"AnaCap", din nou în discuţii pentru preluarea Băncii Carpatica

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 ianuarie 2013

"AnaCap", din nou în discuţii pentru preluarea Băncii Carpatica

UPDATE 19:20: Johan Gabriels, şef la Carpatica

Johan Gabriels, fostul preşedinte al RBS România, urmează să fie numit director general al Băncii Comerciale Carpatica, potrivit unor surse bancare citate de Mediafax.

UPDATE 13:54

La nivelul Băncii Comerciale Carpatica nu există informaţii referitoare la reluarea negocierilor cu fondul de investiţii "AnaCap", ne-au declarat reprezentanţii instituţiei de credit.

"Dovedind în permanenţă transparenţă în comunicare, banca transmite informări ori de câte ori este cazul", potrivit BCC.

----

UPDATE: Acţiunile BCC au deschis şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 2,04%, după ce în sesiunea precedentă au scăzut cu 0,37%

---

Acţiunile BCC au crescut, în ultimele zile, cu 32%

Fondul de investiţii britanic "AnaCap" a solicitat Băncii Naţionale a României (BNR) o întâlnire să discute despre preluarea Băncii Comerciale Carpatica (simbol BCC), întrevederea urmând să aibă loc în perioada următoare, potrivit surselor noastre.

Până la închiderea ediţiei, nici Banca Comercială Carpatica, nici "AnaCap" nu au răspuns solicitării ziarului "BURSA" cu privire la acest subiect.

Astfel, BCC a reintrat în atenţia "AnaCap", după ce în 2011 au existat zvonuri despre o posibilă vânzare a băncii către fond, care însă au fost infirmate de proprietarul băncii Ilie Carabulea.

Informaţii despre negocieri au ajuns şi în piaţa de capital, stârnind interesul investitorilor pentru titlurile băncii, care au crescut puternic, în ultimele zile la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu circa 32%, fiind înregistrate volume de tranzacţionare de peste 13 milioane de acţiuni.

Iniţial, zvonurile din piaţă au indicat că titlurile BCC au crescut pe fondul informaţiilor potrivit cărora Robert Rekkers, fostul director general al Băncii Transilvania şi în prezent membru non-executiv în Consiliul de Administraţie al "Agricover", ar putea prelua funcţia de director general al BCC, însă se pare că a fost vorba doar despre speculaţii, potrivit mai multor surse bancare.

Se pare că posibila intrare a fondului "AnaCap" ar fi pe placul BNR.

"AnaCap" este un fond de private equity specializat pe investiţiile în sectorul financiar european, potrivit informaţiilor de pe site-ul fondului. Înfiinţat în 2005 la Londra, "AnaCap" consiliază investitori cu active de 1,7 miliarde de euro, printre care "Goldman Sachs", "Allianz", "Honeywell" şi "Adams Street" şi co-investeşte alături de aceştia.

În iunie 2011, "AnaCap" a primit aprobarea Băncii Centrale a Cehiei pentru preluarea Banco Popolare Ces-ka Republica, rebranduită Equa Bank.

O altă achiziţie realizată de "AnaCap", în 2011, a fost "Cabot Financial" din Marea Britanie de la gigantul Citi, ajungând să deţină una dintre cele mai mari platforme de recuperare de creanţe din Regatul Unit.

Şeful departamentului de fuziuni şi achiziţii al "AnaCap" este Fabrizio Cesario, care a lucrat anterior pentru "Lehman Brothers" şi "Rothschild" Italia.

Un alt fond de investiţii, "PineBridge Investments", a semnat, în aprilie 2012, un acord pentru vânzarea MKB Romexterra Bank (în prezent Nextebank), filiala de la noi a grupului ungar, preluarea fiind condiţionată de avizul BNR.

PineBridge Investments" nu a primit încă avizul BNR, pentru că fondul nu face obiectul supravegherii la nivel european.

Banca Comercială Carpatica a înregistrat, în primele nouă luni din 2012, un profit net de 12 milioane lei (2,7 milioane euro), iar activele totale au crescut cu 11,24%, la 4,305 miliarde lei.

BCC este controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea care deţine 41,29% din titlurile BCC.

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA) băncii a aprobat, în decembrie anul trecut, revocarea lui Ilie Carabulea, din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere al instituţiei de credit, ca urmare a demisiei acestuia, din data de 26 aprilie.

Ilie Carabulea a plecat de la conducerea băncii după ce a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu executare, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în dosarul "Apostu", sentinţa fiind definitivă. Omul de afaceri a fost eliberat condiţionat, pe 1 octombrie 2012, după ce Tribunalul Alba a respins recursul înaintat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), împotriva deciziei Tribunalului Aiud, care admisese cererea de eliberare condiţionată a acestuia.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ziaristii de la Bursa inca mai spera sa dea marele tun si sa-si vanda actiunile BCC. Nu mai reincalziti ciorba :)) O sa se vanda Carpatica, dar nu acum, mai aveti "un pic" de rabdare.

    1. Iar intre timp insiderii vand milioane de actiuni, semn ca ce e in mana nu-i minciuna.

      te-ai gandit mult?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb