AMBASADORUL BELGIEI ÎN ŢARA NOASTRĂ: "România nu este pregătită să răspundă mediului de afaceri"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 aprilie 2014

"România nu este pregătită să răspundă mediului de afaceri"

Philippe Beke: "Am devenit relativ reticent în ceea ce priveşte colaborarea cu autorităţile române"

"Mediul public nu este suficient conectat cu realitatea"

"Nu trebuie ignorată lipsa de capacitate administrativă"

Ţara noastră nu este pregătită să răspundă mediului de afaceri, este de părere Excelenţa Sa Philippe Beke, ambasadorul Belgiei în România.

Domnia sa susţine că firmele străine care investesc în regiune vor face comparaţie între România şi ţări ca Bulgaria, Serbia, Ungaria, Moldova, Macedonia sau Turcia, atât din punct de vedere fiscal, cât şi din alte perspective.

Philippe Beke subliniază: "Îmi pare rău să spun, dar am devenit relativ reticent în ceea ce priveşte colaborarea cu autorităţile locale sau cu autorităţile române, în general. Este ceva ce în secolul XIX şi XX a ieşit la iveală. Este dificil să ai un parteneriat adevărat cu autorităţile. Cred cu tărie că sectorul public are un rol de jucat. Şi eu lucrez în mediul public, dar acesta nu este suficient conectat cu realitatea. Este absolut necesar ca România să fie pregătită din toate punctele de vedere pentru a putea convinge un investitor. Investitorii merg «la cumpărături». Ei trebuie să meargă la o companie ca Ernst & Young sau KPMG pentru că acolo găsesc cifrele care-i interesează. Uneori, răspunsul potrivit pentru oamenii de afaceri din alte ţări nu este în România, este Bulgaria sau alt stat. Pot exista alte locuri unde investitorii să găsească soluţia pe care o caută. De aceea este important să existe informaţia necesară, altfel se va întâmpla cum s-a întâmplat cu Nokia, adică după o vreme pleacă, pentru că nu au găsit ceea ce căutau. Când o societatea ia o decizie de investiţie, o ia pentru minim 15-20 de ani. De aceea este atât de important să existe cifre comparative".

Ţara noastră a pierdut foarte mult timp în ceea ce priveşte infrastructura şi, de aceea, recuperarea decalajelor nu va fi un lucru uşor de realizat, opinează Excelenţa Sa, apreciind că nu trebuie ignorat aspectul lipsei de capacitate administrativă: "Cred că într-o zi totul va fi în regulă, dar va fi nevoie de multă, multă muncă".

Ambasadorul Belgiei în România nu exclude faptul că lucrurile se pot schimba, subliniind că ceea ce caută majoritatea companiilor în ţara noastră este, mai degrabă, o stabilitate politică, o mai puţină volatilitate în politici şi un stat de drept, decât costurile cu forţa de muncă.

"Este mai important să ai un cadru legal care funcţionează bine, să nu se schimbe legislaţia la fiecare cinci minute în privinţa reglementărilor fiscale, care, poate, servesc scopul autorităţilor, dar nu şi scopul companiilor. Unul dintre scopurile Coaliţiei a fost să obţină o confirmarea din partea primului ministru şi a Guvernului că noile modificări privind legislaţia din domeniul fiscalităţii vor fi întâi anunţate şi apoi, după o perioadă de şase luni, vor fi aplicate. Se pune problema dacă vor exista sau nu excepţii de la această regulă".

Excelenţa sa susţine că, în ultimii ani, nicio companie belgiană cu afaceri la noi nu a părăsit România.

Philippe Beke spune că este foarte important să se facă analize corecte pe propunerile de investiţii.

Ambasadorul Belgiei în România subliniază: "În cazul nostru, majoritatea companiilor desfăşoară activităţi de outsourcing. România, în special zona Transilvaniei, este foarte interesantă pentru astfel de servicii de externalizare. Însă, şi pentru acest lucru sunt importante infrastructura, facilităţile logistice şi, de asemenea, relaţiile bune cu municipalităţile şi autorităţile locale. Toate acestea contează când te ocupi de outsourcing. Când vorbim de acest domeniu, ceea ce încearcă să facă companiile este să utilizeze România ca pe o bază regională. Dacă ai nişte unităţi de producţie satisfăcătoare pe care le poţi extinde trebuie să te orientezi ca o proporţie de 10-15-20% din producţie să fie generată pe pieţele locale, printr-o abordare de tip regional. Avem o companie în Salonta care produce carton, având o calitate foarte înaltă a producţiei, care, la început, era în totalitate exportată în Olanda, Franţa, Belgia, Germania. Acum, această companie are o piaţă de desfacere şi în România, în Ungaria, în Bulgaria, Serbia şi chiar şi în Turcia. Aşadar, este important ca atunci când ai o bază solidă pentru outsourcing să cauţi să ai şi o componentă regională în abordarea ta".

Ambasadorul Beke menţionează că Belgia are şi o serie de companii care se ocupă cu near-sourcing-ul (externalizarea unor operaţiuni într-o locaţie situată în apropierea sediului principal).

80% din investiţiile făcute în neer sourcing în ultimii 20 de ani sunt investiţii străine directe, potrivit Excelenţei Sale.

Philippe Beke ne-a spus, recent, în cadrul unui interviu, că problemele pieţei de capital din ţară noastră scad apetitul investitorilor străini, în general şi al celor belgieni, în particular.

Potrivit domniei sale, această situaţie ar putea fi îmbunătăţită printr-o mai bună promovare a Bursei de Valori Bucureşti, dar şi prin politicile Băncii Naţionale a României: "Politicile monetare ale Băncii Naţionale ar putea fi un factor ce ar motiva investiţiile, mai ales că eu consider că BNR este unul dintre stâlpii de bază ai societăţii şi economiei româneşti".

Ambasadorul apreciază că, deşi Belgia nu se află în top 10 investitori în România, afacerile belgiene de la noi "merg foarte bine". Atât numărul companiilor, cât şi al angajaţilor a crescut considerabil, în ultimii doi ani. La sfârşitul lunii decembrie 2013, companiile active pe piaţa locală angajau 17.000 de persoane.

Investiţiile belgiene în România sunt prezente în domenii tradiţionale, cum ar fi agricultura şi comerţul, dar şi în sectoare mai noi, cum ar fi ITC.

Volumul schimburilor comerciale româno-belgiene a crescut, în 2013, cu 13% faţă de anul anterior, valoarea acestora depăşind 2 miliarde euro.

Exporturile din România către Belgia vin în mare parte din industria auto şi din sectorul agricol.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Saracul om, chiar nu mai intelege nimic, sau poate intelege? D-zeu stie? Zice ca BNR este unul din stalpii de baza ai societatii. Da, dar este un stalp fara bec, care n-a reusit sa lumineze calea dezvoltarii Romaniei. Pasivitatea financiara a devenit cronica, in schimb Romania a acumulat peste 100 miliarde de euro in datorii. Si fara sa dezvoltam sau sa modernizam nici una din infrastructurile de baza ale societatii - rutiera, feroviara, energetica, aeriana. In principiu, suntem tot acolo unde eram in 1990, avand libertatea de a calatori in lume si de a barfi atat in intimitate cat si public. Cu toate ca majoritatea romanilor sunt de o corectitudine exemplara in platile fiscale, coruptia a dezvoltat o retea de vreo 10.000 de persoane asa-zisi lideri de opinie in afaceri si politica, majoritatea controlati de catre serviciile secrete, care reusesc legislatura de legislatura sa rasufle orice incercare de schimbare a starii de fapt. Sa avem grija ca ei sunt in stare sa lupte cu arma-n mana pentru ce au castigat in ultimii 20 de ani. Si ei si familia si cei dependeti de ei, vroe 150.000 de persoane-cheie care tin lucrurile in mocirla asta urat mirositoare. Dl.Neke este la randul lui alt diplomat care nu intelege cum o tara asa de frumoasa, cu oameni asa de frumosi si de cinstiti, este condusa si administrata an de an de politicieni de o asemenea factura. Si nu stiu de ce, insa cred ca si el se bucura de starea asta de fapt, ca toti politicienii germani, francezi, italieni, olandezi, austrieci, poate si americani si rusi, pentru ca starea asta ne-a indatorat din ce in ce mai mult si ne-a anulat permanent orice convulsie indreptata catre dezvoltare antreprenoriala.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb