ANAF: Tot mai multe firme - datoare la stat

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 octombrie 2012

"Firmele folosesc creditul fiscal şi între ele", ne-a spus Cristian Pârvan.

"Firmele folosesc creditul fiscal şi între ele", ne-a spus Cristian Pârvan.

Pârvan: "Odată ce creditul bancar este blocat, iar situaţia economică este aşa cum este, companiile apelează la creditul fiscal pentru a se finanţa"

Blănculescu: "S-a creat un fenomen în piaţă - marii antreprenori nu-şi plătesc nici jumătate din obligaţiile financiare către subcontractori, care, astfel, sunt puşi în situaţia să nu-şi achite datoriile la stat"

Tot mai multe firme de la noi nu-şi mai plătesc datoriile către stat, apelând, astfel, la creditul fiscal, a declarat, ieri, Mihail Constantin, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), adăugând că s-a revenit, astfel, la tendinţa înregistrată cu precădere în anii 1997-1998.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), spune că la baza acestui fapt stau mai multe motive, printre ele aflându-se şi blocarea fondurilor europene, care reprezintă "o cauză uriaşă".

Domnia sa ne-a declarat: "Odată ce creditul bancar este blocat, iar situaţia economică este aşa cum este, companiile folosesc creditul fiscal pentru a se finanţa, neplătindu-şi datoriile către stat. Totodată, folosesc şi creditul fiscal între ele, blocându-şi, practic, plăţile de la una la alta".

Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, ne-a explicat că pe piaţa noastră s-a creat "un adevărat fenomen", existând companii mari care subcontractează firme pentru a-şi realiza proiectele, primele dintre acestea neachitându-şi integral obligaţiile financiare faţă de societăţile subcontractoare, chiar dacă îşi primesc integral banii de la beneficiari. În aceste condiţii, societăţile care nu şi-au primit banii se află în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile la stat, intrând, astfel, în insolvenţă sau fiind executate silit.

Domnia sa ne-a precizat: "Se produc lucrări mari, de zeci de milioane de euro, iar antreprenorii generali nu-şi plătesc subcontractorii (care, la rândul lor, au alţi subcontractori) decât în proporţie de 40-50%, în condiţiile în care beneficiarii sunt de bună credinţă şi îşi achită integral investiţiile. Sunt nume mari care fac acest lucru şi care deja sunt cercetate de fisc, ANAF-ul arătându-se foarte des-chis să studieze aceste cazuri. Companiile cu renume care au ajuns să creeze acest fenomen în piaţă deţin câte 70-80 de astfel de lucrări, iar firmele subcontractoare nu-şi pot achita datoriile către stat, ajungând să fie executate silit sau chiar să intre în insolvenţă".

Ionel Blănculescu ne-a spus că, potrivit Codului Fiscal, ANAF poate executa silit un astfel de antreprenor care nu a plătit sumele datorate subcontractorilor şi îi poate pune sechestru pe bunuri şi pe conturi.

Domnia sa ne-a mai precizat că acest fenomen are loc în mai multe sectoare din economie, printre care se regăsesc construcţiile, instalaţiile, echipamentele etc.

Reprezentantul ANAF a declarat: "Din cauza gradului ridicat de îndatorare a firmelor, fiscul este foarte vulnerabil şi scoate cu greu banii de la societăţile comerciale. Atunci când sunt executate bunurile acestora, toate sechestrele stau şi-şi pierd din valoare pentru că nu există apetit de cumpărare pe piaţă".

Oficialul a arătat că ANAF începe să treacă de la profilul economic pe care ar trebui să îl aibă la profilul juridic, angajând, în ultima perioadă, tot mai mulţi jurişti pentru a reprezenta instituţia în litigii cu firme.

Mihail Constantin a mai spus că Agenţia se confruntă cu multe intrări în insolvenţă, prin care firmele se protejează faţă de fisc şi creditori, şi cu o tendinţă de "abandonare" a societăţilor comerciale, prin intrarea în inactivitate.

Domnia sa a arătat că "circuitele evazioniste" reuşesc să se replieze tot mai rapid, creând, astfel, dificultăţi instituţiei în recuperarea datoriilor.

Prin programul de reformare a instituţiei planificat pentru următorii patru ani, ANAF intenţionează să atingă un grad de conformare a contribuabililor de 92%, de la circa 80% în prezent.

"Atunci când 94% din cetăţeni se conformează voluntar (n.r. - la plăţile către fisc), doar 6% au probleme. La noi, procentajul de 20% de contribuabili cu probleme implică o muncă anevoiască pentru ANAF, ceea ce poate determina blocaje în activitatea noastră", a mai spus Constantin.

În ţările dezvoltate, 94% dintre contribuabili îşi plătesc obligaţiile la fisc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb