Relaţiile oficiale - politice şi economice - dintre Iran şi România datează de peste 100 de ani, fiind bazate pe aspectele culturale comune şi interesele reciproce ale celor două ţări, spune ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti, Excelenţa Sa, Sadat Meidani.
Domnia sa a afirmat vineri, într-o declaraţie online, prilejuită de Ziua Naţională a Iranului: "Luna iulie 2022 va marca cea de-a 120-a aniversare a relaţiilor diplomatice Iran-România, iar cele două ţări vor sărbători această ocazie. Republica Islamică Iran are voinţa şi este pregătită să dezvolte relaţiile bilaterale cu România, în toate domeniile convenite de comun acord. Astăzi există orizonturi foarte clare de cooperare între cele două ţări. Personal, în calitate de ambasador al Republicii Islamice Iran, cred că Iranul şi România - parteneri vechi - au multe temeiuri istorice care pot contribui la dezvoltarea relaţiilor bilaterale".
Sadat Meidani a amintit că Iranul şi România au avut întotdeauna o relaţie economică şi comercială bună, adăugând: "Este regretabil că din 2018 până în 2020 am asistat la un declin neobişnuit al relaţiilor economice, dar, având în vedere contextul istoric al celor două ţări în domeniul comerţului, se pare că oamenii de afaceri români şi iranieni şi-au redobândit acum căile de activitate şi, din fericire, conform celor mai recente statistici, volumul comerţului dintre Iran şi România a crescut anul trecut, ajungând la aproape 400 de milioane de dolari în primele 11 luni din 2021. Cred că această cifră poate să crească în 2022, când vom sărbători 120 de ani de relaţii bilaterale".
• Teodor Meleşcanu, fost ministru de Externe: "Relaţia economică dintre România şi Iran a fost mereu profitabilă"
Teodor Meleşcanu, fost ministru de Externe al ţării noastre, a declarat, cu prilejul mai sus menţionat: "Anul acesta sărbătorim 120 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Iran şi România. Trebuie să spunem că relaţiile oficiale cu Persia, aşa cum se numea ţara la vremea aceea, au fost stabilite după ce România şi-a dobândit independenţa în calitate de stat modern. Relaţia economică dintre România şi Iran a fost mereu profitabilă şi a contribuit la dezvoltarea ţărilor noastre. Una dintre cele mai importante rafinării din România, de la malul Mării Negre, a fost construită special pentru procesarea ţiţeiului Iranian (cu sulf), în timp ce tractoarele româneşti şi agricultura dezvoltată în ţara noastră au fost mereu de interes pentru iranieni".
Domnia sa a adus în atenţie faptul că una dintre cele mai importante probleme pentru Iran, dar şi pentru comunitatea internaţională, rămâne acordul inrernaţional The Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), numit uneori Acordul Nuclear.
Teodor Meleşcanu a afirmat: "Soluţia JCPOA nu este importantă doar pentru Iran, ci pentru toate ţările din regiune, incluzând membrii Consiliului de Cooperare din Golf. Aceasta presupune diferite abordări ale stabilităţii cu scopul de a crea o regiune paşnică. Este, de asemenea, important pentru comerţul Uniunii Europene cu Iran, inclusiv pentru transferul de energie verde. Poate fi o contribuţie foarte importantă a Iranului, nu numai pentru regiune, ci chiar şi mai departe. Suntem deschişi să susţinem orice iniţiativă propice revolvării acestui dosar complicat, care este vital pentru un mediu paşnic, pentru securitatea şi prosperitatea Iranului şi a tuturor părţilor interesate. Iranul este cu adevărat unul dintre cei mai importanţi jucători în regiune, cu un potenţial uman şi intelectual uriaş, precum şi cu resurse bogate disponibile, toate susţinute de o moştenire uriaşă şi de o istorie veche şi diversă".
În opinia fostului ministru român de Externe, toate acestea reprezintă un atu care necesită o continuă integrare, spirit de cooperare şi contribuţie la principiile universale şi binele comun al umanităţii.