• Pârvan: "Odată ce creditul bancar este blocat, iar situaţia economică este aşa cum este, companiile apelează la creditul fiscal pentru a se finanţa"
• Blănculescu: "S-a creat un fenomen în piaţă - marii antreprenori nu-şi plătesc nici jumătate din obligaţiile financiare către subcontractori, care, astfel, sunt puşi în situaţia să nu-şi achite datoriile la stat"
Tot mai multe firme de la noi nu-şi mai plătesc datoriile către stat, apelând, astfel, la creditul fiscal, a declarat, ieri, Mihail Constantin, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), adăugând că s-a revenit, astfel, la tendinţa înregistrată cu precădere în anii 1997-1998.
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), spune că la baza acestui fapt stau mai multe motive, printre ele aflându-se şi blocarea fondurilor europene, care reprezintă "o cauză uriaşă".
Domnia sa ne-a declarat: "Odată ce creditul bancar este blocat, iar situaţia economică este aşa cum este, companiile folosesc creditul fiscal pentru a se finanţa, neplătindu-şi datoriile către stat. Totodată, folosesc şi creditul fiscal între ele, blocându-şi, practic, plăţile de la una la alta".
Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, ne-a explicat că pe piaţa noastră s-a creat "un adevărat fenomen", existând companii mari care subcontractează firme pentru a-şi realiza proiectele, primele dintre acestea neachitându-şi integral obligaţiile financiare faţă de societăţile subcontractoare, chiar dacă îşi primesc integral banii de la beneficiari. În aceste condiţii, societăţile care nu şi-au primit banii se află în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile la stat, intrând, astfel, în insolvenţă sau fiind executate silit.
Domnia sa ne-a precizat: "Se produc lucrări mari, de zeci de milioane de euro, iar antreprenorii generali nu-şi plătesc subcontractorii (care, la rândul lor, au alţi subcontractori) decât în proporţie de 40-50%, în condiţiile în care beneficiarii sunt de bună credinţă şi îşi achită integral investiţiile. Sunt nume mari care fac acest lucru şi care deja sunt cercetate de fisc, ANAF-ul arătându-se foarte des-chis să studieze aceste cazuri. Companiile cu renume care au ajuns să creeze acest fenomen în piaţă deţin câte 70-80 de astfel de lucrări, iar firmele subcontractoare nu-şi pot achita datoriile către stat, ajungând să fie executate silit sau chiar să intre în insolvenţă".
Ionel Blănculescu ne-a spus că, potrivit Codului Fiscal, ANAF poate executa silit un astfel de antreprenor care nu a plătit sumele datorate subcontractorilor şi îi poate pune sechestru pe bunuri şi pe conturi.
Domnia sa ne-a mai precizat că acest fenomen are loc în mai multe sectoare din economie, printre care se regăsesc construcţiile, instalaţiile, echipamentele etc.
Reprezentantul ANAF a declarat: "Din cauza gradului ridicat de îndatorare a firmelor, fiscul este foarte vulnerabil şi scoate cu greu banii de la societăţile comerciale. Atunci când sunt executate bunurile acestora, toate sechestrele stau şi-şi pierd din valoare pentru că nu există apetit de cumpărare pe piaţă".
Oficialul a arătat că ANAF începe să treacă de la profilul economic pe care ar trebui să îl aibă la profilul juridic, angajând, în ultima perioadă, tot mai mulţi jurişti pentru a reprezenta instituţia în litigii cu firme.
Mihail Constantin a mai spus că Agenţia se confruntă cu multe intrări în insolvenţă, prin care firmele se protejează faţă de fisc şi creditori, şi cu o tendinţă de "abandonare" a societăţilor comerciale, prin intrarea în inactivitate.
Domnia sa a arătat că "circuitele evazioniste" reuşesc să se replieze tot mai rapid, creând, astfel, dificultăţi instituţiei în recuperarea datoriilor.
Prin programul de reformare a instituţiei planificat pentru următorii patru ani, ANAF intenţionează să atingă un grad de conformare a contribuabililor de 92%, de la circa 80% în prezent.
"Atunci când 94% din cetăţeni se conformează voluntar (n.r. - la plăţile către fisc), doar 6% au probleme. La noi, procentajul de 20% de contribuabili cu probleme implică o muncă anevoiască pentru ANAF, ceea ce poate determina blocaje în activitatea noastră", a mai spus Constantin.
În ţările dezvoltate, 94% dintre contribuabili îşi plătesc obligaţiile la fisc.