Unii producători de medicamente au început să recurgă la o măsură neobişnuită de a trimite mai multe medicamente pe calea aerului în SUA, pe fondul temerilor că tarifele vamale ce vor fi anunţate de preşedintele Donald Trump în data de 2 aprilie ar putea include şi medicamentele produse în Europa, transmite Reuters.
Doi producători europeni de medicamente au dezvăluit recent, pentru Reuters, că în ultimele săptămâni au trimis cât de multe medicamente au putut peste Atlantic şi au auzit că şi alte companii farmaceutice fac acelaşi lucru.
Unul dintre directorii consultaţi de Reuters a spus că firma sa se pregăteşte pentru posibile tarife şi în consecinţă livrează mai multe medicamente pe calea aerului, utilizând firme de transport precum United Parcel Service şi DHL. Un al doilea director de la un producător de medicamente a spus că firma sa a început să îşi facă stocuri în SUA, care la o valoare de aproximativ 630 miliarde de dolari este cea mai mare piaţă pentru industria pharma, în ideea de a atenua impactul care ar apărea în eventualitatea în care vor fi impuse tarife.
Compania de logistică Kuehne and Nagel a precizat că au existat "mai multe" livrări mari de medicamente spre SUA, inclusiv pe calea aerului, dar a adăugat că este mult prea devreme să spună dacă asta are legătură cu tarifele, potrivti agenţiei de presă. La rândul său, compania DHL a informat că a avut loc o creştere a exporturilor de medicamente pe calea aerului din Europa, dar nu a oferit un motiv pentru această creştere.
Produsele farmaceutice au fost mult timp scutite de războaiele comerciale din cauza posibilelor efecte negative. Însă decizia lui Trump de a majora tarifele pentru bunurile din China, inclusiv pentru medicamente şi ingrediente pentru medicamente, precum şi o primă rundă de tarife între SUA şi Europa pentru produse precum oţel şi aluminiu, au dat naştere la temeri că medicamentele ar putea fi incluse pe listă.
SUA depind de medicamentele produse, parţial, în Europa care generează venituri în valoare de sute de miliarde de dolari. Trimiterea bunurilor cu avionul este mai rapidă decât transportul maritim, dar semnificativ mai scumpă. În mod normal, companiile folosesc transportul aerian pentru medicamentele utilizate la tratamentul unor boli rare precum şi pentru vaccinuri care au o durată redusă de utilizare, mai precizează Reuters.