AMENDAMENT LA LEGEA ANEI BIRCHALL Deputatul Zamfir cere conversia creditelor din CHF în lei, la cursul istoric

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 iunie 2016

Deputatul Zamfir cere conversia creditelor din CHF în lei, la cursul istoric

Actualizare 16:35

Deputatul Zamfir ne-a declarat că a depus astăzi amendamentul la legea Anei Birchall pentru cconversia creditelor din franci elvetieni în lei la cursul istoric.

Parlamentarul ne-a mai spus că astăzi nu a vut loc şedinţa Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, din lipsă de cvorum.

(E.O.)

------------

Deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir a anunţat că cere, în această dimineaţă, conversia creditelor din franci elveţieni (CHF) în lei, la cursul istoric, depunând un amendament la proiectul de lege al Anei Birchall, deputat PSD.

Textul de lege prevede conversia împrumuturilor contractate în valută. Conform Anei Birchall, creditele luate în CHF ar urma să fie convertite la o valoare determinată ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei.

Parlamentarul ne-a precizat: "Aşa cum anunţasem, am mers astăzi (n.r. ieri) să depun amendamentul la acest proiect, însă au mai fost de efectuat câteva chestiuni tehnice pe text. Lucrăm la el şi mâine (n.r. astăzi) dimineaţă îl depun".

Recent, Daniel Zamfir şi-a anunţat intenţia să amendeze această lege, precizând: "Am discutat şi cu liderul deputaţilor UDMR, Mate Andraş, cu care am convenit că legea, aşa cum a ieşit din Senat, este inadmisibilă şi vom discuta plecând de la propunerea lor (n.r. a unui grup de parlamentari care a promovat un alt proiect de lege pe aceeaşi temă). Noi am finalizat amendamentul pe care îl voi discuta cu asociaţiile şi cu câţiva colegi din Comisia Juridică şi îl voi depune la Parlament".

Iniţiativa legislativă a Anei Birchall nu este singura din Parlament care are acest obiectiv, dar este proiectul care se află în cel mai avansat stadiu de dezbatere, respectiv la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, care este for decizional.

O altă iniţiativă pe aceeaşi temă, promovată de un număr de 18 parlamentari din toate partidele politice, urmăreşte ca rambursarea totală sau parţială anticipată a împrumuturilor bancare să poată fi efectuată şi în lei, la cursul de schimb mediu lunar, stabilit de BNR, din luna în care a fost încheiat contractul de împrumut.

În ultimul an, câteva bănci din piaţa noastră au lansat programe de conversie a creditelor acordate în moneda elveţiană, cu diverse discounturi la sold sau reduceri de dobândă.

Criza creditelor în franci elveţieni a izbucnit la jumătate lunii ianuarie din 2015, când cursul CHF a explodat, ca urmare a desfiinţării, de către Banca Centrală a Elveţiei, a pragului de 1,2 CHF/euro, impus în 2011.

Conversia creditelor contractate într-o valută care a crescut cu mai mult de 20% faţă de valoarea pe care o avea la momentul acordării respectivelor împrumuturi este recomandată şi de Directiva Europeană 17/2014, care ar fi trebuit să fie deja transpusă în legislaţia naţională.

Deputatul Ana Birchall a depus, recent, o interpelare adresată viceprim-ministrului Costin Borc în care solicită motivaţia Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri cu privire la întârzierea transpunerii în legislaţia românească a Directivei 2014/17/UE.

Doamna Birchall subliniază: "Este de neînţeles de ce până în acest moment România nu a transpus prevederile acestei directive europene care oferă un cadru echilibrat şi echitabil de conversie a creditelor din monedă străină în monedă naţională, riscând astfel procedura de infringement, în condiţiile în care majoritatea statelor europene au salutat intrarea în vigoare a Directivei 17 începând cu data de 21 martie 2016. În România, discuţia în spaţiul public pe această directivă durează de cel puţin doi ani de zile, în condiţiile în care există un proiect de lege iniţiat şi depus de mine în data de 12 februarie 2014 (n.r. cel care vizează conversia creditelor) şi care se inspiră din prevederile Directivei 17/2014".

Un proiect de transpunere a acestei directive a fost întocmit de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Dacă Ordonanţa va fi aprobată în forma în care a fost redactată, atunci creditorul va fi obligat să se asigure că, în cazul în care un contract de credit se referă la un împrumut în valută, acest contract prevede dreptul consumatorului să poată converti, oricând pe parcursul relaţiei contractuale, creditul într-o monedă alternativă.

Proiectul de Ordonanţă subliniază: "În cazul în care consumatorul decide să utilizeze dreptul de a converti contractul de credit într-o monedă alternativă, creditorul nu impune restricţii şi oferă consumatorului produsele disponibile din oferta creditorului la momentul înaintării cererii de conversie de către consumator. Creditorul transmite oferta sa consumatorului în cel mai scurt termen, dar nu mai mult de 15 zile calendaristice de la data înregistrării cererii consumatorului. În cazul aranjamentelor de reducere a riscului valutar, creditorul oferă consumatorului cel puţin una din următoarele posibilităţi:

a) reducerea marjei dobânzii;

b) reducerea comisionului de administrare;

c) reducerea soldului creditului, cu un anumit procent, în urma conversiei.

(2) Reducerea prevăzută la lit. a) şi b) trebuie să fie semnificativă, respectiv de cel puţin 10% din costul aferent ratei lunare.

(3) Reducerea costurilor se aplică atunci când valoarea totală plătibilă de consumator care rămâne de rambursat sau valoarea ratelor periodice variază cu mai mult de 20% în raport cu valoarea la care s-ar ridica dacă s-ar aplica cursul de schimb de la momentul încheierii contractului între moneda contractului de credit şi moneda naţională.

(4) Reducerea prevăzută la alin. (1) şi (2) se menţine atât timp cât se îndeplinesc condiţiile de la alin. (3)".

După efectuarea primei conversii, atunci când valoarea totală care rămâne de rambursat sau valoarea ratelor periodice variază cu mai mult de 20% în raport cu valoarea la care s-ar ridica dacă s-ar aplica cursul de schimb de la momentul conversiei anterioare, între moneda prevăzută în contractul de credit şi moneda naţională, consumatorul are dreptul să-şi convertească de mai multe ori creditul.

Opinia Cititorului ( 159 )

  1. Propun ca deputatul Zamfur sa nu se mai incurce cu legi ca asta a conversiei ci sa initieze o lege prin care tuturor celor cu credite sa li se stearga datoria. In expunerea de motive a legii o sa explicam ca oamenii nu se indatoreaza de placere ci de nevoie, pentru ca au nevoie de un lucru si nu au banii necesari. De asemenea, ca sa nu fie discriminare, cei care nu au case vor primi o locuinta convenabila gratis, construita de stat, pentru ca toata lumea are nevoie de un acoperis. Romania a mai construit apartamente pentru consumatori si nu era atat de bogata ca acum. Ca sa nu mai aiba bancarzii motive sa se planga legea lui Zamfur va fi simpla: - cine are datorie la banci este exonerat de ea; - cei care nu au o locuinta vor primi in decurs de 6 luni din fondul locativ de stat.

    1. Practic, asta nu-i o idee chiar rea si nici absurda.

      Da, dar ar trebui reluat procesul legislativ....., ceea ce ar duce la pierderi de timp !

      Sper ca glumesti sau esti unul dintre romani care lucreaza afara.

      ideea e doar partial imbecila. Siti spun si de ce. Inainte primeau Casa lucratorii de la Oltchim. Acum primesc aceia de la Carrefur. O decizie inteleapta. Daia nu vor oamenii sa mai lucreze la combinat. Galceava cu PCc, CE, DESwap e doar propaganda daia proletara;-)

      In nemernicia ta, ti-as smulge ficatii cu mana goala, vierme.

      Guie Migi !!!!!

      Felicitari.. ai inceput sa gandesti...ai idee excelenta asa trebuiesc bancile amendate fiindca au inselat clienti o idee excelenta cred ca se va transpune in practica

      Mesaj eliminat, conform regulamentului.

      Iar a venit golanul care ar trebui sa putrezeasca in inchisoare? Amenintari, atat stiu golanii chf. Chemati politia si reclamati redactia pentru gazduirea unor descreierati.

      Ce descreierat!

      Fraiere Mierlesteoooo ca sa scapi.

      Nu știu cine o să rezolve problema CHF , dar să o rezolve!!! Va fii EROU național!!! Poate o să dea peste nas la toți cârcotașii!!! Succes d-nului Zamfir cu proiectul!!!

      boule

      [Comentariu eliminat, conform regulamentului]

    Când Croația a dat o lege similară de conversie retroactivă la cursul istoric, ECB a dat următorul comunicat pe 18 sep 2015 CON/2015/32.

     

    "3.2 Retroactivity  

    3.2.1 Acknowledging that Directive 2014/17/EU of the European Parliament and of the Council does not apply to credit agreements existing before 21 March 2016, as previously noted by the ECB, the retroactive effect of the draft law is not in line with the general aim and principle of Article 23(5) of Directive 2014/17/EU. This Directive allows Member States to further regulate foreign currency loans, on the condition that such regulation is not applied with retroactive effect.  

     

    3.2.2 It is for the Croatian authorities to assess whether the retroactive character of the draft law complies with Croatian legal and constitutional principles. However, the ECB notes that introducing measures with retroactive effect such as the draft law will undermine legal certainty and is not in line with the principle of legitimate expectations. " 

     

     

    Traducerea aproximativă: Directiva 2014/17/EU (pe care proasta de Birchall nu a citit-o atunci când a depus interpelarea către viceprim-ministru) spune că nu trebuie să se convertească creditele acordate înainte de 21 martie 2016. Așa că ECB notează efectul retroactiv al modificării clauzelor contractuale. Directiva obligă statele să se asigure că se face conversia la cursul din DATA CONVERSIEI, nu la ceva istoric. 

     

    ECB trimite autoritățile croate să verifice dacă natura retroactivă a legii croate este în concordanță cu principiile legale și constituționale din acea țară. 

     

     

    Exact asta va face și CCR. Va trânti legea. Ce nu pricepe prostul de Zamfir este că parlamentarii știu că asta se va întâmpla. Ei vor să amâne legea și să o dea chiar înainte de alegeri. Prima bancă o va contesta la CCR care o va analiza în câteva săptămâni. 

     

    Calendarul demagogiei parlamentare este probabil următorul. 

    - a doua jumătate a lunii oct 2016, publicată legea în MO, cu termen de aplicare peste vreo 3 săptămâni 

    - prima jumătate a lunii nov 2016, legea devine activă și este contestată de orice bancă la tribunal 

    - mijloc de nov 2016, alegeri parlamentare, publicitate electorală pe seama legii 

    .... CCR își ia un răgaz de câteva săptămâni să studieze problema 

    - început de dec 2016, legea este trimisă înapoi în Parlament ca neconstituțională 

     

    Zamfir, în prostia lui, vrea să devanseze acest calendar la care diverși parlamentari populiști și idioți complotează. Și, făcând asta, trimite toată comedia la CCR mult mai devreme decât își doreau unii. 

    1. Ceea ce inseamna nu ca-i prost, ci sincer. Ce-am sa mai rad de tine cind va trece aceasta lege si mai ales, cand se va aplica. Pentru tine va fi ca cianura.

      declarata neconstitutionala legea, daca asa este precum spui.

      Oameni cred ca dau individual bancile in judecata atunci si castiga. 

      Nu castiga decat in extrem de putine cazuri (doar cateva din mii de sentinte) si asta se explica prin cazurile concrete ale reclamantului, respectiv ERORI JUDICIARE ALE COMPLETULUI DE JUDECATA.

      A castigatunul la Iccj a lor, cel putin unul?

      Eroarea devine lege automat ! 

      sau nu e intelept ca domnul Isarescu sa eludeze un pic regulamentul 6 per 2002 cum a facut in ianuarie 2012. Ai citit draga CC la ce valoare ajunge adecvarea la Capital conform BCE in Draculas Land? Cica 17%. O fi uitat in intelepciunea lor filtrul prudential sa-l citeasca. Da sa nu fim exigenti. In Imbecilitatea noastra doar nu o sa pretindem sa se uite si la conturile Extrabilantiere sa le gaseasca. Si uite asa intelegem ca daca nu e Discount nu se merita sa citm rapoartele financiare. Cum ar spune First Beast:IIIIAAAAM CIURUIT:-)

      Mă așteptam la mai mult,probabil ora la care scrii își spune cuvântul .

      1.Directiva 2014/17 nu limitează masurile pe care un stat le poate adopta în apărarea consumatorilor,chiar așa se spune în directiva. 

      2 ECB cere o verificare de constituționalitate, nu înseamnă ca e neconstitionala. ☺ 

      3 CCR are deja destule hotărâri în care spune ca o lege nu e retroactiva dacă modificarile sunt pentru viitor. 

      Ce elegant

      Ca la matematica  

      Nu e declarata neconstituționala.

      Bancă centrala europeana se roagă de statul croat sa o trimită la Curtea lor . 

      Nu este adevarat. Fiecare caz are povestea lui specifica.

      Mergi la loc in banca, repetentule. Daca atata matematica stii, esti rusinea clasei.

      Foarte corecta replica.

      Deci e abureala ca e retroactiva legea.

      Aveam un feeling ca nu are cum sa fie retroactiva dar dacă și CC a mai dat hotărâri în acest sens e clar. 

      Amice, esti cam [..]! O s-o [..] ca si cu legea DIP. De unde naiba apar naparcile astea care se dau de ceasul mortii cand se incearca o egalizare de sanse banci-consumatori? Cand am platit rata cu franci cumparati din Belgia in 2008 s-au uitat la mine chioras casierele, ca n-au mai vazut asa ceva....Cum naiba a permis BNR-ul bancilor sa vanda clientilor pielea ursului din padure? si nu eram vanatori niciunul...asa ca ursul este bine mersi si acum, dar vedem noi pana cand, ca s-au descoperit si inselaciuni mai mari, d-apoi o gainarie ca asta

      Fiecare dintre punctele pe care le scrii este o minciuna crasa, mai propagandistule. Mincinosule, nu ai citit nicio litera din acea directiva, prostacule. Iti servesc eu citate din Directiva pe care nici tu, nici boii de parlamentari nu le-au citit.

       

      1. Ba le limitează. 

      "(3) În cazul în care un consumator are dreptul să convertească un contract de credit într-o monedă alternativă în conformitate cu alineatul (1) litera (a), statul membru se asigură că cursul de schimb la care se efectuează conversia este rata de schimb a pieței aplicabilă în ziua aplicării conversiei, dacă contractul de credit nu specifică altfel." 

       

      STATUL MEMBRU SE ASIGURĂ... .... este o limitare foarte serioasă. Iar contractele de credit încheiate în trecut "NU SPECIFICĂ ALTFEL". Statul român violează Directiva 17/2014. 

       

      "(1) Prezenta directivă nu se aplică contractelor de credit existente înainte de 21 martie 2016." 

       

      Statul român violează încă o dată Directiva 17/2014. 

       

       

      Ceea ce s-a întâmplat în Croația este un șantaj ordinar, inimaginabil într-un stat de drept. 

       

      Curtea constituțională a Croației a băgat pur și simplu cererile băncilor de inspectare a constituționalității legii în sertar și l-a încuiat. 

      Calendarul evenimentelor este următorul: 

       

       

      - 30 sep 2015: intră în vigoare conversia forțată a creditelor în CHF la data acordării creditelor. 

       

      - 7 oct 2015: bancile din Croația au depus plângerile la Curte. Răspunsul statului a fost că dacă este neconstituțională, atunci o retragem și punem o taxă pe activele băncilor. 

       

      "Finance Minister Boris Lalovac said the finance ministry was preparing a tax on banks' assets in case banks' legal actions succeed and impose costs on the state budget." 

       

      - 12 nov 2015: curtea constituțională se uită pe ce au trimis băncile cu o lună în urmă și ia următoarea decizie: legea rămâne în vigoare, noi ne vom uita pe lege când avem chef (nici până astăzi nu a luat o decizie). 

       

      Din curtea constitutionala de hoti făceau parte trei judecători. Doi dintre ei sunt cu integritatea ZERO. 

       

      "Constitutional Court judge, Slavica Banic, who was recently portrayed in media as a judge with whom the Dinamo soccer boss Zrdavko Mamic conspired to change the legislation on sport, denied all media speculations. Banic said that her conversations with Mamic had never been about business." 

      -- au apărut în presă conversațiile unui judecător în care spunea că va schimba legi la cererea șefului clubului de fotbal Dinamo 

       

      "Another judge Snjezana Bagic, who has been criticised by media for plagiarism, said that she apologised to Constitutional Court secretary Teodor Antic for having failed to cite that he was the author of the disputed sections in a paper, however she underscored that she used Antic's work not in a scientific paper but in a working document for an expert conference." 

      -- al doilea judecător plagia cu nerușinare când își publica articolele. 

       

       

      Aceștia sunt 2 dintre cei 3 judecători de la curtea constituțională. La noi, astfel de judecători ajung în pușcărie, nu în CCR. 

       

      - 13 nov 2015: Ministrul de Finanțe sărbătorește decizia curții și spune că băncile trebuie să convertească de urgență creditele fără a introduce clauze în contracte prin care declară conversia nulă dacă decizia Curții este că legea este neconstituțională. Ministrul amenință băncile cu controale ale Băncii Centrale și amenzi. 

       

       

      Ce citim noi aici, pe 13 nov? 

      1) Banca Centrală a Croației nu este deloc independentă. Este câinele Ministrului Finanțelor care îl trimite după pradă. 

      2) Ministrul Finanțelor știe foarte bine că a dat o lege neconstituțională. Este pregătit să impună taxe suplimentare dacă ea pică. 

       

       

      Ce face parlamentul croat în 2016? Schimbă legea de funcționare a Curții Constituționale pentru ca aceasta să nu poată decide asupra legilor. S-a mărit numărul de judecători de la 3 (din care 2 corupți) la 13. Și le ia foarte mult timp celor din Parlament să numească judecătorii. Rezultatul este că nici până astăzi, la 8 luni de la sesizarea băncilor, Curtea nu a răspuns nimic. 

       

       

      Ei bine, pentru ca așa ceva să se producă în România, ar trebui ca madam Macovei să moară și să nu spună nimic despre uzurparea instituțiilor. Ar trebui ca Isărescu să devină cățelușul lui Cioloș. Ar trebui ca parlamentarii corupți să fie lăsați în pace de DNA și SRI pentru a-și bate joc. Ar trebui ca judecătorii din CCR să fie niște cârpe corupte care răspund la telefoane politice. 

       

      Ei bine, niciuna din presupunerile de mai sus nu este valabilă în România. DIN FERICIRE. 

       

      Despre retroactivitate, și Parlamentul încearcă să o evite prin a nu menționa cursul de la data acordării creditului ci o medie de atunci până în prezent. Vom ajunge la alte probleme date de predictibilitatea legilor și a contractelor. Decizia CCR este foarte ușoară. Neconstituțional. 

      Ce replica idioata si mincinoasa

      Ai dreptate, în România mafia financiar-bancară are CCR-ul, guvernul, președinția și BNR-ul în subordine.

      E de ajuns s-o luația de la Croația, Ungaria și Polonia, iar falimentul e la doi pași. :)))))) 

      Wladule, și mie și multor români ne pare rău că nu te duce capul deloc. Pentru egalizare de șanse suntem cu toții. Dar nu se face prin furtul pe care tu, ca un hoț ordinar, îl dorești. Tu nu ești decât un românaș șmecheraș pe care toți vecinii geografici îl știu ca hoț.

       

      Eu am sugerat o soluție infinit mai bună pentru salvarea debitorilor CHF. Ți le repet: 

      - Cea mai bună: taxă socială aplicată tuturor (pe avere - imobil, mașini, etc), persoane fizice dar și juridice, inclusiv bănci. Se acoperă costul, se taie 2-3 ani de la bugetul apărării că nu ne atacă Rusia. Și se găsesc bani. 

      - Pe locul doi, legea falimentului personal.

      Polonia nu a facut inca legea.

      Nope, Croatia va plati cu varf si indesat la curtile de arbitraj international. Procesele sunt deschise.

      Croații nu l-au pus pe Biriș la MF, vor recupera cu vârf și îndesat banii furați de bănci prin taxarea băncilor.

      Iar bancile vor mari comisioanele tuturor clientilor din care vor plati taxele oneroase ale guvernului ... cat de destept

      Croatia a adoptat legea falimentului persoanelor fizice. Puteti mari ce vreti voi. Cercul vicios are o problemă, numai băncile sunt în cerc, clienții NU!!! :))))))))

      Si Rusia a adoptat-o. Si Romania. Clientii vor plati, intr-o forma sau alta pentru ca nu se pot feri de sistemul financiar.

      Acum am inteles ca esti bancard.Voiai sa plteasca diperii impozite sa ingreunezi darea in plata pt ca de fapt te doare in [...] de cei care platesc impozite .Adica banii de la Aparare pot fi folositi la ajutorarea creditacilor dar ai bancilor nu.Da-i drumu si adu capital in banca nu o mai freca pe net

      Cunosti bine Croatie.Se vede ca esti expert.Ai stat mult in celebra statiune din 4litere ? :)

      Mai cetatene, chestiunea cu logica nu este pentru toti. Banii destinati apararii sunt ai nostri, ai cetatenilor, nu ai apararii. Sunt o forma de proprietate publica si pot fi alocati acolo unde este nevoie, dupa cum decide un reprezentat al nostru. Banii bancii sunt ai ei, o forma de proprietate privata. Stii diferenta, da?

      Da, platesc impozite. Nu, nu lucrez in sistemul bancar. Si da, din impozitele mele, prefer sa salvez un debitor CHF decat sa cumpar un F-16. Il cumpar peste cativa ani, acum am alte prioritati. De exemplu, sa dezinfectez ca lumea spitalele. Nu sa cumpar F-16. 

      analfabetule

      La școală de postaci bancari nu v-a învățat următoarele :

      1 Legea din Croația este în vigoare și Curtea nu s-a pronunțat. Deci are prezumția de constituționalitate . 

      2 In directiva scrie clar ca statele pot lua și alte masuri (când o sa am timp Îți dau copy paste sa te linistesti) 

      Am inteles și ca  

      Ministerul de finanțe,  

      Curtea din Croația și oricine nu Joaca cum dicteaza băncile sunt niște corupți ordinari.

      Iar vrajesti.Nu cumperi F16 dar poti muta banii la sanatate de ex.Iar faci pe prostul.

      Ești un incult și nu ai citit nici măcar ce ți-am scris. Curtea nu vrea să dea o decizie pentru că știe că este neconstituțională. Ți-am dat citate din Directivă care spun CE NU ARE VOIE STATUL SĂ FACĂ...

      Serios... tu ești tâmpit la cap? Răspunde întâi la următoarea întrebare... De ce convertește statul contracte anterioare datei spuse mai sus violând Directiva Europeană? De ce? 

      Tu vrajești... cât de sigur ești că nu se cumpără F16? Când ai verificat ultima oară?

      Nu prea legi informatiile. Decizia de constitutionalitate va fi luata in baza Constitutiei Croatiei, nu a Directivei pix.

      Creditele in franci sunt parte a arsenalului escrocheriilor bancare, iar escrocheriile in derulare inca nu sunt prescrise. :))))))))) 

      La scoala de postaci gccc nu te-au invatat sa citesti o directiva europeana?

      1. OBLIGATORIU conversie la cursul zilei 

      2. OBLIGATORIU contracte mai noi de martie 2016 

      Pe care dintre aceste doua lucruri nu le poti intelege, postac gccc cu un neuron prajit? 

      amice, esti foarte idiot

      au vazut caseritele cum arata francul

      daca este directiva pix si nu conteaza ce spune, de ce vrei sa o aplici in Romania

      cine imi spune totusi cum e in croatia?

      este legea este constitutionala? 

      pot sa le mareasca cu 1000%, prost e cine le plateste

      cerere_

      -oferta 

      e o forma de proprietate privata avansata?

      credite chf cand s-au dat, se maidau?

      Ti s-a raspuns, omule. Curtea refuza sa dea un raspuns dupa 8 luni de la sesizare. Legea este in vigoare si atat.

      tribunalele unde se incadreaza cu deciziile?

      vreau si eu credite chf ca e un curs bun

      se incadreaza intr-un mare tablou picassonesc

      Deși prezenta directivă reglementează contractele de credit referitoare exclusiv sau predominant la bunuri imobile rezidențiale, acest lucru nu împiedică statele membre să extindă măsurile luate în conformitate cu prezenta directivă pentru a proteja consumatorii în legătură cu contractele de credit referitoare la alte tipuri de bunuri imobile sau să reglementeze în alt mod asemenea contracte de credit. 

      perfect de acord, in conditiile in care

      1. OBLIGATORIU conversie la cursul zilei 

      2. OBLIGATORIU contracte mai noi de martie 2016

      Ce faci bre? Te referi la alte contracte decat cele ipotecare rezidentiale? Cui ii pasa?

      haha, nici nu intelege ce a citat acolo, ce panarama de postac!!!

      cine vrea servicii, le va plati

      Sa-ti spun unde-ti bag directiva?

      O fi Birchall mai proasta ca prostovanu nostru de Radulescu pe care l-am scapat o clipa din ochi si s-a si mictionat pe el?

      Esti in spasme, este? Va executa Zamfir pe rand :))))))))

      Te astept sa vad ce comentezi dupa ce se va aproba .vei avea o surpriza de la anpc se va face directiva 17 retroactiva haha

      Neuronache genialule nu am zis ca nu se cumpara F16 .Am zis ca ce spui tu ca banii de F16 sa acopere gauri facute de creditaci si banci nu e normal.Directionarea trebuie facuta spre educatie ,sanatate.Ai priceput ?Ca si tu ai avea nevoie de mai multi bani in domeniile astea ca vad ca suferi :) Facem fondul CC si te ajutam ? :)

      Ce zici de asta : bancile fac prostioare cu creditaci , rezulta dezechilibre si criza ,se maresc taxe,se taie salarii ,se taie bugete la sanatate ,se face imprumut FMI ca sa seelibereze rezervele bancilor,isi trimit banii acasa ,nu crediteaza economia decat cu garantia statului si foarte putin,restul titluri de stat si mers pe burta PC ,economia o ia la vale,creste somajul, creditacii ajung someri,sunt executati , sunt urmariti toata viata,divorturi,somaj,copii parasiti,sinucideri.Dupa ce vezi filmul asta chiar nu pricepi mecanismul ?Proprietate privata nu sunt doar banii bancii ,proprietate privata e si integritatea fizica si psihicaa creditacului.De aia in codul penal furtul e pedepsit mai putin decat violenta la adresa vietii unei persoane.Bancile mieroase in anii de glorie au devenit violente in criza dar au avut grija sa mascheze prin tertipuri de genul imbarligarea creditacilor cu deponentii ,cu statul vezi impozitare ldp ,etc Creditul inseamna increderea bancii in creditac dar si invers.Daca bancile vor sa sperie potentialii creditaci sa faca in continuare acte de violenta diverse asupra vechilor creditaci si vor vedea efectul.Vor crea frica de banca si de aici nici nu am curaj sa spun ce poate urma.

      Urmează să-ți spună Cristi C ce șanse de dezvoltare a ratat colonia România.

      Încă 20-30 de ani dacă mai trăgeau țepuiții din 2008, România intra în competiția colonizării planetei Marte. Băncile s-ar fi ales cu resursele, iar românii cu gloria.

      Așa rămânem și noi și bancarzii cu Gloria Buzău. :))))))))) 

      Dle anonim, mi-a plăcut prima parte a mesajului 2.54 cu care sunt de acord. Ne despărțim pe la jumătate unde folosești o informație falsă care te duce la concluzii mai puțin acceptabile.

       

      Spui despre tratarea furtului și a violenței fizice în Codul Penal. 

       

      "Art. 193 

      Lovirea sau alte violenţe 

      (1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. 

       

      (2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă." 

       

      Să reținem: 3 luni - 2 ani sau 6 luni - 5 ani. 

       

      "Art. 228 

      Furtul 

      (1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă." 

       

      "Art. 229 

      Furtul calificat 

      (1) Furtul săvârşit în următoarele împrejurări: 

      a) într-un mijloc de transport în comun; 

      b) în timpul nopţii; 

      c) de o persoană mascată, deghizată sau travestită; 

      d) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase; 

      e) prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere, 

      se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. 

      (2) Dacă furtul a fost săvârşit în următoarele împrejurări: 

      a) asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural; 

      b) prin violare de domiciliu sau sediu profesional; 

      c) de o persoană având asupra sa o armă, 

      pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani." 

       

      Mai există și furt al unor materiale importante care se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani. 

       

      Să reținem: 1-5 ani sau 2-7 ani. 

       

      În cazul violenței, poți să scapi și doar cu o amendă penală. 

      Violență fizică: 3 luni - 2 ani sau 6 luni - 5 ani. 

      Furt: 1-5 ani sau 2-7 ani (sau chiar 10 ani) 

      Furtul este mai drastic pedepsit ca o bătaie care se soldează cu oase rupte ce se vindecă în 3 luni. 

      Daca tot esti genial ai fi inteles ca banca plateste impozit pe profit daca are :) Deci ar fi fost extrem de usor ca pierderea incasata de banca prin dip sa includa si impozitarea tranzactiei dreptului de proprietate pt ca banca poate sa faca artificii contabile dar creditacul nu :) Statul putea da o ordonanta pt banca sa-si deduca cheltuielile cu dip si castiga si creditacul si banca si statul pana la urma fara sa bage mana in buget cu propuneai tu

      Este vorba de inselatorie [Fragment eliminat, conform regulamentului]!! Bancile au vandut credite prin inselatorie si abuz de incredere. Sa-ti traduc ca esti sufficient de idiot ca sa intelegi. Si-au facut reclama ca este cea mai sigura moneda iar acea moneda sigura si-a dublat valoarea in cativa ani

    Sper sa lucreze toate partidele ca la ldp.

    Sunt maghiar tin cu Udmr dar cred ca cea mai corecta conversie este cea cand s-a semnat contractul, atat sa fie chf. Nu sunt membru Udmr. 

    Am vazut o decizia a Tribunalului, care nu este inca definitiva ca Banca trebuie sa ii restituie clientului peste 150 000 lei ! 

    Cu bani acestia isi cumpara o garsoniera in orice oras mare din tara sau un apartament de doua camere in orase mai mici. 

    Daca instanta a hotarat ca trebuie sa ii restituie aceasta suma uriasa, "profesionistul" banca a furat; a inselat in tot acest timp? 

    Daune morale nu inteleg de ce nu cer/primesc clienti.

    1. Felicitari. Scrii intr-o limba mai romaneasca decat toti postacii chf, romani din nastere.

      Votez pentru Tinutul Secuiesc! 

    Hai cu legea conversiei, sa le inchida gura la toti sughi-bughi de aici. Ceea ce nu inteleg eu este cum a fost posibil să acorde credite intr-o monedă pe care nu o dețineau fizic in casierie? Cum se contabilizează diferența nemeritată de curs valutar, dublu fată de data acordării? Ce constituie aceste venituri in gestiunile băncilor ? Asta e pohta ce-am pohtit!

    1. ptiu drace, ca multi neuroni ai pierdut pe drum

      Ce n-ai priceput ? Ti-a explicat genialul ca din depozite se dau credite :) Era plin de chf atunci prin depozite :) Acum nu se mai dau credite chf pt ca nimeni nu mai are depozite in chf :) Au trecut pe leu ca e mai valoros :)

      astept ca Isarescu sa raspunda la problema care ai ridicat-o !

      parca sunt magazine de componente de calculator din periferia oraselor, haideti cu avansul si va aducem hdd x, procesorul y, placa de baza z. 

      crezi lupule?

      Sunteti atat de prosti incat sigur ati dat ceva test ca sa va depisteze inainte sa primiti creditele in CHF dupa care va curgeau balele.

      Da [...], fix din depozite se dau creditele. Creditele in CHF s-au bdat din depozitele in CHF din Elvetia, [...] din Cisnadie. E ceea ce voi ati inteles doar partial cu "export de profit, banci mama, etc".  

      Sper ca legea lui Zamfur nu va ingheta doar cursul francului la data acordarii creditului ci si al euro. De asemenea sper ca si dobanda va fi inghetata la data de la acordarea creditului si nu doar la creditele in CHF ci si la creditele in lei. Altfel e DISCRIMINARE, ANALFABETILOR! Cum dracu va suporta pamantul asta??? Ar trebui sa fiti castrati ca sa nu va inmultiti, sobolanilor ANALFABETI de CISNADIE!. 

      Tu cumn [...] cumperi la magazin cu boniuri de masa sau cu cardul daca nu detii fizic banii in buzunar? Ei, exact asa se aco9rda si creditele (chiar si in CHF) fara sa detina banca bani fizici in casierie. ANALFABETULE!

    asta e data de alegeri - dezbaterea aduce voturi la Zamfir si partid, dar nu apuca sa fie votata - se schimba parlamentul si uitam deea. relax - e doar de fenta.

    Pentru Cristi.C toti sunt prosti, numai el este destept, genial de-a dreptul!

    Totusi, nu inteleg ce-l framanta atat aceasta conversie a cursului, se vede clar ca are interese comune cu ale bancilor. 

    1. Nu e prost,dezinformează.

      Omul cu asta se ocupa. 

      Dezinformeaza cu citate din legi pe care niciun alt comentator nu le-a citit... atunci acei comentatori sunt prosti.

      bah, ce te freaca grija si invidia

      se vede clar ca te oftici

      cianura, ia cianura 

    Oare PNL de ce isi lasa parlamantarii sa promoveze repetat orice populism pagubos pentru ei si pentru noi ?

    Chiat vor sa dispara ca partid ?

    Ce vor ei de fapt, care e linia lor ? 

    1. Ce penibila incercare de postac manipulator naiv!

      Afirmații de toată jena

      Tu esti PSD ist , capitalistule ? :)

      ce treaba are psd sau pnl, i-am votat sa lucreze pt popor

    Da' daca am luat in 2007 un credit in Euro, cand era 3.2 lei cursul si l-am rambursat integral pana acum, si la cursuri de 4.5, mi se calculeaza si mi se da inapoi diferenta intre 3.2 si cursurile la care mi-am platit ratele? Ca asa ar fi corect si frumos, nu? :D

    1. da, de aceea urla bancherii ca s-ar putea trezi euro si dolarii

    Aaa, si de unde discriminarea asta? De ce doar in CHF!? Sa fie si la Euro si la USD si la Yeni si la monede botswaneze si la ranzi sud-africani si ce-o mai fi...

    Cat despre curs, Dumnezeu cu mila, ca nimeni nu intelege de fapt cum a ajuns de la 2.3 la 4.1, care a fost rolul Euro in toata povestea si cat a fost imbecilitatea guvernelor socialiste care ne-au condus care au dus Euro/Leu pe campii. 

    1. Gigele....doar la CHF a avut loc explozia, Gigele...

      anonimeee, Euro nu a crescut si el de la 3.2 la 4.5? Ha? Aia de ce ar fi discriminati? Si de ce ar trebui discriminati si mai rau bunii platnici care si-au inchis creditele, platind la timp sumele in valuta straina pe care le-au imprumutat, in ciuda modificarilor de curs?

      Si la euro de la 3,2 la 4,5 nu e prea comod cursul.Si la dolar mai rau.

      Gresit

      nu mai gandi cu voce tare ca de te aude un bancher face infract

    In Franta bancherii care au vândut credite în CHF sunt urmăriți penal.

    Legea conversiei ar degreva instanțele de judecata.

    1. Daca banca poate ceda cui vrea creanta sa gaseasca si creditacul un cetatean francezsa preia creditul :) Nu au fost bancile in stare sa faca obligatiuni ipotecare ca era prea mare bataia de cap cand morisca creditarii mergea din pix iar acum se vaita.Pai daca marmota stia sa impacheteze riscul il vindea la alti fraieri ,pardon investitori :). , dar asa au ajuns sa ia 7 piei de pe amaratii pacaliti.Asta e cand ai economisti de frunte in banci numai unul si unul.Vorba lui Dragotescu bancherii sunt mai aroganti decat functionarii publici dar daca ar sti si meserie in spatele arogantei tot ar fi ceva.

      Dar, ce, functionarii publici stiu meserie?!

      Or sti , nu or sti dar nu dau credite :) Desi unii cam lucreaza cu banii poporului.De fapt si bancile cam la fel ca , capitalul lor s-a cam intors acasa :)

      si conversia si clauzele abuzive au degreva tribunalele

      haha

      haha

    Ia spuneți dacă vreți să impună guvernul o mărire de taxă, temporară, pe avere (imobiliară și mobiliară) de 0.5% pe an, timp de doi ani. Banii vor fi dedicați salvării vieților debitorilor CHF care au semnat contracte în necunoștință de cauză și acum suferă.

    Ce spuneți? Propunem această lege? Hai să facem un efort pentru ajutorarea românilor, a fraților noștri. Cine spune nu este un anti-român. 

    1. Neuronu tau singuratic nu vrea sa inteleaga ca creditacii pot fi salvati prin corectarea abuzurilor din contracte si atat.Iar vrei pomeni pt banci de la stat ? Nu v-au ajuns pomenile platie din impozite,taxe,taieri salariale pt ca voi sa nu dati faliment ?Mucles si la munca.

      De ce sa nu mărim cu suta la suta impozitul pe salariile și bonus-urile de milioane ale bancherilor care au profitat cu nesimțire de niște bieți amărați.

      Se vede ca te roade faptul ca bancile trebuie sa-si mai reduca din castiguri !

      Ce legatura au restul oamenilor cu aceasta conversie absolut normala?!? 

      Merge si asta. O acceptăm în platforma program. Dar o să strângi doar câteva sute de mii de €. Și restul până la 0.5-1 miliard? Hai, scoate banii, românule.

      Băi nene, știu că prostia nu te doare. Dar să lămurim.

      1) Ești prost. 

      2) Aici vorbim despre subiectul conversiei și a cursului nefavorabil al CHF. Clauzele abuzive sunt în mare parte eliminate de cele mai multe bănci și se rezolvă pe cale judecătorească. 

      Chiar și cu clauze abuzive eliminate, tot rămâne soldul în CHF. Despre asta este legea conversiei, despre asta este platforma program. Nu mai amesteca subiectele ca un propagandist mizerabil. 

      Restul oamenilor ca tine plâng de mila debitorilor CHF. Hai cu banii, românule. Nu te simți suficient de induioșat de mila debitorilor? Nu vrei să îi salvezi?

      PUNE BANII JOS, ROMÂNULE. Salvează-ți frații!!!!! ACUM. Lasă lenea și puturoșenia. Donează-ți banii pentru salvarea nației. 

      Aoleu esti greu de cap. Impozitul s-ar aplica tuturor, inclusiv bancilor. Toata lumea plateste nerozia celor care au ales CHF ca moneda a imprumutului.

      Buna idee. Poate face Bursa un sondaj sa vedem parerea cititorilor?

      eu sunt fara credit si vad ca nimeni nu se grabeste sa fie deacord ca toti sa ajute

      parca nu ar fii romani 

      Bai desteptule nu iei bani de la Aparare ca sa acoperi furtul cu acte al bancilor sau prostia lacomia sau ghinionul creditacilor.Da-te cult pe camp ca de astia ca tine cu guler alb si vorbe multe i-au prostit pe creditaci si acum urla bancile la ei si ei la banci.E contract privat ? Foarte bine.Atunci nu va milogiti la stat si la BNR dupa capital si veniti cu el.Altfel sunteti niste sarantoci subventionati exact cum ziceti voi de creditaci care cersesc mila la buget pt afaceri private.Iar bugetul e al romanilor pt educatie,sanatate,aparare,etc nu e al bancilor si creditacilor.Inteligentul din copac unde era.

      De unde au dat ei desteptule chf ? Din depozite?De la SNB? Artificiile valutare sa ia si tanti X credit in chf au avut banii aia efectiv in spate?Pai ai dat valuta din pix , din pix o primesti inapoi.Ca asa e cu riscul valutar si creditele.Nu mai face pe prostul cu salvarea deponentilor si a bugetului de stat ca te doare pe tine in [...] de astea.

      Copilașule, dacă nu știi ce este acela un "împrumut legat de performanța altei monede", comentează la Antena Satelor.

       

      Învață, românule, că finanțiștii pot să îți transfere caracteristicile alte monede (CHF), precum rata mult mai mică a dobânzii, rata de schimb și evoluția internațională, la orice monedă pe care o vrei tu la credit (lei, euro, nuci de cocos) prin linii de creditare sau de swap externe făcute între moneda ta din contractul de credit și cea "legată" la credit. 

      Da, dobânzile la lei și € erau mari în acea perioadă. Dobânda la CHF era mult mai mică, cu câteva procente. Cine nu se încadra la 7% dobândă la €, semna pentru 4% la CHF. Denumire științifică: FX-linked loan. 

      Da, este contract privat și lasă-l să se desfășoare. Nu mai umbla la conversii abuzive. Dacă vrei să ajuți debitorii CHF, atunci

       

      IEI BANI DE LA APĂRARE sau de la tine din buzunar, de la mine, de la toți cetățenii 

      Anonimule, câți bani vrei să îți fie taxați ca să îi ajuți pe debitorii CHF? 

      nu m-i are rost sa imi racesc gura

      nu o mai raci [...]

      Problema e ca "romanii" aia care te platesc pe tine sa le fi postac vor ca alti romani sa le plateasca lor datoriile.

      Esti roman sa nu? Vrei sa ajuti un datornic chf la conversie. lasa banii statului prin taxe si impozite. Hai, fa un efort. Fii ROMAN. Fii SOLIDAR.

      Furturile bancilor prin clauze abuzive sunt rezolvate de instantele de judecata, banii pentru conversia CHF trebuie sa fie adusi de cineva. Hai ROMANULE. DONEAZA PENTRU UN FRATE IN NEVOIE.

      deciziile tribunalelor:

      chf la cursul de la data semnarii contractului.

      Ce cauta persoana a treia in aceasta poveste? 

      Ca Ajutoarele de Stat in Criza?

      se pisa pe ea cu Isarescu in Spate cu Fmi si Bce de mana

      ca si cand au primit ajutoare de stat si primul la care s-au gandit sefi de banci a fost bonusurile lor

      ti s-a raspuns deja, cauta 2.3

      punem impozit pe ele

      Bancile = tvr

      Acelasi Manegment performant!

      Cerseala la stat ca ele se inchid si nu mai exista viata fara ele! 

      eroare si sunt date mii de sentinte?

      nu, sunt doar cateva (vreo 7-8) de conversie, restul au ramas cu soldul in chf

      Sa-ti traiasca pisica ta de expert :) Asta e raspunsul ? Bravo maaa!Pai dai imprumut ipotecar legat de variatia unei monede Fx linked iar pe ala il minti ca-i dai credit pt casa in moneda stabila .Deci cine e vinovat ?Cum poate creditacul sa se protejeze de variatia monedei respective? Cum poate el cand tu banca profesionista nu poti cu toate schemele forex si hedgingurile din lume sa nu ti-o iei in freza ?E normal sa dai astfel de credite extrem de imprevizibile si sa urlii dupa ca prost e ala de le-a luat ? Pai daca ala-i prostul cine-i hotul? Adica smecheru profesionistu gigea smenaru producatoru de bani din renta fraierilor care chiar fac ceva ?

      Cu pct 1 sunt perfect de acord cu mentiunea ca nu te intrec :)

      Esti greu de cap desi esti genial :) Creditul in chf e un produs toxic si e abuziv sa expui oamenii la riscul sau .Vezi deciziile instantelor franceze.Daca eu iti vand otrava spunand ca e altceva care te ajuta crezi ca daca fac contract ca tu ai cerut-o sunt exonerat de raspunderea legala adica nu mai sunt criminal? Cam ca Hexi ca si ala vindea rahat cu contract nu ?Totul e contractul nu ?Ai luat rahat poti muri linistit ca tu esti de vina ? 

      Da, fac trafic de influență, fură, escrochează. Nu-i chiar atât de simplu să pui la punct o mașinărie europeană de extras bani din colonii. :)))))))))))))

      Nu am spus că este normal. Dar a fost și încă este regulamentar.

      Da, creditacul se poate proteja dacă are venitul la rândul lui legat de evoluția monedei în care ia creditul. Le doresc mult succes în căutarea unei cariere în Elveția. Să ne scrie de acolo. 

      Pai vezi mai CC recunosti ca nu e normal ,instantele zic ca nu e nici legal si te tot agiti aiurea.Lasa-i in puii mei sa plateasca si dasteptii din banci pt anormalitatile facute ca daca nu platesc o sa continue sa dea credite anormale unor gcccisti ,pcisti si alti fraieristi.Adica nene iei un credit sa castigi si tu si banca iar asta presupune verificari de risc serioase ca nu orice tanti Geta trebuie sa plece cu zeci de mii de euro acasa cand traieste din minimul pe economie.Ce drak e aia cu cheltuieli de subzistenta 200 ron .Exista in real life asa ceva ?Ala nu mananca , nu se spala ,etc ?Pai cum drak sa nu produci falimentari pe banda.

    asta e data de alegeri - dezbaterea aduce voturi la Zamfir si partid, dar nu apuca sa fie votata - se schimba parlamentul si uitam deea. relax - e doar de fenta.

    ma bucur ca l-a depus

    Iată ce concluzii se pot trage:

     

    - Birchall, Zamfir nu au citit Directiva 17. Aplică doar câteva fragmente, fără a se referi la integralitatea sensului Directivei și ignoră niște IMPERATIVE din acea directivă. Sunt niște caractere mizerabile. 

     

    - Postacii CHF sunt niște mizerabili. La propunerea unei alte legi prin care toată societatea să contribuie la efortul financiar al conversiei soldului din CHF în leu, absolut nimeni nu a răspuns. Toți postacii retarzi au început să dezinformeze, să mintă, să ocolească subiectul. Pentru că este simplu de dat legi când este vorba de afectarea banilor altor. Nu vor să își pună și ei banii în joc. Niște postaci ticăloși insalubri. 

    - Oferta mea legislativă rămâne valabilă (și include punctul cu impozitarea bonusurilor bancare). Dacă vreun postac dement anti-bancar are ceva de spus, mai bine răspunde că este de acord cu ea. 

    1. sa ii traduca acestui individ!

      Romanilor, acum ca pe debitorii CHF i-am salvat, ce parere aveti sa acordam autonomie Tinutului Secuiesc. Cine este pentru?

      Sunt de acord și cu taxa specială pe avere pe care toți contriibuabilii să o plătească.

      Sunt de acord și cu autonomia Ținutului Secuiesc. Fraților maghiari, granițele acestea suportă ambele nații. 

      eu cu autonomia

      da cum am salvat chf- isti? 

      mentve amíg a választások

      Postacii chf sunt dirijati zilnic de sambatarul Dan prin scripturi trimise de coordonatorii de grup. Spagara de la RAR, Fonful Robu din Berceni si bancherita cu vila in Voluntari Cristoforidos . Mizeriile scrise contra cost de postacii GCCC sunt sarcina de serviciu, degeaba le dai tu argumente clare ca ei nu au cum sa se abata de la script.

      Gushata cu vila in Voluntari se da amarata si furata de banci dar n-ar renunta nici picata cu ceara la casoaia luata cu credit preferential pe timpul cand era angajata RBS.  

      dovada?

      Una dintre dovezi esti tu, care la nici 6 minute ai postacit :)))) Pac, ai mai luat 10 bani. Pana diseara crezi ca strangi de-o suta de tarie sau te duci acasa s-o bati pe ma-ta ca sa-ti dea din pensie? :))))

      Se stie ca ea a luat credit cu dobanda subventio0anata ca doar era angajata bancii. Si ea stie ca ceea ce fac ei e ilegal, de aia nici nu prea se baga. Prefera sa scoata castanele cu mainile prostilor decat sa ajunga la puscarie unde vor ajunge toti cei identificati aici si pe FGacebook dupa IP. Inclusiv tarcovnicul din Cisnadie.

      Toti acestia se fac vi9novati de lobby pentru foloase personale (li se sterg datorii) si amenintarea stabilitatii financiare a Romaniei. Adica risc seismic cum ii zic postacii CHF. 

      Ce imi place de voi. Ma mir ca nu va plictisiti sa vorbiti unul cu celalalt. Dar sigur va dor ochii. Cred ca aveti dioptrii din cauza noastra. Spor la chat-uit chiorilor!

      in loc sa inveti pe imbecilii sustinatori ai LDP cum e cu legile bancare mai Bine cumparai actiuni la First Bank dupa ce Unica a vandut intregul pachet. Inteleptule:-)

      Tu asa faci cand nu scoti de o tarie din postacit ? :) Naspa pt mama ta :)

      Conversia la curs istoric e o încercare nătângă de a-i ajuta pe creditaci să rămână cu ceva după chin.

      Cui îi place capitalismul să accepte falimentul persoanelor fizice, bancardul care a aruncat bani pe geam să știe data viitoare că nu mai prinde bonus dacă dă faliment barca, iar tontonelul țepuit nu se va mai arunca disperat să cumpere dormitoare ceaușiste la prețuri de vile în Miami, evaluate de specialiștii agreați de bancarzi. 

      Dar legea falimentului persoanelor fizice este amânată prin OUG de către guvernul mafiei financiare, iar LDP n-a împlinit nici luna după ani de mojicii bancarde și va fi atacată la Consiliul Suprem Intergalactic chiar în fața lui Dark Sidious.

      Eh, undeva trebuia să fie întreruptă escrocheria bancară, iar legile astea vor ploua în valuri împotriva mafiei financiar-bancare. :))))))))))) 

      Asa este.

    Conversia creditelor in franci elvetieni este o a doua teapa pe care si-o iau cei care au apelat la astfel de credite. Trebuie sa deschideti ochii si sa luati o decizie logica. De ce a crescut francul? Ca urmare a crizei o parte din masa monetara s-a indreptat catre franc vazut ca o moneda de refugiu. Autoritatea elvetiana a trebuit sa faca o inghetare de curs - pe paliere, altfel riscau sa ajunga la un raport franc / euro care nu reflecta nicidecum realitatile economice. Ceea ce fara doar si poate la un moment dat s-ar fi transformat intr-o bomba ptr propria lor economie. Mai suntem acum in criza? Evident ca nu. Ne-am revenit - nu prea, dar suntem pe drumul cel bun. In momentul in care programul implementat de Draghi va duce inflatia in zona euro la peste 2% si daca mai apar si alte decizii ale guvernelor care sa impulsioneze economia, cursul (francului) isi va schimba trendul. De altfel daca va uitati pe trendul cursului franc / euro, in ultimele 6 luni, doar o perioada foarte scurta a fost sub 1.08, in rest situandu-se catre marginea maxima in care este lasat sa oscileze (1 - 1.1). O conversile la curs istoric, cu siguranta nu se va intampla. E mult prea simplu de atacat in instanta. Asadar convertiti creditele, asa va sfatuiesc parlamentarii, care cad atat de usor in plasa bancilor, banci care par atat de nevinovate si de *dezavantajate* de o astfel de decizie. Cand si daca economia europeana va incepe in sfarsit sa mearga (subliniez acest lucru, ptr are un impact semnificativ asupra cursului) francul va ajunge iar catre 1.2 - 1.3 fata de euro pe termen mediu, si 1.4 pe termen lung. Aceasta este doar o opinie personala.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb