţii bune, vârful schimburilor comerciale dintre cele două ţări atingând în 1980 cifra de 1,5 miliarde de dolari. După o scădere în perioada 2019-2020 cauzată de sancţiunile ilegale impuse Iranului, ne bucurăm că în 2021-2022, cele două ţări au intrat pe un drum ascendent din punct de vedere economic. Schimburile comerciale au crescut în 2021 la 483 de milioane de dolari, de aproape cinci ori mai mult decât în 2020. În primele 10 luni ale anului 2022, am asistat la o creştere de 30% a exporturilor din Iran către România. Desigur, acestă creştere ar putea fi şi mai mare în 2023. Ambasada incurajeaza investiţiile companiilor private şi de stat româneşti în Iran şi sprijină dezvoltarea şi extinderea relaţiilor economice dintre cele două ţări. În noua atmosferă internaţională, posibilitatea cooperării economice în diverse domenii este mult mai largă.

La nivel internaţional, Guvernul Republicii Islamice Iran este angajat în respectarea dreptului internaţional, principiilor Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi legislaţiei aplicabile în materie de drepturi ale omului. Iranul respectă dreptul oamenilor la liberă exprimare şi dreptul la întruniri şi asocieri paşnice. Cu toate acestea, aşa cum este recunoscut în dreptul internaţional, Iranul, ca orice alt stat, este ferm hotărât să-şi asigure ordinea publică şi să prevină orice acţiune împotriva securităţii naţionale şi de amestec în afacerile sale interne.

"Dacă există o voinţă reală de a promova drepturile omului în Iran, ar trebui să existe o politică fermă împotriva sancţiunilor ilegale impuse de ani de zile Iranului, în special a celor reimpuse în 2018 şi care, după cum este documentat de Naţiunile Unite, încalcă mai multe drepturi ale omului.

Iranul continuă să adere, fără excepţie, la principiile consacrate ale dreptului internaţional, indiferent dacă este în Palestina sau Ucraina, şi este gata să ia în considerare utilizarea autorităţilor sale pentru a contribui la pace şi securitate. Iranul a fost întotdeauna pregătit să se angajeze cu bună-credinţă şi într-o manieră constructivă pentru rezolvarea oricaror diferenţe, în special în ceea ce priveşte acordul nuclear, prin mijloace paşnice bazate pe egalitate şi respect deplin. În schimb, campaniile de intervenţie ilegală şi de intimidare la adresa Iranului se vor întoarce întotdeauna împotriva instigatorilor lor. Istoria dovedeşte că măsurile coercitive împotriva Iranului nu vor contribui nici la îmbunătăţirea drepturilor omului, şi nici la pacea şi securitatea internaţională.

Ambasada doreşte să reiterez cu această ocazie fericită că eterna prietenie dintre Iran si Romania va continua să se dezvolte şi să urez, atât popoarelor celor două ţări cât şi intregii lumi, pace, prosperitate şi fericire", se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb