AMBASADORUL REPUBLICII MOLDOVA LA BUCUREŞTI: "Implicarea UE este necesară pentru valorificarea potenţialului în regiunea Mării Negre"

Adelina Dabu
Ziarul BURSA #Politică / 25 octombrie 2012

"Implicarea UE este necesară pentru valorificarea potenţialului în regiunea Mării Negre"

Implicarea mai activă a Uniunii Europene (UE) este necesară pentru o mai bună valorificare a potenţialului existent în regiunea Mării Negre, în special în ceea ce priveşte stabilizarea şi democratizarea, a declarat ieri, în cadrul Black Sea NGO Forum, Excelenţa Sa domnul Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti.

Excelenţa Sa este de părere că UE poate oferi instrumentele instituţionale necesare pentru eficientizarea cooperării şi poate avea un impact pozitiv prin conectarea la procesele acesteia de dezvoltare sustenabilă, promovând, totodată, principiile şi valorile europene în regiune.

O poziţie similară a adoptat, în acelaşi cadru, şi profesorul Armand Gossu, care susţine că într-o regiune în care Rusia şi Turcia sunt tot mai influente, în lipsa întăririi prezenţei în regiune, UE şi-ar putea pierde poziţia câştigată prin intermediul puterii soft după destrămarea Uniunii Sovietice. "Păstrarea valorilor europene este vitală pentru progresul regiunii", susţine domnia sa.

Oficialii europeni au confirmat dorinţa UE de a iniţia, cu implicarea tuturor actorilor, elaborarea unei strategii macro-economice în regiunea Mării Negre.

Demarată în anul 2007, la începutul lui 2008, se lansa la Kiev, cu sprijinul României, Bulgariei şi Greciei, Sinergia Mării Negre. Iniţiativa menită să consolideze cooperarea în regiune, cu implicarea benefică a UE, a fost umbrită, la numai câteva luni de la lansare, de Parteneriatul Estic. In­clus, la rândul său, în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, acesta a devenit principalul instrument european de acţiune în regiune, lăsând în plan secund Sinergia, Forumul pentru Partneriat Dialog la Marea Neagră şi Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), prin intermediul cărora ţara noastră încerca să îşi promoveze leadershipul în regiune.

Forumul Organizaţiilor Nonguvernamentale de la Marea Neagră, organizat pentru al cincelea an consecutiv la Bucureşti de Federaţia ONG-urilor pentru Dezvoltare (FOND), în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a adus în aceste zile la Bucureşti cei mai importanţi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale şi ai adminis­traţiei, dar şi experţi din Armenia, Azerbaijan, Republica Moldova, Bulgaria, Georgia, Rusia,Turcia, Ucraina, România, şi din alte state europene, pentru a discuta cele mai importante evoluţii, dar şi pentru a găsi soluţii în vederea consolidării cooperării în regiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb