Delia Nica, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, a afirmat, în cadrul unui comunicat: "Consumatorii din România au nevoie de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%. O astfel de măsură va contribui, în opinia noastră, la reducerea evaziunii fiscale, la încurajarea producătorilor locali şi va stimula cu siguranţă şi consumul. În consecinţă salutăm şi susţinem intenţia guvernului de a reduce TVA la alimente şi sperăm că se va concretiza cât mai curând".
Majoritatea statelor europene aplică niveluri reduse de TVA pentru alimentele de bază, acestea situându-se între 0% în Marea Britanie şi 14% în Cehia. Dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, toate aplică niveluri reduse de TVA. În Polonia, cota de TVA pentru produsele alimentare este de 5%, în Bulgaria de 9%, iar în Slovenia de 8,5%. În acest context, consumatorii din ţara noastră, unde continuă să se practice un nivel ridicat al TVA la alimente, sunt direct afectaţi, mai ales în condiţiile unei conjuncturi economice nefavorabile determinată de deprecierea leului, inflaţie şi creşteri salariale sub nivelul inflaţiei, mai precizează comunicatul.
"AMRCR nu împărtăşeşte părerile şi comentariile care exprimă scepticism sau chiar îngrijorare în legătură cu efectele pe care reducerea TVA la alimente le-ar putea produce", a mai afirmat vicepreşedintele AMRCR, adăugând: "Marii retaileri îşi propun să întreprindă toate demersurile care le stau la îndemână pentru ca preţurile de la raft să scadă în mod efectiv cu acelaşi procent cu care va scadea cota taxei. Unul dintre elementele esenţiale ale strategiei noastre este să aplicam o rigurozitate maxima în derularea operaţiunilor comerciale şi să acceptăm continuarea acestora doar cu acei parteneri care vor înţelege să se ralieze atingerii obiectivului primordial - preţuri de raft mai mici".