Preşedinţia bulgară a Consiliului Uniunii Europene, preluată la data de 1 ianuarie 2018, are ca prioritate crearea unei legături între statele din Europa de Est (Balcanii de Vest) şi UE, a declarat, ieri, Todor Churov, ambasadorul Bulgariei la Bucureşti.
Anterior, preşedinţia UE a fost deţinută de Estonia, iar în a doua jumătate a anului curent, acest rol va fi preluat de Austria, după care, începând cu data de 1 ianuarie 2019, preşedinţia va reveni României.
Potrivit domnului Todor Churov, mandatul ridică provocări, printre care se numără problema migraţiei - aspect în privinţa căruia statele membre ale Uniunii au poziţii diferite -, precum şi stabilirea cadrului financiar multianual.
Domnia sa a afirmat: "Balcanii de Vest vor fi accentul principal al preşedinţiei noastre. Europa a trecut prin crize consecutive. Asta ne-a făcut să ne concentrăm pe propriile probleme, în loc să ne preocupăm şi de cei de lângă noi. În consecinţă, mulţi dintre partenerii noştri, în special cei din Balcanii de Vest, au pierdut speranţa că perspectiva lor europeană este una realistă".
• Teodor Meleşcanu: "Sprijinim Bulgaria în atingerea obiectivelor pe care şi le propune în acest mandat"
Ţara noastră şi Bulgaria au relaţii bilaterale foarte bune şi puncte de vedere similare în ceea ce priveşte diferite aspecte de la nivel regional şi european, a opinat, ieri, Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe.
Domnia sa a declarat: "Pentru noi, Bulgaria este un partener apropiat din cadrul UE şi un aliat de încredere în NATO".
Domnul Meleşcanu a mai precizat că vecinii de la graniţa de Sud a României pot conta pe sprijinul ţării noastre pentru atingerea obiectivelor mandatului preşedinţiei.
Teodor Meleşcanu a spus că relaţia de colaborare dintre NATO şi UE trebuie să rămână o referinţă în ceea ce priveşte securitatea şi siguranţa Uniunii Europene, menţionând că susţine nevoia Bulgariei de a întări politica de coeziune şi pe cea agricolă comună pentru o dezvoltare sus-tenabilă.
Totodată, ministrul român de Externe a precizat că mandatele Bulgariei, Austriei şi României reprezintă o oportunitate de a reînnoi sprijinul UE pentru Marea Neagră şi pentru statele riverane Dunării, vizibilitatea acestor regiuni fiind un aspect foarte important, care să devină o prioritate pe agenda europeană.
Întrebat dacă efectele Brexitului se vor reflecta şi la nivelul contribuţiilor pe care statele membre le aduc Uniunii Europene, Teodor Me-leşcanu a răspuns că sunt în dezbatere mai multe soluţii pentru această problemă.
• Angela Cristea: "Anul acesta este important, atât pentru ţara noastră, cât şi pentru întreaga Uniune Europeană"
Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în Româ-nia, a declarat, ieri, la evenimentul de lansare la Bucureşti a preşedinţiei Consiliului UE, că 2018 este un an important, atât pentru ţara noastră, cât şi pentru întreaga Uniune Europeană.
Domnia sa a afirmat: "2018 este un an foarte important, în care Româ-nia îşi face bilanţul de 100 de ani, după ce anul trecut l-am făcut pe cel de zece ani de la aderare, şi am văzut că a fost unul pozitiv. Centenarul pe care patru state membre UE îl sărbătoresc anul acesta este un eveniment important şi pentru UE. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spunea anul trecut că acest centenar UE nu ar fi întreg fără aces-te patru state mebre şi îmi permit să spun că nu cred că ţara noastră ar fi întreagă fără această ancoră de valori pe care o reprezintă UE".
Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România consideră că viitorul UE depinde, într-o foarte mare măsură, de succesul mandatelor de preşedinţie ale Bulgariei, Austriei şi României.