Amendă de circa 7 miliarde de dolari pentru "Exxon Mobil"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 ianuarie 2004

Compania petrolieră americană "Exxon Mobil" trebuie să plătească daune şi penalităţi în valoare totală de aproximativ 7 miliarde de dolari, pescarilor şi comunităţilor care au avut de suferit în 1989, de pe urma revărsării tancului petrolier Exxon Valdez. Aceasta este sentinţa dată de o instanţă din Alas-ka, la data de 28 ianuarie, şi care va fi atacată de companie, aşa cum s-a mai întîmplat, cu succes, de două ori pînă acum. Totuşi, judecătorii sînt foarte hotărîţi să pună capat acestei dispute, care durează de 15 ani.

Potrivit sentinţei, "Exxon Mobil" trebuie să plătească daune în valoare de 4,5 miliarde de dolari, la care se adaugă penalităţi de 2,25 miliarde. Un număr de 32.000 de persoane au depus plîngeri în acest proces şi este vorba despre micile comunităţi de pe coastă, cei care derulează afaceri în regiune, deţinătorii de terenuri şi localnicii. Cazul are ca obiect unul dintre cele mai cumplite dezastre ecologice din istoria Statelor Unite. În 24 martie 1989, tancul petrolier Valdez, unul dintre cele mai noi pe care le deţinea compania "Exxon Mobil", s-a revărsat, fiind împrăştiate circa 11 milioa-ne de galoane de ţiţei. Pata de petrol s-a extins pe o suprafaţă de peste 1.600 de kilometri, provocînd moartea a mii de mamifere marine şi păsări.

Locuitorii zonei sînt sceptici, considerînd că nu vor vedea, "cît vor trăi", nici un ban de la "Exxon" pe motiv că acest caz este departe de a fi încheiat. Cei afectaţi au primit, totuşi, unele sume în urma înţelegerii directe cu "Exxon", înţelegere potrivit căreia compania a plătit 300 milioane de dolari celor peste 11.000 de locuitori din Alaska şi oameni de afaceri afectaţi.

Menţionăm că instanţa federală a decis, iniţial, ca despăgubirile impuse companiei să fie de 5 miliarde de dolari. În 2001, Curtea de Apel a calificat drept "excesive" aceste pretenţii şi a trimis dosarul înapoi, la Tribunalul din Anchorage (Alaska), pentru diminuarea amenzii. Sancţiunea a fost redusă cu un miliard de dolari în decembrie 2002, dar ambele părţi au făcut din nou apel, reclamanţii cerînd mai mult, în timp ce "Exxon" spera să plătească mai puţin.

În luna august a anului trecut, Curtea de Apel i-a cerut judecătorului districtual Russell Holland să-şi revizuiască încă o dată decizia, luînd spre comparaţie o hotărîre recentă a Curţii Supreme într-un caz similar, prin care partea vinovată a plătit daune mai mici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb