• Au fost controlaţi producătorii din industria de morărit şi panificaţie
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat, recent, un control la nivel naţional, în vederea depistării şi sancţionării formelor de evaziune fiscală. Domeniile avute în vizor de ANAF au fost producţia de cereale, morăritul şi panificaţia.
"Au fost verificaţi, în toată ţara, 1.484 de agenţi economici implicaţi în producerea de cereale, morărit şi panificaţie", a declarat Daniel Chiţoiu, preşedintele ANAF. Rezultatele controlului arată nereguli la 85% dintre agenţii economici, din care 62 de cazuri s-au soldat cu sesizări penale. În urma controlului, au fost aplicate amenzi în sumă de 3.045.905 lei, iar bunurile confiscate au o valoare de 1.517.523 lei.
Garda Fnanciară şi Direcţia antifraudă din cadrul ANAF au semanalat nereguli în achiziţionarea grâului de la diverse persoane fizice, reclamând lipsa documentelor şi a rapoartelor de intrare-ieşire. Totodată, inspectorii au constatat că nu au fost înregistrate anumite operaţiuni economice efectuate, iar în unele cazuri agenţii economici nu dispuneau de aparate de marcaj.
În urma controlului, Garda Financiară a confiscat 135.129 kg cereale, 85 tone de făină şi 7.889 produse de panificaţie. Direcţia Antifraudă, condusă de Bogdan Hoţucă, vicepreşedintele ANAF, a confiscat 37 tone făină, 30 tone grâu, 2 tone orzoaică, 700 kg drojdie şi 4.000 de produse de panificaţie. Inspectorii au mai constatat lipsa din gestiune a 92 tone făină, 10 tone de tărâţe şi 5 de grâu.
"Nu am făcut o estimare a evaziunii fiscale, dar aceasta este foarte mare", a declarat preşedintele ANAF, Daniel Chiţoiu.
Conform reprezentanţilor ANAF, evaziunea fiscală a crescut anul acesta faţă de anul anterior. Ei nu au oferit, însă, cifre în acest sens.
În primele şapte luni din 2007, evaziunea fiscală a creat prejudicii de 45,5 milioane lei
În perioada ianuarie-iulie 2007, Garda Financiară a verificat 3.457 de agenţi economici, aplicând amenzi în valoare de 4.148.000 lei, din care s-au încasat doar 2.987.000 lei până în prezent. Valoarea bunurilor confiscate se ridică la 6.879.000 lei, prejudiciul total cifrându-se la 45.471.000 lei.
Comisarul şef al Gărzii Financiare, Adrian Cucu, a subliniat necesitatea înăspririi controalelor efectualte la agenţii economici şi a precizat că "firmele fantomă, entităţi care fac venituri şi datorii, trebuie supravegheate mult mai atent".
Noi măsuri împotriva evaziunii fiscale
Măsurile ce vor fi luate de ANAF pentru eradicarea evaziunii fiscale, începând cu data de 1 ianuarie 2008, constau în înăsprirea procesului de acordare a autorizaţiilor de funcţionare, precum şi în implementarea unui sistem eficient de monitorizare şi supraveghere, prin satelit. Prin GPS, vor fi supravegheaţi producătorii de alcool şi cei din morărit, iar actualii supraveghetori fiscali se vor ocupa de verificarea documentelor agenţilor economici.
"În privinţa alcoolului, mâine (astăzi - n.r.) vom propune, în şedinţa de guvern, implementarea GPS", a declarat preşedintele ANAF, Daniel Chiţoiu.
În prezent, nu există o expertiză în privinţa costurilor necesare pentru noul sistem, ce ar urma să intre în funcţiune de la 1 ianuarie. GPS-ul va fi montant pe unităţile de producţie, dar şi pe mijloacele de transport. Sistemul este utilizat în majoritatea statelor UE, îndeosebi în cazul producătorilor de alcool şi petrol.