Ambasadorul SUA acuză dur Parlamentul român

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 16 noiembrie 2007

Ambasadorul SUA acuză dur Parlamentul român

Propunerile de amendamente pentru Codul Penal şi Codul de Procedură Penală sunt destul de îngrijorătoare şi au fost adoptate de Parlament aproape fără dezbateri şi fără consultări cu autorităţile judiciare, a apreciat Nicholas Taubman, ambasadorul SUA în România, la ceremonia de închidere a programului Consolidarea Societăţii Civile din România (RCSS).

"Sunt destul de îngrijorat, de exemplu, cu privire la recentele acţiuni ale Parlamentului pentru a slăbi capacitatea procurorilor şi a autorităţilor de aplicare a legii în combaterea unei serii de infracţiuni, printre care mita şi corupţia. Instrumentele şi tehnicile de anchetă pe care aceşti parlamentari doresc să le elimine în România sunt exact cele care sunt folosite la scară largă atât în Europa, cât şi în SUA, în scopuri de protejare a bunului public şi de tragere la răspundere a oficialilor de la toate nivelurile", a atras atenţia Nicholas Taubman.

Potrivit diplomatului, recentele amendamente parlamentare aduse celor două coduri au fost adoptate "pe şest" - "aproape fără dezbateri, aproape fără consultări cu autorităţile judiciare şi cele responsabile de aplicarea legii, aproape fără transparenţă sau responsabilitate faţă de opinia publică".

Taubman a subliniat că acest demers poate duce la eliminarea independenţei procurorilor - una din componentele esenţiale a reformelor judiciare din ţara noastră şi a menţionat că Legislativul ar trebui să-şi consolideze propriul sentiment al responsabilităţii.

"Bunul simţ ne spune că o lege care ar face imposibile activităţile de percheziţie ale poliţiei, dacă nu informează în prealabil suspectul - de exemplu într-un caz de trafic de droguri - este o lege proastă. Este oare logic să legiferezi o limită de şase luni pentru anchetele penale? Foarte puţini capi ai mafiei ar fi fost vreodată arestaţi şi condamnaţi pe o astfel de bază juridică. Este oare logic ca suspecţii reţinuţi -inclusiv criminalii şi violatorii să fie eliberaţi din arest după 24 de ore dacă avocatul apărarii nu se prezintă în faţa instanţei?", a adăugat Taubman.

Domnia sa a făcut referire şi la cazul de corupţie în care au fost implicaţi foştii miniştri ai agriculturii, Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş.

"A fost surprinzător pentru mine faptul că atunci când un post de televiziune a difuzat, recent, un reportaj la un presupus act de corupţie a unui oficial, reacţia unora a fost aceea de a ataca instituţia de presă şi jurnaliştii, care au realizat reportajul, în loc să se axeze pe acuzaţiile grave semnalate de mass-media", a mai spus Taubman.

Ambasada Marii Britanii susţine poziţia lui Taubman

Marea Britanie a finanţat pe parcursul ultimului an proiecte bilaterale în valoare de 2 milioane de euro, asistând România în reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, se arată într-un comunicat al Ambasadei Marii Britanii.

"Împărtăşim îngrijorarea Guvernului SUA, în cazul în care sunt aprobate în forma actuală amendamentele propuse la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală. Acestea ar putea diminua capacitatea autorităţilor române de a investiga şi urmări în justiţie persoanele suspectate într-o gamă largă de infracţiuni grave, dar şi eficienţa cooperării dintre Marea Britanie şi România împotriva fenomenului infracţional care ne afectează pe noi toţi", mai prezintă documentul.

Nicholas Taubman promite că va continua să semnaleze problemele din România

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Nicholas Taubman, a precizat aseară că afirmaţiile pe care le-a făcut în cursul zilei de ieri au fost "clare" şi că "le menţine", adăugând că va continua să-şi exprime punctul de vedere în legătură cu probleme ce ar putea afecta relaţia dintre România şi SUA, se arată într-un comunicat al ambasadei. "Am vorbit în calitate de prieten al României, ţară care este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite ale Americii. Atunci când voi observa probleme care ar putea afecta aceasta relaţie strânsă, voi continua să îmi exprim punctul de vedere. Consider că opiniile mele au fost clare şi le susţin", se arată în comunicat.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, i-a recomandat, ieri, ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Nicholas Taubman, să se cantoneze în limitele mandatului său în ceea ce priveşte calitatea legislaţiei româneşti şi l-a invitat să comenteze legislaţia americană dată în ultimii ani. "Ca cetăţean şi oficial american, domnul Taubman are tot dreptul să se pronunţe asupra calităţii legilor din SUA. Îl invit să se pronunţe asupra modului în care legislaţia americană din ultimii ani respectă libertăţile fundamentale. În ceea ce priveşte legislaţia românească, cred că este cazul ca domnul Taubman să se cantoneze în limitele mandatului unui diplomat, indiferent de modul în care şi-a obţinut acest mandat", a susţinut Bogdan Olteanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb